Grumman F6F Hellcat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(F6f sayfasından yönlendirildi)
F6F Hellcat
TürüAvcı
Ulusal köken ABD
ÜreticiGrumman
İlk uçuş26 Haziran 1942
Hizmete giriş1943
Hizmetten çıkış1960 Uruguay Donanması
DurumuHizmet dışı
Ana kullanıcıABD Deniz Kuvvetleri
Diğer kullanıcılarFransa Donanması
Kraliyet Donanması
Uruguay Donanması
Üretim aralığı1942-1945
Üretim sayısı12,275
Birim maliyeti$35,000

Grumman F6F Hellcat, Amerikan Donanmasının F4F Wildcat'in yerine geçen avcı uçağıydı.

Gelişim Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

F4F Wildcatlerin zerolara karşı başarısız olması nedeniyle Amerikan donanması donanmanın avcı uçağını ihtiyacını karşılayan Grummana yeni bir uçak yapması için talimat verdi. İlk prototip XF6Fin diğer deniz deniz avcı uçaklarının aksine 600 km üstüne çıkması donanmanın ihtiyacını büyük ölçüde karşıladı daha sonraki modellerde kanatlar kısaltıldı. Daha sonra F6Fler Grummanın bir başka uçağı olan F8F Bearcatlerle değiştirilmiştir.

Avantajları ve dezavantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

610 km hıza çıkıp çok iyi manevralar yapabiliyordu 2 kanadında toplam 6 füze ve gövdesinde bir bomba taşıyabiliyordu. Dezavantajı ise iniş takımının pozisyonu yüzünden geç açılıp geç kapanmasıydı. Bu nedenle pilotlar uçak gemilerine iniş takımları açılmadan inebiliyordu ve bu bir kazaya yol açabiliyordu. Aynı sorun Curtiss P-40 Warhawkdada vardı.

F4Fden Farklıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

F6F Hellcat ve F4F Wildcat'in en büyük farklılığı iniş takımlarının pozisyonudur. F4F'nin iniş takımı gövdedeyken F6F'in ise kanattadır. F6F'in iniş takımının pozisyonu dikinedir. Bu da F6F'in o yıla kadar yapılmış en garip iniş takımına sahip olmasıdır. Silahlandırma bakımından F6F üstündür bu yüzden F6F'ye Hellcat (TürkçeCehennem Kedisi) denir.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

F6F'lerin A6M Zerolara karşı daha iyi olması A6M'nin Pasifik üstünlüğü kaybettirir. Ama Japon Donanması başka bir yol bulamadığı için A6M üretimine devam eder.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]