Eugène Boudin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eugène Boudin
1890'larda Boudin
Genel bilgiler
Doğum adıEugène Boudin
Doğum12 Temmuz 1824(1824-07-12)
Honfleur, Fransa
Ölüm8 Ağustos 1898 (74 yaşında)
Deauville, Fransa
UyrukFransız
AlanıResim
Katıldığı akımlarİzlenimcilik
Trouville kumsalında yüzenler. 1869. Ahşap üstüne yağlı-boya. Musée d'Orsay. Paris.
Trouville 1864

Eugène Boudin (12 Temmuz 1824 - 8 Ağustos 1898), açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

Özellikle deniz manzaraları yapan ressam, denizde ve kıyıda olup bitenleri resimlemek konusunda bir uzmandı. Özetleyici niteliğe sahip pastelleri Baudelaire ve Camille Corot'nun övgülerini aldı. Onun tablolarına bakan Corot ressama "Sen bir gökyüzü ustasısın." demişti. Sanatçının adına Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi tarafından ödül verilmektedir. Boudin, İzlenimcilik'in gelişmesinde en çok rol oynayan ressamlardan biri olarak kabul edilir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Boudin, Fransa'nın Normandiya bölgesinde yer alan Honfleur kentinde Léonard-Sébastien Boudin ve Marie-Félicité Buffet'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası La Havre ile Hamburg arasında gidip gelen gemilerde çalışıyordu. Aile, 1835 yılında La Havre şehrine taşındı ve Léonard-Sébastien Boudin burada kırtasiyecilik ve çerçevecilik yapmaya başladı. Ressam, 1836 yılında babasının yanına çırak olarak girdi.

1844 yılında, 20 yaşındayken kendi kırtasiye dükkânını açtı. İşinin bir parçası olarak Constant Troyon, Eugène Isabey, Charles Baudelaire gibi sanatçılarla tanıştı ve arkadaş oldu. 22 yaşında, Jean-François Millet ve Thomas Couture gibi ressam arkadaşlarının cesaretlendirmesi ile ticaret hayatını bırakarak resim yapmaya başladı. Şehirdeki sanat okuluna yazıldı.

1850'de gazeteci Alphonse Karr, Constantin Troyon ve Thomas Couture gibi isimlerin desteği ile Paris'te sanat çalışmalarına devam etmesi için senelik 1200 Frank burs kazandı. 30 Haziran 1851'de başkente gitti. Eugène Isabey'nin atölyesine devam ederken bir yandan da Louvre'da resim kopyalayarak kendini geliştirdi. Burada, bazı usta ressamların tablolarını bu ressamların hayranları için tekrar çizdi. 1855'ten sonra ressam kışlarını Paris'te yazlarını ise Normandiya'da geçirmeye başladı. Bu dönemde birçok liman ve tekne resmi yaptı.

Boudin ilk kişisel sergisini 1857 yılında Paris'te açtı. Aynı sene yirmi civarında eserini sattı. 1859'da ilk kez Paris Salonu'na kabul edildi. Şair Charles Baudelaire, Salon'da gördüğü eserini övdü ve ressama bazı tavsiyelerde bulundu. Aynı zamanlarda Paris'te bir dükkânda sanatçının bir tablosunu görüp beğenen Gustave Courbet Boudin ile tanıştı ve ikili arkadaş oldular. Bu dönemde edindiği diğer iki arkadaş ise Hollandalı ressam Johan Barthold Jongkind ve Claude Monet idi. 1857 / 58'de Boudin, genç Claude Monet ile arkadaş oldu, o zamanlar Monet sadece 18 yaşındaydı ve onu gençlik karikatür çizimlerinden vazgeçip daha sonra Monet'nin Empresyonist resimlerinde belirginleşen su üzerindeki ışık oyununu ve parlak renklere olan sevgisini aşılamaya yardım ederek manzara ressamı olmaya ikna etti. Monet ve Boudin birlikte açık havada resim yapmaya başladılar. İkisi ömür boyu arkadaş kaldı ve Monet daha sonra Boudin'in erken etkisine saygılarını sundu. Boudin, Monet ve genç arkadaşlarına 1873'teki ilk Empresyonist sergiye katıldı, ancak kendisini hiçbir zaman bir radikal veya yenilikçi olarak görmedi.

