Eyvah Kızım Büyüdü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eyvah Kızım Büyüdü
FormatTelevizyon dizisi
TürKomedi
SenaristTayfun Güneyer
YönetmenOrhan Cesur
Filiz Kaynak
Bülent Özdural
BaşrolHaluk Bilginer
Yıldız Asyalı
Alp Öyken
Uğur Kıvılcım
Savaş Ay
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı34
Yapım
Yapım şirketiANS
Yayın bilgileri
KanalKanal D (2000-2001)
Yayın tarihi22 Mart 2000 (2000-03-22)[1] - 23 Mayıs 2001 (2001-05-23)[2]
DurumuSona erdi
Kronoloji
Önce gelenEyvah Babam
(1998-2000)
Dış bağlantılar

Eyvah Kızım Büyüdü, senaryosu Tayfun Güneyer tarafından yazılmış ve üç ayrı yönetmen tarafından yönetilmiş, ANS yapımı, Kanal D'de yayımlanan Türk televizyon dizisidir. 2 sezondan oluşan dizi, 34. bölümü ile sona erdi.

Bu dizi Eyvah Babam'ın devamı niteliğinde çekildi. İlk beş bölümün yönetmeni Orhan Cesur oldu ve bu beş bölümde Eyvah Babam'ın yarım kalan konusu tamamlandı. Bundan başka ilk beş bölümde ekonomik sıkıntıların da etkisiyle dizinin kadrosu oldukça küçük tutuldu. Reytinglerin iyiye gittiği görüldükten sonra kadro yeniden genişledi. 6. bölümden itibaren asıl Eyvah Kızım Büyüdü dizisine geçiş yapıldı ve yönetmen koltuğuna Filiz Kaynak geçti. 25. bölümden itibaren ise Bülent Özdural dizinin yönetmeni oldu. Dizideki olaylar herhangi bir sonuca bağlanmamasına rağmen 34. bölümden sonra yayınına son verildi. Dizi yayındayken pazar akşamları haftalık bölüm tekrarları da yapıldı.

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1. Sezon: 1 - 13 bölümler (22 Mart 2000 - 16 Ağustos 2000[3])
  • 2. Sezon: 14 - 34 bölümler (11 Eylül 2000 - 23 Mayıs 2001[2])

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Açıklama
Haluk Bilginer Sedat Çolak & Muhteşem Bey & Antikacı amca
  • Eyvah Babam'daki hastalık derecesindeki kıskanç babanın yerine bu seride daha ılımlı bir baba gelmiştir. Aslında dizide farklı olaylara yer verilmesi, asıl konudan biraz uzaklaşılmasına da sebep olmuştur. Yine de Sedat fırsat buldukça kızını korumak adına elinden geleni yapmaktadır. 6. bölümden itibaren taşındıkları apartmandaki komşuları Berna Hanım'a gönlünü kaptırmıştır ve bu aşk karşılıksız değildir. Yine de çocuklarından çekinen ikili, durumu inkâr edip durmaktadır.
  • 24. bölümden itibaren ikinci bir rolle daha karşımıza çıkmıştır: Hışım Müzik'in üçkâğıtçı yapımcısı Muhteşem Bey. Rosa ve Hürmet, Vedat'ı bulmak için Muhteşem Bey'in kapısını çalar. Muhteşem Bey ise Vedat'a, Vedat Güllüses ismiyle bir albüm yapmayı vadetmiş ancak bu projeyi bir türlü hayata geçirememiştir.
  • Dizinin 10. bölümünde Altay'ın arkadaşı Kartal, elindeki antika saati nakde çevirmek için bir antikacı dükkânına gitmiştir. Bu dükkânın sahibi yaşlı bir antikacı rolünde gördüğümüz Haluk Bilginer olmuştur.
Yıldız Asyalı Ece Çolak Ece artık daha aklı başında bir üniversite öğrencisidir. Arkadaşlıkları konusunda seçici olmaya başlamıştır.
Alp Öyken Tahir Hoca Kader, katı görünümlü Tahir Hoca ve ailesini bu dizide de Sedat'la aynı apartmana düşürmüştür. Tahir Hoca yine Sedat'tan ölesiye nefret etmektedir ve her gördüğü yerde öfkesini belli etmeye devam etmektedir.
