FC Barcelona oyuncuları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Barcelona'da oynayan bütün oyuncular için Kategori:FC Barcelona oyuncuları ile şimdiki kadro için FC Barcelona#Kadro sayfalarına bakınız.
A man, wearing a blue football shirt.
Xavi, Barcelona formasıyla en fazla maça çıkan futbolcu rekorunu elinde bulunduruyor.

FC Barcelona, İspanya'nın Barselona şehrinde yer alan futbol kulübü. 1899 yılında bir grup İsviçreli, İngiliz ve Joan Gamper tarafından kuruldu. Barcelona, La Liga da hiçbir sezon küme düşmedi[1] ve Real Madrid ile birlikte İspanya futbolunun en güçlü üç takımdan biri olarak gösteriliyor. İspanya'da kazandığı 61 kupadan 21'i; La Liga, 25'i; İspanya Kral Kupası, 10'u; İspanya Süper Kupası, üçü; Copa Eva Duarte ve ikisi; İspanya Lig Kupası'dır. Barcelona, 1955 yılından beri sürekli Avrupa kupalarına katılmaktadır. Ayrıca Barcelona'nın Avrupa kupalarında toplam 12 şampiyonluğu bulunmaktadır.[2]

Joan Gamper, kulübün kurucularından olmasının yanı sıra bir maçta dokuz gol atarak kulüp tarihinde bir maçta en fazla gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.[3] Paulino Alcántara ise, Barcelona formasıyla 357 maçta 357 gol atarak (hazırlık maçlarında attığı goller de dahil olmak üzere) kulüp tarihinde tüm zamanlarda en fazla gol atan futbolcu oldu.[4] Cesár ise,Barcelona formasıyla ligte 195 gol atarak kulüp tarihinde ligte en fazla gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor. Cesár ayrıca, resmi maçlarda attığı 235 golle de kulüp tarihinde resmi maçlarda en fazla gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor. Xavi ise, Barcelona formasıyla hazırlık maçları da dahil olmak üzere 688 maça çıkarak kulüp tarihinde en fazla maça çıkan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor. Xavi ayrıca, 397 lig maçı olma üzere 599 resmi maça çıktı ve kulüp tarihinde resmi turnuvalarda en fazla maça çıkan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.

Barcelona oyuncuları, beş kez FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ve altı kez Ballon d'Or ödüllerini kazanmışlardır. Barcelona ayrıca, FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü en çok kazanan kulüptür. Barcelona, 2009 yılında 2008-09 La Liga, 2008-09 İspanya Kral Kupası, 2009 İspanya Süper Kupası, 2008-09 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2009 UEFA Süper Kupası ve 2009 FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nı bir sezonda kazanarak erişilmesi çok zor bir rekora imza attı.[5] Ayrıca, 2009 UEFA Yılın Takımı'nda beş Barcelonalı futbolcu ile teknik direktör Josep Guardiola da yer aldı.[6]

Bu liste Barcelona'da oynayan futbolcuları ele almaktadır. Bu listede genellikle Barcelona formasıyla en az 100 lig maçına çıkan futbolcular yer almaktadır. Bu listede efsanevi futbolcular da yer almaktadır ancak Barcelona formasıyla daha az maç yapan bazı futbolcular da yer almaktadır.

Anahtarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

* Kulüp rekoru kıranlar
Kariyeri boyunca sadece Barcelona'da oynayanlar
İtalik (oyuncu olarak) Şu an Barcelona'da oynayanlar
İtalik (yıl olarak) La Liga öncesi Barcelona'da başlayanlar/bitirenler
Kalın Kulüpte lig maçı ve lig golü rekoru kıranlar

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Carles Puyol, Barcelona'da bir sezonda üst üste üç kupa sevinci yaşayan ilk İspanyol takım kaptanı oldu.[7]
Ronaldinho, 2004 yılında Barcelona'da 10 numaralı formanın sahibi oldu ve etkili bir performans sergiledi.
