Fenerbahçe-Galatasaray derbisi (basketbol)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi
Kıtalararası Derbi
2017-18 sezonunda Basketbol Süper Ligi müsabakası, derbinin 240. maçı hava atışı
Şehir veya bölgeİstanbul, Türkiye
TakımlarFenerbahçe
Galatasaray
Maç sayısı255
En çok kazananFenerbahçe (131)
En fazla oynayanÖzer Salnur (46)
Sayı kralıHüseyin Kozluca (568)
İlk maç5 Kasım 1944
En farklı galibiyetGalatasaray 105-39 Fenerbahçe
(15 Ocak 1950 (1950-01-15))
Son maçFenerbahçe 90-74 Galatasaray
(4 Şubat 2024 (2024-02-04))

Bu madde, Fenerbahçe (erkek & kadın & tekerlekli sandalye) ile Galatasaray (erkek & kadın & tekerlekli sandalye) takımları arasında oynanan basketbol maçlarının bir listesini içermektedir.

Fenerbahçe ve Galatasaray erkek basketbol takımları 1944'ten beri 255 kez karşı karşıya geldiler. Bu karşılaşmaların 132'sini Fenerbahçe, 120'sini ise Galatasaray kazandı (basketbolda beraberliğin olduğu dönemde 3 maçta da eşitlik bozulmadı).

Fenerbahçe ve Galatasaray kadın basketbol takımları ise 1955'ten beri 171 kez karşı karşıya geldiler. Bu karşılaşmaların 107'ini Fenerbahçe, 64'ünü ise Galatasaray kazandı.

Fenerbahçe ve Galatasaray tekerlekli sandalye basketbol takımları ise 2021'den beri 7 kez karşı karşıya geldiler. Bu karşılaşmaların 6'sını Fenerbahçe, 1'ini ise Galatasaray kazandı.

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Fenerbahçe ve Galatasaray'da basketbol branşlarının geçmişi (1913-1944)[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de basketbol ilk kez 1904 yılında Robert Koleji'nde oynandı. 1911 yılında ise Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmenlerinden Ahmet Robenson basketbol kurallarını Türkçeye çevirdi ve yönetmenliğe uygun onar kişilik takımlar arasında maç yapılmasını sağladı. Galatasaray Lisesi Salonu’nda karşılıklı iki duvara kâğıt sepetler konarak oynanan ilk müsabakada tüm basketbolcular sakatlandı.[1]

Fenerbahçe ise basketbol sporuna faaliyetleri arasında yer veren ilk Türk kulübü oldu. 1913 yılında başlayan ve dönemin İdman spor dergisinde kayıtlı olan girişim Balkan Savaşı (1912-1913) ve I. Dünya Savaşı (1914-1918) nedeniyle akim kaldı. Fenerbahçe 1919 yılı yaz başında yeni bir girişimde bulundu. Kulübün Terbiye-i Fikriye şubesi tarafından 15 günde bir yayınlanan Fenerbahçe adlı derginin 10 Temmuz 1919 gün ve 3 sayılı nüshasının 7. sayfasında bu olay şu şekilde duyurulmaktadır: Kulübümüz, son zamanda yeni bir hisse teceddüd göstererek bir Amerikalı muallim nezaretinde, memleketimizde ilk defa bizde olarak, basketbol oyununa başladı ve bunda da, azaları arasında, epeyce muvaffakiyet göstermekle iftihar eder..[2]

Fenerbahçe’nin 5-6 Haziran 1932 gecesi yanan Kuşdili’deki kulüp binasının geniş bahçesindeki paten sporu için yapılıp daha sonra tenis oynanan çimento sahada yaz boyu süren bu çalışmalar kış gelince kapalı salon olmadığından durmuş, ertesi yaz kulübün bir İngiliz birliği tarafından işgal edilip kapatılması nedeniyle de yeniden başlayamamıştır.[3]

1923 yılında, Türkiye'nin ilk resmi spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurulmasıyla spor karşılaşmalarında resmi organizasyonlar başlamış, 1920'li yıllarda Galatasaray da bir basketbol takımı kurmuş; 15 Şubat 1923 tarihindeki kulüplerarası ilk basketbol karşılaşmasında Nişantaşı Galatasaray'ı 15-4 yenmiştir. Sarı-kırmızılı takım daha sonra 1933 yılına kadar salonlarda görünmemiştir.

Bu ilk dönemde 1904 yılından beri bu sporun oynandığı Robert Kolej'de basketbol diğer kulüplerle ölçülemeyecek derecede ileridir. Robert Kolejli basketbolcuların 1925 yılında Fenerbahçe’ye girmeleriyle bu spor kulüpte birdenbire önem kazanmıştır. 15 Ocak 1926'da Fenerbahçe en güçlü rakiplerden Makkabi’yi 32-4 yenmiştir. Ancak, Kulübün bir kapalı salonunun olmaması Robert Kolejli gençlerin Fenerbahçe ile bağlarını güçlendirmeye olanak vermediğinden Fenerbahçe'deki üçüncü deneme de akim kalmıştır.[3]

İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'ni 1927'den 1932'ye kadar Musevi sporculardan kurulu Makkabi şampiyon bitirmiş, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın 1932 yılında bu sporu ele alma kararının ardından dönemin voleybol şampiyonu Fenerbahçe de İstanbul'un büyük takımları Beşiktaş, Galatasaray ve İstanbulspor ile birlikte bir basketbol takımı kurmayı taahhüt etmiştir. Fenerbahçe, çekilen fikstürde yer almasına rağmen,[4] takım kuramadığı için lige katılmamıştır.[5]

Galatasaray 1934 yılında İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde ilk şampiyonluğunu kazanıp sonraki yıllarda önce İstanbul'un sonra da Türkiye'nin en güçlü basketbol takımı haline gelirken, Fenerbahçe yönetim kurulunda faaliyetlerin futbola yoğunlaştırılmasını savunanların kulüp tarihinde ilk ve son kez baskın çıkmaları nedeniyle sarı-lacivertli kulüp 1936 yılından itibaren faaliyet alanını futbol, atletizm, tenis ve kürekle sınırlandırdı.

II. Dünya Savaşı'nın (1939-1945) Türkiye'nin ekonomisine getirdiği sıkıntılar spor faaliyetlerinin de alabildiğine daralmasına neden olmuş, İstanbul Erkekler Basketbol Ligi de zaman zaman oynanamamıştır. Bu kesintilere rağmen Galatasaray basketboldaki varlığını korurken, Fenerbahçe de iki idealist Muhtar Sencer ve Cem Atabeyoğlu'nun önderliğinde basketbol takımını 1944 Kasım ayında bu defa kalıcı olarak kurdu.

Eski adı Barkhoba olan ve daha sonra Galata Gençlik Kulübü adını alan İstanbul musevilerinin takımının as oyuncularını da bünyesine katarak tarihte ilk kez 1944-45 sezonunda İstanbul İkinci Basketbol Ligi'nde mücadelesine başlayan Fenerbahçe 1945-46 sezonunda bu ligde şampiyon olarak 1946-47 sezonundan itibaren İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde mücadele etmeye başladı.

1911'den itibaren iki kulüp bünyesinde basketbol çeşitli tarihlerde olmasına rağmen Türk sporunun iki ezeli rakibi Fenerbahçe ve Galatasaray 1945 yılına kadar hiç karşı karşıya gelemediler.

İlk karşılaşma ve Galatasaray'ın üstünlüğü (1945-1954)[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk sporunun ezeli rakipleri Fenerbahçe ile Galatasaray 1945 tarihine kadar futbolun haricinde, çim hokeyi, voleybol, hentbol, sutopu ve atletizm'de ikili müsabakalarda karşı karşıya gelmişler; ayrıca boks, kürek, yüzme, yelken, atlama, bisiklet sporlarında çeşitli şampiyona ve turnuvalarda kozlarını paylaşmışlardır. Basketboldaki ilk karşılaşma ise 21 Ocak 1945 tarihinde Teşvik Turnuvası vesilesiyle gerçekleşmiştir.

Bu dönemde Beden Terbiyesi ve Genel Müdürlüğü'ne bağlı ulusal federasyonlar çeşitli sporlarda Türkiye Şampiyonası gibi ulusal turnuvaları düzenlerken, Genel Müdürlüğe bağlı il bölge müdürlükleri (ajanlıkları) da yerel lig ya da şampiyonaları tertip ederdi. İstanbul Basketbol Bölge Müdürlüğü 1940'lı yıllardan itibaren İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nden önce takımları hazırlamak amacıyla tüm liglerdeki kulüplerin katılımıyla teşvik turnuvası düzenlerdi (bu turnuvalar basketbol ve voleybolda Türkiye Ligi başlayana kadar ve masatenisinde ise 1990'lı yıllara kadar düzenli olarak yapıldı).

1944 Kasım ayında kurulan Fenerbahçe basketbol takımı 1944-45 sezonunun Teşvik Turnuvası'nda karşısında ilk turda güçlü Galatasaray'ı buldu. İki takım ilk maçlarını şu kadrolarıyla oynadılar:

Eminönü Halkevi Spor Salonu'nda oynanan maç 48-15 Galatasaray'ın galibiyetiyle bitti. Galatasaray basketbolunun öncülerinden Turgut Atakol ve Fenerbahçe'nin basketbol şubesi kurucularından Cem Atabeyoğlu karşılaşma sonrası birbirlerini tebrik ederken, basketbol sporunda da ezeli rekabetin başlamasını da kutladılar.

1945-46 sezonunda Fenerbahçe İstanbul 2. Lig şampiyonu olup 1946-47 sezonundan itibaren 1. Ligde mücadele etmeye hak kazanınca iki takımın karşılaşmaları düzenli bir hal aldı. Bu sezon 26 Ocak 1947 tarihinde ilk kez İstanbul Ligi'nde karşı karşıya gelen ezeli rakiplerden gülen taraf bu defa 38-32'lik sonuçla yine Galatasaray olduysa da; Fenerbahçe hem aradaki farkı kapadığını gösterdi hem de Galatasaray'ı sürpriz bir şekilde mağlup eden dönemin güçlü takımı (1943-44 sezonunun şampiyonu) Kurtuluş'u 9 Şubat 1947 tarihinde 36-29 yenerek Galatasaray'ın averajla şampiyon olmasını da sağladı.[5]

Buna rağmen basketbolda tarihinin en parlak dönemini yaşayan Galatasaray (sarı-kırmızılı takım 1945'ten 1954'e kadar 10 kez üst üste İstanbul, 1947-1950 arasında dört kez üst üste Türkiye şampiyonu olmuş ve Yenilmez Armada lakabını almıştı), rakibine ilk 13 karşılaşmada şans tanımadı. 1951 ve 1952 yıllarında oynanan üç maçta Galatasaray rakibini 58-55, 56-54 ve 35-34 gibi az farklarla mağlup ederken, ezeli rekabetteki en farklı sonuç da bu döneme denk geldi. 15 Ocak 1950 günü İTÜ Salonu’nda yapılan lig maçında Galatasaray Fenerbahçe'yi 105-39 yenerken ezeli rekabetin en farklı sonucuna imza attı. Büyük maddi sıkıntılar içindeki sarı-lacivertli takım çoğu millî oyunculardan oluşan tam kadro Galatasaray'ın karşısına beş kişiyle çıkabilmiş, beş faul gören oyuncuları nedeniyle, 16. dakikadan itibaren 4, 26. dakikadan itibaren 3 kişiyle mücadele vermek zorunda kalmıştı. Söz konusu maçın öyküsü ünlü spor tarihçisi Cem Atabeyoğlu'nun Fenerbahçe Basketbol takımının 50. kuruluş yıldönümü vesilesiyle 1994 yılında kaleme aldığı kitapta şu şekilde özetlenir: Bu maçta “Yenilmez Armada”nın o ünlü ve güçlü “Ali Uras, Hüseyin Öztürk, Erdoğan Partener, Yalçın Granit, Yılmaz Gündüz, Ayhan Öz ve Ertem Göreç’ten kurulu kadrosunun karşısına Fenerbahçe, sadece beş oyuncudan (Ayduk Koray, Enir Günşar, Affan Başak, David Filiba, Silvio Guerson) kurulu bir takımla çıkmak zorunda kalmıştı. Sakatlıklar ve hastalıklar yüzünden altıncı adamı bulup yedek sırasına oturtamamıştık.

Affan, daha ilk yarı sonuçlanmadan faul sayısını doldurup safdışı kalmıştı. Oyuna dört kişiyle devam eden Fenerbahçe, ikinci yarının altıncı dakikasında da Filiba’nın faullerini doldurup çıkmasıyla son 14 dakikayı 3 kişiyle oynamak zorunda kalmıştı. Sahadaki 3 Fenerbahçeli, Ayduk Koray, Enis Günşar ve Silvio Guerson, o güçlü rakip karşısında haysiyet dolu, ölümüne mücadele vermişlerdi. Fakat onların beşe karşı üç olarak verdikleri bu amansız mücadele, ağır yenilgiyi önleyememişti. Son nefesine kadar amansız bir savaş verilmiş, ancak kale düşmüştü..[6]

4 Şubat 1951 tarihli Fenerbahçe - Galatasaray Lig maçı ise Fenerbahçe tarihi açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tarihlerde, Fenerbahçe Yönetim Kurulu'ndaki bazı yöneticiler basketbolu bütçede israf yaratan bir faaliyet olarak görürken, Galatasaray'a galibiyetler sunan bir şube olarak algılıyor; takımın Modaspor'a devrini tezekkür ediyorlardı.[7] Galatasaray maçı 56-54 kazanırken, Fenerbahçe basketbol takımı da çıkardığı oyunla içerideki eleştirileri susturuyor ve Şubenin kapatılması ve takımın olduğu gibi Modaspor’a devredilmesi konusu Yönetim Kurulu Toplantılarında bir daha gündeme getirilmiyordu.

