Fobi listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Fobiler

A[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ablütofobi: yıkanmaktan korkma
  • agirofobi: caddelerden ya da caddelerde karşıdan karşıya geçmekten korkma
  • agorafobi: açık yer ya da kalabalık korkusu
  • ailurofobi: kedilerden korkma
  • akluofobi: karanlıktan korkma
  • akrofobi: yüksek yerlerden korkma
  • akustikofobi: belirli seslerden kokrma
  • algofobi: acı çekmekten korkmak
  • amaksofobi: araba (ya da taşıt)korkusu
  • amatofobi: toz korkusu
  • amnezifobi:Hafızasını kaybetmekten korkma
  • amofobi:Sivri cisim korkusu
  • anatidaephobia: ördekler tarafından izleniyor olma hissi / korkusu
  • androfobi: adamlardan korkma
  • anemofobi: fırtına korkusu
  • antlofobi: sel korkusu
  • antropofobi: insanlardan korkma
  • apifobi: arılardan korkma
  • arakibutirofobi: yerfıstığı ezmesinin, yerken, damağa yapışmasından duyulan korku
  • araknofobi: örümceklerden korkma
  • aritmofobi: sayılardan korkma
  • asimetrifobi: simetrik olmayan şeylerden korkma
  • astenofobi: güçsüz olmaktan korkma
  • astrafobi: şimşek korkusu
  • ataksofobi: düzensizlikten korkma
  • atelofobi: mükemmel olamamaktan korkma
  • aviofobi: uçuş korkusu

B[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ballistofobi: silahtan ya da mermilerden korkma
  • batofobi: derinlik korkusu, yüksek binaların yanından geçmekten korkma
  • batrakofobi: kurbağa, semender gibi çiftyaşayışlı (amfibyen) hayvanlardan korkma
  • belonefobi: iğnelerden korkma
  • bibliyofobi: kitaplardan korkma
  • botanofobi: bitkilerden korkma
  • bromidrosifobi: vücut kokusundan korkma
  • brontofobi: gökgürültüsünden korkma


D[değiştir | kaynağı değiştir]

  • datafobi: veriden korkma
  • dentofobi: dişçiden korkma
  • dermatopatofobi: deri hastalıklarından korkma
  • dekatriaparaskevifobi: ayın 13'ünün Cuma gününe gelmesi korkusu

E[değiştir | kaynağı değiştir]

  • eisoptrofobi: aynalardan korkma
  • elektrofobi: elektrikten korkma
  • emetofobi: kusmaktan korkma
  • entomofobi: böceklerden korkma
  • endofobi: Giyecek korkusu
  • epistaksiyofobi: burun kanamasından korkma
  • eritrofobi: yüz kızarmasından duyulan korku
  • erotofobi: cinsellik korkusu

F[değiştir | kaynağı değiştir]

  • farmakofobi: ilaçlardan korkma
  • fazmofobi: hayaletlerden korkma
  • febrifobi: yüksek ateşten korkma
  • filemafobi: öpmekten ya da öpüşmekten korkma
  • filofobi: sevmekten, aşık olmaktan korkma
  • fobofobi: korkmaktan korkma
  • fotofobi: ışıktan korkma

G[değiştir | kaynağı değiştir]

  • gametofobi: evlenmekten korkma
  • gefirofobi: köprülerden geçmekten korkma
  • gerontofobi: yaşlı insanlardan ya da yaşlanmaktan korkma
  • glossofobi: topluluk önünde konuşmaktan korkma

H[değiştir | kaynağı değiştir]

  • haptofobi: dokunulmaktan korkma
  • harpaksofobi: hırsızlardan ya da bir suçun kurbanı olmaktan korkma
  • helyofobi: güneş'ten korkma
  • helshoesafobi topuklu ayakkabılardan korkma
  • hematofobi: kan korkusu
  • herpetofobi: sürüngenlerden korkma
  • hidrofobi: sudan, yüzmekten ya da boğulmaktan korkma
  • higrofobi: nemden ya da yağmurdan korkma
  • hipegiyafobi: sorumluluktan korkma
  • hipnofobi: uyumaktan korkma
  • hipofobi: atlardan korkma
  • homiklofobi: sisten korkma
  • homofobi: eşcinsellerden korkma

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

J[değiştir | kaynağı değiştir]

  • jinefobi: kadınlardan korkma
  • japonofobi: Japonlardan korkma

K[değiştir | kaynağı değiştir]

