Floyd Rose

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Floyd rose sayfasından yönlendirildi)
Floyd Rose Original

Floyd Rose elektrogitar tellerinin bend tekniği (telin parmak ile yukarı ya da aşağı çekilerek sesin tizleştirilmesi) ile yapılamayacak kadar gerilmesini (sesin tizleşmesini) veya tellerin gevşetilmesini (sesin pesleşmesini) sağlamak amacıyla elektrogitarlarda kullanılan köprü sistemlerinden birinin patentli markasıdır. Bu sistemler literatürde "Tremolo Köprü", "Tremolo Sistemi" olarak, halk arasında ise "Kol Düzeneği" olarak tanımlanabilmektedir.

Çalışma Prensibi[değiştir | kaynağı değiştir]

Floyd Rose'un çalışma prensibi en basit haliyle gösterilmiştir. Daha iyi anlaşılması için çizimde Floyd Rose kullanımı abartılı bir kullanım şekliyle çizilmiştir.

Floyd Rose'a sahip bir gitarda, kasanın köprü bölümü sistemin monte edilebilmesi için oyuk hâlde üretilmiştir. Genellikle iki büyük vida ile kasaya tutturulan köprü, ön taraftan tellerin gerilimi; arka taraftan ise kullanılan tel kalınlığına göre; çeşidi, pozisyonu ve sayısı değişen helezonik yayların gerilimi ile dengelenir. Bu iki vidanın sıkılıp gevşetilmesi ile gitarın köprü ayarı yapılır (köprü yükseltilir veya alçaltılır). Bu hareketli köprüye bağlı bulunan metal bir barın, gitarın kasasına doğru bastırılması ya da yukarı çekilmesi ile teller gerilip gevşetilir.

Avantaj ve Dezavantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Floyd Rose'un en büyük avantajı, diğer tremolo sistemlerinden biraz daha etkili olarak tellerin daha fazla gevşetilebilmesidir. Ancak bu gitarın zamanla akort kaçırmasına sebep olabilir. Bu durumu engellemek için tek ve çift kilit sistemleri geliştirilmiştir. Tek kilitli sistemlerde, gitarın eşiği üzerinde alyanla sıkılan ve telleri sıkıştıran bir sistem mevcuttur. Bu şekilde gerilen tellerin kulaklardan (burgu) akort kaçırması engellenir. Bu kilit sistemi alyanla sıkıldıktan sonra, akordun ince ayarı için, floyd rose üzerinde bulunan ve elle sıkılıp gevşetilebilen vidalar kullanılır. Çift kilitli sistemlerde ise, aynı kilit köprünün üzerinde de mevcuttur.

Floyd Rose'un bir dezavantajı ise, akort yapma zorluğu ve herhangi bir telin kopması durumunda gitarın bütün tellerinin yanlış ses vermesi ve bozulmasıdır. Floyd Rose'a sahip bir gitarda, sistemin yayları ile tel direnci birbirini dengelediğinden, bir teli akort etmek için germeniz ve gevşetmeniz, diğer tellerin de gerilip gevşemesine neden olmaktadır. Bu da gitarı akort etme süresini ciddi şekilde uzatır. Gitarın herhangi bir teli koptuğunda ise tel geriliminin floyd üzerine uygulayacağı basınç azalacağından diğer teller daha fazla gerilecek ve farklı kalınlıktaki tellerin gerilimi orantısız olacağından akort tamamen bozulacaktır. Bu yüzden tel kopması durumunda kopan telin yerine yenisi takılmadan akort edilmemeli, tüm teller değiştirilecek ise aynı mantıkla teller teker teker değiştirilmelidir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Floyd Rose Web Sitesi19 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.