II. Dünya Savaşı sırasında ve ardından geçen yıllarda yaşanan ekonomik darboğaz nedeniyle A takımına gerekli tahsisatı ayıramayan Fenerbahçe, 1952-53 sezonunda futbol takımının İstanbul Profesyonel Ligi'nde kazandığı namağlup şampiyonluğun getirdiği ekonomik ferahlama sonucunda basketbola ayırdığı bütçeyi 2.250 TL'den 14 bin TL'ye çıkarınca başta Altan Dinçer gibi skorer bir yıldızın da transferiyle güçlü bir kadro kurabilmeyi başardı. 27 Mart 1954 tarihinde 1945 yılından beri İstanbul şampiyonluğunu elinde tutan ve Yenilmez Armada olarak adlandırılan Galatasaray'ı lig maçında 71-61 mağlup eden Fenerbahçe, potalardaki üstünlüğün ezeli rakibinden kendine geçtiğini ilan etti.

Bu maçta takımların kadroları ve oyuncuların attıkları sayılar şu şekildedir:

Fenerbahçe'nin üstünlüğü ele geçirmesi ve kıyasıya rekabet dönemi (1954-1972)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fenerbahçe İstanbul Ligi'nde aldığı galibiyetin rastlantısal olmadığını ezeli rakibini 5 Mayıs 1954 tarihinde bu defa Türkiye Şampiyonası'nda 60-55 yenerek kanıtladı. İzdiham yaratan ve davullu zurnalı maç olarak adlandırılan bu maçtaki galibiyet Fenerbahçe'yi mutlu etmedi, zira Galatasaray'ın son 2 saniye kala attığı basket Fenerbahçe yerine Modaspor'u şampiyon yaptı. Ertesi sezon Fenerbahçe işini şansa bırakmadı ve Galatasaray'ın İstanbul Ligi'ndeki on yıllık şampiyonluk serisini sonlandırarak tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Fenerbahçe'nin de rekabete dahil olması Türk basketboluna da büyük heyecan ve ilgi getirdi. Nitekim, 1954-55 sezonundan itibaren İstanbul Erkekler Basketbol Ligi maçları 1.000 kişilik İTÜ salonu yerine 5.000 kişilik Spor ve Sergi Sarayı'nda oynanmaya başlanırken, Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı 55-47 yenerek ilk şampiyonluğunu ilan ettiği 5 Şubat 1955 tarihli maç Türkiye'de radyoda naklen yayınlanan ilk basketbol karşılaşması oldu.

1956 Nisan ayına kadar sekiz maçın yedisini Fenerbahçe kazanırken, bu dönemde Galatasaray'ın aldığı tek galibiyet ise ezeli rekabetin tarihine geçen maçlardan birine sahne oldu. 25 Nisan 1955 tarihinde Türkiye Şampiyonası'nda tüm maçlarını kazanarak son maçta tek mağlubiyetli Galatasaray'ın karşısına şampiyonluk için çıkan Fenerbahçe rakibine karşı 40-27 gerideyken maçın bitimine 40 saniye kala sahadan çekildi. Fenerbahçe'nin 2-0'lık skorla tescil edilecek hükmen yenilgisi Modaspor'u şampiyon yapacakken, Fenerbahçe'nin sahadan kasten çekilerek bu şekilde Galatasaray yerine Modaspor'u şampiyon yapmayı hedeflediği öne sürülerek Federasyon Başkanı Faik Gökay tarafından Galatasaray da şampiyon ilan edildi. Esasen şampiyona öncesinde Fenerbahçe ile Federasyon arasında maç hasılatları konusunda gerginlik başlamıştı. Fenerbahçe Genel Kaptanı Hayrullah Güvenir 1954 Türkiye Şampiyonası'nda Fenerbahçe'nin de katılımının getirdiği ilginin Federasyonun 18 bin TL net hasılat elde etmesini sağladığını ancak bundan Fenerbahçe'ye hiçbir pay verilmediği öne sürerek benzer bir durum olacaksa 1955 şampiyonasına Fenerbahçe'nin katılmayacağını ilan etti.[8] Bu sorun aşılsa da bu defa bununla bağlantılı ikinci bir sorun ortaya çıktı. Bir devreli yapılacak müsabakaların fikstürünün kura ile belirlenmesi gerekirken, Federasyon Başkanı Faik Gökay, şampiyonadan 3 gün önce hasılatın artırılması düşüncesiyle Fenerbahçe'ye fikstürün kura ile değil tertip suretiyle düzenlenmesini ve Fenerbahçe-Galatasaray maçının son güne bırakılmasını teklif etti. Fenerbahçe camiasının görüş açısına göre bu şekil Fenerbahçe’nin aleyhine idi, zira Fenerbahçe Galatasaray'a oranla daha yaşlı sporculardan oluştuğundan üst üste ve aralıksız 4 maçtan sonra ezeli rakibinin karşısına dezavantajlı çıkmış olacaktı. Bu nedenle, Fenerbahçe Genel Sekreteri Rüştü Dağlaroğlu teklifi reddetse de, adıgeçenin gaybubetinde Federasyon Fenerbahçe basketbol şube kaptanını ikna ederek maçı en sona güne koydular. İkinci gün Modaspor Galatasaray'ı 67-62 yenince sarı-kırmızılılar avantaj kaybetti. Fenerbahçe Modaspor'u mağlup edince büyük avantaj elde etti. Son maçta Galatasaray'a şampiyonluk için 6 farklı galibiyet lazımken, maçın bitimine doğru bu skoru sağlamış görünüyordu. Fenerbahçe Genel Kaptanı Hayrullah Güvenir'in hakem Yakovos Bilek'in tarafgir yönetimini protesto etmek amacıyla takımı sahadan çekmesi ezeli rakiplerin basketbol rekabetlerinde olumsuz bir sayfayı teşkil etti.

Fenerbahçe Türkiye şampiyonluklarına 1957 ve 1959'da namağlup ulaşırken; 1958 Türkiye Şampiyonası ise ilginç bir duruma sahne oldu. 31 Mart 1958 tarihinde oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçı öncesi şöyle bir dört olasılıklı tablo vardı: (1) Galatasaray kazanırsa şampiyon, (2) Fenerbahçe Galatasaray'ı 6 farkla yenerse şampiyon, (3) Fenerbahçe Galatasaray'ı 4 ya da daha az farkla yenerse Modaspor şampiyon, (4) Fenerbahçe Galatasaray'ı 5 farkla yenerse bu üç takım birbirleriyle birer kez daha oynayacaklar. Sonuçta 1954'teki senaryo tekrarlandı: Fenerbahçe maçı 72-70 alırken Modaspor averajla şampiyon oldu.

Fenerbahçe 1960 Türkiye Şampiyonası'ndan ikinci devre maçları için yabancı hakem getirilmesi talebi yerine getirilmediğinden çekildi. Bu nedenle, fikstür gereği 1 Nisan'da oynaması gereken Galatasaray maçında hükmen yenik sayıldı. İşin ilginç tarafı basın 1955 Türkiye Şampiyonasında Fenerbahçeli yöneticileri eleştirirken, aynı basın 1960 yılında Fenerbahçe'yi yerden göğe haklı buluyordu.[9]

Fenerbahçe 1959 yılında basketbolun yanı sıra futbol ve kadın voleybolda Türkiye şampiyonu olarak Türk spor tarihinde bir ilki gerçekleştirirken, Galatasaray 1963 yılında futbol, basketbol ve kadın voleybolun yanı sıra erkek voleybolda da Türkiye şampiyonu olarak daha ileri götürüyordu. Galatasaray'ın bu başarısını Fenerbahçe 2011'de beşte beş yaparak tam 38 yıl sonra geride bırakacaktı.

İki takım 1960'larda da kıyasıya mücadelesini sürdürdü. Fenerbahçe İstanbul Ligi'nde 1962-63 sezonundan 1965-66 sezonuna kadar kesintisiz şampiyon olurken, Galatasaray ise Fenerbahçe'nin bir Türkiye şampiyonluğuna karşı 3 Türkiye şampiyonluğu kazandı. Bu şampiyonluklar ilginç averaj denklemlerine sahip oldu. Fenerbahçe 1963-64 sezonunda ikinci yarı maçında Galatasaray'a 69-65 yenilse de ilk yarıdaki maçı 74-59 kazandığından averajla şampiyon oldu. 1965-66 sezonunda ise ilk yarıda Galatasaray Fenerbahçe'yi 70-62 yendiyse de ligin son haftasında rakibini 10 sayı farkla 68-58 yenen Fenerbahçe dördüncü kez üst üste şampiyon oldu. Türkiye Şampiyonalarında ise durum değişti. 3 Mayıs 1964 tarihinde Fenerbahçe'ye Türkiye şampiyonluğu için 5 sayılık galibiyet gerekirken maç 79-76 Fenerbahçe'nin şampiyonluk ise Galatasaray'ın oldu. Mahşeri bir kalabalık önünde oynanan maçta takımlar şu oyuncularıyla sahada yer aldılar:

1966 Türkiye Şampiyonası'nda ise son maçlara İTÜ avantajlı girdi. Fenerbahçe-İTÜ maçında İTÜ'ye bir sayılık galibiyet yeterken, Fenerbahçe'nin galibiyeti Galatasaray'ı şampiyon yapacaktı. 19 Nisan 1966 tarihinde iddiası kalmayan Fenerbahçe İTÜ'yü 72-69 yendi ve Galatasaray şampiyon oldu.[10]

1966-67 sezonunda başlayan Türkiye Basketbol Ligi'nde Fenerbahçe 1967-68, 1969-70 ve 1970-71 sezonlarında ikinci olurken, Galatasaray 1968-69 sezonunda şampiyon olmayı başardı. Buna karşılık Fenerbahçe de 1966-67 sezonunda ilk kez düzenlenen Türkiye Kupası'nda şampiyon oldu. Bu dönemde Fenerbahçe'nin 41 galibiyetine, Galatasaray 35 galibiyetle karşılık vermişti.

Fenerbahçe-Galatasaray 25. Yıl Jübilesi[değiştir | kaynağı değiştir]

21 Ocak 1945 tarihinde basketbolda ilk kez karşı karşıya gelen Fenerbahçe ve Galatasaray bu maçın 25. yıldönümünde rekabetlerini Spor ve Sergi Sarayı'nda yapacakları bir jübile etkinliğiyle kutlamaya karar verdiler. 10 Ocak 1970 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte;

Emekliler maçında Galatasaray Fenerbahçe'yi 31-30, yıldızlar maçında Fenerbahçe Galatasaray'ı 60-37, gençler maçında ise yine Fenerbahçe Galatasaray'ı 73-65 yendi. A takımlar karşılaşmasında ise her iki takım da 100 sayıyı aşarken sarı-kırmızılılar 111-103 galip geldi.[11]

Gerileme ve yeniden yükselme dönemi/Galatasaray üstünlüğü (1972-1987)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fenerbahçe 1970'li yılların başlarında amatör branşlara yapılan yatırımı azalttı. 1969'da güreş, 1970'te atletizm ve kürek; 1973'te de masatenisi ve boks takımları zayıfladı. Ardından güreş, halter, judo ve okçuluk şubeleri kapatıldı. 1971 yılında erkek voleybol takımı da dağıtıldı. Basketbol şubesi de bu gidişattan nasiplendi. Güner Yalçıner, Tuncer Kobaner ve Hüseyin Kozluca'nın basketbolu bırakmaları ve Erdal Poyrazoğlu, Barış Küce ile İlker Esel'in ayrılmalarıyla büyük güç kaybeden sarı-lacivertliler 1972-73 sezonundan itibaren iddialarını tamamen yitirdiler.

Galatasaray ise 1970'lerin başında futboldaki seri şampiyonlukların yanı sıra amatör branşlardaki kudretini de bir süre korudu. Basketbol takımı 1970 ve 1972'de Türkiye Kupası'nı kazandığı gibi, 1975'e kadar şampiyonluk potasında kaldı. İki büyük takımın kadroları arasındaki kuvvet farkı ezeli rekabette ibrenin tamamen Galatasaray'a dönmesine neden oldu. Galatasaray bu dönemde farklı galibiyetler aldı, dört maçta ise 100 sayıyı geçti.

Fenerbahçe genç ve yıldız takımlarının İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları 1975'e kadar devam ederken, A takım ezeli rakibi Beşiktaş'ın diğer ezeli rakibi Galatasaray'ın önünde ilk Türkiye ligi şampiyonluğuna ulaştığı 1974-75 sezonunda dokuzunculuğa kadar geriledi. Daha sonra Fenerbahçe başkanı da olacak Ali Şen'in basketbol şube kaptanlığı döneminde 1975-76 sezonunda geçici bir atılım yaparak dördüncülüğe yükselen sarı-lacivertli takım, başta o sezondan sonra yedi sezonda altı şampiyonluk kazanarak voleybol gibi basketbolda da büyük hakimiyet kuran Eczacıbaşı olmak üzere Efes Pilsen, Tofaş SAS ve Şekerspor gibi müessese kulüplerinin sözde amatör olan basketbolda oyuncu fiyatlarını kulüp takımlarının altından kalkamayacakları düzeye taşımaları nedeniyle, güçlü altyapısıyla ayakta kalmaya çalıştı. Müessese kulüplerinin, yaptıkları yatırım karşılığında vergi indirimleri almaları ve basketbolcuları şirket bünyesinde işçi ya da hizmetli kadrolarına alarak düzenli maaşa bağlayarak gelecek güvencesi verebilmeleri gibi avantajlara karşı, özellikle 1973 Petrol Krizi, 1974 Kıbrıs Harekâtı sonrasında Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu ve 1979 Petrol Krizi nedeniyle ekonomisi bunalıma sürüklenen Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma paralel olarak Fenerbahçe, amatör branşlarda müessese takımlarının yarattığı piyasada giderek daralan bütçesiyle nefes almakta zorlandı.

