Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Ülkelerin ilk katıldığı yıllara göre haritası: ██ 1950'ler██ 1960'lar██ 1970'ler██ 1980'ler██ 1990'lar██ 2000'ler██ 2010'lar
1: 1961 ve 1991 yılları arasında Yugoslavya'nın bir parçası olarak katıldı
2: Yugoslavya'nın bir parçası olarak katıldıktan sonra 2005 yılına kadar Sırbistan-Karadağ olarak katıldı

1956 yılında başladığından beri elli bir ülke en az bir kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bunlardan, yirmi beş ülke yarışmayı kazanmıştır. Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen yarışma, birlik üyelerinin katılımıyla her yıl düzenlenmektedir. Farklı ülkelerden yayıncılar yarışma için şarkı gönderirler ve en sevilen şarkı oylarla belirlenir.

Yarışmaya katılım aktif olan tüm EBU üyelerine açıktır. Aktif bir üye olabilmek için yayıncılar, Avrupa Yayın Alanında yer almalı ya da bir Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede olmalıdır.[1] Yarışmaya katılmak için ülkelerin Avrupa kıtası içinde bulunması değil, Avrupa Konseyi'nde yer alması gereklidir. Bu yüzden Avrupa kıtası dışında yarışan ülkeler de vardır: Ermenistan, İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Güneybatı Asya'da; Fas, Kuzey Afrika'da yer almaktadır ve yalnızca 1980 yılındaki yarışmaya katılmıştır. Topraklarının bir bölümü Avrupa'da olan ülkeler de vardır: Türkiye, 1975; Rusya, 1994; Gürcistan, 2007 ve Azerbaycan, 2008 yılında yarışmaya ilk kez katılmışlardır. Daha önce Batı Asya ve Kuzey Afrika'da olan Lübnan ve Tunus katılmak istemişlerdir fakat bazı sebeplerden dolayı çekilmek zorunda kalmışlardır. Körfez ülkesi olan Katar, 2009 yılında 2011'deki yarışmaya katılmayı düşündüğünü açıklamıştır.[2] Ancak, bu gerçekleşmemiştir ve Katar'ın ileriki yıllarda yarışmaya katılma planlarının olup olmadığı bilinmemektedir.

1956 yılında yedi ülkenin katıldığı yarışma 1980'lerde yirmi katılımcıyı geçmiştir. Yarışmacıların sayısı arttığı gibi, rekabet şansının artmasını sağlamak için ön eleme yarışmaları düzenlenmiştir. 1993 yılında Eurovision'da ilk kez yarışmak için Doğu Avrupa ülkeleri arasında "Kvalifikacija za Millstreet" (Millstreet için Yeterlilik) adında bir ön eleme yarışması yapılmıştır.[3] 1993 yılında katılımın çokluğu nedeniyle bir kural getirilmiştir, son altıda yer alan ülkeler bir sonraki yıl yarışma hakkını kaybedecektir.[4] 1996 yılında yeni bir sistem getirilmiştir. Tüm yirmi dokuz katılımcının ses kasetleri ulusal jürilere sunulmuştur. Jüriler tarafından yarışmaya katılması için yirmi iki şarkı seçilmiştir. Norveç ev sahibi ülke olduğundan doğrudan katılmıştır.[5] 1997'den 2001'e kadar önceki beş yılda en düşük ortalamaya sahip ülkeler sonraki yıl katılamamıştır.[6]

2001 ve 2003 yılları arasında 1994 ve 1995'teki sistem kullanılmıştır. 2004 yılında ilk kez yarı final uygulaması getirilmiştir. İlk on içerisinde yer alan ülkeler ile Büyük Dörtlü (EBU'ya en büyük mali katkıyı sağlayan ülkeler)'de yer alan ülkeler bir sonraki sene doğrudan finalde yer almışlardır. Diğer ülkeler yarı finalde finale yükselmek için yarışmışlardır. Yarı finalde ilk ona giren ülkeler yirmi dört ülkenin yarıştığı finale yükselme hakkı kazanmıştır.[7] 2008 yılında iki yarı final uygulaması getirilmiştir. Ev sahibi ülke ile Büyük Dörtlü finalde doğrudan yarışma hakkı kazanırken, diğer ülkeler finalde yarışabilmek için yarı finallere katılmaktadırlar.[8]

Almanya ve Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler yarışmaların neredeyse tamamında yarışırken, Fas gibi sadece bir kez yarışan ülkeler de vardır. Tunus ve Lübnan yarışmaya katılmak istemişlerdir, ancak başlangıç yapamadan çekilmişlerdir. Lihtenştayn ise resmi bir kanalı olmadığından 1976'da katılmak istese de bu isteği reddedilmiştir.[9]

Katılımcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dan Ar Braz, 1996 yılında Fransa'yı Bretonca şarkısıyla temsil etti.
Jari Sillanpää, 2004 yılında Finlandiya'yı temsil etti, ancak finale kalamadı.
Magdi Rúzsa, 2007 yılında Macaristan'ı temsil etti.[10]
Eurovision'un ilk galibi Lys Assia, 2008'de özel misafir oldu.

