Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Ülkelerin ilk katıldığı yıllara göre haritası: ██ 1950ler██ 1960lar██ 1970ler██ 1980ler██ 1990lar██ 2000ler██ 2010lar
1: 1961 ve 1991 yılları arasında Yugoslavya'nın bir parçası olarak katıldı
2: Yugoslavya'nın bir parçası olarak katıldıktan sonra 2005 yılına kadar Sırbistan-Karadağ olarak katıldı

1956 yılında başladığından beri elli bir ülke en az bir kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bunlardan, yirmi beş ülke yarışmayı kazanmıştır. Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen yarışma, birlik üyelerinin katılımıyla her yıl düzenlenmektedir. Farklı ülkelerden yayıncılar yarışma için şarkı gönderirler ve en sevilen şarkı oylarla belirlenir.

Yarışmaya katılım tüm aktif EBU üyesi yayıncılarına açıktır. Aktif bir üye olabilmek için yayıncılar, Avrupa Yayın Alanında olmalı ya da bir Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede olmalıdır.[1] Yarışmaya katılmak için Avrupa kıtası içinde bulunması gerekmesine rağmen Avrupa Kıtası dışında yarışan ülkeler de vardır: Ermenistan , İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Güneybatı Asya'da; Fas, Kuzey Afrika'da yer almaktadır ve yalnızca 1980 yılında yarışmada yer almıştır. Topraklarının bir bölümü Avrupa'da olan ülkeler de vardır: Türkiye, 1975 yılında; Rusya, 1994 yılında; Gürcistan, 2007 yılında ve Azerbaycan, 2008'de yarışmaya ilk kez katılmışlardır. Daha önce Batı Asya ve Kuzey Afrika'da olan, Lübnan ve Tunus katılmaya çalışmışlardır fakat bazı sebeplerden dolayı çekilmek zorunda kalmışlardır. Körfez ülkesi olan Katar, 2009 yılında başvuru yapmıştır, eğer tam üye olabilirse yarışmaya katılabilecektir.[2] Ancak, bu gerçekleşmemiştir ve Katar ileriki yıllarda yarışmaya katılmayı düşündüğünü belirtmiştir.

1956 yılında yedi ülkenin katıldığı yarışma 1980'lerde yirmi katılımcıyı geçmiştir. Yarışmacıların sayısı arttığı gibi, rekabet şansının artmasını sağlamak için ön eleme yarışmaları düzenlenmiştir. 1993 yılında Eurovision'da ilk kez yarışmak için Doğu Avrupa ülkeleri arasında "Kvalifikacija za Millstreet" (Millstreet için Yeterlilik) adında bir ön eleme yarışması yapılmıştır.[3] 1993 yılında katılımın çokluğu nedeniyle bir kural getirilmiştir, son altıda yer alan ülkeler bir sonraki yıl yarışma hakkını kaybediyordu.[4] 1996 yılında yeni bir sistem getirilmiştir. Tüm yirmi dokuz katılımcının ses kasetleri ulusal jürilere sunulmuştur. Jüriler tarafından yarışmaya katılması için yirmi iki şarkı seçilmiştir. Norveç ev sahibi ülke olduğundan direkt katılmıştır.[5] 1997'den 2001'e kadar önceki beş yılda en düşük ortalamaya sahip ülkeler sonraki yıl katılamamıştır.[6]

2001 ve 2003 yılları arasında 1994 ve 1995'teki sistem kullanılmıştır. 2004 yılında ilk kez yarı final uygulaması getirilmiştir. İlk on içerisinde yer alan ülkeler ile Büyük Dörtlü (EBU'ya en büyük mali katkıyı sağlayan ülkeler)'de yer alan ülkeler bir sonraki sene direkt finalde yer almışlardır. Diğer ülkeler yarı finalde finale yükselmek için yarışmışlardır. Yarı finalde ilk ona giren ülkeler yirmi dört ülkenin yarıştığı finale yükselme hakkı kazanmıştır.[7] 2008 yılında iki yarı final uygulaması getirilmiştir. Ev sahibi ülke ile Büyük Dörtlü finalde direkt yarışma hakkı kazanırken, diğer ülkeler finalde yarışabilmek için yarı finallere katılmaktadırlar.[8]