Galatasaray ise 1974-75 sezonunda futbolda Fenerbahçe'ye kaybettiği şampiyonluğun ardından hemen hemen tüm sporlarda süratli bir çöküş dönemine girdi. Bu dönemde Fenerbahçe ve Galatasaray diğer kulüp takımlarıyla birlikte müessese takımlarının ayrı bir profesyonel lig kurmaları gerektiğini savunmaktaydılar.[12] Eski ve yaşlı yıldızlarının yanına genç ve maliyeti düşük oyuncuları monte ederek ligde tutunmaya çalışan Fenerbahçe ve Galatasaray 1978-79 sezonunda bu defa ligin son iki sırasında yer alarak küme düşme yazgısıyla karşı karşıya kaldılar. 14 Ocak 1979'daki tarihi maçta son sıradaki Fenerbahçe bir sıra üstündeki Galatasaray'ı 83-82 yenerek bu defa rakibini sonunculuğa iterken iki ezeli rakip şu kadrolarıyla sahadaydılar:

Daha üst sıralarda yer alan bazı takımların lisanssız oyuncu oynatmalarıyla bağlantılı olarak Danıştay'a intikal eden yargı süreci bağlamında Türkiye Basketbol Federasyonu'nun küme düşmeyi kaldırmasıyla Fenerbahçe ve Galatasaray ligde kaldı.

16 Aralık 1979'daki müteakip karşılaşma da ezeli rekabetin en ilginç maçlarından biriydi. Son 1 saniyeye 66-65 önde giren Galatasaray adına oyunu pota altından başlatan Yıldıray'ın diğer potaya çok sert fırlattığı top kimseye değmeden dışarı çıktı. Kural gereği Fenerbahçe topu yandan oyuna soktu, Engin Domaniç'in topa değer değmez yaptığı atış basket olunca Fenerbahçe 67-66 galip geldi. Müteakip 2 maçın da birer sayılı farklarla bitmesiyle ezeli rekabette ilk kez dört maç arka arkaya tek sayılık galibiyetlerle sonuçlandı.

Galatasaray 1981'de, Fenerbahçe'de 1982'de yaptığı atılımla tekrar şampiyonluk potasına girdiler. Bu atılımlar yapılırken Galatasaray'ın başkanlığını eski ulusal basketbolcusu Ali Uras; Fenerbahçe'nin başkanlığını ise eski basketbol şube sorumlusu Ali Şen yürütmekteydi. 1984-85 sezonunda iki ezeli rakip ilk kez play-off finalinde karşılaştılar. Ligi lider bitirmeyi başaran dar kadrolu ve tek yabancılı Fenerbahçe, üç yabancılı Galatasaray karşısında üç maçlık seriyi kaldıramadı ve 2-1'lik seriyle Galatasaray 16 yıl sonra şampiyon oldu. Şampiyonu belirleyen ve Galatasaray'ın 74-68 kazandığı 2 Nisan 1985 tarihli üçüncü maçı takımlar şu kadrolarıyla oynadılar:

Bu tarihi finalin ardından normal sezon birincisi Fenerbahçe ve lig şampiyonu Galatasaray 6 Nisan 1985 tarihinde bu defa basketbolda ilk kez düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda Ankara'da karşı karşıya geldiler. İlk yarıyı 53-38 önde kapayan Fenerbahçe 11. dakikada dördüncü faulünü almış olan Michaelle Scearce'ü durduramayıp, ilk yarıda 19 sayı atan Calvin'in ikinci yarı 4 sayıda kalmasıyla maçı 85-84 kaybetti. Galatasaray müteakip sezonlarda 2 kez final oynayıp bir kez şampiyon olurken Fenerbahçe'yi altı kez daha yendi. Sarı-kırmızılı takım böylece ezeli rekabetin başladığı dönemdeki 13 maçlık galibiyet serisinden sonra 8 maçla ikinci uzun galibiyet serisini yakaladı.

Bu dönemde Galatasaray 1984-85 ve 1985-86 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olurken 1986-87'de de final oynadı. 1986-87 sezonunun son haftasına o yıl kadrosunda Efe Aydan ve Erman Kunter gibi dönemin iki büyük yıldızını barındıran Beşiktaş lider girerken, kötü bir ilk yarı geçirdikten sonra ikinci yarı toparlanan Fenerbahçe sekizinci, daha da kötü bir sezon geçiren Galatasaray ise dokuzuncu girdi. Son hafta Beşiktaş, Fenerbahçe ile oynarken Galatasaray da İTÜ ile karşı karşıya gelecekti. Galatasaray İTÜ'yü yenerse, play-off'a girebilmek için Beşiktaş'ın Fenerbahçe'yi yenmesini bekleyecek; ayrıca maçlar bu şekilde sonuçlanırsa play-off çeyrek turunda Beşiktaş-Galatasaray eşleşecekti. Galatasaray İTÜ'yü 88-87, Beşiktaş da uzun süre geride götürdüğü maçta Fenerbahçe'yi 73-65 yendi. Bu sonuçla Fenerbahçe play-off dışı kalırken, lider Beşiktaş ile sekizinci Galatasaray eşleşti. Bu seri de ilginç olaylara sahne oldu. İlk maçta Beşiktaşlı Michael Bullock ile Galatasaraylı Mehmet Ali Tlabar kavga edince ikişer maç men cezası aldılar ve Beşiktaş üç yabancılı Galatasaray karşısında ilk maçın son dakikalarını ve son iki maçı yabancısız oynamak zorunda kaldı ve 2-1'lik sonuçla elendi. Amerikalı oyuncusuna teknik faul verilmeden atılmasını ve iki maç ceza verilmesini eleştiren Beşiktaş[13] bir sonraki sezon küçülmeye gitti ve sezon sonunda küme düştü.

Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye belirgin bir üstünlük sağladığı bu dönemin sonunda galibiyet sayılarında Galatasaray 75-51 öndeydi.

Galatasaray'ın güçten düşmesi ve Fenerbahçe üstünlüğü (1987-2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'li yıllarda istikrarlı bir kadroya sahip olan Galatasaray 1987'den sonra türlü nedenlerle tökezledi. Söz konusu yıl Türkiye Basketbol Federasyonu yabancı ve çifte vatandaş basketbolcular konusunda 9+1 kuralını yürürlüğe koydu. Bu kurala göre takımlar kadrolarında bir tane altyapısını Türkiye'de almamış basketbolcu bulundurabiliyorlardı.[14] Bu düzenlemeyle sonradan Türk yapılmış basketbolcular da bir anda yabancı statüsüne düşüverdiler. Birkaç sezondur üç yabancıyla oynayan Galatasaray bu avantajını kaybettiği gibi, transfer ettiği tek yabancısı Antony Hackett'tan da beklediği verimi alamadı. Buna ilaveten, istikrarlı kadrosuna rağmen her yıl antrenör değiştiren sarı-kırmızılı takım 1987-88 sezonunda da geleneği bozmayarak Fenerbahçe'nin iki yıl önce Dennis Parryman ile yaptığı gibi Jack Avina adlı bir Amerikalı antrenör ile anlaştı, ancak bu antrenörden de beklediği performansı göremedi. Buna karşılık Fenerbahçe ise NBA takımı Denver Nuggets'ta forma giymiş Pete Williams ile başarılı bir transfer gerçekleştirdi. 27 Eylül 1987 tarihinde Fenerbahçe Ankara'da düzenlenen Osman Erverdi Turnuvası'nda yabancısız oynamasına rağmen Galatasaray'ı 72-70 yenerken hem turnuva şampiyonu oldu hem de Galatasaray'ın ezeli rekabetteki sekiz maçlık galibiyet serisini sonlandırdı. Sezon sonunda ise rakibini yine Ankara'da bu defa Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü Kupası'nda 78-75 mağlup ederek bu kupayı ilk kez müzesine taşıdı. Bu sezondan itibaren yaklaşık çeyrek yüzyıl süresince galibiyet ibresi Fenerbahçe'den yana seyretti.

1989-90 sezonu Fenerbahçe ligi lider bitirmesine rağmen yarı finalde Paşabahçe'ye elenince şampiyonluğu Galatasaray'a kaptırdı. Ancak sezon sonunda 26 Mayıs 1990 tarihinde rakibini Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda 95-86 yenen sarı-lacivertliler hem şampiyonluğun kaybını telafi ettiler, hem de 5 yıl önceki maçın rövanşını almış oldular. Bu maçta takımlar şu kadrolarıyla mücadele ettiler:

1990-91 sezonunda Fenerbahçe Türkiye Ligi'ndeki ilk şampiyonluğunu kazanırken ve 10 hazırlık maçı ile 14 lig maçında hiç yenilmemişken ilk mağlubiyetini 12 Ocak 1991 tarihinde Galatasaray'a karşı 98-83'lük skorla alması ezeli rekabetin ilginç anlarından biri oldu. Esasen bu durum daha sonraki sezonlarda da birkaç kez tekrarlandı. Nitekim, Galatasaray giderek güçten düşüp 1990'lı yıllar boyunca orta sıra takımı olurken, Fenerbahçe güçlü kadrolarıyla 1999 yılına kadar Efes Pilsen, Ülkerspor, Tofaş SAS ve Türk Telekom gibi müessese takımlarına kafa tutan tek kulüp takımı oldu. 1999-2000 sezonuna kadar Galatasaray Fenerbahçe'yi lig sıralamasında hiç geçemedi, ancak Fenerbahçe'nin Dream Team olarak adlandırılan 1993-94 sezonu kadrosunu ligde 88-80, yine Fenerbahçe'nin NBA yıldızlarıyla takviye ettiği 1998-99 sezonu kadrosunu 78-71 yenerek zaman zaman sürpriz sonuçlara imza attı.

1999-2003 arasında Fenerbahçe'nin erkek basketboluna yatırımı kısmasıyla galibiyetlerde kısa bir süreliğine denge kurulduysa da, 2003 yılından sonra Galatasaray'ın amatör şubelerinde gözlemlenen genel çöküş hali ezeli rekabetin rengini yine sarı-laciverte boyadı. Bu dönemin kayda değer gelişmelerinden bir tanesi 2002-03 sezonunda iki ezeli rakibin Beşiktaş ile ittifak halinde hareket ederek müessese kulüplerinin yarattığı haksız rekabete karşı ligi boykot etme kararı almalarıydı.[15] 2001 Ekonomik Krizi ile sarsılmış olan üç büyükler kararı hayata geçirmedilerse de bütçelerini daralttılar, kadrolarını gençleştirdiler.

Büyük çöküşü bir sezon erteleyebilen Galatasaray 2003-04 sezonunda 1 galibiyet farkla küme düşmekten son anda kurtuldu; 2004-05 sezonunda ise kulübün 100. yılında sarı-kırmızılılar küme düşme hattında yer aldılar, ancak play-out karşılaşmaları sonucunda kümede kalmayı başardılar. Kadın takımı ise aynı şansı yakalayamadı ve son maçta hem de Fenerbahçe'ye yenilerek küme düştü. Bu dönemde Fenerbahçe 2004 yılında takımın antrenörlüğüne 1996'da Efes Pilsen'i Koraç Kupası şampiyonluğuna ulusal takımı ise 2001'de Avrupa ikinciliğine ulaştırmış olan Aydın Örs'ü getirdi ve basketbolda yeniden yapılanma başlattı. Bu yeniden yapılanma 2006 yılında Ülkerspor'la birleşme sonucu yeni bir hamleye sahne oldu ve Fenerbahçe 16 yıl aradan sonra Türkiye Ligi şampiyonluğuna ulaştı. Kulübün 100. yılında futbol, basketbol ve voleybolda kadınlarda ve erkeklerde Galatasaray'a karşı oynanan 16 maçın tamamını Fenerbahçe kazanırken; 4 galibiyet de erkek basketboldan gelmişti. 9 Nisan 2005'te rakibini deplasmanda 90-63 yenen Fenerbahçe, 18 Mart 2007'de yine deplasmanda 91-57 yenerken rakibine karşı tarihinin en farklı galibiyetini alıyordu.

Fenerbahçe 2006-07 sezonundan sonra 2007-08 ve 2009-10 sezonlarında da şampiyon oldu. Galatasaray ise 2005 yılında Ülker ile yaptığı sponsorluk anlaşması sonucu isminin önüne Cafe Crown markasını alarak yeniden orta sıralara geri döndü. Buna rağmen 2009-10 sezonunda basketbol şube sorumlularının yolaçtığı Cemal Nalga skandalı nedeniyle beş maçta hükmen yenik sayılması ve puan silinme cezası nedeniyle 2004 ve 2005 yıllarından sonra bir kez daha küme düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıysa da son maçlarda durumunu kurtardı. Galatasaray'ın 20-0 hükmen yenik sayıldığı maçlardan biri de Fenerbahçe karşılaşmasıydı. Fenerbahçe Ülker sezonu çifte kupayla kapattı. Fenerbahçe 1987-88 sezonundan 2009-10 sezonuna kadar rakibinin 24 galibiyetine karşı 43 galibiyet aldı. Yeniden kıyasıya rekabetin başladığı 2010-11 sezonunun başlangıcında galibiyet sayılarında Galatasaray'ın 98-94'lük üstünlüğü vardı.