Bu listede sadece ligte oynayan oyuncuların istatistikleri verilmiştir. Oyuna sonradan girilerek yapılan maçlar da sayılmaktadır.
9 Aralık 2011 itibariyle.
Oyuncu Ülke Pozisyon[NB] Barcelona kariyeri Kaptanlık
dönemi[9]
Maç Gol Not(lar) Kaynak(lar)
Joan, GamperJoan Gamper *  İsviçre Forvet 1899-1903 [A] [3]
Carles, ComamalaCarles Comamala  İspanya Forvet 1903-1912 [10]
Paulino, AlcántaraPaulino Alcántara *  Filipinler
 İspanya
Forvet 1912-1916
1918-1927
1920-1927 [B] [11]
Ramón, TorralbaRamón Torralba  İspanya Orta saha 1913-1928 [12]
Josep, SamitierJosep Samitier *  İspanya Orta saha 1919-1932 1927-1932 28 20 [C] [13]
Vicenc, PieraVicenc Piera  İspanya Orta saha 1920-1933 53 6 [14]
Ferenc, PlattkóFerenc Plattkó  Macaristan Kaleci 1923-1930 17 0 [15]
Juan José, NoguésJuan José Nogués  İspanya Kaleci 1930-1942 1933-1942 114 0
Martí, VentolràMartí Ventolrà  İspanya Orta saha 1933-1937 58 31 [16]
Josep, RaichJosep Raich  İspanya Orta saha 1934-1936
1940-1945
140 16
Josep, EscolàJosep Escolà  İspanya Forvet 1934-1949 152 86 [17]
Mariano, MartínMariano Martín *  İspanya Forvet 1939-1948 112 97 [Pichichi*] [18]
Francisco, CalvetFrancisco Calvet  İspanya Defans 1939-1952 151 7
José, BravoJosé Bravo  İspanya Forvet 1940-1948 120 51
César, RodrìguezCésar Rodrìguez *  İspanya Forvet 1942-1955 1946-1955 287 195 [D][Pichichi] [19]
José Puig, PuigJosé Puig Puig  İspanya Defans 1942-1951 178 1
Marià, GonzalvoMarià Gonzalvo  İspanya Orta saha 1942-1956 1955-1956 208 26 [20]
Jaume, ElíasJaume Elías  İspanya Defans 1943-1949 123 0
Juan, VelascoJuan Velasco  İspanya Kaleci 1943-1954 168 0 [Zamora]
Josep, SeguerJosep Seguer  İspanya Orta saha 1943-1957 214 38
Josep, GonzalvoJosep Gonzalvo  İspanya Orta saha 1943-1950 146 3
Estanislao, BasoraEstanislao Basora  İspanya Orta saha 1946-1958 237 89 [21]
Antoni, RamalletsAntoni Ramallets *  İspanya Kaleci 1946-1961 1956-1961 288 0 [E][Zamora] [22]
Joan, SegarraJoan Segarra  İspanya Defans 1949-1964 ‡ 1961-1964 299 17 [23]
László, KubalaLászló Kubala  Çekoslovakya
 Macaristan
 İspanya
Forvet 1950-1961 186 131 [24]
Eduardo, ManchónEduardo Manchón  İspanya Orta saha 1950-1957 144 57
Gustau, BioscaGustau Biosca  İspanya Defans 1950-1958 139 3
Sígfrid, GràciaSígfrid Gràcia  İspanya Defans 1952-1966 ‡ 231 5 [25]
Justo, TejadaJusto Tejada  İspanya Forvet 1953-1961 149 73
Luis, SuárezLuis Suárez *  İspanya Orta saha 1954-1961 122 61 [F][d'Or] [26]
Ramón, VillaverdeRamón Villaverde  Uruguay Forvet 1954-1963 162 53