Trouville yakınındaki sahil, yakl. 1865

14 Ocak 1863'te Boudin Marie-Anne Guedes ile evlendi. Bu yılın şubat ayında Paris'e geri taşındı. Eylül ayında ise Normandiya yakınlarındaki Trouville'e geri döndü. Aynı zamanlarda Gustave Courbet Deauville'de; Monet ve Jongking ise Honfleur'deydiler. Bu dönemde sık sık Bretanya Bölgesi'ni ziyaret etti ve birçok tablosunu orada çizdi. 1867'de "Notes d'un voyage en Bretagne" ("Bretanya Bölgesi Seyahatinden Notlar") isimli bir metin yazdı. Hanvec, Le Faou, Rumengol gibi yerlerdeki gündelik hayatı anlatan bu metin 1924 yılında Mercure de France dergisinde basıldı. 1870-71 Fransa-Prusya Savaşı sırasında hem Boudin Anvers'te hem de Monet Londra'da olmak üzere yurt dışında yaşadılar. 1870'in sonlarında kısa bir süre Brüksel'de kaldıktan sonra deniz ressamlığına geri göndü. 1873'ten 1880'e kadar ise Boudinler Bordeaux'da yaşadılar.

Trouville'deki yelkenliler (1884), Yale Üniversitesi Sanat Galerisi, Bay ve Bayan Paul Mellon’un koleksiyonu

İzlenimcilik ve sonraki hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Boudin, 1874 yılında fotoğrafçı Felix Nadar'ın stüdyosunda açılan izlenimcilerin ilk sergisine katıldı. Bu sergiler sanat simsarı Paul Durand-Ruel'in desteği ile sonraki yıllarda da devam etti. Boudin kendisini hiçbir zaman "yenilikçi" olarak görmese de sergiye katıldığı tarihten itibaren İzlenimcilik hareketinin gelişmesinde önemli rol oynayan isimlerden biri oldu. Büyüyen ünü sayesinde 1870'li yıllarda bol bol seyahat etme imkânı buldu. Hollanda, Belçika, güney Fransa ve İtalya'yı ziyaret ederek bu bölgelerde gelişmekte olan sanat akımları hakkında fikir sahibi oldu. Paris'te sergilere de katılmaya devam eden ressam, 1881 yılındaki Paris Salonu'nda üçüncülük madalyası kazandı. 1886'da New York'ta Durand-Ruel tarafından açılan İzlenimcilik sergisinde çalışmaları yer aldı. 1889 Exposition Universelle' de iki altın madalya kazandı.

Le Havre, Liman (1884), Brooklyn Müzesi

1889'da Mart ayında eşini kaybetti.

1892'de Villefranche-sur-Mer'e yerleşti. 1892'de Boudin, yeteneklerinin ve çağdaşlarının sanatı üzerindeki etkisinin biraz geç tanınan Légion d'honneur şövalyesi oldu.

1895 yılına kadar ilham vermesi için düzenli olarak Venedik'i ziyaret etti. 1898'de Paris'te iken rahatsızlandı. Deniz kenarında ölmek istediğini söyleyerek Deauville'e gitti. Ressam Paris'te 8 Ağustos'ta vefat etti. 12 Ağustos'ta Paris'in Montmartre bölgesinde yer alan St. Vincent Mezarlığı'na gömüldü.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eugène Boudin bir deniz ressamı idi. Denizler ve sahillerle ilgili her şeyi izleyiciye sunma konusunda uzmandı. Balıkçıların limanlardaki ve pazarlardaki yaşamını ve Normandiya plajlarında vakit geçiren ondokuzuncu yüzyıl orta sınıf aileleri anlatan çok sayıda tablosu vardır.

Eserlerinde gökyüzüne ve havanın doğa üzerindeki etkilerine verdiği önem sebebiyle Fransız ressam Camille Corot kendisine "göklerin kralı" derdi.

Yaşamı boyunca yaklaşık 4,500 tablo yaptı. Ayrıca öldüğünde geride birçok çizim, pastel ve suluboyalar bıraktı. Ressama ait en geniş koleksiyona Musée des Beaux-Arts André Malraux sahiptir. Bu müzede sanatçının 224 eseri sergilenmektedir.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eugène Boudin Ödülü Société Nationale des Beaux-Arts tarafından verilen bir ödüldür. Bu ödülün sahipleri arasında aşağıdaki ressamlar aday gösterildi:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sérullaz, Maurice (2004), Empresyonizm: Sanat Ansiklopedisi, Remzi Kitabevi, ISBN 975-14-0251-4 

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sérullaz 2004, s. 66

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]