Yeniden kıyasıya rekabet dönemi (2011- )[değiştir | kaynağı değiştir]

2010-11 sezonu basketbolda Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinin geri geldiği dönem oldu. Fenerbahçe, Ülker ortaklığıyla 2010-11 sezonunda da bir önceki sezon olduğu gibi hem Türkiye Ligi'nde hem de Türkiye Kupası'nda şampiyon olurken lig finalinde Galatasaray'ı 4-2 ile geride bıraktı ve 1984-85 sezonunun rövanşını aldı. 11 Şubat 2011'de Kayseri'de rakibini Türkiye Kupası yarı finalinde eleyen sarı-lacivertiler 17 Haziran 2011'de de rakibinin salonunda lig şampiyonluğunu kutladı. 30 Aralık 2010'da Galatasaray Türkiye Ligi normal sezon maçında Fenerbahçe'yi 67-56 yenerken ezeli rekabette 100. galibiyetini aldı. Fenerbahçe'nin şampiyonluğunu ilan ettiği altıncı maçta ise sarı-lacivertliler 100. galibiyetlerine ulaştılar.

2011 yılında Medical Park ile sponsorluk sözleşmesi imzalayarak daha büyük yatırım yapan Galatasaray Futboldaki şike soruşturması nedeniyle 2011-12 sezonuna sıkıntılı giren Fenerbahçe Ülker'i Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda uzatmada 103-97 yendi. Ancak, ligi lider bitiren Galatasaray play-off yarı finalinde o sezon dört kupa kazanan Beşiktaş'a elendi. Bu sonuçla Beşiktaş da Galatasaray'a karşı 1986-87 sezonunun rövanşını almış oldu. Galatasaray Medical Park özlediği Türkiye Ligi şampiyonluğuna 23 yıl sonra 2012-13 sezonunda kavuştu. Ancak bir anlamda sevinci yarım kaldı, zira o sezonun Türkiye Kupası'nı Eskişehir'de 10 Şubat 2013 tarihinde oynanan finalde 63-57'lik sonuçla Fenerbahçe Ülker'e kaptırdı; müteakip sezonun başında da 9 Ekim 2013'te Samsun'da oynanan maçta bu defa Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda Fenerbahçe Ülker'e mağlup oldu.

2013-14 sezonu ezeli rekabette üzücü gelişmelere sahne oldu. Esasen iki kulüp arasında futboldaki şike soruşturması nedeniyle artan gerginlik, 6 Nisan 2014 tarihinde Türk Telekom Arena'da oynanan Türkiye Futbol Ligi karşılaşmasında artmış,[16] Kadınlar Basketbol Ligi'nin finalinde yine Galatasaray'ın evsahipliğindeki maçtaki olaylar ve Fenerbahçeli yönetici Mahmut Uslu'nun Galatasaraylı taraftarlarca yumruklanması[17] sonucu iyice alevlenmişti. Erkekler Basketbol Ligi'nde de iki takım final oynarken, yine Galatasaray'ın evsahipliğindeki dördüncü maçta çıkan olaylar nedeniyle sarı-kırmızılı takım kendi sahasındaki bir sonraki maçı seyircisiz oynama cezasına çarptırıldı. Buna karşılık Fenerbahçe'nin sahasındaki beşinci maçtaki olaylar sonucu Fenerbahçe'ye sadece para cezası verilmesini protesto eden Galatasaray durum 3-3 iken son maça çıkmama kararı aldı[18] ve 4-3'lük skorla Fenerbahçe şampiyon oldu.

5 Haziran 2014 tarihinde Fenerbahçe'nin 74-73 kazandığı finalin ikinci maçında iki takımın galibiyet sayıları ilk kez 107-107 olarak eşitlendi. Fenerbahçe'nin 25 Haziran 2016'da kazandığı maçta ise 72 yıllık ezeli rekabette Fenerbahçe galibiyet sayısında ilk kez öne geçti (114-113).

2016-17 sezonunda EuroLeague maçı öncesi iki takımın 236. maçı öncesi seremoni

2014-15 sezonunda iki takım arasındaki karşılaşmalar daha az gergin bir ortamda oynandı. O sezon Galatasaray Liv Hospital tarihinde ilk kez Euroleague'de Final Four oynayan Fenerbahçe Ülker'i ligde maddi sıkıntılardan dolayı sahada sadece altı oyuncuya yer verebilmesine rağmen 92-88 yenerek kayda değer bir sonuca imza attı.[19] Buna karşılık sarı-lacivertliler de play-off çeyrek finalinde eşleştikleri ezeli rakiplerini bir kez daha eleyerek rövanşı almış oldular. 2015-16 sezonunda da iki ekip bu kez yarı finalde eşleşirken sarı-lacivertliler rakiplerini bu eşleşmede de saf dışı bıraktı (bu sonuçla son 8 play-off eşleşmesinin 7'sinde Fenerbahçe üstün taraf oluyordu). Bu turun 31 Mayıs 2016 tarihli ve Galatasaray Odeabank'ın ev sahipliğindeki dördüncü maçı, bir önceki maçta Galatasaraylı taraftarların çıkardığı olaylar nedeniyle seyircisiz oynanmıştı.[20]

255. maç itibarıyla galibiyet sayılarında Fenerbahçe'nin 132-120'lik üstünlüğü bulunuyor.

Kupalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Turnuva Fenerbahçe Galatasaray
Basketbol Süper Ligi 10 5
Türkiye Kupası 8 3
Cumhurbaşkanlığı Kupası 7 2
Türkiye Şampiyonası 3 11
İstanbul Ligi 7 15
EuroLeague 1 0
Eurocup 0 1
Toplam 36 37
  • Galatasaray Spor Kulübünün resmî sitesinde, İstanbul Ligi şampiyonlukları listesinde 1934-35 ve 1935-36 sezonları da kayıtlıysa da,[21] sözkonusu sezonlarda anılan Ligin organize edildiğine dair bir kayda ulaşılamamıştır.[5][22][23][24]

