Felagund Finrod

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Finrod Felagund sayfasından yönlendirildi)

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Noldor soyundan bir elf beyi. Finwë oğlu Finarfin'in oğludur. Galadriel'in ağabeyidir. Doğum adı Finrod'dur. Nargothrond'a yerleşip mağaralar oyduğu için cüceler tarafından Felagund (Mağara Oyucusu) adı verildi, bilgeliğinden dolayı insanlar tarafından Nom adı verildi. Nargothrond'da krallığını kurmadan önce Sirion nehri üzerindeki bir adacıkta ilk Minas Tirith'i kurmuştu. Amarie adlı bir Vanya'yı sevdi ama Amarie onunla Orta-Dünya'ya gitmeyi reddetmesinden dolayı kalbini mühürledi. Akrabakıyımı'nda hiçbir katkısı olmadı. Noldor prenslerinin en güzeli ve zarifidir.

Fëanor ile birlikte Orta Dünya'ya geldi. Nargothrond'da kendi krallığını kurdu. Orta Dünya'da "Edain"i (Batı'ya göçen ilk insanlar) ilk gören kişidir. İnsanlar onun bilgeliğine hayran kaldılar ve ona kendi dillerinde "Nom" (bilge) adını verdiler.

İnsanlara verdiği bir yemin nedeniyle, Morgoth'un çaldığı Silmarilleri geri almaya giden Beren yardım istediğinde geri çeviremedi ve onunla birlikte Angband'a doğru yola çıktılar. Amaçları Melkor'dan Silmarillerin en az birini kesip almaktı, Beren'in bunu Thingol'ün kızı Luthien için yapması gerekiyordu ve hiçbir insanın Melkor'dan o Silmarilleri alamayacağını biliyordu; fakat Luthien hapis tutulduğu yerden kaçtı ve Oromë'nin köpeği Huan ile birlikte Beren ve Finrod'un peşlerine düştü. Bu sırada Finrod, Beren ve diğer yoldaşlar Sauron'un eline düştü, zindana atıldılar ve Sauron kimliklerini söyleyene kadar hepsini tek tek öldürmekle tehdit etti ve öldürdü de. Sonunda sadece Finrod ve Beren kalmışken Finrod zincirlerini kırdı, karşısına çıkan bir kurtla savaştı ve kurt tarafından öldürüldü. Elfler Finrod için ağıtlar yakıp yas tuttular ve şiirler yazdılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tolkien, J.R.R., Silmarillion, İthaki Yayınları, 2007, İstanbul, 6. baskı