Fiorenzuola d'Arda

Koordinatlar: 44°56′K 09°54′D / 44.933°K 9.900°D / 44.933; 9.900
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fiorenzuola d'Arda
Comune di Fiorenzuola d'Arda
İtalya üzerinde Fiorenzuola d'Arda
Fiorenzuola d'Arda
Fiorenzuola d'Arda
Ülkeİtalya İtalya
BölgeEmilia-Romagna
İlPiacenza
İdare
 • Belediye BaşkanıRomeo Gandolfi
Yüzölçümü
 • Toplam59 km²
Rakım82 m
Nüfus
 (31 Ağustos 2017)
 • Toplam15,313
 • Yoğunluk260/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
29017
Alan kodu0523

Fiorenzuola d'Arda (Piacenza lehçesi: Fiurinsöla), kuzeydoğu İtalya'da Emilia-Romagna Bölgesi'ne bağlı Piacenza ilinde bir komün ve kasabadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasabaya ait ilk belgesel referans M.S. 4. yüzyıl sonlarında menzil kitaplarında Roma'ya giden bazı yolların üzerinde bulunan bir menzil olarak geçmektedir. 744'te ve sonra bazı önemli Frank Lombard Krallığı belgelerinde de belde adı bulunmaktadır. 923'te belde yakın d'Arda Çayı kıyılarında İtalya kralı Berengar ile Burgundi kralı I. Rudolf Lombard Demir tacını ellerine geçirmek için bir çarpışma yapmışlardır.

Orta Çağlarda Roma'ya giden hac yollarının birkaçı üzerinde olup şehirde bu yollardaki hacıları ağırlamak için manastır ve "hacı hanları (ospitale)" bulunmaktaydı. Beldeye hakim olan Pallaviçini ailesi II. Frederick'i bile beldedeki konaklarına davet etmişlerdi. Belde Parma Dükalığı ile Piacenza Dükalığı arasında bir "orta merkez" olup Orta Çağların 1500e kadar önemli İtalyan aileleri (Sçotus, Arcelli, Sforza, Visconti, Scotti, Fulgosio ...) belgelerinde bu beldeden bahis geçmektedir. Kasabada bulunan San Fiorenzo Kilisesi, kasabadaki eski San Bonifacio Kilisesi yerine 1300de yapılmış ve 15. yüzyıl sonlarında tekrar yapılmıştır. Aynı dönemde beldedeki Palazzo Grossii yapılmıştır. 1776'da bir sel beldenin bütün resmi belgelerini tahrip ettiği için 15., 16. ve 17. yy. hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır.

1805'te Napoleon Bonapart şahsen bu beldeden geçtiği bilinmektedir. Viyana Kongresi ile tahta gelen Düşes Avusturyalı Maria-Luigia kasabade bazı imar projeleri, bunlara arasında d'Arda üzerinde bir köprü, tamamlatmıştır. 1830 devrimleri içinde Avusturyalı işgalcilere karşı kurulan "Parmalılar Kolu" hareketlerine bu kasabadan destek verilmiştir. Belde belediyesi 1848'de kurulmuştur. 19. yy ikinci yarısında İtalya'nın birleştirilmesi hareketleri devam etekteyden kasaba da gelişmeye başlamıştır ve Verdi Tiyatror; bir modern mezbaha; yeni mezarlık; Belediye Konağı; birkaç yeni devlet okulları; Castellana'ya yeni karayolu sosesi ve demiryolu hattının açılması bu yüzyılın başarılarındandır. Aynı zamanda beldede işçi hareketleri (kooperatifler, sendikacılık vb), önem kazanmıştır. 1892de beldede kurulan küçük petrol rafinerisi İtalya'daki ilk rafineri olmuştur. Ayrıca beldede tarım mallarını işleyen besin sanayi ve makine aletler sanayi imalatı kurulmuştur.

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu beldenin isminin "Florentia" kısmı "zengin" anlamında ve "d'Arda" kısmı Apenin Dağları'ndan çıkıp kasabanın konumlandığı vadiden geçen "Arda Çayı"'ndan elde edilmiştir. Beldenin bulunduğu mevkinin İtalya'da bulunan en eski yerleşim noktalarından biri olduğu kabul edilmektedir.

Nüfus gelişmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiorenzuola d'Arda kasabasının nüfusu (31.7.2010 tahminlerine göre) 14.947 kişi ve nüfus yoğunluğu 239,43 kişi/km² olur. Kasabanın nüfusunun 19. ve 20. yüzyıllarda gelişmesi şu gösterimde incelenebilir:

Kişi

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiorenzuola d'Arda beldesinin su beldelerle sınırları bulunmaktadır: Alseno, Besenzone, Cadeo, Carpaneto Piacentino, Castell'Arquato, Cortemaggiore

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]