Folgefonna

Koordinatlar: 60°00′K 6°20′D / 60.000°K 6.333°D / 60.000; 6.333
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Buarbreen,Folgefonna'nın bir buzul dili

Folgefonna, Norveç'in Hardanger bölgesinde bir buzul. Kapladığı 214 km² alanıyla kıta Norveç'in Jostedalsbreen ve Svartisen'den sonra üçüncü büyük buzuludur. Buzulun kesimleri alt gruplara alan dağılımı olarak şu şekilde ayrılır: Kuzey Folgefonna 25 km², Orta Folgefonna 9 km² ve Güney Folgefonna 180 km².

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Buzul, Folgefonna Yarımadası'nın yüksek sıradağlık bölgesinde bulunur. Doğuda Sør Fyordu, güneyde Åkra Fyordu ve batıda Hardanger Fyordu'nun arasında kalır. Buzul Hordaland Eyaleti'nin Jondal, Ullensvang, Odda, Etne ve Kvinnherad idari bölgelerindeki bir alanı kaplar.

Buzul'un bulunduğu en yüksek yer deniz seviyesinden 1662 m yüksekteyken, en düşük yer 400 m yüksektedir. Folgefonna birçok kola sahiptir. Bunlardan bazıları; Bondhusbreen, Blomsterskardsbreen ve Buerbreen'dir

Folgefonna Milli Parkı[değiştir | kaynağı değiştir]

29 Nisan 2005'ten beri Folgefonna, Norveç'in 25. Milli Parkı'dır. Hem buzul hem de çevredeki tabiatın büyük bir kısmı korunmaktadır ve beraber 545,2 km² dir.

Oluşum[değiştir | kaynağı değiştir]

Folgefonna buzul çağından kalma değildir. Son buzul çağının sonrasında buz hızlı bir şekilde geri çekilmiş ve çevredeki buz tamamen erimiştir. Yaklaşık 2500 yıl önce, düşük ısılı, yüksek yağışlı bir periyotta buzulun kuzey kısmı (Nordre Folgefonna) yeniden oluşmuştur. Periyodik değişimlerle buzul, bugünkü genişliğine uzanır. Buzulun diğer kısımları da paralel bir geçmişe sahiptir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]