Almanya ve Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler yarışmaların neredeyse tamamında yarışırken, Fas gibi sadece bir kez yarışanlar da vardır. Tunus ve Lübnan yarışmaya katılmaya çalışmışlardır ancak başlangıç yapamadan çekilmişlerdir. Lihtenştayn ise resmi bir kanalı olmadığından 1976'da katılmaya çalışsa da katılımı reddedilmiştir.[9]

Katılımcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dan Ar Braz, 1996 yılında Fransa'yı Bretonca şarkısıyla temsil etti.
Jari Sillanpää, 2004 yılında Finlandiya'yı temsil etti, ancak finale kalamadı.
Magdi Rúzsa, 2007 yılında Macaristan'ı temsil etti.[10]
Eurovision'un ilk galibi Lys Assia, 2008'de özel misafir oldu.

Aşağıdaki tablo yarışmaya en az bir kez katılan ülkeleri listeler. Yarışmadan çekilen ülkeler gri renkle gösterilmiştir. Fas yarışmaya sadece 1980 yılında katılmıştır. Lüksemburg yarışmaya ilk kez katılan yedi ülkeden biridir, ancak 1993 yılından beri yarışmaya katılmamaktadır. İtalya politik oylar sebebiyle 1997 yılından sonra yarışmaya katılmama kararı almıştır ancak 2011 yılında yarışmaya geri dönmüştür. Slovakya 1994-1998 yılları arasında üç kez yarışmıştır ancak aldığı kötü sonuçlar nedeniyle 2009 yılına kadar katılmamıştır.[11] Monako yirmi yıllık bir aradan sonra 2004 yılında geri dönmüştür. Ancak katıldığı üç yarışmada da yarı finali geçememesinden dolayı 2006'daki yarışmadan sonra katılmamıştır.[12] 1991 yılında Yugoslavya, 2006 yılında Sırbistan-Karadağ bölünerek yarışmaya farklı ülkeler olarak katılmaya devam etmişlerdir. Sırbistan-Karadağ 1992 yılında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında yarışmıştır. Karadağ ve Sırbistan 2006'daki bölünmenin ardından ayrı iki ülke olarak 2007 yılında yarışmaya ilk kez katılmışlardır.[13] Avusturya, 2007'deki sonuçtan dolayı 2008 yılında yarışmadan çekilmiştir.[14] 2011 yılında yarışmaya geri dönmüştür.