Eulogio, MartínezEulogio Martínez  Paraguay
 İspanya
Forvet 1956-1962 111 62 [27]
Enric, GensanaEnric Gensana  İspanya Defans 1956-1964 132 13
Martí, VergésMartí Vergés  İspanya Orta saha 1956-1966 188 15
Ferran, OlivellaFerran Olivella  İspanya Defans 1956-1969 1964-1969 215 1 [28]
Evaristo de, MacedoEvaristo de Macedo  Brezilya Forvet 1957-1962 114 78 [29]
Sándor, KocsisSándor Kocsis  Macaristan Forvet 1958-1965 75 42 [30]
José Manuel, PesudoJosé Manuel Pesudo  İspanya Kaleci 1961-1966 65 0 [Zamora]
Pedro, ZaballaPedro Zaballa  İspanya Orta saha 1961-1967 109 28
Julio César, BenítezJulio César Benítez  Uruguay Defans 1961-1968 123 10
Jesús María, PeredaJesús María Pereda  İspanya Orta saha 1961-1969 134 41
Salvador, SadurníSalvador Sadurní  İspanya Kaleci 1961-1976 1969-1971 247 0 [Zamora] [31]
José Antonio, ZaldúaJosé Antonio Zaldúa  İspanya Forvet 1961-1971 145 61
Re, CayetanoCayetano Ré  Paraguay Forvet 1962-1966 84 56 [Pichichi]
Josep Maria, FustéJosep Maria Fusté  İspanya Orta saha 1962-1972 197 47
Eladio, SilvestreEladio Silvestre  İspanya Defans 1962-1972 226 8
Joaquim, RiféJoaquim Rifé  İspanya Defans 1964-1976 1971-1973 290 23 [32]
Antoni, TorresAntoni Torres  İspanya Defans 1965-1976 269 2 [33]
, Gallego Gallego  İspanya Defans 1965-1975 248 17
Carles, RexachCarles Rexach  İspanya Forvet 1965-1981 328 81 [Pichichi] [34]
Miguel, ReinaMiguel Reina  İspanya Kaleci 1966-1973 111 0 [Zamora]
Pedro María, ZabalzaPedro María Zabalza  İspanya Orta saha 1967-1973 149 10
Juan Carlos, PérezJuan Carlos Pérez  İspanya Orta saha 1968-1975 163 18
Marcial, PinaMarcial Pina  İspanya Orta saha 1969-1977 210 47
Juan Manuel, AsensiJuan Manuel Asensi  İspanya Forvet 1970-1980 1978-1980 299 73 [35]
Quique, CostasQuique Costas  İspanya Defans 1971-1980 172 3
Antonio, de la CruzAntonio de la Cruz  İspanya Defans 1972-1979 183 6
Johan, CruyffJohan Cruyff  Hollanda Forvet 1973-1978 1974-1978 139 47 [d'Or] [36]
, Migueli Migueli  İspanya Defans 1973-1989 391 20 [37]
Johan, NeeskensJohan Neeskens  Hollanda Orta saha 1974-1979 140 35 [38]
Pedro María, ArtolaPedro María Artola  İspanya Kaleci 1975-1984 186 0 [Zamora]
Sanchez, Jose VicenteJosé Vicente Sánchez  İspanya Orta saha 1975-1986 1983-1984 236 13
José Antonio, RamosJosé Antonio Ramos  İspanya Defans 1976-1982 119 0
Antonio, OlmoAntonio Olmo  İspanya Defans 1976-1984 1980-1982 188 4
Rafael, ZuviríaRafael Zuviría  Arjantin Defans 1977-1982 119 11