  • kainatetofobi:Yenilik korkusu
  • kakofobi: çirkinlikten, çirkin seylerden korkma
  • kakorafiyafobi: başarısız olma korkusu
  • kanserofobi: kanser olmaktan korkma
  • kardiyofobi: kalp hastalığından korkma
  • karnofobi: etten korkma
  • katagelofobi: dalga geçilmekten korkma
  • kemofobi: kimyasal maddelerden korkma
  • kenofobi:Karanlık korkusu
  • keymafobi: kıştan ve soğuktan korkma
  • kimofobi: dalgalardan korkma
  • kinofobi: köpeklerden korkma
  • kitinofobi:böcekten korkma
  • klimakofobi: merdivenden düşmekten ya da merdivenlerden korkma
  • klostrofobi: kapalı yer korkusu Kapalı ve basık yerlerde duyulan korkudur. Asansör, basık tavanlı odalar, koridorlar, kapıları kapalı ve kalabalık otobüs, yeraltı çarşıları, metro, alt geçitler ve kilitli odalar onlar için korku verici yerlerdir. Hastanın temel korkusu bu sayılan yerlerde sıkışıp kalmak, nefes alamamak ve boğulmaktır.
  • koprofobi: dışkı korkusu
  • koulrofobi: palyaçolardan korkma
  • koumpounophobia: düğmelerden korkma
  • kremnofobi: yüksek yamaçlardan ya da uçurumlardan korkma
  • kriyofobi:buzdan ya da donmaktan korkma
  • kronomentrofobi: saatlerden korkma
  • ksantofobi: sarı renkten korkma
  • ksenofobi: yabancılardan korkma
  • ksilofobi: tahta şeylerden ya da ormanlardan korkma

L[değiştir | kaynağı değiştir]

  • limnofobi: göllerden korkma
  • litikafobi: davalardan ve mahkemelerden korkma
  • logofobi: belirli kelimelerden korkma
  • lökofobi: beyaz renkten korkma

M[değiştir | kaynağı değiştir]

  • manyofobi: delirmekten korkma
  • mastigofobi: cezalandırılmaktan korkma
  • mekanofobi: makinelerden korkma
  • melanofobi: siyah renkten korkma
  • mikrobiyofobi: mikroplardan korkma
  • mizofobi: kirlilikten korkma
  • monofobi: yalnızlıktan korkma
  • musofobi: farelerden korkma

N[değiştir | kaynağı değiştir]

  • nekrofobi: cesetten korkma
  • nelofobi: camdan korkma
  • niktofobi: geceden korkma
  • nozokomefobi: hastanelerden korkma
  • nüdofobi: çıplaklıktan korkma
  • Negrofobi: Siyahilerden korkma

O[değiştir | kaynağı değiştir]

  • obesofobi: şişmanlamaktan korkma
  • ofidiyofobi: yılanlardan korkma
  • okofobi: taşıt araçlarından korkma
  • ornitofobi: kuşlardan korkma
  • orofobi:Yamaçtan iniş korkusu
  • osmofobi: belirli kokulardan korkma
  • otofobi:ıssız bir yerde kişinin tek başına olmaktan duyduğu korku

P[değiştir | kaynağı değiştir]

  • pantofobi: her şeyden korkma
  • papirofobi: kâğıttan korkma
  • paraskavedekatriafobi: ayın onüçü ve cuma olan günden korkma
  • patofobi: hasta olmaktan korkma
  • pedofobi: çocuklardan korkma
  • peladofobi: kel insanlardan ya da kelleşmekten korkma
  • penyafobi: fakirlikten korkma
  • pirofobi: ateşten korkma
  • plakofobi: mezar taşlarından korkma
  • pogonofobi: sakaldan ya da sakallı kişilerden korkma
  • politikofobi: politikacılardan korkma
  • porfirofobi: mor renkten korkma
  • potamofobi: ırmaklardan ya da su akıntılarından korkma
  • potofobi: alkollü içeceklerden korkma
  • pteronofobi: kuş tüyünden korkma
  • pupafobi: kuklalardan korkma

R[değiştir | kaynağı değiştir]

  • radyofobi: radyasyondan, x ışınlarından korkma.
  • ranidafobi: kurbağalardan korkma

S[değiştir | kaynağı değiştir]

  • selenofobi: ay'dan korkma
  • siderofobi: yıldızlardan korkma
  • simetrofobi: simetriden korkma
  • skiofobi: gölgelerden korkma
  • sosyofobi: toplumdan, genel olarak insanlardan korkma
  • soteriofobi: başkalarına muhtaç olmaktan korkma

T[değiştir | kaynağı değiştir]

  • tafefobi: diri diri gömülmekten korkma
  • takofobi: yüksek hızdan korkma
  • talassofobi: deniz ya da okyanus korkusu
  • tanatofobi: ölümden korkma
  • teknofobi: teknolojiden korkma
  • teratofobi: gebe kadının, şekilsiz, çirkin bir çocuk doğurmaktan korkması
  • termofobi: ısıdan korkma
  • testofobi: testlerden ya da sınavlardan korkma
  • tokofobi: gebe kalmaktan ya da çocuk doğurmaktan korkma
  • tomofobi: ameliyat olmaktan korkma
  • toksifobi: zehir korkusu
  • topofobi: belirli yerlerden korkma
  • travmatofobi: yaralanmaktan korkma
  • trikinofobi: gıda zehirlenmesinden korkma
  • triskaidekafobi: 13 sayısından korkma
  • tripanofobi: aşı ya da iğne olmaktan korkma
  • trikopatofobi: saç hastalıklarından korkma
  • tripofobi: deliklerden korkma

U[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ürofobi: sidikten korkma

V[değiştir | kaynağı değiştir]

  • venereofobi: zührevî hastalıklardan korkma
  • venüstrafobi: güzel kadınlardan korkma
  • vermifobi: solucanlardan korkma

X[değiştir | kaynağı değiştir]

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

  • zelofobi: kıskançlıktan korkma
  • zoofobi: hayvanlardan korkma