Ülke İlk yılı Katılımları Galibiyet Yayıncı(lar)
Almanya Almanya
1956
57
2
ARD
Andorra Andorra
2004
6
0
RTVA
Arnavutluk Arnavutluk
2004
10
0
RTSH
Avusturya Avusturya
1957
46
1
ORF
Azerbaycan Azerbaycan
2008
6
1
İTV
Belçika Belçika
1956
55
1
VRT (Flemenkçe)
RTBF (Fransızca)[a]
Beyaz Rusya Beyaz Rusya
2004
10
0
BTRC
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
1957
56
5
BBC
Bosna-Hersek Bosna-Hersek
1993
18
0
BHRT
Bulgaristan Bulgaristan
2005
9
0
BNT
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti
2007
3
0
ČT
Danimarka Danimarka
1957
42
2
DR
Ermenistan Ermenistan
2006
7
0
AMPTV
Estonya Estonya
1994
19
1
ETV
Fas Fas
1980
1
0
TVM
Finlandiya Finlandiya
1961
47
1
YLE (Fince)
Fransa Fransa
1956
56
5
TF1 (1956-1981)
France Télévisions (1983-)
Gürcistan Gürcistan
2007
6
0
GPB
Hırvatistan Hırvatistan
1993
21
0
HRT
Hollanda Hollanda
1956
54
4
NOS (1956-2009)
TROS (2010-)
İrlanda İrlanda
1965
47
7
RTÉ
İtalya İtalya
1956
39
2
RAI
İspanya İspanya
1961
53
2
TVE
İsrail İsrail
1973
36
3
IBA
İsveç İsveç
1958
53
5
SVR (1958)
SR (1959-1979)
SVT (1980-)
İsviçre İsviçre
1956
54
2
SRG SSR
İzlanda İzlanda
1986
26
0
RÚV
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs
1981
31
0
CyBC
Karadağ Karadağ
2007
5
0
RTCG
Letonya Letonya
2000
14
1
LTV
Litvanya Litvanya
1994
14
0
LRT
Lüksemburg Lüksemburg
1956
37
5
CLT
Macaristan Macaristan
1994
11
0
MTV
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya
1998
13
0
MKRTV
Malta Malta
1971
26
0
PBS
Moldova Moldova
2005
9
0
TRM
Monako Monako
1959
24
1
TMC
Norveç Norveç
1960
52
3
NRK
Polonya Polonya
1994
16
0
TVP
Portekiz Portekiz
1964
46
0
RTP
Romanya Romanya
1994
15
0
TVR
Rusya Rusya
1994
17
1
RTR (1994, 1996, 2008, 2010)
C1R (1995, 1997-2007, 2009)
San Marino San Marino
2008
4
0
SMRTV
Sırbistan Sırbistan
2007
7
1
RTS
Sırbistan-Karadağ Sırbistan-Karadağ
2004
2
0
UJRT
Slovakya Slovakya
1994
7
0
STV (1994-2010)
RTVS (2011-)
Slovenya Slovenya
1993
19
0
RTV SLO
Türkiye Türkiye
1975
34
1
TRT
Ukrayna Ukrayna
2003
11
1
NTU
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya
1961
27
1
JRT[b]
Yunanistan Yunanistan
1974
34
1
ERT

Yıllara göre katılımcı ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablo 1956'dan bu yana düzenlenen Eurovision'a her on yıldaki katılımcı ülkeleri listeler.
1956 yılındaki ilk yarışmaya yedi ülke katılmıştır. O zaman beri katılımcıların sayısı gittikçe artmıştır. 1970 yılında bir İskandinav boykotu nedeniyle ülke sayısı on ikiye kadar düştü.[15] 1980'lerin sonunda yarışma yirmi ülkede standart haline gelmiştir. 1993 yılında Doğu Avrupa'da komünizmin çökmesi birçok yeni ülkeyle rekabet etme imkanı verdi. 1993 yılındaki bu olaydan sonra Doğu Avrupa Ülkelerinin de katılmasıyla son altıda yer alan ülkelerin bir sonraki yıl katılma haklarının elinden alındığı bir sistem getirlmiştir. 1994 yılında yedi ülke daha ilk kez katılmıştır. 2003 yılında Arnavutluk, Beyaz Rusya ve Ukrayna ilk kez yarışmaya katılmıştır. Ayrıca aynı yıl, 1992'den bu yana yarışmayan Sırbistan-Karadağ geri dönmek için başvurmuştur. EBU, başlangıçta dört ülkeyi reddetse de, önce Ukrayna'yı 2003 yılında katılması için kabul etmiş, sonraki yıl da diğerlerini kabul etmiştir.[16][17] Rekabetin artması amacıyla 2004 yılında ilk kez yarı finalli sistem uygulanmıştır. 2005 yılında otuz dokuz ülke katılırken, 2007 yılında bu sayı kırk ikiye çıkmıştır. Bu yüzden 2008 yılından itibaren iki yarı finalli sistem uygulanmaya başlanmıştır.[8]

Tablo anahtarı[değiştir | kaynağı değiştir]

     Kazanan - Ülke o yıl yarışmayı kazanmıştır.
     İkinci - Ülke o yıl ikinci olmuştur.
     Üçüncü - Ülke o yıl üçüncü olmuştur.
     Aradaki dereceler - Ülke o yıl dördüncü ile sondan ikinci arası bir derece almıştır.
     Sonuncu - Ülke o yıl sonuncu olmuştur.
     Finale geçemedi - Ülke o yıl finale kalamamıştır. (1996, 2004-).
     Kararsız - Ülkenin önümüzdeki sene katılımı onaylanmıştır, ancak bunu gerçekleştirmemiştir.
     İlk katılım - Ülke ilk kez bu on yıl içinde katılmıştır.
     Katılmadı - Ülke o yıl yarışmaya katılmamıştır.
(X) ülkenin o yıl yarışmaya katıldığını gösterir.