Esteban, VigoEsteban Vigo  İspanya Orta saha 1977-1987 166 18
Francisco José, CarrascoFrancisco José Carrasco  İspanya Forvet 1978-1989 262 49
Hans, KranklHans Krankl  Avusturya Orta saha 1978-1980 46 34 [Pichichi] [39]
José Ramón, AlexankoJosé Ramón Alexanko  İspanya Defans 1980-1993 1986-1993 274 26
, Quini Quini  İspanya Forvet 1980-1984 1982-1983 100 54 [Pichichi] [40]
Bernd, SchusterBernd Schuster  Almanya Orta saha 1980-1988 1984-1986 170 63 [41]
Josep, MoratallaJosep Moratalla  İspanya Orta saha 1981-1988 104 1
Javier, UrruticoecheaJavier Urruticoechea  İspanya Kaleci 1981-1988 120 0 [Zamora] [42]
Gerardo, MirandaGerardo Miranda  İspanya Defans 1981-1988 145 5
Víctor, MuñozVíctor Muñoz  İspanya Orta saha 1981-1988 1988-1993 224 14
Diego, MaradonaDiego Maradona  Arjantin Orta saha 1982-1984 36 22 [43]
Marcos Alonso, PeñaMarcos Alonso Peña  İspanya Orta saha 1982-1987 124 28
Julio Alberto, MorenoJulio Alberto Moreno  İspanya Defans 1982-1991 200 9
Urbano, OrtegaUrbano Ortega  İspanya Orta saha 1981-1991 122 7
Ramón, CalderéRamón Calderé  İspanya Forvet 1984-1988 110 15
Gary, LinekerGary Lineker  İngiltere Forvet 1986-1989 103 42
Roberto, FernándezRoberto Fernández  İspanya Orta saha 1986-1990 144 35
Andoni, ZubizarretaAndoni Zubizarreta  İspanya Kaleci 1986-1994 301 0 [Zamora] [44]
Guillermo, AmorGuillermo Amor  İspanya Orta saha 1988-1998 311 47 [45]
Txiki, BegiristainTxiki Begiristain  İspanya Orta saha 1988-1995 223 63 [46]
Ricardo, SernaRicardo Serna  İspanya Defans 1988-1992 101 2
Ion Andoni, GoikoetxeaIon Andoni Goikoetxea  İspanya Orta saha 1988-1994 126 6
Julio, SalinasJulio Salinas  İspanya Forvet 1988-1994 146 60
Eusebio, SacristánEusebio Sacristán  İspanya Orta saha 1988-1995 203 14
José Mari, BakeroJosé Mari Bakero  İspanya Orta saha 1988-1996 1993-1996 260 72 [47]
Michael, LaudrupMichael Laudrup  Danimarka Orta saha 1989-1994 167 40 [48]
Ronald, KoemanRonald Koeman  Hollanda Defans 1989-1995 192 67 [49]
Albert, FerrerAlbert Ferrer  İspanya Defans 1990-1998 204 1
Hristo, StoichkovHristo Stoichkov  Bulgaristan Forvet 1990-1995
1996-1998
175 83 [d'Or] [50]
Josep, GuardiolaJosep Guardiola  İspanya Orta saha 1990-2001 1997-2001 263 6 [51]
Miguel Ángel, NadalMiguel Ángel Nadal  İspanya Defans 1991-1999 207 12
Sergi, BarjuánSergi Barjuán  İspanya Defans 1993-2002 2001-2002 267 6
, Romário Romário *  Brezilya Forvet 1993-1995 46 34 [G][FIFA][Pichichi] [52]
Abelardo, FernándezAbelardo Fernández  İspanya Defans 1994-2002 178 11
