Esther Benbassa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Esther Benbassa
Doğum27 Mart 1950
İstanbul
Mesleksiyasetçi

Esther Benbassa (d. 27 Mart 1950, İstanbul), Fransız akademisyen ve siyasetçidir.

Yaşam öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanya'dan Osmanlı'ya göç etmiş bir Yahudi ailenin kızı olarak İstanbul'da doğmuş ve Kurtuluş'ta yaşamıştır.[1] İstanbul'da Sainte-Pulchérie Kız Ortaokulu'nu bitirmiş, 15 yaşında İsrail'e gitmiş ve Yafa'da Saint Joseph Lisesi'nden mezun olmuştur.

Öğrenim yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yükseköğrenimine önce İsrail'de başlamış ardından 1972 yılında Fransa'ya gitmiş ve orada devam etmiştir. 1974 yılında Fransız vatandaşı olmuştur. Normandiya'da ve ardından Paris banliyölerinde öğretmenlik yapmış, Tel Aviv Üniversitesi'nde edebiyat alanında bakalorya sahibi olmuş, Paris VIII Üniversitesi'nde modern diller üzerine master yapmış, Ulusal Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü'nde Türkçe alanında diploma sahibi olmuş, Paris VIII Üniversitesi'nde uzmanlık doktorası (spécialisation) yapmış ve Paris III Üniversitesi'nde Devlet doktorası (doctora d'État) yapmıştır. CNRS'te Araştırma yöneticiliği yapmış, Sorbonne Üniversitesi'nde görevler üstlenmiştir.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkiyat eğitimi gören Benbassa, İslam topraklarında, özellikle Osmanlı İmparatorluğu, yaşamış Yahudilerin çağdaş ve modern tarihi, Fransa'daki Yahudilerin tarihi ve Siyonizmin tarihi üzerine çalışmalar yapmıştır. Ayrıca 20. yüzyıl Fransası'nda Yahudi aydınlar üzerine çalışmaktadır.

Siyasi yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmiş olan Benbassa, 2011 Senato seçimleri için Avrupa Ekolojisi - Yeşiller'in adayı olacağını 2010 yılında duyurmuş, 2011 yılında Sosyalist, Komünist ve Yeşiller'in beraber oluşturduğu Val-de-Marne listesinden senatör seçilip Kanunlar Komisyonu başkan yardımcısı olmuştur. Senato Etik Komitesi üyesi olarak görev yapmıştır. Senato'daki Fransa-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu başkan yardımcısı ve Fransa-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu sekreteri olmuş. 2017 yılı itibarıyla Paris senatörü ve Fransa-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu başkan yardımcısıdır.

2013 yılında Fransa'da eşcinsel evliliklerin yasallaşması sürecinde ciddi destek vermiş olup, LGBT hakları savunucusudur.[2]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2005: Şövalye seviyesinde Ulusal Liyakat Nişanı
  • 2006: Seligmann Ödülü; Irkçılık, Adaletsizlik ve Tahammülsüzlüğe karşı
  • 2008: Fransız Akademisi (Académie Française) Guizot Ödülü (Bronz madalya)
  • 2011: Şövalye seviyesinde Légion d'honneur Nişanı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]