Evyap

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fax (Sabun) sayfasından yönlendirildi)
Evyap
Ticari ismi
Evyap Sabun Yağ Gliserin San. ve Tic. A.Ş.
KuruluşErzurum, 1927
KurucuMehmet Rıfat Evyap
Genel merkezi,
Önemli kişilerMehmed Evyap, CEO
ÜrünKatı/sıvı/antibakteriyel sabun, duş jeli, şampuan, deodorant, cilt/el bakım kremleri, kolonya, tıraş ürünleri, diş macunu, bebek bezi
Çalışan sayısı4500
Web sitesiwww.evyap.com.tr

Evyap (tam adıyla Evyap Sabun Yağ Gliserin San. ve Tic. A.Ş.), Türk kişisel bakım ürünleri imalataçısı şirket. 1927 yılında Erzurum'da sabun üretimiyle başlayan faaliyetlerine, daha sonra sabun, duş jeli, şampuan, tıraş ürünleri, cilt bakım ürünleri, kokulu kozmetik, bebek bezi ve diş macunu gibi birçok kategorinin de eklenmesiyle devam etmektedir. Evyap, 4500 çalışanı ile ilk 100 Türk sanayi şirketi arasında yer almaktadır.[kaynak belirtilmeli] Türkiye'nin sabun ve kişisel bakım ürünleri ihracatının önemli bir kısmını gerçekleştirmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Yurtdışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Evyap'ın Türkiye'deki üretim tesislerinin yanı sıra, 2002 yılında faaliyete geçen Mısır tesisleri ve 2014’te üretime başlayan; dünyanın en büyük oleo kimya tesislerinden biri olan Malezya Üretim Tesisi mevcut. Evyap markaları; kişisel temizlik ve hijyen kategorisinde Avrupa’dan Orta Asya’ya, Rusya ve Ukrayna’dan Orta Doğu’ya, Kuzey Afrika’dan Kuzey Amerika’ya kadar geniş bir coğrafyada tüketiciler ile buluşuyor.

Evyap Ar-Ge Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Evyap Ar-Ge Merkezi, kişisel temizlik ve bakım odaklı tüketici ürünleri alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmektedir. 1989 yılında ayrı olarak yönetilmesine karar verilen Evyap AR-GE birimi, 2014’te AR-GE merkezi olarak konumlandırıldı. Evyap, 01.10.2014 tarihi itibarı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan kozmetik sektöründe Ar-Ge Merkezi sertifikası alan ilk firmadır.

E-ticaret[değiştir | kaynağı değiştir]

Evyap, 2018 yılında ürünlerini online satış kanallarında tüketicilere sunmaya başladı. 2019 yılının Kasım ayında ise Evyap ürünlerinin doğrudan tüketicilere sunulduğu www.evyapshop.com kuruldu. Evyap markaları Duru, Arko Men, Arko Nem, Evy Baby, Fax, Activex, Emotion, Privacy, First Class, Blade, Gibbs, Bellissima, ve Sanino’nun 500’den fazla ürünü, e-ticaret sitesi Evyapshop.com’da tüketiciler ile buluşuyor.

Evyapport[değiştir | kaynağı değiştir]

Evyap, Türkiye’nin 4. büyük özel limanı olan Evyapport’u da bünyesinde barındırıyor. 2003 yılında grup şirketleri için gerekli olan ham maddenin depolanması ve sevkiyatı gibi lojistik süreçlere destek verme amacıyla Kocaeli şehir merkezinin 10 km batısında, Kirazlıyalı Beldesi'nde kurulan Evyapport, günümüzde Türkiye sanayisinin lojistik ihtiyaçlarını karşılayan önemli yatırımlarından biri haline gelmiştir. 1.171 metre yanaşma yeri ve 18.5 metre su derinliğe sahip olan Evyapport, 265.000m² alanda konteyner terminali, tank Terminali ve proje & genel kargo terminali barındırıyor.

Markalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Duru[değiştir | kaynağı değiştir]

Evyap’a ait sabun, duş jeli, kolonya ve şampuan markası olan Duru’nun ilk ürünü 1967 yılında piyasaya sürüldü. Turquality programı tarafından desteklenen. Duru’nun, dünyada üç kıtada üretimi ve satışı yapılıyor.

Fax[değiştir | kaynağı değiştir]

Fax markası, katı ve sıvı sabun olmak üzere piyasada iki kategoride yer alıyor. Birçok ülkeye ihraç edilen Fax markasının ilk yurt dışı reklamı 1992 yılında başladı ve bugün yurt dışında saç bakım, ağız bakım ürünleri de Fax markası ile satılıyor.

Arko[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli Arko ürünleri
Arko tıraş sabunu

Turquality programı tarafından desteklenen diğer Evyap markası Arko, Arko Nem ve Arko Men olmak üzere piyasada iki alt marka ile yer alıyor. Erkek bakım markası Arko Men, tıraşa hazırlık, tıraş bıçakları, tıraş sonrası bakım ve duş jeli kategorilerinde faaliyet gösteriyor. Arko Men’in toplam 64 ülkede satışı yapılıyor.

Arko Nem ise, el ve vücut bakım kremleri alanında faaliyet gösteriyor. Arko Nem, Türkiye dışında toplam 26 ülkede satılıyor.

Activex[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2009'da tanıtımı yapılan Activex, sıvı sabun, katı sabun, ıslak mendil, duş jeli ve el temizleme jeli olmak üzere antibakteriyel ürünleri bünyesinde barındırıyor. Activex, geniş bir coğrafyaya ihraç ediliyor.

Evy Baby[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında üretimine başlanan bebek bezi markası Evy Baby, 50’nin üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Sosyal sorumluluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Evyap kurucularından miras değer odaklı iş yapma anlayışı ile sosyal sorumluluk projelerine büyük bir önem veren bir şirkettir. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]