Gheorghe, PopescuGheorghe Popescu  Romanya Defans 1995-1997 1996-1997 66 9
Luís, FigoLuís Figo  Portekiz Orta saha 1995-2000 172 30
, Ronaldo Ronaldo *  Brezilya Forvet 1996-1997 37 34 [H][FIFA][Pichichi] [53]
, Luis Enrique Luis Enrique  İspanya Orta saha 1996-2004 2002-2004 207 73 [54]
Michael, ReizigerMichael Reiziger  Hollanda Defans 1997-2004 173 0
, Rivaldo Rivaldo  Brezilya Orta saha 1997-2002 157 86 [FIFA][d'Or] [55]
Frank, de BoerFrank de Boer  Hollanda Defans 1998-2003 144 5
Phillip, CocuPhillip Cocu *  Hollanda Orta saha 1998-2004 205 31 [I]
Patrick, KluivertPatrick Kluivert  Hollanda Forvet 1998-2004 182 90
Xavi, HernándezXavi Hernández *  İspanya Orta saha 1998- ‡ 397 42 [J]
Gabri, GarcíaGabri García  İspanya Orta saha 1999-2006 129 7
Carles, PuyolCarles Puyol *  İspanya Defans 1999- ‡ 2004- 354 8 [K]
Javier, SaviolaJavier Saviola  Arjantin Forvet 2001-2004
2006-2007
123 49
Oleguer, PresasOleguer Presas  İspanya Defans 2001-2008 127 1
Víctor, ValdésVíctor Valdés  İspanya Kaleci 2002- ‡ 310 0 [Zamora]
Andrés, IniestaAndrés Iniesta  İspanya Orta saha 2002- ‡ 253 25
, Ronaldinho Ronaldinho  Brezilya Forvet 2003-2008 145 69 [FIFA][d'Or] [56]
Giovanni, van BronckhorstGiovanni van Bronckhorst  Hollanda Defans 2003-2007 105 5
Marquez, RafaelRafael Márquez  Meksika Defans 2003-2010 163 9
, Deco Deco  Portekiz Orta saha 2004-2008 113 11 [57]
Samuel, Eto'oSamuel Eto'o *  Kamerun Forvet 2004-2009 144 107 [L][Pichichi] [58]
Lionel, MessiLionel Messi *  Arjantin Forvet 2004- ‡ 192 136 [M][FIFA][d'Or][Pichichi] [N]
Bojan, KrkićBojan Krkić  İspanya Forvet 2007-2011 104 26
Daniel, AlvesDaniel Alves  Brezilya Defans 2008- 112 10
Éric, AbidalÉric Abidal  Fransa Defans 2007- 111 0
Seydou, KeitaSeydou Keita  Mali Orta saha 2008- 106 13
Pedro, RodríguezPedro Rodríguez *  İspanya Orta saha 2008- ‡ 85 26 [N]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

NB  Tam açıklaması için bkz. futbol pozisyonları.

  • d'Or. a b c d e f  Barcelona formasıyla Ballon d'Or ödülünü kazananlar.[59]
  • FIFA. a b c d e  Barcelona formasıyla FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü kazananlar.[60]
  • Pichichi.a b c d e f g h i j  Barcelona formasıyla ligte gol kralı olduklarında Pichichi Ödülü'nü kazananlar. Martín, Barcelona formasıyla bu ödülü kazanan ilk futbolcu olmuştur.[61]
  • Zamora.a b c d e f g h i  Barcelona formasıyla ligte en az gol yiyen kaleci olduklarında Ricardo Zamora Ödülü'nü kazananlar.
