Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı
Fasci Italiani di Combattimento
Genel başkanBenito Mussolini
KurucuBenito Mussolini
Kuruluş tarihi23 Mart 1919
Kapanış tarihi9 Kasım 1921
ArdılıUlusal Faşist Parti
MerkezMilano, İtalya
Gazete(ler)Il Popolo d'Italia
İdeolojiİtalyan faşizmi
Cumhuriyetçilik
Ulusal sendikalizm
Üçüncü görüş
Siyasi pozisyonAşırı sağ

Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı (İtalyancaFasci Italiani di Combattimento, FIC), 1919 yılında Benito Mussolini tarafından kurulmuş siyasi teşkilat. 1921 yılında ardılı olarak Ulusal Faşist Parti kurulmuştu. Teşkilatın merkezi Milano şehriydi.

İtalya; I. Dünya Savaşı'nın sonunda galip devletler arasındaydı, fakat ülke zayıflamıştı çünkü savaşa girerken elde etmek istedikleri kazançları sağlayamamışlardı. Savaş sona erdikten sonra ülkedeki sosyal zayiat daha da keskinleşmişti. Ülkedeki egemen güçlerin bir kısmı kötü gidişatın önüne geçebilmek için halkın yönetimini güç yoluyla ele almak gerektiğini ileri sürüyorlardı. Bu amaçla İtalya'da çeşitli partiler kuruldu. Bunlardan biri de Mussolini tarafından kurulmuş "Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı" isimli örgüt idi. Bu örgütün birçok şehirde yerel birimleri oluşturulmuştu. Bu birimlere fasci adı verilmişti. Fasci sözcüğü İtalyancada "deste", "birleşme" ve "grup" demektir. Teşkilatın programını esas olarak üç amaç teşkil etmişti: İş birliği, onu temin eden güçlü devlet egemenliği ve milliyetçilik. ("Millet her şeyden üstündür.")

Bu örgütün üyeleri üzerinde sarı ve kırmızı çizgiler olan siyah gömlekler giyerlerdi. Bu renkler eski Roma'nın simgesi sayılırdı. Bu kurumun temel mücadele hedefleri komünistler, kapitalistler ve sıradan isyancılar idi.

1919 İtalya seçimlerinden alınan kötü sonuçtan sonra, hiçbir Fasci üyesi herhangi bir göreve seçilmedi, seçim sonrası parti daha da sağ eksene doğru kaydı siyasi rakiplerine, özellikle İtalyan Sosyalist Partisi üyelerine karşı paramiliter şiddet kullanmaya başladı. Kara Gömleklilerin ve Giovanni Giolitti hükümetinin desteğiyle ve İtalyan Milliyetçi Birliği ile siyasi ittifak sayesinde, Fasci 1921 sonra ilk kez İtalyan Parlamentosuna girmeyi başardı. Aynı yılın Kasım ayında, Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı kendisini Ulusal Faşist Parti olarak yeniden adlandırdı ve yeniden yapılandırdı.

Kongreler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • I. Kongre: Floransa, 9-10 Ekim 1919
  • II. Kongre: Milano, 24-25 Mayıs 1920
  • III. Kongre: Roma, 7-10 Kasım 1921

Seçim sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalyan Parlamentosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Temsilciler Meclisi
Seçim Oy % Sandalye +/– Lider
1921 Ulusal Blok ile
37 / 535
Benito Mussolini

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]