Eudokia Dekapolitissa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eudokia Dekapolitissa
Bizans İmparatoriçesi
Hüküm süresi855–867
Doğum9. yüzyıl
Ölüm9. yüzyıl
Eş(ler)iIII. Mihail
HanedanFrigya Hanedanı

Eudokia Dekapolitissa (YunancaGrekçeΕὐδοκία ἡ Δεκαπολίτισσα) Frigya Hanedanı'nın son temsilcisi Bizans İmparatoru III. Mihail'ın eşidir.

Evlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

III. Mihail 842 yılında tahta geçtiğinde sadeve iki yaşındaydı. Annesi Theodora ve Theoktistos beraber naipliğini yapmışlardır. 855 yılında, III. Mihail 15 yaşındayken Eudokia İngerina metresi oldu.

Theodora bu ilişkiyi onaylamadı ve oğlu için bir görücülük gösterisi düzenledi. Dekapolitissa, bu gösteriye katılanlardan biri olarak tarih sahnesinde ilk defa görünmüştür. Geçmişi bilinmese de bu gösteriye katılması onun asil ve sarayla bağlantısını gösterir.

Theodora'nın kendisi de kayınvalidesi Efrosini tarafından bir görücülük gösterisinde seçilmişti. Mikhail'ın seçmesine izin verilmeden, Theodora gelinin kendi seçti. Böylece Dekapolitissa imparatoriçe olmak üzere seçildi.

İmparatoriçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikhail, yeni karısını ihmal edip, İngerina olan ilişkisini devam ettirdi. Fakat Mikhail ile naipleri ile ihtilaf Kasım 855 tarihinde en yoğun noktasına ulaştı. Mikhail, Theoktistos'e suikast düzenledi ve Theodora'yı naibelikten aldı. Dayısı Bardas, bu darbede ona yardım etti ve yeni naip oldu.

856 yılının başlarında, yaşayan kızkardeşlerini manastıra gönderdi. 15 Mart 856 tarihinde, Theodora'nın Augusta unvanı alındı. Oğluna karşı bir komploya karışmakla suçlanana kadar sarayda kalmasına izin verildi ve Ağustos ya da Eylül 857 tarihinde kızlarının yanına bir rahibe olarak katıldı.

Eudokia, bu olaylar sırasında durumu belirsizdir. Mikhail, karısı olmaya devam etti ama gene ihmal edildi. 23-24 Eylül 867 gecesi Makedonyalı Basileios tarafından tarafından Mikhail bir suikast sonucu öldürülene kadar imparatoriçe olmaya devam etti. Basileios, Eudokia'ya zarar vermedi ve ailesinin yanına dul olarak döndü. Tekrar tarih kayıtlarında görünmedi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Eudokia Dekapolitissa
Doğumu:  ? Ölümü:  ?
Kraliyet Unvanları
Önce gelen
Theodora
Bizans İmparatoriçe eşi
855–867
Eudokia İngerina ile birlikte (866–867)
Sonra gelen
Eudokia İngerina