Fiescher Buzulu

Koordinatlar: 46°29′52″K 8°8′48″D / 46.49778°K 8.14667°D / 46.49778; 8.14667
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fiescher Buzulu

Fiescher Buzulu, İsviçre'nin Wallis Kantonu'nda Bern Alpleri'nin güney kanadında bir vadi buzulu. 16 km uzunluğu ile Alpler 'in en uzun ikinci buzuludur. Ama bununla birlikte buzul üst kısımlarda ortalama sadece 1 km genişliğinde olup, aşağı kısımlarda hatta 500 – 700 m civarındadır. Kenar buzullarıyla beraber Fiescher Buzulu 33 km² lik bir alanı örter.

Buzulun çıkış noktası deniz seviyesinden 4000 m yüksekte, Büyük Fiescherhorn'un doğu yamacıdır. İlk 2 km içerisinde 700 m lik bir rakım kaybettikten sonra, az bir eğim ile güney istikametinde akarak, Grünhorn ve Wannenhorn'un batısı Finsteraarhorn 'un kayalık yamacının doğusundan kıvrılır. Bu esneda iki taraftan daha küçük yamaç buzulları da buzula katılır. Finsteraarrothorn'un güney eteğinde (3530 m de) doğudan, toplam 5 km uzunluğundaki Studer- ve Galmi Buzulları sistemi katılır ki bunlar da hemen hemen Fiescher Buzulu genişliğindedir.

Aşagıdaki kesiminde Fiescher Buzulu, derin bir vadinin içinden, batısında Wannenhorn, doğusunda Wasenhorn'un sırtı arasında kalarak güneye doğru akar. Yazın kar katmanı tamamen eridiğinde kendisini "gri" bir buzul olarak gösterir. Orta buzultaşı'nın (moren) yassı çakılı ve dik yamaçlardan kayarak düşen kaya kırıkları ile örtülüdür. Bu zamanda buzul dili deniz seviyesinden yaklaşık 1700 m yüksektedir. Burada buzulyatağı, akarsu olarak ortaya çıkar ve Fiesch bölgesinde Rhône Nehri'ne açılır.

Küçük Buz çağı süresince Fiescher Buzulu 1 km daha uzundu ve buzul dili bölgesi önemli bir hacime sahipti. 1950'li yıllarda dilin bu gerikalan bölümü erimiştir.

Fiescher Buzulunun yaklaşık 100 m üzerinde bulunan Finsteraarhorn'un güneybatı yamacında, İsviçre Alpler Kulübü 'nün (SAC) 3048 m de Fiescher Kulübe 'si vardır. Burası Jungfraujoch'dan ya da Lötschen Vadisi 'nden Grimselpass'a kadar yapılan çok günlü buzul turlarında ara istasyon olarak hizmet eder.