Uğur Kıvılcım Latife Sultan Evin emektarı ve Ece'nin dadısı Latife'nin çilesi bu dizide sona ermiştir. Sedat bu seride Latife Sultan'a çok daha şefkatli bir şekilde yaklaşır olmuştur.
Savaş Ay Rıfat Çolak & Sıtkı Sıyrılmış
  • Sedat'ın ağabeyi Rıfat, bu seride öncekinden farklı olarak daha obur ve saf biri olarak resmedilmiştir. Yine de gerektiğinde kardeşine destek olmaktan geri kalmamıştır. Eyvah Babam'ın 30. bölümünden bu serinin 13. bölümüne kadar oyunculuğunu kendi sesiyle sergilerken 14. bölümden itibaren Savaş Ay'a farklı bir ses verilmiştir. 19. bölümün sonunda Rıfat, özellikle Sıtkı Sıyrılmış olayının da patlak vermesinden sonra Türkiye'de yaşamaya alışamadığı ve aldığı bir iş teklifi gerekçesiyle Paris'e dönmeye karar verir.
  • Sedat ve Rıfat, meslekleri gereği Sıtkı Sıyrılmış adında ünlü bir mafya babasının peşindedir. Amaçları; kimsenin yüzünü görmeyi başaramadığı bir mafya babasının fotoğrafını çekip gazetelerinde yayınlamaktır. Ancak kimsenin hesaba katmadığı bir tesadüf vardır: Sıtkı Sıyrılmış, Rıfat ile aynı yüze sahiptir. Öte yandan Sıtkı Sıyrılmış, her yıl yapılan Babalar Toplantısı'na nasıl gideceğini kara kara düşünmektedir. Çünkü birçok düşmanı vardır ve o toplantıya gittiğinde kendisini öldüreceklerini bilmektedir. Bir gün adamları bir süpermarkette gezerken tesadüf eseri Rıfat'ı görüp şaşkına dönerler. Hatta önce Sıtkı Baba'larının kendilerine şaka yaptığını düşünürler. Bu benzerlikten derhâl Sıtkı Sıyrılmış'a bahsedilir ve Babalar Toplantısı'na Rıfat'ı göndermeye karar verirler. Adamlar, kuzenlerine çok benzediğini ve doğum gününde ona bir sürpriz yapmak istediklerini söyleyerek Rıfat'ı kandırırlar. Partide çeşit çeşit pastalar olacağını işiten Rıfat, bu teklifi fütursuzca kabul edip onlarla gider. Uzun zamandır aradıkları Sıtkı Sıyrılmış'la tanıştığından hiç haberi yoktur. Adamlar onu tıpkı Sıtkı Sıyrılmış gibi giydirip deneme amaçlı insan içine çıkarırlar. Arkalarında onu gerçek Sıtkı Sıyrılmış zannedip öldürmek için takibe koyulan adamlardan habersiz olarak bir restorana gelirler. Gerçekten de restorandaki tüm garsonlar onu Sıtkı Sıyrılmış zannedip saygıda kusur etmezler. Öte yandan tesadüf eseri Sedat ve Berna Hanım da aynı restoranda başbaşa romantik saatler geçirmekte; birbirlerinin yüzüne sırayla içki püskürtmektedir. Takipteki adamlar ve onları da takip eden polis aynı anda harekete geçer. Kısa süren bir arbede sonunda Sıtkı Sıyrılmış'ın adamları polis tarafından götürülür. Gerçek Sıtkı Sıyrılmış ise kaçmak üzereyken havaalanında yakalanıp tutuklanmıştır.
Melda Gür Yasemin Eyvah Babam'ın 31. bölümünden itibaren Rıfat'la aralarında aşk başlayan Yasemin, bu serinin 5. bölümünün sonunda diziden ayrılmıştır ve kendisinden bir daha söz edilmemiştir.
Gül Yalaz Şaziye Hanım Arzu'nun annesi, Tahir Hoca'nın eşi Şaziye Hanım; kızı ve eşinin garip işlerine of çekerek bakmıştır. Gül Yalaz, dizinin ortalarına doğru kadrodan ayrılmıştır.
