Ernst John von Freyend

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ernst John von Freyend (1945)

Ernst John von Freyend (25 Mart 1909,[1] Breslau – 1980), Mareşal Wilhelm Keitel'in emir subayı olarak II. Dünya Savaşı sırasında görev yapan bir Alman Oberkommando der Wehrmacht subayı idi. Ernst John von Freyend, Adolf Hitler'i öldürmeyi amaçlayan 20 Temmuz bombasının yerleştirilmesine farkında olmadan yardım etmesiyle tanınır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ernst John von Freyend 20 Temmuz 1944'te, Binbaşı rütbesi ile, Adolf Hitler'inde katıldığı bir durum konferansı için, Doğu Prusya'daki Rastenburg'da bulunan Wolfsschanze (Kurt ini) isimli karargahına geldi. Stauffenberg, sağ elinin kaybı ve sol elinin iki parmağı olmadığı için, von Freyend elindeki çantasını taşımak istedi. Stauffenberg ilk başta reddetti, ama sonra konferans salonuna yaklaşmaları üzerine yumuşadı ve sonradan brifingte Adolf Hitler'e yakın olmak için çantasını mümkün olduğunca yakın yere koymasnı von Freyend'ten istedi. Freyend, konumunu ayarlayarak, Hitler ve Stauffenberg yanında duran General Adolf Heusinger'in sağındaki harita tablosunun tarafından çantayı yerleştirdi.[2][3] Ancak, Albay Heinz Brandt, masanın üzerindeki haritaya daha yakından bakabilmek isterken ayağı yerdeki içinde bomba bulunan çantaya çarptı ve kalın masa bacağının diğer tarafındaki uzak bir mesafeye çantayı yeniden koydu. Yedi dakika sonra bomba patladı. Daha sonra çantanın masa ayağına yanındaki konumu Hitler'in hayatta kalmasında önemli bir faktör olduğu sonucuna varılmıştır.

Freyend, patlamadan sonra hafif yaralandı ve savaşın geri kalanını sağ olarak atlattı. John von Freyend, Nürnberg Duruşmalarında kendisini Wilhelm Keitel'in askeri karar alma süreçlerinde yer almayan asistanı ve uşağı olarak göstermeyi başardı.

Ernst John von Freyend, 1950'lerin başında, Federal İstihbarat Servisi Gehlen Örgütü'nün öncüsü olan bir çalışanıydı. 1969'dan 1978'e kadar endüstriyel araştırma dernekleri "Otto von Guericke" (AiF) çalışma grubunun tam zamanlı genel müdürü olarak görev yaptı.

Medyadaki tasviri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ernst John von Freyend, film yapımlarında aşağıdaki aktörler tarafından canlandırıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ernst John von Freyend detention report card at yadvashem.org 8 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 25 Ekim 2013
  2. ^ Peter Hoffman (1996). The History of the German Resistance, 1933-1945. McGill-Queen’s Press. ISBN 0-77-3515313. 
  3. ^ Michael C Thomsett (1997). The German Opposition to Hitler: The Resistance, the Underground, and Assassination Plots, 1938-1945. McFarland. ISBN 0-78-6403721.