Tüm maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

# Tarih Yer Mahiyeti Sonuç Kazanan
1 05-11-1944 G. Saray Salonu İstanbul Kupası 46-27
Galatasaray
2 21-01-1945 Eminönü Halkevi Teşvik Turnuvası 48-15
Galatasaray
3 26-01-1947 Eminönü Halkevi İstanbul Ligi 38-32
Galatasaray
4 29-09-1947 ?? Sokol Brno Turnuvası 45-22
Galatasaray
5 14-12-1947 Eminönü Halkevi İstanbul Ligi 36-26
Galatasaray
6 15-01-1950 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 105-39
Galatasaray
7 21-01-1951 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 58-55
Galatasaray
8 04-02-1951 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 56-54
Galatasaray
9 30-12-1951 Spor ve Sergi Sarayı Yılbaşı Turnuvası 66-29
Galatasaray
10 27-01-1952 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 35-34
Galatasaray
11 15-03-1952 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 87-41
Galatasaray
12 03-01-1953 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 64-45
Galatasaray
13 21-02-1953 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 79-49
Galatasaray
14 13-02-1954 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 62-54
Galatasaray
15 28-03-1954 İTÜ Salonu İstanbul Ligi 71-61
Fenerbahçe
16 05-05-1954 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 60-55
Fenerbahçe
17 05-12-1954 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye-Yugoslavya Dostluk Kupası 48-40
Fenerbahçe
18 05-02-1955 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 55-47
Fenerbahçe
19 02-04-1955 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 57-46
Fenerbahçe
20 24-04-1955 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 40-27
Galatasaray
21 12-11-1955 Spor ve Sergi Sarayı Teşvik Turnuvası finali 66-62
Fenerbahçe
22 18-02-1956 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 74-60
Fenerbahçe
23 20-04-1956 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 73-68
Galatasaray
24 12-05-1956 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 70-59
Galatasaray
25 04-11-1956 Spor ve Sergi Sarayı Teşvik Turnuvası finali 76-71
Fenerbahçe
26 05-01-1957 Spor ve Sergi Sarayı Galatasaray'ın 50. Yıldönümü 70-68
Fenerbahçe
27 25-01-1957 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 44-43
Fenerbahçe
28 10-04-1957 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 69-64
Fenerbahçe
29 11-06-1957 Spor ve Sergi Sarayı Fenerbahçe'nin 50. Yıldönümü 73-71
Galatasaray
30 17-12-1957 Spor ve Sergi Sarayı Teşvik Turnuvası finali 80-52
Fenerbahçe
31 20-12-1957 Ankara Kapalı Spor Sarayı Kemal Aygün Turnuvası 47-45
Galatasaray
32 10-01-1958 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 65-64
Fenerbahçe
33 21-02-1958 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 67-61
Galatasaray
34 23-04-1958 Ankara Kapalı Spor Sarayı Türkiye Şampiyonası 65-61
Galatasaray
35 31-03-1958 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 72-70
Fenerbahçe
36 08-05-1958 Spor ve Sergi Sarayı Dörtlü Turnuva 65-65
37 04-01-1959 Spor ve Sergi Sarayı Teşvik Turnuvası finali 71-39
Galatasaray
38 14-01-1959 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 71-58
Fenerbahçe
39 22-02-1959 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 70-57
Galatasaray
40 06-03-1959 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 73-64
Fenerbahçe
41 10-01-1960 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 64-62
Fenerbahçe
42 21-02-1960 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 68-57
Galatasaray
43 25-03-1960 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 49-46
Galatasaray
44 01-04-1960 (Spor ve Sergi Sarayı) Türkiye Şampiyonası Hükmen
Galatasaray
45 05-11-1960 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 54-53
Galatasaray
46 14-01-1961 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 61-54
Galatasaray
47 21-01-1961 Spor ve Sergi Sarayı Galatasaray Turnuvası 52-48
Galatasaray
48 15-03-1961 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 50-45
Galatasaray
49 16-07-1961 TED açıkhava TED Turnuvası 52-48
Fenerbahçe
50 03-12-1961 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 65-63
Galatasaray
51 03-03-1962 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 68-58
Fenerbahçe
52 02-09-1962 Yeşilköy açıkhava Özel 84-60
Fenerbahçe
53 08-09-1962 Yeşilköy açıkhava Tunç Erim'in jübilesi 68-60
Fenerbahçe
54 13-12-1962 Spor ve Sergi Sarayı Darüşşafaka Turnuvası 63-50
Fenerbahçe
55 19-01-1963 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 69-65
Fenerbahçe
56 31-03-1963 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 66-61
Fenerbahçe
57 01-05-1963 İzmir Fuar Salonu Türkiye Şampiyonası 62-50
Galatasaray
58 08-05-1963 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 72-65
Galatasaray
59 04-01-1964 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 74-59
Fenerbahçe
60 20-02-1964 Spor ve Sergi Sarayı Teşvik Turnuvası finali 69-66
Galatasaray
61 15-03-1964 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 69-65
Galatasaray
62 19-04-1964 Ankara Kapalı Spor Sarayı Türkiye Şampiyonası 61-57
Galatasaray
63 03-05-1964 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 79-76
Fenerbahçe
64 28-11-1964 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 86-78
Fenerbahçe
65 06-03-1965 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 84-71
Fenerbahçe
66 16-04-1965 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 82-62
Fenerbahçe
67 30-04-1965 İzmir Fuar Salonu Türkiye Şampiyonası 86-67
Fenerbahçe
68 29-01-1966 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 70-62
Galatasaray
69 09-03-1966 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi 68-58
Fenerbahçe
70 29-03-1966 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Şampiyonası 71-70
Fenerbahçe
71 14-04-1966 Ankara Kapalı Spor Sarayı Türkiye Şampiyonası 74-51
Galatasaray
72 21-01-1967 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 77-76
Galatasaray
73 18-03-1967 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 90-79
Galatasaray
74 05-04-1967 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Kupası İstanbul Grubu finali 76-73
Fenerbahçe
75 10-12-1967 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 83-77
Fenerbahçe
76 20-03-1968 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 69-64
Galatasaray
77 22-08-1968 Ali Sami Yen Stadı Galatasaray Lisesi 100. Yıl Turnuvası 65-55
Fenerbahçe
78 27-10-1968 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 85-77
Galatasaray
79 22-03-1969 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 104-79
Galatasaray
80 21-10-1969 Spor ve Sergi Sarayı Hazırlık (GS'nin Avrupa Kupası maçı için) 71-63
Galatasaray
81 26-10-1969 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 72-72
82 10-01-1970 Spor ve Sergi Sarayı FB-GS 25. yıl jübilesi 111-103
Galatasaray
83 31-01-1970 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 82-76
Galatasaray
84 11-03-1970 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Kupası İstanbul grubu finali 89-87
Galatasaray
85 06-04-1970 Ankara Kapalı Spor Sarayı Mehmet Ali Yalım'ın jübilesi 73-69
Galatasaray
86 06-12-1970 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 69-59
Fenerbahçe
87 23-01-1971 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası 74-70
Fenerbahçe
88 06-02-1971 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 80-74
Fenerbahçe
89 24-02-1971 Spor ve Sergi Sarayı Güner Yalçıner'in jübilesi 75-71
Galatasaray
90 24-10-1971 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası 71-67
Galatasaray
91 31-10-1971 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 76-70
Fenerbahçe
92 25-11-1971 Spor ve Sergi Sarayı Şengün Kaplanoğlu'nun jübilesi 68-67
Fenerbahçe
93 30-01-1972 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 80-74
Fenerbahçe
94 05-04-1972 Spor ve Sergi Sarayı Tuncer Kobaner'in jübilesi 93-78
Galatasaray
95 28-10-1972 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 94-73
Galatasaray
96 23-11-1972 Spor ve Sergi Sarayı Hüseyin Kozluca'nın jübilesi 74-67
Fenerbahçe
97 28-01-1973 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 75-72
Galatasaray
98 02-12-1973 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 90-79
Galatasaray
99 09-03-1974 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 97-88
Galatasaray
100 02-11-1974 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 106-58
Galatasaray
101 12-01-1975 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 64-60
Galatasaray
102 09-11-1975 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 88-88
103 24-01-1976 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 76-74
Fenerbahçe
104 19-12-1976 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 93-86
Galatasaray
105 09-01-1977 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 100-94
Galatasaray
106 23-10-1977 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 101-90
Galatasaray
107 05-03-1978 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 82-79
Galatasaray
108 29-10-1978 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 104-92
Galatasaray
109 14-01-1979 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 83-82
Fenerbahçe
110 16-12-1979 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 67-66
Fenerbahçe
111 27-01-1980 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 71-70
Galatasaray
112 27-12-1980 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi klasman grubu 83-82
Fenerbahçe
113 21-02-1981 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi klasman grubu 83-77
Galatasaray
114 25-09-1982 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 80-75
Fenerbahçe
115 04-12-1982 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 86-74
Fenerbahçe
116 21-12-1983 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 77-74
Galatasaray
117 25-02-1984 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 74-73
Fenerbahçe
118 23-10-1984 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 83-81
Fenerbahçe
119 19-01-1985 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 94-93
Galatasaray
120 29-03-1985 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi play-off finali 89-83
Galatasaray
121 31-03-1985 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi play-off finali 90-83
Fenerbahçe
122 02-04-1985 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi play-off finali 74-68
Galatasaray
123 06-04-1985 Ankara Atatürk Cumhurbaşkanlığı Kupası 85-84
Galatasaray
124 15-12-1985 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 74-67
Galatasaray
125 26-02-1986 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 106-99
Galatasaray
126 05-03-1986 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 75-73
Galatasaray
127 07-03-1986 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 96-90
Galatasaray
128 05-10-1986 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 91-89
Galatasaray
129 04-01-1987 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 105-82
Galatasaray
130 25-09-1987 Ankara Atatürk Osman Erverdi Turnuvası 72-70
Fenerbahçe
131 04-10-1987 Spor ve Sergi Sarayı Muhammed Ali Cinnah Kupası 74-69
Galatasaray
132 21-11-1987 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 71-70
Fenerbahçe
133 15-02-1988 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 69-67
Galatasaray
134 06-05-1988 Ankara Atatürk Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü Kupası 78-75
Fenerbahçe
135 05-11-1988 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 59-57
Galatasaray
136 24-02-1989 Spor ve Sergi Sarayı Türkiye Ligi 74-55
Fenerbahçe
137 05-04-1989 Ankara Atatürk Türkiye Ligi play-off çeyrek final grubu 71-70
Galatasaray
138 13-10-1989 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 80-68
Fenerbahçe
139 13-01-1990 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 79-71
Fenerbahçe
140 26-05-1990 Ankara Atatürk Cumhurbaşkanlığı Kupası 95-86
Fenerbahçe
141 12-10-1990 Lütfi Kırdar Türkiye Ligi 92-89
Fenerbahçe
142 12-01-1991 Lütfi Kırdar Türkiye Ligi 98-83
Galatasaray
143 22-09-1991 Lütfi Kırdar Türkiye Ligi 86-80
Fenerbahçe
144 10-01-1992 Lütfi Kırdar Türkiye Ligi 67-64
Fenerbahçe
145 03-04-1992 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 89-69
Fenerbahçe
146 06-04-1992 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 68-58
Fenerbahçe
147 22-08-1992 Caferağa Hazırlık 70-55
Fenerbahçe
148 13-12-1992 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 63-60
Fenerbahçe
149 21-03-1993 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 88-81
Galatasaray
150 21-10-1993 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 88-80
Galatasaray
151 27-02-1994 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 83-63
Fenerbahçe
152 23-04-1994 Mersin Edip Buran Türkiye Kupası yarı finali 85-66
Fenerbahçe
153 10-12-1994 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 78-66
Galatasaray
154 22-03-1995 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 71-65
Galatasaray
155 18-10-1995 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 79-78
Galatasaray
156 02-02-1996 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi 86-82
Fenerbahçe
157 19-10-1996 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi 80-70
Fenerbahçe
158 02-02-1997 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 66-65
Fenerbahçe
159 12-04-1997 Kütahya Dumlupınar Türkiye Kupası yarı finali 87-80
Fenerbahçe
160 20-12-1997 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi 74-53
Fenerbahçe
161 18-04-1998 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 73-65
Fenerbahçe
162 15-11-1998 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi 78-71
Galatasaray
163 13-03-1999 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 97-80
Fenerbahçe
164 04-12-1999 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 59-53
Galatasaray
165 11-03-2000 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 85-73
Fenerbahçe
166 03-12-2000 Haldun Alagaş Türkiye Ligi 83-64
Fenerbahçe
167 11-03-2001 Ahmet Cömert Türkiye Ligi 86-75
Fenerbahçe
168 09-12-2001 Ahmet Cömert Türkiye Ligi 79-78
Galatasaray
169 08-03-2002 Haldun Alagaş Türkiye Ligi 111-109
Fenerbahçe
170 16-03-2002 Aydın Atatürk Türkiye Kupası son 16 90-83
Galatasaray
171 24-04-2002 Ahmet Cömert Türkiye Ligi play off 1/8 final 100-87
Fenerbahçe
172 26-04-2002 Haldun Alagaş Türkiye Ligi play off 1/8 final 97-92
Galatasaray
173 28-04-2002 Ahmet Cömert Türkiye Ligi play off 1/8 final 88-85
Fenerbahçe
174 12-10-2002 Haldun Alagaş Türkiye Ligi 96-68
Galatasaray
175 09-02-2003 Ahmet Cömert Türkiye Ligi 76-74
Galatasaray
176 07-05-2003 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 96-88
Galatasaray
177 11-05-2003 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 83-66
Fenerbahçe
178 15-05-2003 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 71-74
Fenerbahçe
179 18-05-2003 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 91-78
Galatasaray
180 04-09-2003 Ankara Atatürk Basketbol Hakemleri Derneği Kupası 62-48
Galatasaray
181 12-10-2003 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 66-64
Galatasaray
182 17-01-2004 Haldun Alagaş Türkiye Ligi 98-79
Fenerbahçe
183 02-01-2005 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 80-69
Fenerbahçe
184 09-04-2005 Ahmet Cömert Türkiye Ligi 90-63
Fenerbahçe
185 14-01-2006 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 78-71
Fenerbahçe
186 05-05-2006 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 75-59
Galatasaray Cafe Crown
187 03-12-2006 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 75-64
Fenerbahçe Ülker
188 18-03-2007 Ahmet Cömert Türkiye Ligi 91-57
Fenerbahçe Ülker
189 14-05-2007 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off yarı finali 76-70
Fenerbahçe Ülker
190 18-05-2007 Ahmet Cömert Türkiye Ligi play-off yarı finali 69-64
Fenerbahçe Ülker
191 18-12-2007 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi 88-77
Galatasaray Cafe Crown
192 26-03-2008 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 76-72
Fenerbahçe Ülker
193 03-01-2009 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi 78-62
Galatasaray Cafe Crown
194 24-04-2009 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 89-62
Fenerbahçe Ülker
195 15-11-2009 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 20-0
Fenerbahçe Ülker
196 27-02-2010 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 81-77
Fenerbahçe Ülker
197 30-12-2010 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 67-56
Galatasaray Cafe Crown
198 11-02-2011 Kayseri Kadir Has Türkiye Kupası yarı finali 77-70
Fenerbahçe Ülker
199 20-04-2011 Sinan Erdem Türkiye Ligi 83-80
Fenerbahçe Ülker
200 04-06-2011 Sinan Erdem Türkiye Ligi play-off finali 81-59
Fenerbahçe Ülker
201 06-06-2011 Sinan Erdem Türkiye Ligi play-off finali 95-74
Fenerbahçe Ülker
202 09-06-2011 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali 97-93
Galatasaray Cafe Crown
203 11-06-2011 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali 85-74
Fenerbahçe Ülker
204 14-06-2011 Sinan Erdem Türkiye Ligi play-off finali 72-71
Galatasaray Cafe Crown
205 17-06-2011 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali 91-88
Fenerbahçe Ülker
206 12-10-2011 Kayseri Kadir Has Cumhurbaşkanlığı Kupası 103-97
Galatasaray Medical Park
207 30-12-2011 Ülker Arena Türkiye Ligi 80-79
Fenerbahçe Ülker
208 11-04-2012 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 84-72
Galatasaray Medical Park
209 04-10-2012 İzmir Halkapınar Türkiye Kupası çeyrek final grubu 74-69
Galatasaray Medical Park
210 19-12-2012 Ülker Arena Türkiye Ligi 74-67
Fenerbahçe Ülker
211 10-02-2013 Eskişehir BESYO Türkiye Kupası finali 63-57
Fenerbahçe Ülker
212 14-04-2013 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 66-53
Galatasaray Medical Park
213 09-10-2013 Samsun Yaşar Doğu Cumhurbaşkanlığı Kupası 64-62
Fenerbahçe Ülker
214 10-12-2013 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 72-62
Galatasaray Liv Hospital
215 31-03-2014 Ülker Arena Türkiye Ligi 77-52
Fenerbahçe Ülker
216 03-06-2014 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali 89-70
Fenerbahçe Ülker
217 05-06-2014 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali 74-73
Fenerbahçe Ülker
218 08-06-2014 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali 73-64
Galatasaray Liv Hospital
219 10-06-2014 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali 88-82
Galatasaray Liv Hospital
220 13-06-2014 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali 76-63
Fenerbahçe Ülker
221 16-06-2014 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali 85-77
Galatasaray Liv Hospital
222 19-06-2014 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali 20-0
Fenerbahçe Ülker
223 17-11-2014 Ülker Arena Türkiye Ligi 85-74
Fenerbahçe Ülker
224 09-03-2015 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 92-88
Galatasaray Liv Hospital
225 21-05-2015 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 93-67
Fenerbahçe Ülker
226 24-05-2015 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 70-69
Galatasaray Liv Hospital
227 27-05-2015 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off çeyrek finali 67-59
Fenerbahçe Ülker
228 02-11-2015 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 80-63
Galatasaray Odeabank
229 27-02-2016 Ülker Arena Türkiye Ligi 77-68
Fenerbahçe
230 25-05-2016 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off yarı finali 93-79
Fenerbahçe
231 27-05-2016 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off yarı finali 80-55
Fenerbahçe
232 29-05-2016 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off yarı finali 65-63
Galatasaray Odeabank
233 31-05-2016 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off yarı finali 82-75
Fenerbahçe
234 28-10-2016 Abdi İpekçi Euroleague 103-87
Fenerbahçe
235 13-11-2016 Ülker Arena Türkiye Ligi 92-74
Fenerbahçe
236 26-01-2017 Ülker Arena Euroleague 85-80
Fenerbahçe
237 12-03-2017 Abdi İpekçi Türkiye Ligi 79-75
Fenerbahçe
238 29-10-2017 Sinan Erdem Türkiye Ligi 83-62
Fenerbahçe Doğuş
239 04-03-2018 Ülker Arena Türkiye Ligi 80-60
Fenerbahçe Doğuş
240 24-12-2018 Sinan Erdem Türkiye Ligi[25] 84-74
Galatasaray Doğa Sigorta
241 08-05-2019 Ülker Arena Türkiye Ligi[26] 90-67
Fenerbahçe Beko
242 27-10-2019 Sinan Erdem Türkiye Ligi 83-64
Galatasaray Doğa Sigorta
243 26-02-2020 Ülker Arena Türkiye Ligi 80-75
Galatasaray Doğa Sigorta
244 18-09-2020 Sinan Erdem Tübad Turnuvası[27] 93-81
Fenerbahçe Beko
245 02-01-2021 Sinan Erdem Türkiye Ligi 87-73
Fenerbahçe Beko
246 05-05-2021 Ülker Arena Türkiye Ligi 104-79
Fenerbahçe Beko
247 18-09-2021 TOFAŞ Arena 21. Cevat Soydaş Turnuvası 91-75
Galatasaray Nef
248 11-12-2021 Sinan Erdem Türkiye Ligi 86-76
Fenerbahçe Beko
249 18-02-2022 Tofaş Spor Salonu Türkiye Kupası 64-49
Fenerbahçe Beko
250 11-04-2022 Ülker Arena Türkiye Ligi 76-70
Galatasaray Nef
251 16-09-2022 TOFAŞ Arena 22. Cevat Soydaş Turnuvası 75-72
Galatasaray Nef
252 27-11-2022 Sinan Erdem Türkiye Ligi 97-91
Fenerbahçe Beko
253 03-04-2023 Ülker Arena Türkiye Ligi 86-64
Fenerbahçe Beko
254 22-10-2023 Sinan Erdem Türkiye Ligi 74-62
Fenerbahçe Beko
255 04-02-2024 Ülker Arena Türkiye Ligi 90-74
Fenerbahçe Beko
  • Fenerbahçe-Galatasaray maç listelerine zaman zaman sehven giren üç karşılaşma bulunmaktadır: 16 Ağustos 1949 tarihinde Şişli Halkevi sahasında oynanan Açık Hava Turnuvası ile 18 Ekim 1950 ve 1 Kasım 1952 tarihlerinde Galatasaray Kulübü salonunda oynanan Üçlü Takımlar Turnuvası maçlarıdır. Sırasıyla 65-31, 45-26 ve 34-33'lük sonuçlarla Galatasaray'ın galibiyetiyle biten bu maçlar nizami takımlar yerine üç kişilik takımlar arasında oynanan tasnif dışı karşılaşmalardır.

