Eugen Sandow

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eugen Sandow
DoğumFriedrich Wilhelm Müller
2 Nisan 1867(1867-04-02)
Königsberg, Prusya Krallığı
Ölüm14 Ekim 1925 (58 yaşında)
Kensington, Londra, İngiltere
Defin yeriPutney Vale Mezarlığı
Boy1.75 m
Evlilik
Blanche Brooks (e. 1896)
Çocuk(lar)2

Eugen Sandow (2 Nisan 1867, Königsberg - 14 Ekim 1925, Londra), daha önce Friedrich Wilhelm Müller, Alman asıllı Amerikalı bir vücut geliştirme sporcusu. Kendisi bu sporun temellerini atan kişidir ve vücut geliştirme sporunun babası olarak anılır.[1]

Sandow, Antik Yunan heykellerindeki ideal beden ölçülerini savunmaktaydı. Görünüşü bir rastlantı eseri değildi çünkü kendisi eski Yunan heykellerindeki -özellikle de tanrıların-vücutları ölçmüş, vücudunu bu ölçülere denk gelecek şekilde geliştirmiş ve bunu yaparak da daha önceden belirlenmiş bir ölçüye göre kas geliştiren ilk kişi olmuştur. Aslında sadece bu bile onun vücut geliştirme sporunun babası sayılması için yeterli kabul edilmektedir. Ayrıca kendisi bu konu hakkında çeşitli kitaplar yazmıştır.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sandow 1867 yılında, günümüzde Rusya'da bulunan ve Kaliningrad olarak anılan, Prusya'nin Königsberg şehrinde Friedrich Wilhelm Müller olarak dünyaya geldi. Daha sonraki araştırmalar aslen Polonya'nin uzak sınır uçlarından geldiklerini gösterir. Sandow, Blanche Brooks ile evlenmiştir ve bu evlilikten iki kız çocuğu dünyaya gelmiştir.

Askerlikten kaçmak için 1895 yılında Prusya'yi terk etti ve 1889 yılında Londra'da ilk gösterisini yaptı.

On dokuzuncu yüzyılın sonuna doğru sporda yeni bir yaklaşım oluşmuştu: Adale inşâ etmek. Eski taş kaldırma geleneği yerini modern ağırlık kaldırmaya bıraktı. İlk başlarda sporcuların fiziksel görünümlerinden çok ne kadar ağırlık kaldırdıkları önemliydi. O günlerde ortaya Eugene Sandow adında fiziği eski yunan idealine çok uygun bir sporcu olarak ortaya çıktı. Bu kişi o zamanın fizik süperstarı olacaktı. Sandow, adını bir profesyonel kuvvetli adam olarak Avrupa’da da duyurmakta gecikmedi. Daha sonra, Amerika’ya döndüğünde Dünya’nın en güçlü adamı unvanı ile turnelere çıktı.

Sandow’un vücûdu çok estetikti. Önüne sâdece bir yaprak koyarak seyircilerin karşısına çıkıyor ve görüntüsü ile onları hayran ediyordu. Erkek vücudunun, estetik özelliği açısından bu derece ilgi uyandırması yeni bir olguydu. O güne kadar Dünya’da çıplak erkek vücudu pek az konu olmuştu.

Sandow’un yaptığı bu ün ile beraber, bar ve dambel satışları tavana vurdu. Bunun netîcesi olarak Sandow çok para kazandı. Daha sonra kendi adına vücut müsâbakaları düzenlemeye başladı.

Benim sistemim - neredeyse bir talih eseri olduğunu söyleyesim var - pek çok sözde Beden Kültür uzmanının hedefi haline gelmiştir. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum. Bahsettiğim örnek - benim yöntemimi kullanan bir insan kaslarının ebatlarını büyütse, vücut kuvvetini artırsa ve fiziksel görünümünü güzelleştirse de, bunu vücuttaki yaşamsal organlarının pahasına yapar - ifadesidir. Bu ifade ile küçük ve aptalca kandırmacanın da ötesine giden insanlar tarafından hayasızca bir yaygara koparılmaktadır. Bu insanlar, beden kültürü öğrettiklerini iddia etseler de, çoğu konu ile ilgili en basit şeyleri dahi bilmekten yoksundur. Bunların asıl amaçlarını çok aramaya gerek yok; çoğu yıllar süren azim ve çalışmanın sonucunda elde ettiğim başarıyı kıskanmaktalar ve beni kendilerine zarar vermenin her türlü yolunun mübah olduğu bir rakip olarak görmekteler. E.Sandow, 1897, Güç ve Onu Elde Etmenin Yolları[3]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

İronik olarak Sandow bir kalp krizi sonucu 14 Ekim 1925'te Londra'da ölmüştür.[4][5]

Sandow'un kendi egosunun kurbanı olarak yoldan çıkıp çamura saplanan arabasını, gösteri amacıyla tek elle kutarmaya çalışırken bir beyin kanamasından öldüğü söylense de bu doğru değildir.

Karısı Blanche'in isteği üzerine Putney Vale Mezarlığında işaretsiz bir mezara gömülmüştür. 2002 yılında Sandow'un hayranı ve yazar Thomas Manly tarafından bir mezartaşı ve plaka eklenmiştir. Plakanın üstünde (altın harflerle) 'Eugen Sandow, 1867-1925 Vücut geliştirmenin babası' yazılıdır. 2008 yılında mezar Sandow'un 3. nesilden torunu Chris Davies tarafından satın alınmış ve Thomas Manly tarafından konulan mezartaşı bir başkası ile değiştirilmiştir.

Diğer resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Eugen Sandow | German athlete | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2021. 
  2. ^ "Books by Eugen Sandow (Author of Strength and How to Obtain It)". www.goodreads.com. 18 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2021. 
  3. ^ Sandow, Eugen (1897). Strength and How To Obtain It. 17 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2009. 
  4. ^ "Eugen Sandow". Hartford Courant. 15 Ekim 1925. 24 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2008. Poor boys often make rich men and weak boys become strong men Eugen Sandow, who died yesterday in London, was a physical weakling as a child and yet he became known as "the world's strongest man" and was probably entitled to the honor. ... 
  5. ^ "Death of Sandow". Time. 26 Ekim 1925. 19 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2009. As it must to all men, Death came last week to Eugene Sandow, aged 58, chest expansion 14 inches.