Aşağıdaki tablo yarışmaya en az bir kez katılan ülkeleri listeler. Yarışmadan çekilen ülkeler gri renkle gösterilmiştir. Fas yarışmaya sadece 1980 yılında katılmıştır. Lüksemburg yarışmaya ilk kez katılan yedi ülkeden biridir, ancak 1993 yılından beri yarışmaya katılmamaktadır. İtalya politik oylar sebebiyle 1997 yılından sonra yarışmaya katılmama kararı almıştır ancak 2011 yılında yarışmaya geri dönmüştür. Slovakya 1994-1998 yılları arasında üç kez yarışmıştır ancak aldığı kötü sonuçlar nedeniyle 2009 yılına kadar katılmamıştır.[11] Monako yirmi yıllık bir aradan sonra 2004 yılında geri dönmüştür. Ancak katıldığı üç yarışmada da yarı finali geçememesinden dolayı 2006'daki yarışmadan sonra katılmamıştır.[12] 1991 yılında Yugoslavya, 2006 yılında Sırbistan-Karadağ bölünerek yarışmaya farklı ülkeler olarak katılmaya devam etmişlerdir. Sırbistan-Karadağ 1992 yılında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adıyla yarışmıştır. Karadağ ve Sırbistan 2006'daki bölünmenin ardından ayrı iki ülke olarak 2007 yılında yarışmaya ilk kez katılmışlardır.[13] Avusturya, 2007'deki sonuçtan dolayı 2008 yılında yarışmadan çekilmiştir.[14] 2011 yılında yarışmaya geri dönmüştür.

Ülke İlk yılı Katılımları Galibiyet Yayıncı(lar)
Almanya Almanya
1956
58
2
ARD
Andorra Andorra
2004
6
0
RTVA
Arnavutluk Arnavutluk
2004
11
0
RTSH
Avusturya Avusturya
1957
47
2
ORF
Azerbaycan Azerbaycan
2008
7
1
İTV
Belçika Belçika
1956
56
1
VRT (Flemenkçe)
RTBF (Fransızca)[a]
Beyaz Rusya Beyaz Rusya
2004
11
0
BTRC
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
1957
57
5
BBC
Bosna-Hersek Bosna-Hersek
1993
18
0
BHRT
Bulgaristan Bulgaristan
2005
9
0
BNT
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti
2007
3
0
ČT
Danimarka Danimarka
1957
43
3
DR
Ermenistan Ermenistan
2006
8
0
AMPTV
Estonya Estonya
1994
20
1
ETV
Fas Fas
1980
1
0
TVM
Finlandiya Finlandiya
1961
48
1
YLE (Fince)
Fransa Fransa
1956
57
5
TF1 (1956-1981)
France Télévisions (1983-)
Gürcistan Gürcistan
2007
7
0
GPB
Hırvatistan Hırvatistan
1993
21
0
HRT
Hollanda Hollanda
1956
55
4
NOS (1956-2009)
TROS (2010-)
İrlanda İrlanda
1965
48
7
RTÉ
İtalya İtalya
1956
40
2
RAI
İspanya İspanya
1961
54
2
TVE
İsrail İsrail
1973
37
3
IBA
İsveç İsveç
1958
54
5
SVR (1958)
SR (1959-1979)
SVT (1980-)
İsviçre İsviçre
1956
55
2
SRG SSR
İzlanda İzlanda
1986
27
0
RÚV
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs
1981
31
0
CyBC
Karadağ Karadağ
2007
6
0
RTCG
Letonya Letonya
2000
15
1
LTV
Litvanya Litvanya
1994
15
0
LRT
Lüksemburg Lüksemburg
1956
37
5
CLT
Macaristan Macaristan
1994
12
0
MTV
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya
1998
14
0
MKRTV
Malta Malta
1971
27
0
PBS
Moldova Moldova
2005
10
0
TRM
Monako Monako
1959
24
1
TMC
Norveç Norveç
1960
53
3
NRK
Polonya Polonya
1994
17
0
TVP
Portekiz Portekiz
1964
47
0
RTP
Romanya Romanya
1994
16
0
TVR
Rusya Rusya
1994
18
1
RTR (1994, 1996, 2008, 2010)
C1R (1995, 1997-2007, 2009)
San Marino San Marino
2008
5
0
SMRTV
Sırbistan Sırbistan
2007
7
1
RTS
Sırbistan-Karadağ Sırbistan-Karadağ
2004
2
0
UJRT
Slovakya Slovakya
1994
7
0
STV (1994-2010)
RTVS (2011-)
Slovenya Slovenya
1993
20
0
RTV SLO
Türkiye Türkiye
1975
34
1
TRT
Ukrayna Ukrayna
2003
12
1
NTU
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya
1961
27
1
JRT[b]
Yunanistan Yunanistan
1974
35
1
ERT

