Ermenistan'daki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Ermenistan haritası.

Ermenistan'ın Belediyeleri, topluluk(lar) (համայնքներ hamaynkner, tekil համայնք hamaynk ) olarak adlandırılır. Her topluluk kendi kendini yönetir (özerk) ve bir ya da daha fazla yerleşimden (բնակավայրեր bnakavayrer, tekil բնակավայր bnakavayr) meydana gelir. Yerleşimler; kasabalar (kaghakner, tekil kaghak) ve köyler (gyugher, tekil gyugh) olarak iki alt gruba ayrılır. 2007 yılı itibariyle, Ermenistan'da 49 şehir, 866 kırsal olmak üzere toplam 915 topluluk mevcuttur. Başkent Erivan da topluluk statüsüne sahiptir ancak şehir/il değildir.[1][2]

Kentsel topluluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erivan, Ermenistan'ın başkenti.
Topluluk İl (marz) Kuruluş tarihi Nüfus
Abovyan Kotayk 1963 36.705
Agarak Syunik 1995 5.112
Akhtala Lori 1995 1.998
Alaverdi Lori 1938 13.225
Aparan Aragatsotn 1995 6.158
Ararat Ararat 1962 34.027
Armavir Armavir 1930 26.387
Artaşat Ararat 1961 35.100
Artik Shirak 1945 14.949
Aştarak Aragatsotn 1963 20.636
Ayrum Tavuş  ? 2.361
Berd Tavuş 1995 9.095
Byureghavan Kotayk 1994 7.573
Çambarak Geğarkunik 1995 6.683
Çarentsavan Kotayk 1961 17.752
Dastakert Syunik 1995 287
Dilican Tavuş 1951 13.752
Gavar Geğarkunik 1924 22.444
Goris Syunik 1924 21.935
Gümrü Shirak 1840 168.918
Hrazdan Kotayk 1950 42.150
İcevan Tavuş 1961 15.620
Cermuk Vayots Dzor 1961 4.599
Kacaran Syunik 1992 9.330
Kapan Syunik 1938 35.071
Maralik Shirak 1995 5.386
Martuni Geğarkunik 1995 11.987
Masis Ararat 1995 20.539
Meğri Syunik 1984 4.997
Metzamor Armavir 1992 9.546
Nor Haçin Kotayk 1991 10.198
Noyemberyan Tavuş 1995 5.560
Sevan Geğarkunik 1961 17.377
Şamluğ Lori 1995 882
Sisian Syunik 1974 16.823
Spitak Lori 1960 18.237
Stepanavan Lori 1938 19.341
Talin Aragatsotn 1995 5.371
Taşir Lori 1983 7.586
Zahkadzor Kotayk 1984 1.430
Tumanyan Lori 1995 1.838
Eçmiadzin Armavir M.Ö. 570 / M.S. 191 56.757
Vanadzor Lori 1924 116.929
Vardenis Geğarkunik 1995 12.363
Vayk Vayots Dzor 1995 5.885
Vedi Ararat 1995 13.242
Yeğegnadzor Vayots Dzor 1995 8.329
Yeğvard Kotayk 1995 11.627
Erivan Yok M.Ö. 782 1.245.700

Kırsal topluluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

A[değiştir | kaynağı değiştir]

B-G[değiştir | kaynağı değiştir]

H-K[değiştir | kaynağı değiştir]

L-O[değiştir | kaynağı değiştir]

P-T[değiştir | kaynağı değiştir]

U-Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Regional Administration Bodies". The Government of the Republic of Armenia. 2008-04-20 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080420205327/http://www.gov.am/enversion/regional_7/regional.htm. Erişim tarihi: 2008-09-11. 
  2. ^ (İngilizce) Ermenistan Anayasası'nın 108. maddesi