Fırınlama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fırında sayfasından yönlendirildi)
Ekmek fırınlama
Fırında pizza

Fırınlama yiyeceklerin yüksek sıcaklıktaki bir fırının içine konarak pişirilmesi yöntemidir.

Et, balık, tavuk, sebze, tatlı ve hamur işleri dahil birçok yiyecekler fırınlama yöntemiyle hazırlanabilirler. Fırınlama sırasında yiyeceklerin yüzeyleri gevrekleşir ve karamelleşmeye uğrar. Yiyeceklerin içindeki nem oranı fırınlama süresi kısa tutulduğu takdirde saklı kalır. Ancak fırınlama süresi uzadıkça yiyeceklerin nem oranı düşer, kuruma ve sertleşme gözlenir.

Fırınlama için kullanılan fırınlarda ısı kaynağı elektrik veya odun olabilir. Evlerde kullanılan fırınlar genellikle elektrikle çalışır. Ekmek fırınları ise genellikle odunla çalışırlar. Mikrodalga fırınlar ise radyo dalgaları kullanarak yiyecekleri pişirirler. Mikrodalga fırınlar yiyecekleri çok hızlı bir şekilde pişirmeleri açısından avantajlıdırlar. Ancak mikrodalga fırınlarda pişen yiyecekler diğer fırınlardaki gibi gevreklik kazanmaz.

Fırınlama aynen kızartma gibi yiyeceklere hoşa giden bir gevreklik kazandırır. Ancak fırınlama sırasında kızartmaya kıyasla daha az yağ kullanıldığı için fırınlanan yiyecekler kızartılan yiyeceklere göre daha sağlıklı olurlar. Fırınlama süresi gereğinden fazla uzatılmadığı takdirde fırınlanan yiyecekler kızartılan yiyeceklere kıyasla vitaminler ve diğer besleyici maddeler açısında daha zengindirler.