Eurovision Şarkı Yarışması'nda diller listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Marija Šerifović'in "Molitva" isimli Sırpça şarkısı, Eurovision Şarkı Yarışması'nı Dana International'ın 1998'deki Diva isimli İbranice şarkısından sonra İngilizce olmayan ve kazanan tek şarkıdır.
Türkiye adına yarışan Mor ve Ötesi, "Deli" isimli Türkçe şarkıyla 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 138 puan toplayarak yedinci olmuştu.

Eurovision Şarkı Yarışması finallerinde ve 2004 yılından bu yana yarı finallerde, 1956 yılından kullanılan dillerin bir listesi aşağıdadır. Dillerin katılımıyla ilgili kurallar, yarışma süresince birkaç kez değiştirildi.

1956'tan 1965'e kadar şarkıların dillerini kısıtlayan herhangi bir kural yoktu. Ancak, 1966 yılında katılımcıların yalnızca ülkelerinin resmi dilleriyle birer şarkı yapababileceklerini bildiren bir kural getirildi. Bir önceki yıl İsveç adına İngilizce bir şarkıyla yarışan Ingvar Wixell'ın ardından bu kuralın getirilmesi dikkat çekti.

Dil kısıtlaması 1973 yılında kaldırıldı ve tekrar sanatçıların istedikleri dilde şarkı söylemelerine izin verildi. ABBA da dahil olmak üzere, 1970'lerin ortasında yarışmayı kazananların çoğu anadilleri İngilizce olmamasına rağmen, İngilizce şarkılarla yarışmışlardır. 1977 yılında, yarışma organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU/UER), dil kısıtlaması uygulamasına geri dönmeye karar verdi. Bunun sonucunda, özel nedenlerden dolayı Almanya ve Belçika seçim formatlarını değiştirmek zorunda kaldılar.

1999 yılında, dil kuralı yeniden değişti ve dil seçiminde özgürlük tanındı. Bu iznin açılışını 2003 yılında tamamen kurgusal bir dilde olan "Sanomi" isimli şarkıyla Belçika yaptı. 2006 yılında Hollanda, yarışmaya yarısını İngilizce, yarısını yapay bir dilde seslendirdiği "Amambanda" isimli şarkıyla katıldı. Belçika, 2008 yılında yeniden "O Julissi" isimli, kurgusal bir dilde seslendirdiği şarkıyla katıldı.

Dil kuralı değiştikten sonra, pek çok ülke de, yarısı anadilinde, yarısı İngilizce şarkılarla yarışmaya katıldı. Bundan önce de, birkaç şarkıda çoğunlukla İngilizce olmak üzere anadili dışında (örneğin Hırvatistan'ın 1993'te yarışmaya katıldığı "Don't Ever Cry", 1997'de Avusturya'nın "One Step" ve Bosna-Hersek'in "Goodbye" isimli şarkıları) yabancı bir başlık kullanıldı.

1973'te gerçekleştirilen yarışmaya katılan Bendik Singers isimli Norveçli müzik grubunun "It's Just a Game" isimli şarkısı, çoğunluğu İngilizce ve Fransızca olarak söylenmesine rağmen, bazı sözleri İspanyolca, İtalyanca, Felemenkçe, Almanca, İrlandaca, Sırp-Hırvatça, İbranice, Fince, İsveççe ve Norveççe'dir.

2012 yılına kadar yalnızca iki ülke kendi anadilinde bir şarkıyla yarışmaya katılmamıştır: Azerbaycan 2008 yılından beri yarışmaya katılmasına rağmen, şimdiye dek Azerice bir şarkıyla yarışmaya katılmamıştır ve Belarus, ilk katıldığı yıl olan 2004'ten beri yarışmaya Belarusça veya Rusça bir şarkıyla katılmamıştır.

Dillerin ilk katılımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki listede, Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde kullanılmış tüm diller bulunmaktadır. Finallerde yarışmış şarkılar gibi yarı finalleri geçememiş, ancak yarışmaya katılmış şarkılar da bulunur. Birden fazla kez aynı dil kullanılmış olabilir; listede yalnızca her dilin ilk katılımı gösterilmiştir.