1950'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke 1956 1957 1958 1959
Avusturya Avusturya X X X
Belçika Belçika X X X X
Danimarka Danimarka X X X
Fransa Fransa X X X X
İtalya İtalya X X X X
Lüksemburg Lüksemburg X X X
Monako Monako X
Hollanda Hollanda X X X X
İsveç İsveç X X
İsviçre İsviçre X X X X
Birleşik Krallık Birleşik Krallık X X
Batı Almanya Batı Almanya X X X X

1960'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke 1960 1961 1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969
Avusturya Avusturya X X X X X X X X X
Belçika Belçika X X X X X X X X X X
Danimarka Danimarka X X X X X X X
Finlandiya Finlandiya X X X X X X X X X
Fransa Fransa X X X X X X X X X X
İrlanda İrlanda X X X X X
İtalya İtalya X X X X X X X X X X
Lüksemburg Lüksemburg X X X X X X X X X X
Monako Monako X X X X X X X X X X
Hollanda Hollanda X X X X X X X X X X
Norveç Norveç X X X X X X X X X X
Portekiz Portekiz X X X X X X
İspanya İspanya X X X X X X X X X
İsveç İsveç X X X X X X X X X
İsviçre İsviçre X X X X X X X X X X
Birleşik Krallık Birleşik Krallık X X X X X X X X X X
Batı Almanya Batı Almanya X X X X X X X X X X
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya X X X X X X X X X

1970'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979
Avusturya Avusturya X X X X X X
Batı Almanya Batı Almanya X X X X X X X X X X
Belçika Belçika X X X X X X X X X X
Birleşik Krallık Birleşik Krallık X X X X X X X X X X
Danimarka Danimarka X X
Finlandiya Finlandiya X X X X X X X X X
Fransa Fransa X X X X X X X X X
Hollanda Hollanda X X X X X X X X X X
İrlanda İrlanda X X X X X X X X X X
İspanya İspanya X X X X X X X X X X
İsrail İsrail X X X X X X X
İsveç İsveç X X X X X X X X
İsviçre İsviçre X X X X X X X X X X
İtalya İtalya X X X X X X X X X X
Lüksemburg Lüksemburg X X X X X X X X X X
Malta Malta X X X
Monako Monako X X X X X X X X X X
Norveç Norveç X X X X X X X X X
Portekiz Portekiz X X X X X X X X X
Türkiye Türkiye X X X
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya X X X X X X X
Yunanistan Yunanistan X X X X X

1980'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989
Avusturya Avusturya X X X X X X X X X X
Batı Almanya Batı Almanya X X X X X X X X X X
Belçika Belçika X X X X X X X X X X
Birleşik Krallık Birleşik Krallık X X X X X X X X X X
Danimarka Danimarka X X X X X X X X X X
Fas Fas X
Finlandiya Finlandiya X X X X X X X X X X
Fransa Fransa X X X X X X X X X
Hollanda Hollanda X X X X X X X X X
İrlanda İrlanda X X X X X X X X X
İspanya İspanya X X X X X X X X X X
İsrail İsrail X X X X X X X X
İsveç İsveç X X X X X X X X X X
İsviçre İsviçre X X X X X X X X X X
İtalya İtalya X X X X X X X
İzlanda İzlanda X X X X
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs X X X X X X X X
Lüksemburg Lüksemburg X X X X X X X X X X
Norveç Norveç X X X X X X X X X X
Portekiz Portekiz X X X X X X X X X X
Türkiye Türkiye X X X X X X X X X X
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya X X X X X X X X
Yunanistan Yunanistan X X X X X X X

