Etika - Ahlakın Kaynağı ve Açılması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Etika (Ahlakın Kaynağı ve Açılması) sayfasından yönlendirildi)

Etika - Ahlakın Kaynağı ve Açılması, anarko komünist Rus yazar ve anarşist kuramcı Pyotr Kropotkin tarafından yazılmış eser. Kropotkin'in Karşılıklı Yardımlaşma adlı eserinin ardılı ve tamamlayıcısı gibidir.

Eser, yaşamının büyük bölümünü sürgünde geçiren düşünürün içinde bulunduğu koşullardan büyük oranda olumsuz etkilenmiştir. Bunun en büyük göstergesi eserin tamamlanamamış olmasıdır. Etika, Kropotkin tarafından yazılan makale ve notların bir bileşkesi niteliğindedir. Ancak başlangıçta eser Kropotkin tarafından 2 cilt olması yönünde tasarlanmıştır. Buna istinaden I. cildin, ahlakın kökleri, tarihi ontolojik kökenleri üzerine olması; II. cildin ise gerçekçi bir ahlak anlayışı ve amaçlarına ilişkin olması düşünülmüştür. Kropotkin sadece I. cildi yazabilmiş ancak II. cilde ait olmasını planladığı bazı yazıları askıda kalmıştır. Bu yüzden eser literatürde "bitirilmemiş" ya da "tamamlanmamış" nitelemesi ile yer almaktadır. Etika, bu iki cildin yerine toplamda tek kitap olarak Kropotkin'in ölümünden hemen sonra onun yakın dostu Lebedieff tarafından 1922 yılında Rusça olarak bastırılmıştır.

Kitabın mevcut basımlarında ilk olarak Kropotkin, etiğe bilimsel bir gözle bakılabilmesinin yollarını aramaktadır. Hayvanlar arasındaki doğal sistemin insanlar arasında etik ile düzenlenebilirliğini tartışmıştır. Etiğin kendisi, adalet ve eşitliğin ötesinde insanın sağ duyusunun gelişimi olarak görünür. Etiğin tarihsel boyutu ise ilk kısımdan daha etkili bir anlatıma sahiptir ancak tamamlanamamıştır.

Kropotkin'e ait diğer kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]