Eridanos (mitoloji)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eridanos veya Eridanus (GrekçeἨριδανός), Yunan mitolojisinde anlatılan bir ırmaktır. Antik Romalı şair Virgil, Aeneid (VI, 659.) adlı destansı şiirinde yer altı tanrısı Hades’in ırmaklarından birisi olarak saymıştır.

Antik kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hesiodos, Teogony’sinde saydığı ırmaklar listesinde 'derin anaforlu Eridanos' olarak bahseder. Yunan mitolojisinde, Okyanus ve Tetis’in oğludur. Irmakların kralıdır ve kıyılarında amber bulunmuştur.[1] Herodot (III, 115), Eridanos sözcüğünün Yunanca kökenli olduğunu ve bu nedenle belki de geniş bir coğrafyada olup Yunan keşfi olabileceğinden bahsetmiş, Kehribar Yolu, Po Nehrinin bitişiğinde sonlandığından bu ırmağı Po ile ilişkilendirmiştir. Rodoslu Apollonius’a ve Ovis’e göre, Kehribar (amber) güneşin çocukları Heliades’in gözyaşlarından oluşmuştur.

Gerçek ırmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerçek Eridanos’un hangisi olduğu hakkında İtalya’nın kuzeyindeki Po veya Fransa’daki Rhône Nehri olabileceği gibi değişik tahminler bulunmaktadır. Antik Yunan yazılarında kehribarca zengin Kuzey Avrupa’da bir ırmak olarak anlatılmıştır.[2] Atina yakınlarında metro çalışması esnasında yatağı bulunan küçük bir akarsuyun adı mitolojik Eridanos Irmağı'nın adından esinlenilerek verilmiştir.

Senozoik ırmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Eridanos, günümüzde Baltık Denizi’nin bulunduğu yerde bir zamanlar akmakta olduğu anlaşılan büyük bir ırmağa jeologlar tarafından verilen isimdir.[3] Irmağın drenaj sistemi Baltık Irmak Sistemi olarak bilinmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Theoi, Eridanos". 2 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2014. 
  2. ^ "the holy isle of Elektris", named for elektron, "amber", off the mouth of the Eridanos, was reached by the Argonauts, who were fleeing from the Colchians, in Rodoslu Apollonius' Argonautica, Book IV; their return trip from Colchis, in which they passed "the farthest reaches of the stream Eridanos" (iv.597), cannot be made to coincide with actual geography.
  3. ^ Overeem, I., Weltje, G.J., Bishop-Kay, C. & Kroonenberg, S.B., 2002. "The Late Cenozoic Eridanos delta system in the southern North Sea Basin: a climate signal in sediment supply?" Basin Research 13: 293–312.
  4. ^ Bijlsma, S., 1981. '"Fluvial sedimentation from the Fennoscandian area into the North-West European Basin during the Late Cenozoic". Geologie en Mijnbouw, 60: 337–345.