Evlilik Senedi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Evlilik sözleşmesi sayfasından yönlendirildi)
Evlilik Senedi

Gioacchino Rossini 1820
Özgün isimLa cambiale di matrimonio
MüzikGioacchino Rossini
LibrettoGaetano Rossi
Gala3 Kasım, 1810
İlk gösterim yeriTeatro San Moise, Venedik
Oyuncular
  • Tobias Mill: Bir İngiliz tüccar, bas
  • Fanny: Kızı, soprano
  • Edward Milfort: Fanny'nin sevgilisi', tenör
  • Slook: bir Kanadalı tüccar, bas
  • Norton: Mills'in katibi, bas
  • Clarina: Fanny'nin oda hizmetcisi, mezzo-soprano

Evlilik senedi (İtalyanca: La cambiale di matrimonio) Gioacchino Rossini tarafından bestelenen 1-perdelik fars veya komik operadır. Gaetano Rossi tarafından yazılan libretto "Camilli Federici (1791)" tarafından yazılan bir oyundan ve daha önce bunu kullanarak "Carlo Coccia"'nin bir opera eserininin Giuseppe Checcherini tarafından yazılan librettosundan uyarlanmıştır.

Rossini bu eserini daha on sekiz yaşında iken birkaç gün içinde besteleyip bitirmiştir ve bu Rossini'nin ilk profesyonel operasıdır. Bu eserin prömiyeri Markiz Cavalli'nin aracılığı ile 3 Kasım 1810’da Venedik'te "Teatro San Moise"'de yapılmıştır.[1]

Bu eserin uvertürünü Rossini daha Bologna ya da Müzik Lisesi (Liceo Musicale) öğrencisi iken yazmıştır. Bu uvertür konser repretuarlarında ayrı bir eser olarak da çalınmaktadır.

Roller[değiştir | kaynağı değiştir]

Rol Ses tipi Prömiyerde roller, 3 Kasım 1810
(Orkestra şefi:-)

[2]

Tobias Mill, bir İngiliz tüccar bas Luigi Raffanelli
Fanny, kızı soprano Rosa Morandi
Edward Milfort, Fanny'nin sevgilisi tenor Tommaso Ricci
Slook, bir Kanadalı tüccar bas Nicola De Grecis
Norton, Mills'in katibi bas Domenico Remolini
Clarina, Fanny'nin oda hizmetçisi mezzo-soprano Clementina Lanari

Orkestradaki çalgılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Rossini, bu eserin notalarında şu küçük orkestrayı öngörmüştür:

  • flüt, 2 oboa, 2 klarinet, fagot
  • 2 korna
  • harp

Resitatifler için

  • pianoforte, violonsel ve kontrabas

Konu özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

İçerikteki Zaman: 19. yüzyıl
İçerikteki Mekan: Tobias Mill'in evi

Bir tüccar olan Tobias Mill işi ile uğraşırken, katibi olan Norton ona Kanadalı bir tüccar olan Mr. Slook'dan bir mektup getirir. Bu mektuba göre Mr. Slook Tobias'a bir karşı ziyaret yapacak; bu ziyaretinde evlilik konusunu görüşecektir. Mr. Slook istediği karakterlerde bir uygun kız bulursa Mill'e uygun rayiçte bir para tazminatı ödemeyi de düşündüğünü yazmıştır. Aradığı kızın 30 yaşından küçük, sağlıklı, iyi tabiatlı ve şöhretine hiç gölge düşmemiş olmasını istemektedir. Aynı bir emtia ticaret işlemi yapılırmış gibi bir de açık bono gibi evlilik sözleşmesi göndermiştir. Mill işyerinde çalışan Norton ve Clarina'ya bu niteliklerin kendi kızı Fanny'ye tam uyduğunu; kızını Slook'a vermeyi düşünüp evlilik sözleşmesini bir bono gibi imzalayıp kabul ettiğini açıklar.

Halbuki kızı Fanny, işyerine yeni alınmış ve fakir Eduordo Milfort'u sevmekte ve onunla evlilik düşünmektedir. Babasının yaptıklarını kabul etmemek için her türlü şekilde buna karşı geleceğine ant içer.

Slook ziyarete gelince Mill'den gördüğü yakınlığa ve Mill'in kabul ettiği evlilik anlaşmasına çok sevinir. Fakat Fanny böyle bir bono şekilde evlilik anlaşmasına razı olmadığını söyleyince bir tüccar olan Slook'un inadıyla karşılaşır. Slook Fanny ile bir ikili şarkı söyleyip durumu anlatmaya çalışırken buna Milfort da katılır ve orayı çabucak terk etmezse dövüp göndereceğini bildirip Slook'u tehdit eder.

Slook sözleşmeden geri dönmeye hazır olduğunu bildirir. Fakat bu sefer Mill Snook'un kendi tüccar şerefiyle oynadığı için onunla bir düello yapmaya bile hazır olduğunu açıklar. Bunu ticaret kurallarına uygun çözmek için Slook hukuken Milford'u kendi mirasçısı yapar ve kendinini evlilik kontratını mirasçısı Milford'a devreder. Fanny ve Milfort bundan çok memnundurlar ve Slook da uygun bir çare bulduğu için rahatına bakmaya başlar.

Mill geri gelince onun sinirli hareketlerinden sonra varılan uzlaşma sonuçları kendine anlatılır ve Slook'un Mill'in kızını sanki bir ticari emtia olarak gördüğü serzenişlerine de Mill katlandıktan sonra herkes ortaya çıkarak evliliği kutlamaya başlarlar ve neşeli bir sonuca varılır.

Seçilmiş ses kayıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Roller
(Mill, Fanny, Milford, Slook, Norton, Clarina)
Opera evi ve Orkestra,
Orkestra şefi
Marka
1990 Bruno Pratic, Alessandra Rossi, Maurizio Comencini, Bruno De Simone, Francesco Facini, Valeria Baiano English Chamber Orkestrası
Marcello Viotti(ilk ses kaydı)
Audio CD
1990 Enzo Dara, Soeun Jeun, Luca Canonici, Roberto Frontali, Stefano Rinaldi, Marilena Laurenza RAI di Torino orkestrasi
Donato Renzetti
Audio CD

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde kısmen İngilizce Wikipedia "La cambiale di matrimonio" maddesi kaynaklıdır. Online:[3] 29 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  1. ^ Kaynak: [1] 16 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Macy, L (ed.), Grove Music Online içindeki Osbourne,R. "La Cambiale di matrimonio" maddesi (Görülme tarihi:12.3.2009)
  2. ^ [2] 29 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Roller için kaynak AmadeusOnline.net sitesi


Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Rossinigesellschaft"" websitesinde La Cambiole matrinimonio orijinal librettosu (İtalyanca) Online: [4] 29 Ağustos 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Erişim tarihi:8.3.2017).
  • "Rossini La cambiole matrimonio" maddesi "YouTube" websitesinde audio kayiti .. Online: [5] 12 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Erişim tarihi:8.3.2017).
  • * "Musica in Collina 2011-ca Rossini La cambiole matrimonio - Lepadona" maddesi "YouTube" websitesinde video kaydı . Online: [6] 12 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Erişim tarihi:8.3.2017).