Yıllara göre katılımcı ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablo 1956'dan bu yana düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na her on yıldaki katılımcı ülkeleri listeler.
1956 yılındaki ilk yarışmaya yedi ülke katılmıştır. O zaman beri katılımcıların sayısı gittikçe artmıştır. 1970 yılında bir İskandinav boykotu nedeniyle ülke sayısı on ikiye kadar düştü.[15] 1980'lerin sonunda yarışma yirmi ülkede standart hâle gelmiştir. 1993 yılında Doğu Avrupa'da komünizmin çökmesi birçok yeni ülkeyle rekabet etme imkanı verdi. 1993 yılındaki bu olaydan sonra Doğu Avrupa Ülkelerinin de katılmasıyla son altıda yer alan ülkelerin bir sonraki yıl katılma haklarının elinden alındığı bir sistem getirilmiştir. 1994 yılında yedi ülke daha ilk kez katılmıştır. 2003 yılında Arnavutluk, Beyaz Rusya ve Ukrayna, yarışmaya ilk kez katılmıştır. Ayrıca aynı yıl, 1992'den bu yana yarışmayan Sırbistan-Karadağ geri dönmek için başvurmuştur. EBU, başlangıçta dört ülkeyi reddetse de, önce Ukrayna'yı 2003 yılında katılması için kabul etmiş, sonraki yıl da diğerlerini kabul etmiştir.[16][17] Rekabetin artması amacıyla 2004 yılında ilk kez yarı finalli sistem uygulanmıştır. 2005 yılında otuz dokuz ülke katılırken, 2007 yılında bu sayı kırk ikiye çıkmıştır. Bu yüzden 2008 yılından itibaren iki yarı finalli sistem uygulanmaya başlanmıştır.[8]

Tablo anahtarı[değiştir | kaynağı değiştir]

     Kazanan - Ülke o yıl yarışmayı kazanmıştır.
     İkinci - Ülke o yıl ikinci olmuştur.
     Üçüncü - Ülke o yıl üçüncü olmuştur.
     Aradaki dereceler - Ülke o yıl dördüncü ile sondan ikinci arasında bir derece almıştır.
     Sonuncu - Ülke o yıl sonuncu olmuştur.
     Finale geçemedi - Ülke o yıl finale kalamamıştır. (1996, 2004-).
     Kararsız - Ülkenin önümüzdeki sene katılımı onaylanmıştır, ancak ülke katılmamıştır.
     İlk katılım - Ülke ilk kez bu on yıl içinde katılmıştır.
     Katılmadı - Ülke o yıl yarışmaya katılmamıştır.
(X) ülkenin o yıl yarışmaya katıldığını gösterir.

1950'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

1960'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

2000'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

2010'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Başarısız katılım girişimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarışmanın kurallarına göre yarışmaya katılmak için son teslim tarihinde kadar başvuru yapılmalıdır. Katılan her yayıncı yarışma için bir ücret öder. Belirli bir tarihten sonra hala bu ücretler ödenmemişse, para cezası verilebilir, ya da geçici süreliğine yarışmaya katılım hakkı elinden alınabilir.[18]

Katılabilecek ama katılmamış diğer EBU üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ VRT ve RTBF yarışmayla alternatif olarak sorumludur.
  2. ^ Yugoslavya Federal Cumhuriyeti 1992 yılında "Yugoslavya" olarak yarıştı.[19]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ European Broadcasting Union (22 Şubat 2006). Membership conditions. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  2. ^ Repo, Juha (12 Mayıs 2009). "Gulf nation wants to join Eurovision" (İngilizce). ESCToday. http://www.esctoday.com/news/read/14007. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2009. 
  3. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1993. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  4. ^ O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. Londra: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.
  5. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1996. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  6. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1997. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  7. ^ BBC News (12 Mayıs 2004). Eurovision finalists chosen. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  8. ^ a b European Broadcasting Union (1 Ekim 2007). Two semi-finals Eurovision Song Contest 2008. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  9. ^ BBC (26 Nisan 2007). The Eurovision Song Contest 1956 - present. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  10. ^ ESCtoday.com (26 Şubat 2007). Rúsza wins by just 18 votes. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  11. ^ Victor Hondal (24 Eylül 2008. Slovakia returns to Eurovision in 2009. ESCtoday.com. Erişim tarihi: 24 Eylül 2008
  12. ^ Gylleneskor.se (13 Aralık 2006). Monaco drag sig ur Eurovision Song Contest (İsveççe). Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  13. ^ Ian Taylor (14 Mayıs 2007). From pariah state to kitsch victory: how a Balkan ballad showed Europe a new Serbia. The Guardian. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  14. ^ ESCtoday.com (20 Kasım 2007). Austria will not go to Belgrade. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  15. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1970. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  16. ^ ESCtoday.com (27 Kasım 2002). No new countries at next Eurovision Song Contest. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008
  17. ^ ESCtoday.com (27 Kasım 2002). EBU released list of participants for 2003. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008
  18. ^ BBC News (20 Mart 2006). Row prompts Eurovision withdrawal. Erişim tarihi: 14 Şubat 2008
  19. ^ Doteurovision.com (22 Şubat 2004). Željko Joksimovic wins Evropesma. 10 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. Londra: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.