Gül Onat Gülizar Hanım Serinin 26. bölümünde kadroya dâhil olan Gül Onat, Gül Yalaz'ın yerine gelmesine rağmen ismi Gülizar olarak değiştirilmiştir.
Nesrin İşçi Arzu Tahir Hoca'nın akıllı(!) kızı Arzu, artık Sedat'ı hiç umursamamaktadır. Çoğu sabah babasıyla spora çıkıp birçok erkeğin peşinden koşmasına sebep olmuştur.
Nergis Kumbasar Berna Sedat ve ailesinin yeni taşındığı apartmanda oğlu Altay'la birlikte yaşayan dul bir kadındır. Mesleği veterinerliktir. Sedat'la aralarında bir aşk başlar; ancak her ikisi de çocuklarından utandıkları için bunu sürekli inkâr ederler. Berna, oldukça sakar bir kadın olarak resmedilmiştir.
Arda Kural Altay Berna'nın oğlu Altay; aslında Ece ve ailesine hoş geldin diyen ilk insandır. Sedat, Ece ve Rıfat 6. bölümde yeni taşınacakları apartmanın kapısında akşam vakti oturup eşyalarını taşıyan kamyonun gelmesini beklemektedirler. Ece'yse sıkıntıdan seksek oynamaktadır. Bu sırada eve dönmekte olan Altay'la göz göze gelirler ve ilk anda birbirlerinden hoşlanırlar. Sedat bu durumdan çok rahatsız olmaktadır ve bu olaydan sonra Altay, onun için hep Seksekçi olarak kalacaktır. Oysaki Altay okulundaki basket takımındadır. İlk zamanlarda ağırbaşlı bir genç olarak karşımıza çıkan Altay karakteri, ilerleyen bölümlerde senaryodan nasibini almış ve uçukluk konusunda diğer karakterlerle yarışa girmiştir.
Şenay Gürler Filiz Ece'nin annesidir. Eyvah Babam serisinde bu rolü Billur Kalkavan, Belkıs ismiyle canlandırmıştır. Bu seride Filiz karakterinden ilk kez 11. bölümde söz edilmiştir. Filiz, Ece'nin velayetini Sedat'tan alır. Bu durum herkesi mutsuz etmiştir. Eyvah Babam'daki Belkıs'tan farklı olarak Filiz, son derece yumuşak huylu ve kırılgan biridir. Öte yandan alkoliktir. Bir akşam, durumu iyice kötüye gittiği için hastaneye kaldırılır. Bu süreç içinde alkol tedavisi görmeye ve Ece'yi Sedat'a geri vermeye karar verir.
Cengiz Varol Vehbi Aslında bir Kanal D çalışanı olan Cengiz Varol, ilk serideki Vehbi'yi canlandıran Şenol Coşkun'un yerine kadroya dâhil olmuştur ve bununla birlikte eski tacizci Vehbi'den eser kalmamıştır. Bir süre sonra Sedat'ın oturduğu apartmanın yakınındaki bir markette çıraklık yapmaya başlamıştır. 27. bölümde diziden ayrılmıştır.
Hakan Altuntaş Vedat Çolak Sedat'ın ağabeyi Rıfat'ın 19. bölümün sonunda ayrılmasının akabinde 20. bölümde diziye katılmıştır. Sedat'ın gurbetteki küçük kardeşidir. Bir baltaya sap olamamıştır. İki ayrı kadınla evlenerek başını derde sokmuştur. Sedat, onun başını derde sokmazsa asla geri dönmeyeceğini bilmektedir. Nitekim öyle olur. Vedat'ın vaatler verip kandırdığı eşleri Hürmet ve Rosa, onu bulup yaptıklarının hesabını sormak için peşine düşmüşlerdir.
Şebnem Dönmez Rosa Vedat'ın tuzağına düşmüş belalı bir Romanyalıdır. İlk kez 22. bölümde karşımıza çıkar ve kendisini kandıran Vedat'ı bulup yaptıklarının hesabını sormak istemektedir. Yolculuk esnasında yolu Hürmet adında bir köylü kadınla kesişir. Aradan saatler geçtikçe Rosa ve Hürmet, aynı adrese gittiklerini ve aynı adamı aradıklarını fark ederler. Bunun üzerine güçlerini birleştirmeye karar verirler.