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi
Kıtalararası Derbi
2017-18 sezonunda Kadınlar Basketbol Süper Ligi müsabakası, derbinin 143. maçtan bir an
Şehir veya bölgeİstanbul, Türkiye
TakımlarFenerbahçe
Galatasaray
Maç sayısı171
En çok kazananFenerbahçe (107)
İlk maç30 Nisan 1955
En farklı galibiyetGalatasaray 98-41 Fenerbahçe (28 Eylül 1997)
Son maçGalatasaray 83-103 Fenerbahçe (27 Aralık 2023)

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk karşılaşmalar (1955-1980)[değiştir | kaynağı değiştir]

1954 yılında Fenerbahçe (kadın basketbol takımı) sarı-lacivertli kulübün Çamlıca Kız Lisesi ile yaptığı işbirliği sonucu kuruldu. Aynı dönemde faaliyete geçen Galatasaray (kadın basketbol takımı) 1954-55 ilk kez kurulan İstanbul Kadınlar Basketbol Ligi'nde şampiyonluk için karşı karşıya geldiler. 30 Nisan 1955 tarihinde İTÜ salonunda oynan ilk maçta Galatasaray Fenerbahçe'yi uzatmada 20-19 yendi. İlk yarıyı 12-9 önde bitiren Fenerbahçe ikinci yarı Galatasaray'a yakalandı; uzatmada gülen taraf sarı-kırmızılılar oldu. Bu tarihi maçta takımlar şu kadrolarıyla oynadılar:[28]

  • Fenerbahçe: İnci (6), Deniz (5), Güneş (4), Ayten (2), Seta (2)
  • Galatasaray: Ayda (6), Perihan (5), Akgül (4), Hatice (4), Güler (1).

7 Mayıs 1955 tarihindeki rövanş karşılaşmasında ise rakibini mağlup eden ve ilk İstanbul şampiyonluğunu kazanan ise Fenerbahçe oldu. Bu tarihi maçta ise takımlar şu kadrolarıyla sahada yer aldılar:[29]

  • Fenerbahçe: Deniz (8), Ayten (7), Süeda (4), Seta (2), İnci (1)
  • Galatasaray: Perihan (7), Ayda (4), Akgül (2), Vecihe (2), Güler (2).

Fenerbahçe takımı kurucularından Altan Dinçer ve Dr. Önder Dai tarafından çalıştırılarak giderek gelişti ve 1960 yılına kadar İstanbul şampiyonluğunu korurken 1956-1958 arasında ise üç kez Türkiye şampiyonu oldu. Galatasaray ise hızla güç kaybetti ve 1957 yılından sonra salonlardan kayboldu. Bu dönemde iki ezeli rakibin karşı karşıya geldiği son karşılaşma 29 Ocak 1956 tarihinde Spor ve Sergi Salonu'nda oynandı. Bu defa Fenerbahçe 48-16'lık farklı bir galibiyet alırken Ayten Salih 25 sayı atarak sayı rekorunun sahibi oldu.[30]

Bu maçın ardından takımlar 1980 yılına kadar hiç karşı karşıya gelmediler. Galatasaray 1957 yılından 1973 yılına kadar bu branşta kayboldu. Fenerbahçe ise 1968'e kadar sürekli faaliyet gösterdikten ve birçok başarı kazandıktan sonra 1968-69 sezonundan itibaren salonlarda görünmemeye başladı. Galatasaray İstanbul Kadınlar Basketbol Ligi'ndeki mütevazı mücadelesini sürdürürken, Fenerbahçe 1978-79 sezonunda önce gençler düzeyinde yeniden faaliyet göstermeye başladı; müteakip sezon da bu kadro A takımı yapıldı ve Fenerbahçe 11 sezon aradan sonra tekrar İstanbul Kadınlar Basketbol Ligi'nde boy gösterince iki ezeli rakip 14 yıl sonra karşı karşıya geldiler. Ancak 1979-80 ligindeki bu iki maç 15 yıl önceki gibi şampiyonluk değil sonuncu olmama mücadelesi olarak oynandı. 10 maçta 10 mağlubiyet alan sarı-kırmızlılar ligi son sırada bitirirken, sadece Galatasaray'ı iki kez yenen Fenerbahçe ise 5 sırada yer aldı.[31]

Fenerbahçe 1985 yılına kadar bu branşta boy gösterdiyse de bu defa Galatasaray 1987 yılına kadar yok oldu. 1987 yılında yeniden faaliyete geçen sarı-kırmızılılar önce İstanbul 1. Küme'de, ardından da Terfi maçlarında şampiyon olarak 1987-88 sezonunda Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde oynamaya hak kazanırken, 1987 yılında yeniden kurulan sarı-lacivertli takım 1989-90 sezonunda önce İstanbul 1. Küme'de şampiyon, ardından da Terfi maçlarında ikinci olarak Kadınlar Basketbol Süper Ligi'ne yükseldi ve iki ezeli takım bu defa 10 yıl aradan sonra 1990-91 sezonunda Türkiye Ligi'nde, bu defa yine şampiyonluk için, karşı karşıya geldiler.

Galatasaray üstünlüğü (1990-1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fenerbahçe Türkiye Ligi'ne yükseldiğinde ezeli rakibi Galatasaray son üç sezondur ligde mücade etmekte olup, iki şampiyonluk kazanmıştı ve Türkiye'nin n güçlü kadrosuna sahipti. Sarı-laicvertlilerin de güçlü bir kadro kurmalarıyla 1990-91 sezonu Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki şampiyonluk yarışına sahne oldu. 20 Ekim 1990 tarihinde iki takım 10 yıl aradan sonra ve bu kez iddialı bir maçta karşı karşıya gelirken Galatasaray 69-64 galip gelmeyi bildi (aynı gün oynanan erkekler voleybol karşılaşmasında da Galatasaray Fenerbahçe'yi 3-2'lik sonuçla yenmeyi başarmıştı). Galatasaray bu galibiyetle Fenerbahçe'yi 35 yıl aradan sonra mağlup etmeyi başarmıştı. Bu karşılaşmanın 19 Ocak 1991 tarihindeki rövanşı ise bir anlamda ligin şampiyonunu belirleyecekti, zira bir puan gerideki Fenerbahçe'ye altı sayılık bir galibiyet liderliği getirecekti. Maça süratli başlayan sarı-lacivertliler ilk 15 dakikada 33-20 öne geçerken devreyi de 44-34 önde kapadılar. İkinci yarıda oturmuş kadrosunun avantajını kullanan ve dar kadrolu Fenerbahçe'nin yorulmasını değerlendiren Galatasaray maçı 72-68 kazanırken, bir anlamda şampiyonluğu garantiledi. İki kulübün başkanları Alp Yalman ve Metin Aşık yan yana izlediği ve Lütfi Kırdar Spor Salonu'nun tamamen dolduğu bu tarihi maçta takımların kadroları ve oyuncuların attıkları sayılar şu şekildeydi:

Sezonun sonunda ise dönemin statüsü gereği ligin ilk iki sırasında yer alan Fenerbahçe ve Galatasaray Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Kupası için karşı karşıya geldiler ve Fenerbahçe maçı 70-64 kazanarak hem kupayı müzesine götürdü, hem kaybettiği lig şampiyonluğunu telafi etti, hem de 11 yıl sonra ezelî rakibini yenmenin sevincini yaşadı. 4 Nisan 1991 tarihli bu maçta ezeli rakipler ilk kez İstanbul dışında karşı karşıya gelmişlerdi. Bir sonraki sezon Fenerbahçe daha da güçlendi ve Lig bir kez daha Fenerbahçe-Galatasaray çekişmesine sahne oldu. 4 Nisan 1992 tarihli maçta bir puan öndeki Fenerbahçe'ye şampiyonluk için galibiyet yetecekken son saniye pota dibinden kaçırılan sayıyla sarı-lacivertliler 63-62 yenildi ve Galatasaray dördüncü şampiyonluğuna ulaştı.

Bu tarihte, ezeli rekabette kırılma anlarından biri gerçekleşti. Fenerbahçe yönetimi şubeyi kapatma düşüncesiyle yaz dönemini hareketsiz geçirirken, Galatasaray Fenerbahçe'nin yıldız oyuncusu Derya Taşçı ile ulusal oyuncular Çelen Kılınç ve Handan Özbek'in yanı sıra, iki yeni Amerikalı transfer ederek 1992-93 sezonu için adeta rakipsiz bir kadro kurdu. 1992-93 sezonunda ayrıca kadınlarda ligde play-off sisteminin ilk kez uygulanmaya başlandı; ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Türkiye Kupası hayata geçirildi. Avrupa Kupalarında başarı hedefleyen ve ulusal oyuncuları bünyesinde barındıran Galatasaray 1992-93 sezonundan 1997-98 sezonuna kadar altışar kez lig, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonu oldu ve benzersiz bir hegemonya kurdu.

Bu süre içinde ise Fenerbahçe 1993-94 sezonunda kadrosunu gençleştirdi. 1994 yılında Türkiye şampiyonu olan genç takıma yapılan takviyelerle müteakip iki sezon tekrar şampiyonluğa oynayan Fenerbahçe, Galatasaray'ın üstünlüğünü kırmayı başaramadı. İki takım 1994-95 üç kulvarda, 1995-96 sezonunda ise sadece ligde finallerde karşı karşıya geldilerse de tüm maçlarda gülen taraf Galatasaray oldu. Fenerbahçe sadece 1996 yılındaki finalin ikinci maçında galibiyete yaklaştı, bir ara 13 sayı öne geçtiği maçta rakibine yakalandı ve normal süre 91-91 bitti. Uzatmalarda ise deneyimiyle Galatasaray ezeli rakibini mağlup ederek sekizinci şampiyonluğuna ulaştı. Karşılaşma, iki takımın attığı toplam 209 sayıyla en skorlu Fenerbahçe-Galatasaray maçı olarak tarihe geçti.

Müteakip iki sezon Fenerbahçe kadın basketbol takımı kendisini kapanma tartışmalarının ortasında buldu. Sonuçta Yönetim Kurulları devam kararı aldılarsa da, iyice zayıflayan ve yıldızları Serap Köz ile Arzu Özyiğit'i Galatasaray'a kaptıran Fenerbahçe bir kez daha rekabetin zayıf kanadı oldu. Nitekim 28 Eylül 1997 tarihli maçta Galatasaray Fenerbahçe'yi Abdi İpekçi Arena'nda 98-41 yenerken ezeli rekabetteki en farklı sonuca imza attı. Rövanşta da Fenerbahçe'yi 88-46 yenen Galatasaray ezeli rakibine iki maçta toplam 99 sayı fark atmıştı. Fenerbahçe'nin tamamen yerli oyuncularla mücadele ettiği, Galatasaray'ın ise ulusal oyuncuların yanına yıldız Amerikalı oyuncuları eklediği bu dönemde Galatasaray 17 Eylül 1991'den 4 Nisan 1999'a kadar yaklaşık 7,5 yıl içinde toplam 25 karşılaşmada Fenerbahçe'ye galibiyet şansı tanımamıştı. Buna karşılık, rekabetin tek taraflı olduğu bu ortamda Türkiye'de kadın basketbolu erkeklerde 1993 yılından beri gözlenen patlamayı yapamamış ve millî takım 2005 yılına kadar Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'na katılamamıştı. Bu dönemde millî takımın sağladığı tek uluslararası başarı 1997 Akdeniz Oyunları'nda Hırvatistan'ın ardından kazandığı ikincilik oldu.[32]

Fenerbahçe üstünlüğü (1999-2007)[değiştir | kaynağı değiştir]

1998 yılında Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım'ın seçilmesiyle Sarı-lacivertli kulüp amatör branşlarda yeni bir hamle yaptı. 1998-99 sezonunda kaliteli yerli kadrosuna Galatasaray'ın eski oyuncusu Clarissa Davis ve Macar oyun kurucu Andrea Nagy'yi ekleyen Sarı Kanaryalar, Ligde normal sezondaki iki maçı da kaybetmelerine rağmen 14 Mart 1999 tarihinde 8 yıl aradan sonra ezeli rakibini Balıkesir'deki Türkiye Kupası finalinde 72-53 yenerek bu kupayı ilk kez kazandılar.[33] Ardından ise Play-off finalinde rakibine 3-2'lik üstünlük sağlayan Fenerbahçe tarihinde ilk kez Kadınlar Basketbol Süper Ligi şampiyonluğuna ulaştı.[34] 26 Eylül 1999'da ise ezeli rakibini bu defa Ankara'da 45-43 mağlup eden Sarı-Lacivertliler tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanlığı Kupası'na ulaştı. Sarı-Kırmızılar Fenerbahçe'nin bu yükselişine iki sezon daha direnebildiler. 1999-2000 sezonu finalinde Galatasaray 3-0'lık seriyle 11. kez Lig şampiyonluğuna ulaştıysa da, 26 Mart ve 11 Ekim 2000'de rakibini sırasıyla 63-57 ve 67-65 yenen Fenerbahçe Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı ikinci kez üstüste müzelerine götürdüler. 21 Ocak 2001'de iki ezelî rakibin 48. maçında Galatasaray Türkiye Ligi karşılaşmasında Fenerbahçe'yi 48-44 yenerken galibiyetlerde 35-13 öndeydi. Ne var ki, Sarı-kırmızılıların galibiyet sayılarında en büyük farkı yakaladıkları maç tarihî bir dönüm noktası oldu ve bu tarihten itibaren gerek galibiyetler gerek şampiyonluklarda ibre Fenerbahçe'ye dönmeye başladı. Nitekim, 30 Nisan 2008'de Galatasaray'ın 92-88 kazandığı karşılaşmaya kadar yedi yıl boyunca ve 19 maçta da Fenerbahçe galip gelirken, Sarı-lacivertlilerin 2001-02, 2003-04, 2005-06 ve 2006-07 sezonlarında Türkiye Ligi, 2003-04, 2004-05, 2005-06 ve 2006-07 Türkiye Kupası ve 2004, 2005 ve 2007 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluklarına Galatasaray hiçbir kupayla karşılık veremedi. Nitekim, Sarı-Kırmızılı kulüp 2000 yılında futbolda Avrupa Kupalarında kazandığı büyük başarıların ardından sportif ve malî açıdan bir gerileme dönemine girmiş, amatör branşlar da bu gerilemeden nasibini almıştı. Sarı Kanaryalar bu dönemde ezelî rakiplerine karşı 81-52 (1 Aralık 2001), 74-41 (26 Ekim 2003), 87-53 (31 Ocak 2004) ve 82-47'lik (4 Ocak 2005) skorlarla farklı galibiyetler alırken, 27 Mart 2005 tarihli karşılaşma iki kulübün ezelî rekabetinde tarihî bir olaya sahne oldu. Sarı-kırmızılı kulüp 100. yılında sadece sutopunda şampiyon olabilirken kadın basketbolda zayıf bir kadroyla küme düşmeme mücadelesi verdi. Kaderin cilvesiyle ligde kalıp kalmayacağının belli olacağı son maç Fenerbahçe'yleydi ve Sarı Kanaryaların 64-49'luk galibiyetiyle yılların şampiyonu Galatasaray İkinci Lig'e düştü. Galatasaray yeniden Birinci Lig'e döndükten sonra 7 yılın ardından Fenerbahçe'yi yendiği maça kadar galibiyet sayılarında Sarı-Kırmızılıların üstünlüğü 35-32'ye gerilemişti.