  • A.   Gamper, bir maçta dokuz gol atarak rekor kırdı.[3]
  • B.   Alcántara, Barcelona tarihinin en çok gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor (215 gol hazırlık maçları, 5 gol İspanya Kral Kupası, 98 gol Katalonya Şampiyonası, 35 gol İspanya Şampiyonası, 3 gol Pyrenees Kupası ve bir gol Barcelona Kupası).[4]
  • C.   Samitier, Barcelona formasıyla İspanya Kral Kupası'nda en çok gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.[13]
  • D.   César, Barcelona formasıyla 195 golle La Liga'da en çok gol atan futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.[8] César, Barcelona formasıyla bütün turnuvalar içerisinde 235 gol attı.[8]
  • E.   Ramallets, Barcelona formasıyla Ricardo Zamora ödülünü en çok kazanan kaleci oldu. Ramallets bu ödülü beş kez kazandı.[8]
  • F.   Suárez, Barcelona formasıyla Ballon d'Or ödülünü alan ilk futbolcu oldu. Bu ödülü 1960 yılında aldı.[8]
  • G.   Romário, Barcelona formasıyla FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü kazanan ilk futbolcu oldu. Bu ödülü 1994 yılında aldı.[8]
  • H.   Ronaldo, Barcelona formasıyla bir sezonda (1996-97 sezonunda) 38 maç yaptı ve 34 gol atarak Messi ile birlikte bu rekoru elinde bulundurmaktadırlar.[8]
  • I.   Cocu, Barcelona formasıyla 292 maça çıkarak kulüpte en fazla maça çıkan yabancı futbolcu oldu.[62]
  • J.   Xavi, Barcelona formasıyla hazırlık maçları da dahil olmak üzere şu ana kadar 688 maça çıktı. Resmi turnuvalarda 599, ligte 397, uluslararası turnuvalarda ise 141 maça çıkarak bu rekorları da elinde bulundurmaktadır.[8]
  • K.   Puyol, Barcelona formasıyla bir sezonda üst üste üç kupa sevinci yaşayan ilk takım kaptanı oldu.[7]
  • L.   Eto'o, Barcelona formasıyla 18 dakikada hat-trick yaparak kulüpte en hızlı hat-trick yapan futbolcu oldu.[63]
  • M.   Messi, Barcelona formasıyla "UNICEF iyi niyet elçisi" seçilen ilk futbolcu oldu.[64] Messi, Barcelona formasıyla bir sezonda (2009-10 sezonunda) 38 maç yaptı ve 34 gol atarak Ronaldo ile birlikte bu rekoru elinde bulundurmaktadırlar.[8] Messi, 2010-11 sezonunda tüm turnuvalarda attığı 53 golle kulüp tarihinde bir sezonda tüm turnuvalarda en fazla gol atan futbolcu oldu.[8] Messi, uluslararası turnuvalarda ise 46 gol atarak kulüp tarihinde uluslararası turnuvalarda en fazla gol atan futbolcu oldu.[8]
  • N.   Pedro ve   Messi, Barcelona formalarıyla bütün kupalarda gol atan ilk futbolcular oldular. La Liga, İspanya Kral Kupası, İspanya Süper Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupası ve FIFA Dünya Kulüpler Kupası turnuvalarında gol attılar (2009 (Pedro) ve 2011 (Messi)).[8]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlantılar
Genel
  1. ^ Athletic Bilbao. "History of Athletic Bilbao". http://www.athletic-club.net/web/main.asp?a=2&b=1&c=3&d=0&idi=2. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  2. ^ Union des Associations Européennes de Football (UEFA). "Football Europe: FC Barcelona". http://en.archive.uefa.com/footballeurope/club=50080/domestic.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  3. ^ a b c FC Barcelona. "Mythical Players - Joan Gamper". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/gamper.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  4. ^ a b FC Barcelona. "Mythical Players - Paulino Alcantara". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/alcantara.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  5. ^ Fédération Internationale de Football Association (FIFA) (23 Aralık 2009). "Kings, queens and a young prince". http://www.fifa.com/worldfootball/statisticsandrecords/news/newsid=1151723.html. Erişim tarihi: 8 Nisan 2010. 
  6. ^ Union des Associations Européennes de Football (UEFA). "Team of the Year 2009 announced" (PDF). http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/PressRelease/uefa/UEFAMedia/94/52/64/945264_DOWNLOAD.pdf. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  7. ^ a b FC Barcelona. "Barcelona Honours". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/futbol/palmares/palmares.html. Erişim tarihi: 7 Mart 2010. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l FC Barcelona. "FC Barcelona individual records". http://www.fcbarcelona.com/club/the-honours/detail/card/fc-barcelona-individual-records. Erişim tarihi: 21 Kasım 2011. 
  9. ^ Belenguer, Manuel Tomàs (Spanish). Capitans del FC Barcelona. 
