Ermenistan Demokrat Liberal Parti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ermenistan Demokrat Liberal Partisi veya kısaltması ADLA (Ermenice: Հայաստանի Ռամկավար Ազատական Կուսակցություն (ՀՌԱԿ)), Temmuz 1991'de bağımsızlık ilanından sonra Ermenistan'da kurulan bir Ermeni siyasi partisidir. Parti 1 Aralık 2011'de Armenakan-Demokrat Liberal Parti ile birleşme müzakerelerine başladı. 3 Haziran 2012'de parti genel kurulu, partinin Demokrat Liberal Parti (Ermenistan) adlı yeni birleşik siyasi partide birleştirilmesini ve dağıtılmasını onayladı (Ermenice: Ռամկավար Ազատական Կուսակցություն (Հայաստան) ՌԱԿ (Հայաստան))

Ermenistan Demokrat Liberal Parti (ADLA), tarihi Ermeni Demokrat Liberal Partisi (ADL) ile karıştırılmamalıdır (Ermenice: Ռամկավար Ազատական Կուսակցություն (ՌԱԿ)).

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş ve seçimler

Parti, Temmuz 1991'de resmen tescil edildi ve 25 Mayıs 2003'te yapılan Ermeni Parlamento seçimlerine katıldı ve %2.9 halk oyu getirdi, ancak Parlamento'da temsil edilecek asgari % 5 barajının altında kaldı. Parti, 12 Mayıs 2007 seçimlerine katılmadı. Ermenistan Demokrat Liberal Parti'nin başkanı Harutyun Mirzakhanian'dı.

Düşük seçim sonuçlarıyla zayıflayan parti, 2012 parlamento seçimlerine katılmama kararı aldı.

2008'de Ermenistan'daki üç küçük parti, Ermenistan Demokrat Liberal Parti içinde dağıldı:

  • Ulusal Yeniden Doğuş
  • Dashink
  • Liberal İlerici Parti
Gelişmeler

Birçok üye diğer oluşumlara katılmak için ayrıldı. Parti ayrıca mali zorluklarla ve parti mal varlığının satılmasıyla da karşı karşıya kaldı. Azg parti organının da kontrolünü kaybetti. Parti safları arasında, özellikle Edvard Andinyan ile parti sekreteri Arutiun Aragelyan arasında süregelen bir iç tartışma çıktı.[1]

Birleşme görüşmeleri

1 Aralık 2011'de Ermenistan Demokrat Liberal Partisi, iki parti arasında bir birleşme sürecini başlatmak üzere Armenakan-Demokrat Liberal Parti ile bir anlaşma imzaladı. Birlik görüşmeleri sonucunda sendika ilan edildi, Harutyun Mirzakhanian parti başkanlığına getirildi ve Aragelyan partiden alındı.

Partinin feshi

3 Haziran 2012 tarihinde Ermenistan Demokratik Liberal Partisi'ne kayıtlı üyeler tarafından bir genel kurul yapılmıştır. Kurul Armenakan-Demokratik Liberal Parti ile birleşmeyi onaylandı, ardından Demokrat Liberal Parti'nin (Ermenistan) kurulması lehine Ermenistan Demokratik Liberal Partisi'nin feshedilmesi kararı alındı.

Hemen ardından aynı gün müşterek genel teşkilat meclisi toplanarak yeni partinin birlik ve resmi açıklaması yapıldı. Yirmi beş üye partinin pan-cumhuriyetçi Merkez Komitesi olarak seçildi ve genel sekreter Hakob Avetikyan seçildi.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]