1990'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
Almanya Almanya X X X X X X X
Avusturya Avusturya X X X X X X X X X
Batı Almanya Batı Almanya X X X
Belçika Belçika X X X X X X X X
Birleşik Krallık Birleşik Krallık X X X X X X X X X X
Bosna-Hersek Bosna-Hersek X X X X X X
Danimarka Danimarka X X X X X X X X
Estonya Estonya X X X X X
Finlandiya Finlandiya X X X X X X X
Fransa Fransa X X X X X X X X X X
Hırvatistan Hırvatistan X X X X X X X
Hollanda Hollanda X X X X X X X X
İrlanda İrlanda X X X X X X X X X X
İspanya İspanya X X X X X X X X X X
İsrail İsrail X X X X X X X X
İsveç İsveç X X X X X X X X X X
İsviçre İsviçre X X X X X X X X
İtalya İtalya X X X X X
İzlanda İzlanda X X X X X X X X X
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs X X X X X X X X X X
Litvanya Litvanya X X
Lüksemburg Lüksemburg X X X X
Macaristan Macaristan X X X X X
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya X X
Malta Malta X X X X X X X X X
Norveç Norveç X X X X X X X X X X
Polonya Polonya X X X X X X
Portekiz Portekiz X X X X X X X X X X
Romanya Romanya X X X
Rusya Rusya X X X X
Slovakya Slovakya X X X
Slovenya Slovenya X X X X X X
Türkiye Türkiye X X X X X X X X X
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya X X
Yunanistan Yunanistan X X X X X X X X X

2000ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Arnavutluk Arnavutluk X X X X X X
Andorra Andorra X X X X X X
Almanya Almanya X X X X X X X X X X
Avusturya Avusturya X X X X X X
Azerbaycan Azerbaycan X X
Belçika Belçika X X X X X X X X X
Beyaz Rusya Beyaz Rusya X X X X X X
Birleşik Krallık Birleşik Krallık X X X X X X X X X X
Bosna-Hersek Bosna-Hersek X X X X X X X X X
Bulgaristan Bulgaristan X X X X X
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti X X X
Danimarka Danimarka X X X X X X X X X
Ermenistan Ermenistan X X X X
Estonya Estonya X X X X X X X X X X
Finlandiya Finlandiya X X X X X X X X
Fransa Fransa X X X X X X X X X X
Gürcistan Gürcistan X X
Hırvatistan Hırvatistan X X X X X X X X X X
Hollanda Hollanda X X X X X X X X X
Macaristan Macaristan X X X X
İrlanda İrlanda X X X X X X X X X
İspanya İspanya X X X X X X X X X X
İsrail İsrail X X X X X X X X X X
İsveç İsveç X X X X X X X X X X
İsviçre İsviçre X X X X X X X X
İzlanda İzlanda X X X X X X X X X
Karadağ Karadağ X X X
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs X X X X X X X X X
Letonya Letonya X X X X X X X X X X
Litvanya Litvanya X X X X X X X X
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya X X X X X X X X
Malta Malta X X X X X X X X X X
Moldova Moldova X X X X X
Monako Monako X X X
Norveç Norveç X X X X X X X X X
Polonya Polonya X X X X X X X X
Portekiz Portekiz X X X X X X X X
Romanya Romanya X X X X X X X X X X
Rusya Rusya X X X X X X X X X X
San Marino San Marino X
Sırbistan Sırbistan X X X
Sırbistan-Karadağ Sırbistan-Karadağ X X
Slovakya Slovakya X
Slovenya Slovenya X X X X X X X X
Türkiye Türkiye X X X X X X X X X X
Ukrayna Ukrayna X X X X X X X
Yunanistan Yunanistan X X X X X X X X X