Zeyno Günenç Hürmet Cahil bir köylü kızı olan Hürmet, Rosa ile aynı bölümde ortaya çıkar. Vedat tarafından kandırılan bir başka kadındır. Yolları Rosa ile kesişir. Aynı kişiyi aradıklarını fark ettikten sonra güçlerini birleştirirler.
Gamze Özçelik Alt komşu 11. bölümde Sedat'ların oturduğu dairenin tam altına iki genç kız taşınır. Bunlardan biri; o yıllarda oyunculuğa henüz adım atmış olan Gamze Özçelik'tir. Sedat ve Rıfat, yeni komşularından son derece memnundurlar. Ancak Sedat'ın bu kızlara ilgi göstermesi Berna'yı rahatsız etmiştir. İlerleyen bölümlerde bu iki genç kızın oturduğu daireye Rosa ve Hürmet gelecektir.
Vj Bülent Suavi Müzik kanallarından tanıdığımız Vj Bülent, dizinin 28. bölümünde kadroya dâhil olmuştur. Sedat'ın iş yerinde çalışan bir asistandır. Sık sık telefonda annesiyle atıştığını duyarız.
Açelya Elmas Melis Eyvah Babam serisinde oldukça ön planda olan Melis, yine Ece'nin garip arkadaşıdır. Altay'dan o da çok hoşlanır ama Altay sadece Ece'yle ilgilenmektedir. Bir süre sonra diziden ayrılır.
Ayla Algan Çiçekçi Serinin 20. bölümünde Sedat, eski eşi ve Ece'nin annesi Filiz'i hastanede ziyarete gider. Ayla Algan, hastanenin önünde çiçek satan yaşlı bir çingene olarak görülür. Sedat'a nasihatlerde bulunur.
Nihal Menzil Tekgül Serinin 14. bölümünde kedisini Berna'nın muayenehanesine getirmiştir.
Gamze Gözalan Nermin Gamze Gözalan'ın kendisi değil sadece sesi, 17. bölümde Berna'nın gittiği butikte çalışan Nermin isimli kadında duyulmuştur.
Mustafa Uzunyılmaz Adam 22. bölümde Rosa ve Hürmet'in karşısına çıkan biridir. Onu daha sonra bir Kanal D yapımı olan Vay Anam Vay dizisinde İçerdöver Damat Kadir olarak tanıdık.
Funda Eskioğlu Deli Nâlân Serinin 24. bölümünde Sedat ve ailesi, Berna, Altay, Tahir Hoca ve Arzu hep beraber bowling oynamaya giderken arabayı kaçık bir polis durdurur. Hız sınırını aştıkları gerekçesiyle herkese olmadık cezalar verir. Bu kadın aslında kendini polis zanneden; polisler tarafından sürekli aranan Deli Nâlân lakaplı bir hastadır. Birkaç saat içinde polisler tarafından yakalanır.
Nejat Birecik Aliş Serinin 27. bölümünde gösterilen bir hayvanat bahçesinde çalışan görevlidir. Dikkatsizliği nedeniyle bir şempanze, hayvanat bahçesinden kaçar.
Ali Türkoğlu Hasbi Serinin 27. bölümünde kadroya dâhil olmuştur. Apartmanın kapıcısıdır. İlk olarak Arzu'nun karşısına çıktığında Arzu onu satıcı zannetmiştir.
Arife Gemlik Cangül 29. bölümde Hasbi'nin eşi olarak diziye katılmıştır.
Ördek Berna ve Altay'ın evinde baktıkları evcil hayvandır. Evi dağıtmasıyla ünlüdür.
Çarli Çarli ve Çarli İş Başında dizilerinden de tanıdığımız bu ünlü şempanze, 27. bölümde hayvanat bahçesinden kaçar. Uzun bir yolculuktan sonra Berna'nın evini bulur ve bir şekilde içeri sızar. Amacı Berna'yı görmektir; çünkü ona âşıktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Milliyet - 22 Mart 2000 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 8 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Milliyet - 23 Mayıs 2001 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022. 
  3. ^ "Milliyet - 16 Ağustos 2000 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2022.