Sıra Dil Dil Ailesi (Alt dil ailesi) İlk
katılım
Ülke İlk sanatçı İlk şarkı
1 Felemenkçe Hint-Avrupa dil ailesi (Cermen dilleri) 1956 Hollanda Hollanda Jetty Paerl "De vogels van Holland"
2 Almanca İsviçre İsviçre Lys Assia "Das alte Karussell"
3 Fransızca Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) Belçika Belçika Fud Leclerc "Messieurs les noyés de la Seine"
4 İtalyanca İtalya İtalya Franca Raimondi "Aprite le finestre"
5 İngilizce Hint-Avrupa dil ailesi (Cermen dilleri) 1957 Birleşik Krallık Birleşik Krallık Patricia Bredin "All"
6 Danca Danimarka Danimarka Birthe Wilke & Gustav Winckler "Skibet skal sejle i nat"
7 İsveççe 1958 İsveç İsveç Alice Babs "Lilla stjärna"
8 Lüksemburgca 1960 Lüksemburg Lüksemburg Camillo Felgen "So laang we's du do bast"
9 Norveççe Norveç Norveç Nora Brockstedt "Voi Voi"
10 İspanyolca Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) 1961 İspanya İspanya Conchita Bautista "Estando contigo"
11 Fince Ural dilleri ailesi (Fin-Ugur dilleri) Finlandiya Finlandiya Laila Kinnunen "Valoa ikkunassa"
12 Sırpça[bkz 1] Hint-Avrupa dil ailesi (Slav dilleri) Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya Ljiljana Petrović "Neke davne zvezde" (Неке давне звезде)
13 Hırvatça[bkz 1] 1963 Vice Vukov "Brodovi"
14 Portekizce Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) 1964 Portekiz Portekiz António Calvário "Oração"
15 Boşnakça[bkz 1] Hint-Avrupa dil ailesi (Slav dilleri) Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya Sabahudin Kurt "Život je sklopio krug"
16 Slovence 1966 Berta Ambrož "Brez besed"
17 Viyanaca Hint-Avrupa dil ailesi (Cermen dilleri) 1971 Avusturya Avusturya Marianne Mendt "Musik"
18 Maltaca Hami-Sami dilleri ailesi (Sami dilleri) Malta Malta Joe Grech "Marija l-Maltija"
19 İrlandaca Hint-Avrupa dil ailesi (Kelt dilleri) 1972 İrlanda İrlanda Sandie Jones "Ceol an Ghrá"
20 İbranice Hami-Sami dilleri ailesi (Sami dilleri) 1973 İsrail İsrail İlanit "Ey Şam" (אי שם)
21 Yunanca Hint-Avrupa dil ailesi (Helen dilleri) 1974 Yunanistan Yunanistan Marinella "Krasi, Thalassa Kai T' Agori Mou"
(Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου)
22 Türkçe Altay dilleri ailesi (Türk dilleri) 1975 Türkiye Türkiye Semiha Yankı "Seninle Bir Dakika"
23 Arapça Hami-Sami dilleri ailesi (Sami dilleri) 1980 Fas Fas Samira Bensaid "Bitaqat Khub" (بطاقة حب)
24 İzlandaca Hint-Avrupa dil ailesi (Cermen dilleri) 1986 İzlanda İzlanda ICY "Gleðibankinn"
25 Romanş Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) 1989 İsviçre İsviçre Furbaz "Viver senza tei"
26 Napolice 1991 İtalya İtalya Peppino di Capri "Comme è ddoce 'o mare"
27 Haiti Kreyolu Dil ailesi yok 1992 Fransa Fransa Kali "Monté la riviè"
28 Korsikaca Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) 1993 Patrick Fiori "Mama Corsica"
29 Estonca Ural dilleri ailesi (Fin-Ugur dilleri) 1994 Estonya Estonya Silvi Vrait "Nagu merelaine"
30 Rumence Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) Romanya Romanya Dan Bittman "Dincolo de nori"
31 Slovakça Hint-Avrupa dil ailesi (Slav dilleri) Slovakya Slovakya Tublatanka "Nekonečná pieseň"
