FIFA Dünya Kulüpler Kupası kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Barcelona ile FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nı iki kez, FC Bayern Münih ile 1 kez olmak üzere toplamda üç kazanma başarısı gösteren Pep Guardiola.

FIFA Dünya Kulüpler Kupası, futbolun küresel yönetim organı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (Fédération Internationale de Football Association, kısaca FIFA) tarafından düzenlenen uluslararası bir futbol organizasyonudur.[1] Turnuva, iki haftalık bir süre içerisinde ev sahibi ülkede belirlenen stadyumlarda oynanır ve ev sahibi ülkenin ulusal şampiyonu ile birlikte altı kıtadan toplam yedi kıta şampiyonu takım katılır. Asya'daki AFC Şampiyonlar Ligi, Afrika'daki CAF Şampiyonlar Ligi, Kuzey Amerika'daki CONCACAF Şampiyonlar Ligi, Güney Amerika'daki Copa Libertadores, Okyanusya'daki OFC Şampiyonlar Ligi ve Avrupa'daki UEFA Şampiyonlar Ligi'nin şampiyonları bu turnuvada mücadele eden takımlardır.[1]

2000 yılında FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası ismiyle düzenlenmeye başlandı.[2] FIFA'nın pazarlama ortağı International Sport and Leisure'ın iflas etmesi nedeniyle 2001 ve 2004 yılları arasında gerçekleştirilmedi.[3] 1960 yılından beri Güney Amerika'daki Copa Libertadores şampiyonu ile Avrupa'daki UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu arasında tek maç üzerinden oynanan Toyota Kupası, 2005 yılında FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası ile birleştirilerek, "FIFA Dünya Kulüpler Kupası" adı altında organize edilmeye başlandı.[4]

2000'deki ilk organizasyonda, ülkesinin Corinthians Paulista takımını çalıştıran Oswaldo de Oliveira şampiyonluğa ulaşan ilk teknik direktör oldu. Barcelona takımı ile 2009 ve 2011, FC Bayern Münih takımı ile de 2013 finallerini kazanan Pep Guardiola, kupayı üç kez kazanan ilk teknik direktördü. Kupayı kazanan diğer dokuz teknik direktör sadece bir kez bu başarıya ulaşabildi. İki teknik direktör; Oswaldo de Oliveira, ve Tite kupayı iki defa kazanan takımlarla şampiyonluk yaşadılar. İngiliz kulübü Manchester United'ı çalıştıran İskoç Alex Ferguson, 2008 yılında kupayı kazanırken ilk yabancı teknik direktör oldu. Yabancı bir kulüple birlikte kupa kazanan diğer isimler ise Rafael Benítez ve Pep Guardiola idi. Sonuncusu 2013 yılında düzenlenen etkinlikte şampiyonluğa Pep Guardiola'nin çalıştırdığı FC Bayern Münih ulaştı.

Teknik direktörlere göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Paulo Autuori, São Paulo takımıyla 2005 finalinde şampiyonluğa ulaştı.
Alex Ferguson, 2008 yılında Manchester United takımıyla şampiyonluğa ulaşarak, yabancı bir takımla kupayı kazanan ilk teknik direktör oldu.
Rafael Benítez, üç farklı kulüple finalde mücadele edip bir defa şampiyonluk yaşadı. Bu performansıyla Benítez, organizasyonda en çok final oynayan iki teknik direktörden birisidir.

Pep Guardiola FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nı Barcelona ile iki kez, FC Bayern Münih ile 1 kez olmak üzere toplamda üç defa kazanan tek teknik direktördür.[5][6] Rafael Benitez, İngiliz kulüpleri Liverpool ve Chelsea ile finale kadar ulaşırken, İtalyan ekibi Internazionale Milano ile kupayı kazanma başarısı gösterdi.[7][8]

Teknik direktör performansları
Teknik direktör Kazanma İkincilik Kazandığı yıl İkincilik yılı
İspanya Pep Guardiola 3 - 2009, 2011, 2013 -
İspanya Rafael Benítez 1 2 2010 2005, 2012
Brezilya Oswaldo de Oliveira 1 - 2000 -
Brezilya Paulo Autuori 1 - 2005 -
Brezilya Abel Braga 1 - 2006 -
İtalya Carlo Ancelotti 1 - 2007 -
İskoçya Alex Ferguson 1 - 2008 -
Brezilya Tite 1 - 2012 -

Milletlere göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Brezilyalı ve İspanyol teknik direktörler, altı kez oynadıkları finallerin dört tanesini kazanarak bu konuda en başarılı milletler oldular. Brezilyalı teknik direktörler, 2000, 2005, 2006 ve 2012 yıllarında olmak üzere toplamda dört defa, İspanyol teknik direktörler ise 2009, 2010, 2011 ve 2013 olmak üzere 4 er kez kupayı kazandılar. Arjantinli teknik direktörler ise üç ardışık final mağlubiyeti ile finalde art arda en çok kaybeden millet oldular. [9][10][5]

Milletlere göre performanslar
Kıta Katılımlar Kazanılan İkincilik
 Brezilya 6 4 2
 İspanya 6 4 2
 İtalya 1 1 -
 İskoçya 1 1 -
 Arjantin 3 - 3
 Hollanda 1 - 1
 Senegal 1 - 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "FIFA Club World Cup Japan 2012-Regulations" (İngilizce) (PDF). FIFA. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyXiKfFV. Erişim tarihi: 11 Mart 2013. 
  2. ^ "Brazil 2000 Final Draw" (İngilizce). FIFA. 14 Ekim 1999. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyXfioO7. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  3. ^ "FIFA decides to postpone 2001 Club World Championship to 2003" (İngilizce). FIFA. 18 Mayıs 2001. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyXbFqQa. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  4. ^ "Toyota confirmed as FIFA Club World Championship 2005 naming partner" (İngilizce). FIFA. 15 Mart 2005. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyXYHZp1. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  5. ^ a b "Barça belatedly rule the world" (İngilizce). Fédération Internationale de Football Association. 19 Aralık 2009. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyXNDo6S. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  6. ^ "Santos humbled by brilliant Barcelona". Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2011. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyXHtf55. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  7. ^ "Sao Paulo FC - Liverpool FC" (İngilizce). Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2005. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyXUQSiO. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  8. ^ "Internazionale on top of the world" (İngilizce). Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2010. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyXRTN9p. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  9. ^ "Dominant Milan rule the world" (İngilizce). FIFA. 16 Aralık 2007. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyX8OHob. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  10. ^ "Red Devils rule in Japan" (İngilizce). FIFA. 21 Aralık 2008. 8 Kasım 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6KyX6DZPV. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]