Firuzkuh

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Firuzkuh
فیروزکوه
Şehristan Merkezi
Şehir yakınlarından bir manzara
İran üzerinde Firuzkuh
Firuzkuh
Firuzkuh
Şehrin İran'daki konumu
Ülkeİran İran
EyaletTahran Eyaleti
ŞehristanFiruzkuh şehristanı
BahşFiruzkuh merkezî bahşı
Rakım1962 m
Nüfus
 (2006)
 • Toplam15,807
Zaman dilimiUTC+03.30 (IRST)
 • Yaz (YSU)UTC+04.30 (IRST)
Resmî site
4dangeh.com (Farsça)

Firuzkuh (Farsça: فیروزکوه; Mazandarani: Pirezcow), İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

Nüfus ve Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

1996 yılında Mazenderan Eyaleti'nden ayrılan şehrin 2006 yılı nüfusu 15.807'dşr.[1] Halk yerel bir lehçe olan Mazendarani dilini konuşur ve Şii mezhebine mensuptur. Şehir ve çevresinin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Özellikle patates ve bal üretimi yapılır.

Konum ve İdari yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir, bağlı olduğu eyaletin ve başkent Tahran'ın kuzeydoğusunda yer alır. Tahran'ı doğu eyaletlerine ve ülkenin 2. büyük kenti Meşhed'e bağlayan otoyolu üzerindedir. Kuzeyinde Elbruz Dağları bulunur. İdari olarak Firuzkuh şehristanı'nda bulunur ve buranın yönetim merkezidir.

İklim ve Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Elbruz eteklerinde kurulu şehrin serin ve rüzgarlı bir havası vardır. Şehir çevresinde turistik değeri olan ilginç mağaralar ve doğal güzellikler bulunur. Ayrıca şehirde, eski bir yerleşim olması nedeniyle tarihi değeri olan yapılar da bulunur. Bunlar arasında Tange Vashi, Bornic Mağarası, Rodafşan Mağarası, Gardane Gadok ve Varse Haran, Zerrindeşt, Darreh Deh, ve Kaveh Deh yerleşimlerindeki doğal güzellikler turistik değeri olan yerlerdir.

Firuzkuh, tarihi ve kürtürel zenginlik açısından Tahran Eyaleti'nde önemli yeri olan bir şehirdir. Darreh Deh köyü bu açıdan önemli bir bölgedir. Timur döneminde, İspanyol gezgin Ruy Gonzáles de Clavijo bu bölge yakınlarında oldukça güzel ve korunaklı bir kalenin varlığından sözeder. Her ne kadar Mazendaran sınırları içinde kalsa da Firuzkuh'un kuzeyinde ve çok yakınında bulunan Veresk Köprüsü önemli tarihi eserlerdendir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]