Kıyasıya rekabet (2008-2015)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeniden Fenerbahçe üstünlüğü (2015-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kupalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Turnuva Fenerbahçe Galatasaray
Basketbol Süper Ligi 17 13
Türkiye Kupası 14 11
Cumhurbaşkanlığı Kupası 12 8
Türkiye Şampiyonası 3 0
İstanbul Ligi 5 0
EuroLeague Women 1 1
EuroCup Kadınlar 0 2
SuperCup Kadınlar 1 0
Toplam 53 35

Tüm maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

# Tarih Yer Mahiyeti Ev sahibi Sonuç Konuk
1 30-04-1955 İTÜ Salonu İstanbul Ligi Galatasaray
20-19
Fenerbahçe
2 07-05-1955 İTÜ Salonu İstanbul Ligi Fenerbahçe
22-17
Galatasaray
3 29-01-1956 Spor ve Sergi Sarayı İstanbul Ligi Fenerbahçe
48-16
Galatasaray
4 09-03-1980 İstanbul Ligi Fenerbahçe
51-25
Galatasaray
5 ?-04-1980 İstanbul Ligi Galatasaray
?-?
Fenerbahçe
6 20-10-1990 Lütfi Kırdar Türkiye Ligi Galatasaray
69-64
Fenerbahçe
7 19-01-1991 Lütfi Kırdar Türkiye Ligi Fenerbahçe
68-72
Galatasaray
8 04-04-1991 Ankara Atatürk Gençlik ve Spor GM Kupası Galatasaray
64-70
Fenerbahçe
9 17-09-1991 Dereağzı Özel Fenerbahçe
87-60
Galatasaray
10 22-12-1991 Lütfi Kırdar Türkiye Ligi Galatasaray
64-55
Fenerbahçe
11 04-04-1992 Lütfi Kırdar Türkiye Ligi Fenerbahçe
62-63
Galatasaray
12 15-05-1992 Ankara Atatürk Gençlik ve Spor GM Kupası Galatasaray
68-65
Fenerbahçe
13 04-10-1992 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Fenerbahçe
45-60
Galatasaray
14 03-01-1993 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray
76-59
Fenerbahçe
15 13-03-1993 Kütahya Türkiye Kupası yarı finali Galatasaray
75-38
Fenerbahçe
16 20-11-1993 Türkiye Ligi Fenerbahçe
69-47
Galatasaray
17 12-03-1994 Türkiye Ligi Galatasaray
88-77
Fenerbahçe
18 15-04-1994 Eskişehir Atatürk Türkiye Kupası yarı finali Galatasaray
88-65
Fenerbahçe
19 11-12-1994 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
63-72
Galatasaray
20 12-03-1995 Caferağa Türkiye Ligi Galatasaray
71-60
Fenerbahçe
21 02-04-1995 Zonguldak Türkiye Kupası finali Galatasaray
74-50
Fenerbahçe
22 26-04-1995 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray
85-66
Fenerbahçe
23 29-04-1995 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
83-90
Galatasaray
24 08-09-1995 Ankara Atatürk Cumhurbaşkanlığı Kupası Galatasaray
85-67
Fenerbahçe
25 10-12-1995 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
66-76
Galatasaray
26 09-03-1996 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray
80-72
Fenerbahçe
27 19-04-1996 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray
104-71
Fenerbahçe
28 21-04-1996 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
103-106
Galatasaray
29 15-12-1996 Caferağa Türkiye Ligi Galatasaray
97-64
Fenerbahçe
30 08-03-1997 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
69-82
Galatasaray
31 28-09-1997 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray
98-41
Fenerbahçe
32 17-01-1998 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
46-88
Galatasaray
33 25-10-1998 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
45-65
Galatasaray
34 07-02-1999 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi Galatasaray
53-51
Fenerbahçe
35 04-04-1999 Balıkesir Türkiye Kupası finali Galatasaray
53-72
Fenerbahçe
36 13-04-1999 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray
59-72
Fenerbahçe
37 15-04-1999 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
50-58
Galatasaray
38 17-04-1999 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray
49-66
Fenerbahçe
39 19-04-1999 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
71-56
Galatasaray
40 26-09-1999 Ankara ASKİ Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe
45-43
Galatasaray
41 10-10-1999 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
50-56
Galatasaray
42 31-01-2000 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray
73-63
Fenerbahçe
43 26-03-2000 Alanya Türkiye Kupası finali Galatasaray
57-63
Fenerbahçe
44 22-04-2000 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray
69-65
Fenerbahçe
45 24-04-2000 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
61-65
Galatasaray
46 11-10-2000 Cumhurbaşkanlığı Kupası Galatasaray
65-67
Fenerbahçe
47 28-10-2000 Türkiye Ligi Fenerbahçe
65-68
Galatasaray
48 21-01-2001 Türkiye Ligi Galatasaray
48-44
Fenerbahçe
49 15-03-2001 Türkiye Kupası finali Galatasaray
53-57
Fenerbahçe
50 04-04-2001 Türkiye Ligi play-off yarı finali Galatasaray
65-68
Fenerbahçe
51 07-04-2001 Türkiye Ligi play-off yarı finali Fenerbahçe
67-57
Galatasaray
52 10-04-2001 Türkiye Ligi play-off yarı finali Galatasaray
46-54
Fenerbahçe
53 01-12-2001 Türkiye Ligi Fenerbahçe
81-52
Galatasaray
54 06-04-2002 Türkiye Ligi Galatasaray
60-83
Fenerbahçe
55 01-12-2002 Türkiye Ligi Fenerbahçe
69-56
Galatasaray
56 25-01-2003 Türkiye Ligi Galatasaray
63-72
Fenerbahçe
57 26-10-2003 Türkiye Ligi Galatasaray
41-74
Fenerbahçe
58 31-01-2004 Türkiye Ligi Fenerbahçe
87-53
Galatasaray
59 04-01-2005 Türkiye Ligi Fenerbahçe
82-47
Galatasaray
60 27-03-2005 Türkiye Ligi Galatasaray
49-64
Fenerbahçe
61 06-01-2007 Ahmet Cömert Türkiye Ligi Galatasaray
63-74
Fenerbahçe
62 24-03-2007 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
86-67
Galatasaray
63 22-04-2007 Caferağa Türkiye Ligi play-off yarı finali Fenerbahçe
79-77
Galatasaray
64 25-04-2007 Ahmet Cömert Türkiye Ligi play-off yarı finali Galatasaray
52-77
Fenerbahçe
65 16-12-2007 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi Galatasaray
71-80
Fenerbahçe
66 03-03-2008 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
96-94
Galatasaray
67 05-04-2008 Adana Menderes Türkiye Kupası finali Fenerbahçe
67-52
Galatasaray
68 30-04-2008 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
88-92
Galatasaray
69 03-05-2008 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
82-72
Galatasaray
70 07-05-2008 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray
73-74
Fenerbahçe
71 10-05-2008 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray
71-62
Fenerbahçe
72 13-05-2008 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
74-62
Galatasaray
73 11-10-2008 Ankara Atatürk Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe
55-71
Galatasaray
74 15-11-2008 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi Galatasaray
58-66
Fenerbahçe
75 14-02-2009 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
82-55
Galatasaray
76 14-04-2009 Kayseri Kadir Has Türkiye Kupası finali Fenerbahçe
63-60
Galatasaray
77 22-04-2009 Caferağa Türkiye Ligi play-off yarı finali Fenerbahçe
82-72
Galatasaray
78 25-04-2009 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi play-off yarı finali Galatasaray
76-66
Fenerbahçe
79 28-04-2009 Ayhan Şahenk Türkiye Ligi play-off yarı finali Galatasaray
64-68
Fenerbahçe
80 30-11-2009 Ahmet Cömert Türkiye Ligi Galatasaray
77-84
Fenerbahçe
81 07-03-2010 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
76-62
Galatasaray
82 28-03-2010 Bandırma Kara Ali Acar Türkiye Kupası finali Fenerbahçe
55-57
Galatasaray
83 06-05-2010 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
57-51
Galatasaray
84 08-05-2010 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
61-56
Galatasaray
85 11-05-2010 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray
78-82
Fenerbahçe
86 21-10-2010 Abdi İpekçi Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe
75-58
Galatasaray MP
87 28-11-2010 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
74-68
Galatasaray MP
88 01-02-2011 Caferağa Euroleague 1/8 finali Fenerbahçe
77-58
Galatasaray MP
89 04-02-2011 Abdi İpekçi Euroleague 1/8 finali Galatasaray MP
51-73
Fenerbahçe
90 12-02-2011 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray MP
76-66
Fenerbahçe
91 28-03-2011 Adana Karataş Şahinbey Türkiye Kupası yarı finali Fenerbahçe
60-63
Galatasaray MP
92 10-04-2011 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray MP
74-77
Fenerbahçe
93 12-04-2011 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray MP
84-69
Fenerbahçe
94 15-04-2011 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
80-68
Galatasaray MP
95 17-04-2011 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
91-86
Galatasaray MP
96 16-10-2011 Ankara Atatürk Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe
78-85
Galatasaray MP
97 27-11-2011 Caferağa Türkiye Ligi Fenerbahçe
96-82
Galatasaray MP
98 08-02-2012 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray MP
65-81
Fenerbahçe
99 11-03-2012 Antakya Türkiye Kupası finali Fenerbahçe
72-76
Galatasaray MP
100 29-03-2012 Abdi İpekçi Euroleague Final 8 grup Fenerbahçe
75-67
Galatasaray MP
101 12-04-2012 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
75-69
Galatasaray MP
102 14-04-2012 Caferağa Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
98-93
Galatasaray MP
103 17-04-2012 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray MP
92-86
Fenerbahçe
104 19-04-2012 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray MP
86-96
Fenerbahçe
105 17-10-2012 Ankara Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe
62-45
Galatasaray MP
106 26-12-2012 Ülker Arena Türkiye Ligi Fenerbahçe
83-67
Galatasaray MP
107 06-01-2013 Kepez Belediye Türkiye Kupası finali Fenerbahçe
72-74
Galatasaray MP
108 13-03-2013 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray MP
71-75
Fenerbahçe
109 24-04-2013 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
59-64
Galatasaray MP
110 26-04-2013 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
55-52
Galatasaray MP
111 29-04-2013 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray MP
70-71
Fenerbahçe
112 02-05-2013 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray MP
72-56
Fenerbahçe
113 05-05-2013 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
70-62
Galatasaray MP
114 16-10-2013 Mersin Servet Tazegül Cumhurbaşkanlığı Kupası Fenerbahçe
63-53
Galatasaray O.
115 25-12-2013 Ülker Arena Türkiye Ligi Fenerbahçe
79-67
Galatasaray O.
116 12-01-2014 Ankara Türkiye Kupası finali Fenerbahçe
70-76
Galatasaray O.
117 29-03-2014 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray O.
78-75
Fenerbahçe
118 08-04-2014 Ekaterinburg Euroleague Final 8 grup Fenerbahçe
68-66
Galatasaray O.
119 13-04-2014 Ekaterinburg Euroleague finali Fenerbahçe
58-69
Galatasaray O.
120 25-04-2014 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray O.
72-69
Fenerbahçe
121 27-04-2014 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray O.
69-59
Fenerbahçe
122 30-04-2014 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
81-61
Galatasaray O.
123 02-05-2014 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off finali Fenerbahçe
71-65
Galatasaray O.
124 05-05-2014 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off finali Galatasaray O.
73-54
Fenerbahçe
125 26-10-2014 Samsun Yaşar Doğu Cumhurbaşkanlığı Kupası Galatasaray O.
48-56
Fenerbahçe
126 21-12-2014 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray O.
66-60
Fenerbahçe
127 03-03-2015 Ülker Arena Euroleague çeyrek final Fenerbahçe
58-56
Galatasaray O.
128 06-03-2015 Abdi İpekçi Euroleague çeyrek final Galatasaray O.
59-57
Fenerbahçe
129 11-03-2015 Ülker Arena Euroleague çeyrek final Fenerbahçe
63-52
Galatasaray O.
130 18-03-2015 Ülker Arena Türkiye Ligi Fenerbahçe
54-72
Galatasaray O.
131 10-10-2015 Samsun Yaşar Doğu Cumhurbaşkanlığı Kupası Galatasaray
48-52
Fenerbahçe
132 28-11-2015 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray
0-20
Fenerbahçe
133 09-12-2015 Ülker Arena Euroleague Fenerbahçe
57-56
Galatasaray
134 10-02-2016 Abdi İpekçi Euroleague Galatasaray
60-71
Fenerbahçe
135 14-02-2016 Ülker Arena Türkiye Ligi Fenerbahçe
75-62
Galatasaray
136 05-03-2016 Kayseri Kadir Has Türkiye Kupası finali Fenerbahçe
69-61
Galatasaray
137 30-12-2016 Ülker Arena Türkiye Ligi Fenerbahçe
77-55
Galatasaray
138 01-04-2017 Abdi İpekçi Türkiye Ligi Galatasaray
89-73
Fenerbahçe
139 29-04-2017 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off yarı finali Fenerbahçe
83-61
Galatasaray
140 02-05-2017 Ülker Arena Türkiye Ligi play-off yarı finali Fenerbahçe
97-73
Galatasaray
141 04-05-2017 Abdi İpekçi Türkiye Ligi play-off yarı finali Galatasaray
63-77
Fenerbahçe
142 30-12-2017 Ahmet Cömert Türkiye Ligi Galatasaray
67-79
Fenerbahçe
143 08-04-2018 Metro Enerji Türkiye Ligi[35] Fenerbahçe
75-68
Galatasaray
144 28-10-2018 Metro Enerji Türkiye Ligi[36] Fenerbahçe
77-60
Galatasaray
145 27-01-2019 Ahmet Cömert Türkiye Ligi[37] Galatasaray
60-68
Fenerbahçe
146 27-02-2019 11 Nisan Spor Salonu Türkiye Kupası çeyrek finali[38] Fenerbahçe
71-56
Galatasaray
147 24-04-2019 Metro Enerji Türkiye Ligi PO YF[39] Fenerbahçe
72-51
Galatasaray
148 26-04-2019 Metro Enerji Türkiye Ligi PO YF[40] Fenerbahçe
48-59
Galatasaray
149 29-04-2019 Ahmet Cömert Türkiye Ligi PO YF[41] Galatasaray
74-59
Fenerbahçe
150 01-05-2019 Ahmet Cömert Türkiye Ligi PO YF[42] Galatasaray
49-57
Fenerbahçe
151 04-05-2019 Metro Enerji Türkiye Ligi PO YF[43] Fenerbahçe
54-51
Galatasaray
152 04-05-2019 Metro Enerji Türkiye Ligi PO YF[43] Fenerbahçe
54-51
Galatasaray
153 08-12-2019 Metro Enerji Türkiye Ligi Fenerbahçe Ö.K.
69-66
Galatasaray
154 14-03-2020 Ahmet Cömert Türkiye Ligi Galatasaray
80-77
Fenerbahçe Ö.K.
155 04-10-2020 Metro Enerji Türkiye Ligi[44] Fenerbahçe Ö.K.
64-61
Galatasaray
156 30-12-2020 Ahmet Cömert Türkiye Ligi Galatasaray
60-74
Fenerbahçe ÖK.
157 17-03-2021 Salamanca Euroleague W ¼ finali Galatasaray
74-91
Fenerbahçe ÖK.
158 19-03-2021 Salamanca Euroleague W ¼ finali Fenerbahçe ÖK.
61-71
Galatasaray
159 06-05-2021 Metro Enerji Türkiye Ligi PO finali Fenerbahçe Ö.K.
73-66
Galatasaray
160 08-05-2021 Sinan Erdem Türkiye Ligi PO finali Galatasaray
56-71
Fenerbahçe Ö.K.
161 06-10-2021 Şehit Mustafa Özel Spor Kompleksi Euroleague W Galatasaray
69-89
Fenerbahçe SP.
162 30-10-2021 Metro Enerji Türkiye Ligi Fenerbahçe SP.
74-56
Galatasaray
163 08-12-2021 Metro Enerji Euroleague W Fenerbahçe SP.
107-62
Galatasaray
164 23-02-2022 Şehit Mustafa Özel Spor Kompleksi Türkiye Ligi Galatasaray
69-63
Fenerbahçe SP.
165 22-03-2022 Servet Tazegül Spor Salonu Türkiye Kupası çeyrek finali Fenerbahçe SP.
74-68
Galatasaray
166 01-12-2022 Metro Enerji Türkiye Ligi Fenerbahçe AH.
80-72
Galatasaray ÇF.
167 09-03-2023 Ahmet Cömert Türkiye Ligi Galatasaray ÇF.
62-80
Fenerbahçe AH.
168 18-04-2023 Metro Enerji Türkiye Ligi Yarı Finali Fenerbahçe A.H. 84-60 Galatasaray Ç.F.
169 20-04-2023 Ahmet Cömert Spor Salonu Türkiye Ligi Yarı Finali Galatasaray Ç.F. 78-87 Fenerbahçe A.H.
170 17-09-2023 Metro Enerji Türkiye Ligi Fenerbahçe AH.
84-56
Galatasaray ÇF.
171 27-12-2023 Ahmet Cömert Spor Salonu Türkiye Ligi[45] Galatasaray ÇF. 83-103 Fenerbahçe AH.