32 Litvanyaca Hint-Avrupa dil ailesi (Baltık dilleri( Litvanya Litvanya Ovidijus Vyšniauskas "Lopšinė mylimai"
33 Macarca Ural dilleri ailesi (Fin-Ugur dilleri) Macaristan Macaristan Friderika Bayer "Kinek mondjam el vétkeimet?"
34 Rusça Hint-Avrupa dil ailesi (Slav dilleri) Rusya Rusya Youddiph "Vyechniy stranik" (Вечный стрaнник)
35 Lehçe Polonya Polonya Edyta Górniak "To nie ja"
36 Vorarlbergce Hint-Avrupa dil ailesi (Cermen dilleri) 1996 Avusturya Avusturya Georg Nussbaumer "Weil's dr guat got"
37 Bretonca Hint-Avrupa dil ailesi (Kelt dilleri) Fransa Fransa Dan Ar Braz "Diwanit Bugale"
38 Makedonca Hint-Avrupa dil ailesi (Slav dilleri) 1998 Makedonya Cumhuriyeti Makedonya Vlado Janevski "Ne zori, zoro" (Не зори, зоро)
39 Samogitçe Hint-Avrupa dil ailesi (Baltık dilleri) 1999 Litvanya Litvanya Aistė "Strazdas"
40 Styrce Hint-Avrupa dil ailesi (Cermen dilleri) 2003 Avusturya Avusturya Alf Poier "Weil der Mensch zählt"
41 Uydurma Dil Dil ailesi yok Belçika Belçika Urban Trad "Sanomi"
42 Letonca Hint-Avrupa dil ailesi (Baltık dilleri) 2004 Letonya Letonya Fomins & Kleins "Dziesma par laimi"
43 Katalanca Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) Andorra Andorra Marta Roure "Jugarem a estimar-nos"
44 Ukraynaca Hint-Avrupa dil ailesi (Slav dilleri) Ukrayna Ukrayna Ruslana "Wild Dances"
45 Võro Ural dilleri ailesi (Fin-Ugur dilleri) Estonya Estonya Neiokõsõ "Tii"
46 Karadağca Hint-Avrupa dil ailesi (Slav dilleri) 2005 Sırbistan-Karadağ Sırbistan-Karadağ No Name "Zauvijek moja"
47 Arnavutça Hint-Avrupa dil ailesi (Geg dili) 2006 Arnavutluk Arnavutluk Luiz Ejlli "Zjarr e ftohtë"
48 Tahiti dili Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) Monako Monako Séverine Ferrer "La Coco-Dance"
49 Bulgarca Hint-Avrupa dil ailesi (Slav dilleri) 2007 Bulgaristan Bulgaristan Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov "Water"
50 Çekçe Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Kabát "Malá dáma"
51 Ermenice Hint-Avrupa dil ailesi (Grabar dili) Ermenistan Ermenistan Hayko "Anytime You Need"
52 Romanca Hint-Avrupa dil ailesi (Roman dilleri) 2009 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Gipsy.cz "Aven Romale"
53 Swahili Bantu dil ailesi (Alt dil ailesi yok) 2011 Norveç Norveç Stella Mwangi "Haba Haba"
54 Gürcüce Güney Kafkas dilleri 2012 Gürcistan Gürcistan Anri Jokhadze "I'm A Joker"
55 Udmurtça Hint-Avrupa dil ailesi (Fin-Ugur dilleri) Rusya Rusya Buranovskiye Babushki "Party For Everybody"

Anglafon olmayan ülkelerde İngilizce şarkılara tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fransız politikacı François-Michel Gonnot, Fransız televizyonunu eleştirdi ve Fransa'yı 2008 yılında temsil eden yarı İngilizce şarkı "Divine"ı, Fransız Parlamentosu'na şikayet ederek, resmi bir şikayet kampanyası başlattı.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Bu zamanlarda, Yugoslavya'da Sırp-Hırvatça konuşuluyordu, ve şarkı bu dilde söylendi. "Hırvatça" terimi, 1970'lerde sözlüklere girdi; Sırpça ve Boşnakça ise 1990'larda resmi dil oldu. Bu nedenlerden dolayı burada Sırpça terimi kullanılmıştır.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]