2010'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke 2010 2011 2012 2013 2014
Almanya Almanya X X X X X
Arnavutluk Arnavutluk X X X X X
Avusturya Avusturya X X X X
Azerbaycan Azerbaycan X X X X X
Belçika Belçika X X X X X
Beyaz Rusya Beyaz Rusya X X X X X
Birleşik Krallık Birleşik Krallık X X X X X
Bosna-Hersek Bosna-Hersek X X X
Bulgaristan Bulgaristan X X X X
Danimarka Danimarka X X X X X
Ermenistan Ermenistan X X X X
Estonya Estonya X X X X X
Finlandiya Finlandiya X X X X X
Fransa Fransa X X X X X
Gürcistan Gürcistan X X X X X
Hırvatistan Hırvatistan X X X X
Hollanda Hollanda X X X X X
İrlanda İrlanda X X X X X
İspanya İspanya X X X X X
İsrail İsrail X X X X X
İsveç İsveç X X X X X
İsviçre İsviçre X X X X X
İtalya İtalya X X X X
İzlanda İzlanda X X X X X
Karadağ Karadağ X X X
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs X X X X
Letonya Letonya X X X X X
Litvanya Litvanya X X X X X
Macaristan Macaristan X X X X
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya X X X X X
Malta Malta X X X X X
Moldova Moldova X X X X X
Norveç Norveç X X X X X
Polonya Polonya X X X
Portekiz Portekiz X X X X
Romanya Romanya X X X X X
Rusya Rusya X X X X X
San Marino San Marino X X X X
Sırbistan Sırbistan X X X X
Slovakya Slovakya X X X
Slovenya Slovenya X X X X X
Türkiye Türkiye X X X
Ukrayna Ukrayna X X X X X
Yunanistan Yunanistan X X X X X

Başarısız katılım girişimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarışmanın kurallarına göre yarışmaya katılmak için son teslim tarihinde kadar başvuru yapılmalıdır. Katılan her yayıncı yarışma için bir ücret öder. Belirli bir tarihten sonra hala bu ücretler ödenmemişse, para cezası verilebilir, ya da geçici süreliğine yarışmaya katılım hakkı elinden alınabilir.[18]

Ülke Yıl Yayıncı Notlar Kaynak
Lihtenştayn Lihtenştayn 1976, 2011, 2013 1FLTV (pending) Lihtenştayn'ın devlet televizyonu olmadığından katılımı onaylanmamıştır. Ancak, Lihtenştayn'ın artık EBU üyesi bir resmi kanalı olduğundan istedikleri takdirde yarışmaya katılabilirler.
[9][19]
Tunus Tunus 1977 ERTT Tunus 1977 yılında yarışmak için başvuruda bulundu. Daha sonra ülke başvuruyu geri çekti ve neden çektiğini söylemedi. Ama söylentilere göre İsrail’le aynı yerde bulunmak ve yarışmak istemiyordu.
[9][20]
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği 1987 CT USSR 1987 yılında George Veselov, 1980'lerin sonunda siyasi reformların sayısı nedeniyle Sovyetler Birliği başkanı Mihail Gorbaçov'a Eurovision'a katılma fikrini belirtti. Sovyetler Birliği'nin yarışmayı kazanması ile kapitalist ülkeler arasındaki ilişkiler üzerinde etkisi olacağı düşünülerek Valery Leontyev, Sovyetler Birliği'nin katılması için başvuran ilk isim oldu, ancak Sovyetler Birliği Komünist Partisi Veselov ile aynı fikirde olmadığından başvuruyu geri çektiler.
[21]
Lübnan Lübnan 2005 Télé Liban Organizasyonu yayınlayan Télé Liban 2005’de yarışmaya girmek için başvuru yapmıştır. Fakat Lübnan'ın İsrail'e ait içeriğin yayınını yasaklayan yasaları yüzünden bu istek daha sonra geri çekilmiştir.
[22][23][24]
Kosova Kosova 2009 RTK (pending) Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra 2009 yılında yarışmaya katılmak için başvuru yapmıştır, ancak Kosova Radyo Televizyonu EBU'ya üye olmadığı için katılımı onaylanmamıştır.
[25][26]
İskoçya İskoçya 2009 BBC İskoçya veya STV İskoç Ulusal Partisi (SNP), Eurovision'a katılmak için bir kampanya başlatmıştır. Ancak, İskoçya Britanya'nın bir parçası olarak kabul edildiğinden BBC tarafından defalarca reddedilmiştir. 11 Şubat 2008 tarihinde İskoç yayıncı EBU'ya üyelik başvurusu yapabileceğini belirtmiştir. Ancak BBC tüm haklarını Birleşik Krallık için kullandığından Eurovision Şarkı Yarışması'na katılamamıştır.
[27]
Katar Katar 2009 Qatar Radio (pending) Katar Eurovision'a 2009 yılında başvurmuştur. Ama devlet televizyonu bulunmadığından başvurusu kabul edilmemiştir. EBU'ya tam üye olabilirlerse 2011'de katılabileceklerini ifade etmişlerdir.
[27]