Tekerlekli Sandalye[değiştir | kaynağı değiştir]

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi
Kıtalararası Derbi
Şehir veya bölgeİstanbul, Türkiye
TakımlarFenerbahçe
Galatasaray
Maç sayısı7
En çok kazananFenerbahçe (6)
İlk maç8 Kasım 2021
En farklı galibiyetGalatasaray 50-64 Fenerbahçe (26 Haziran 2022)
Son maçGalatasaray 66-75 Fenerbahçe (07 Mayıs 2023)
Sıradaki maçBelirlenecek

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk karşılaşmalar (2021)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fenerbahçe, 26 Ekim 2021 tarihinde 1907 Fenerbahçe Engelli Yıldızlar SK'nın kulübe devri ile bugünkü ismini almıştır. Böylelikle Galatasaray ile de tekerlekli sandalye basketbolunda ilk derbi başlamış oldu. İki takım arasındaki ilk derbi ligde 8 Kasım 2021 tarihinde oynandı ve Fenerbahçe rakibini kendi sahasında 79-73 mağlup ederek ilk derbinin galibi olmuştur. 2021-2022 sezonu Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'inin 2. yarısında Galatasaray'ın sahasında oynanan maçı da Fenerbahçe 63-75 kazanarak rakibi karşısında 2. galibiyetini elde etmiştir. Normal sezon maçları sonrası Yalova'da oynanan play off yarı final etabında karşılan ezeli rakiplerden Galatasaray serideki ilk maçı kazanmış ve durumu 1-0'a getirmiştir. Ancak serinin 2. ve 3. maçını kazanan sarı lacivertli takım durumu 2-1'e getirerek adını finale yazdırmıştır. 2022-2023 Sezonu Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi 12. hafta karşılaşmasında Fenerbahçe Göksel Çelik rakibi Galatasaray Tunç Holding'i kendi evinde 71-64 mağlup etmiştir.

Kupalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Turnuva Fenerbahçe Galatasaray
Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig 5 10
IWBF Şampiyonlar Kupası 0 5
Kıtalararası Kitakyushu Şampiyonlar Kupası 0 4
Andre Vergauwen Kupası 1 2
IWBF Challenge Kupası 1 0
Toplam 7 21
  • Fenerbahçe SK'nın başarıları içerisinde kulüp bünyesine katılmadan önceki isimlerde mücadele edilen 1907 Fenerbahçe Engelli Yıldızlar SK ile İstanbul Engelli Yıldızlar SK isimlerinde mücadele edilen dönemlere ait kupalarda yer almaktadır.

Tüm maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

# Tarih Yer Mahiyeti Ev sahibi Sonuç Konuk
1 08-11-2021 Fatih Spor Kompleksi Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig Fenerbahçe
79-73
Galatasaray T.H.
2 20-03-2022 Beylikdüzü Spor Salonu Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig Galatasaray T.H.
63-75
Fenerbahçe
3 25-06-2022 Yalova 90. Yıl Spor Salonu TSB Süper Lig Play Off Yarı Finali Fenerbahçe
60-66
Galatasaray T.H.
4 26-06-2022 Yalova 90. Yıl Spor Salonu TSB Süper Lig Play Off Yarı Finali Galatasaray T.H.
50-64
Fenerbahçe
5 27-06-2022 Yalova 90. Yıl Spor Salonu TSB Süper Lig Play Off Yarı Finali Fenerbahçe
63-55
Galatasaray T.H.
6 17-12-2022 Fatih Spor Kompleksi Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig Fenerbahçe G.Ç.
71-64
Galatasaray T.H.
7 07-05-2023 Yalova 90. Yıl Spor Salonu Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig Galatasaray T.H.
66-75
Fenerbahçe G.Ç.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Basketbol Federasyonu resmi sitesi". 16 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2014. 
  2. ^ Rüştü Dağlaroğlu, "Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987", İstanbul (1987)
  3. ^ a b "Rüştü Dağlaroğlu, "Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987", İstanbul (1987)". 10 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2014. 
  4. ^ "Cumhuriyet, 15 Mart 1933". 5 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2014. 
  5. ^ a b c Mehmet Durupınar, "Türk Basketbolunun 100 Yıllık Tarihi", İstanbul (2007)
  6. ^ Atabeyoğlu, Cem; "Fenerbahçe Basketbol Tarihi", İstanbul (1994), s.12
  7. ^ Atabeyoğlu, Cem; "Fenerbahçe Basketbol Tarihi", İstanbul (1994), s.14
  8. ^ "Milliyet, 7 Nisan 1955". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  9. ^ "Cumhuriyet, 3 Nisan 1960". 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2014. 
  10. ^ "Milliyet, 20 Nisan 1966". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  11. ^ "Milliyet, 11 Ocak 1970". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  12. ^ "Milliyet, 4 Ocak 1976". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  13. ^ "Milliyet, 13 Mart 1987". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  14. ^ "Milliyet, 16 Mayıs 1987". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  15. ^ "Milliyet, 5 Temmuz 2002". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  16. ^ "Milliyet, 10 Nisan 2014". 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  17. ^ "Fotomaç, 5 Mayıs 2014". 11 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  18. ^ "Hürriyet, 17 Haziran 2014". 26 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  19. ^ "Sabah, 9 Mart 2015". 28 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2015. 
  20. ^ "Sabah 31 Mayıs 2016". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2017. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  22. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  23. ^ "Cumhuriyet, 10 Şubat 1935". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  24. ^ "Cumhuriyet 17 Ocak 1936". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  25. ^ "Galatasaray - Fenerbahçe Beko: 84-74". Milliyet. 23 Aralık 2018. 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  26. ^ "Fenerbahçe Beko-Galatasaray Doğa Sigorta maç sonucu: 90-67". Fanatik. 8 Mayıs 2019. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2019. 
  27. ^ "Fenerbahçe Beko 93-81 Galatasaray Doğa Sigorta". Fotomaç. 19 Eylül 2020. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  28. ^ "Milliyet, 1 Mayıs 1955". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  29. ^ "Milliyet, 8 Mayıs 1955". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  30. ^ "Dağlaroğlu, Rüştü Dr. "Fenerbahçe S.K. Tarihi", İstanbul (1987)". 10 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2014. 
  31. ^ "Milliyet, 18 Nisan 1980". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  32. ^ "1997 Akdeniz Oyunları sonuçları" (PDF). 23 Haziran 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2015. 
  33. ^ "Milliyet, 15 Mart 2009". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  34. ^ "Milliyet, 19 Nisan 2009". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  35. ^ "Fenerbahçe (K) - Galatasaray (K) (08.04.2018) TKBSL". Mackolik.com. 8 Nisan 2018. Erişim tarihi: 27 Ocak 2019. 
  36. ^ "Fenerbahçe (K) - Galatasaray (K) (28.10.2018) TKBSL". Mackolik.com. 28 Ekim 2018. Erişim tarihi: 27 Ocak 2019. 
  37. ^ "Galatasaray (K) - Fenerbahçe (K) (27.01.2019) TKBSL". Mackolik.com. 27 Ocak 2019. Erişim tarihi: 27 Ocak 2019. 
  38. ^ "Fenerbahçe - Galatasaray maç sonucu: 71-56". Fanatik. 27 Şubat 2019. 28 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2019. 
  39. ^ "Fenerbahçe - Galatasaray maç sonucu: 72-51". Fanatik. 24 Nisan 2019. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2019. 
  40. ^ "Fenerbahçe - Galatasaray maç sonucu: 48-59". Fanatik. 26 Nisan 2019. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2019. 
  41. ^ "Galatasaray - Fenerbahçe maç sonucu: 74-59". Fanatik. 29 Nisan 2019. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2019. 
  42. ^ "Galatasaray - Fenerbahçe maç sonucu: 49-57". Fanatik. 1 Mayıs 2019. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2019. 
  43. ^ a b "Fenerbahçe, Galatasaray'ı mağlup ederek finale yükseldi". Fanatik. 4 Mayıs 2019. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2019. 
  44. ^ "Fenerbahçe Öznur Kablo-Galatasaray: 64-61". Fanatik. 4 Ekim 2020. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  45. ^ "Kadınlar derbisinde Fenerbahçe, Galatasaray'ı devirdi". Ensonhaber. 27 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2023.