Floroskopi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Modern floroskop

Floroskopi, floroskop adı verilen cihaz yardımı ile hastanın gerçek zamanlı görüntülerinin alınması için kullanılan tıbbi görüntüleme tekniğidir.

Bu teknik yaygın olarak sindrim sistemi, üriner sistem, üreme organlarının ve mide gibi içinde boşluk bulunan organların kontrast madde verilerek görüntülenmesi yöntemi

En basit şekli ile bir floroskop, arasına hastanın konulduğu bir röntgen ışını kaynağı ile floresan bir ekrandan oluşur. Modern floroskoplarda ekran, görüntüleri bir monitörde izlemeyi ya da kayıt etmeye izin veren bir röntgen ışın yoğunlaştırıcısı ve bir CCD video kameraya bağlanır.

Röntgen ışınlarının yaydığı radyasyon sebebiyle işlem hastanın maruz kaldığı riskler ile alacağı fayda arasında bir denge sağlanmasını gerektirmektedir. Çünkü kullanılan röntgen ışınlarının dozu az dahi olsa yöntemin uzunluğu sebebi ile hasta oldukça yüklü miktarda bir radyasyona maruz kalmaktadır.

Son zamanlarda, görüntülerin bir düz ekran ve dedektör yardımı ile alınması gibi bazı teknolojik gelişmeler radyasyon dozunun düşürülmesine imkân vermektedir.