  10. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Comamala". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/comamala.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  11. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Alcántara". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/alcantara.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  12. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Torralba". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/torralba.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  13. ^ a b FC Barcelona. "Mythical Players - Samitier". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/samitier.html. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  14. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Piera". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/piera.html. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  15. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Platko". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/platko.html. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  16. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Ventolra". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/ventolra.html. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  17. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Escola". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/escola.html. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  18. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Mariano Martin". http://www.fcbarcelona.com/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/mariano_martin.html. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  19. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Cesar". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/cesar.html. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  20. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Gonzalvo". http://www.fcbarcelona.com/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/gonzalvoIII.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  21. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Basora". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/basora.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  22. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Ramallets". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/ramallets.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  23. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Segarra". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/segarra.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  24. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Kubala". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/kubala.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  25. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Sígfrid Gràcia". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/sigfrid_gracia.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  26. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Suárez". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/suarez.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  27. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Eulogio Martínez". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/eulogio_martinez.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  28. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Olivella". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/olivella.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  29. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Evaristo". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/evaristo.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  30. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Kocsis". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/kocsis.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  31. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Sadurní". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/sadurni.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  32. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Rifé". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/rife.html. Erişim tarihi: 6 Mart 2010. 
  33. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Torres". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/torres.html. Erişim tarihi: 9 Mart 2010. 
  34. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Rexach". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/rexach.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  35. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Asensi". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/asensi.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  36. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Cruyff". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/cruyff.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  37. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Migueli". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/migueli.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  38. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Neeskens". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/neeskens.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  39. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Hans Krankl". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/hans_krankl.html. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  40. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Quini". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/enrique_castro_quini.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  41. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Schuster". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/schuster.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  42. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Urruti". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/urruti.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  43. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Maradona". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/maradona.html. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  44. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Zubizarreta". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/zubizarreta.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  45. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Amor". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/amor.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  46. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Begiristain". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/begiristain.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  47. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Bakero". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/bakero.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  48. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Laudrup". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/laudrup.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  49. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Koeman". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/koeman.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  50. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Stoichkov". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/stoichkov.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  51. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Guardiola". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/guardiola.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  52. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Romario". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/romario.html. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  53. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Ronaldo". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/ronaldo.html. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  54. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Luis Enrique". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/luis_enrique.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  55. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Rivaldo". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/rivaldo.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  56. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Ronaldinho". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/ronaldinho.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  57. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Deco". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/deco.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  58. ^ FC Barcelona. "Mythical Players - Eto'o". http://www.fcbarcelona.cat/web/english/club/historia/jugadors_de_llegenda/etoo.html. Erişim tarihi: 29 Eylül 2011. 
  59. ^ Moore, Rob; Stokkermans, Karel (11 Aralık 2009). "European Footballer of the Year ("Ballon d'Or")". http://www.rsssf.com/miscellaneous/europa-poy.html. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010. 
  60. ^ Fédération Internationale de Football Association (FIFA). "FIFA World Player". http://www.fifa.com/classicfootball/awards/playeroftheyear/winnermen.html. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010. 
  61. ^ Bravo, Luis Javier (12 June 2009). "Spain - List of Topscorers ("Pichichi")". http://www.rsssf.com/tabless/spantops.html. Erişim tarihi: 9 Nisan 2010. 
  62. ^ Clos, Jordi. "Adiós al octavo extranjero con más partidos". http://www.fcbarcelona.cat/web/castellano/noticies/futbol/temporada10-11/08/01/n100731112233.html. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2011. 
  63. ^ Clos, Jordi. "Eto'o scores fastest hat-trick". http://www.fcbarcelona.com/web/english/noticies/futbol/temporada08-09/10/n081026105756.html. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2010. 
  64. ^ FC Barcelona. "Messi becomes UNICEF Ambassador". http://www.fcbarcelona.com/web/english/noticies/club/temporada09-10/03/09/n100309109739.html. Erişim tarihi: 11 Mart 2010.