Katılabilecek ama katılmamış diğer EBU üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ VRT ve RTBF yarışmayla alternatif olarak sorumludur.
  2. ^ Yugoslavya Federal Cumhuriyeti 1992 yılında "Yugoslavya" olarak yarıştı.[28]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ European Broadcasting Union (22 Şubat 2006). Membership conditions. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Repo, Juha (12 Mayıs 2009). "Gulf nation wants to join Eurovision" (İngilizce). ESCToday. http://www.esctoday.com/news/read/14007. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2009. 
  3. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1993. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. Londra: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.
  5. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1996. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  6. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1997. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  7. ^ BBC News (12 Mayıs 2004). Eurovision finalists chosen. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  8. ^ a b European Broadcasting Union (1 Ekim 2007). Two semi-finals Eurovision Song Contest 2008. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  9. ^ a b c BBC (26 Nisan 2007). The Eurovision Song Contest 1956 - present. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  10. ^ ESCtoday.com (26 Şubat 2007). Rúsza wins by just 18 votes. 9 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  11. ^ Victor Hondal (24 Eylül 2008. Slovakia returns to Eurovision in 2009. ESCtoday.com. 24 Eylül 2008 tarihinde erişilmiştir.
  12. ^ Gylleneskor.se (13 Aralık 2006). Monaco drag sig ur Eurovision Song Contest (İsveççe). 9 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  13. ^ Ian Taylor (14 Mayıs 2007). From pariah state to kitsch victory: how a Balkan ballad showed Europe a new Serbia. The Guardian. 9 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  14. ^ ESCtoday.com (20 Kasım 2007). Austria will not go to Belgrade. 9 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  15. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1970. 9 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  16. ^ ESCtoday.com (27 Kasım 2002). No new countries at next Eurovision Song Contest. 11 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  17. ^ ESCtoday.com (27 Kasım 2002). EBU released list of participants for 2003. 11 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  18. ^ BBC News (20 Mart 2006). Row prompts Eurovision withdrawal. 14 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  19. ^ Kuipers, Michael (24 Ağustos 2008). Liechtenstein gets its own TV station. 24 Ağustos 2008 tarihinde erişilmiştir.
  20. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1977. 2 Şubat 2008'de erişilmiştir.
  21. ^ Невероятно! Леонтьев должен был представлять СССР на Евровидение-87 [1]. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  22. ^ BBC News (18 Mart 2005). Lebanon withdraws from Eurovision. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  23. ^ Guardian Unlimited (19 May 2005). European unison. 13 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  24. ^ Al Bawaba (29 Mart 2005). Lebanon officially withdraws from Eurovision. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  25. ^ "Kosovo: RTK wants to enter Eurovision in 2009" (İngilizce). Oikotimes. http://www.oikotimes.com/v2/index.php?file=articles&id=3110. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2008. 
  26. ^ "NDR on the Kosovo potential participation in Eurovision" Oikotimes 22 May 2008 Link accessed 27/05/08
  27. ^ a b "Scotland heading for 2009 bid?" (İngilizce). eurovision.tv. http://www.eurovision.tv/page/news/gossip?id=462. Erişim tarihi: 12 Şubat 2008. 
  28. ^ Doteurovision.com (22 Şubat 2004). Željko Joksimovic wins Evropesma. 10 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. Londra: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.