Erice, İtalya

Koordinatlar: 38°2′13″K 12°35′11″D / 38.03694°K 12.58639°D / 38.03694; 12.58639
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erice
Città di Erice
İtalya üzerinde Erice
Erice
Erice
Ülkeİtalya İtalya
BölgeSicilya
İlTrapani
İdare
 • Belediye BaşkanıDaniela Toscano
Yüzölçümü
 • Toplam47 km²
Rakım751 m
Nüfus
 (31 Mart 2020)
 • Toplam27,465
 • Yoğunluk580/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
91016
Alan kodu0923

Erice (Sicilyaca: Èrici), İtalya'da yönetsel bakımdan Sicilya Özerk Bölgesi ve Trapani ili'ne bağlı tarihi bir kasaba ve bir komün. Erice 1934'a kadar Monte San Giuliano adını taşımaktaydı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Erice antik çağlarda Anadolu'dan Truva'dan göç etmiş olan "Elimi" kavimi tarafından kurulmuş eski antik bir yerleşkedir. Önce Grek koloniciler tarafından ele geçirilip halkının Helenleştirildiği kabul edilir.

Grek mitlerine göre ismi "Eryx" 'den gelmektedir. "Eryx" mitlere göre bu şehrin kurucusu kral olup bu şehre antik ismi olan "Eryx" ismini vermiştir. Kral Eryx mitlere göre ya deniz tanrısı Poseidon ya da tanrıça Afrodit ile Elimi kralı "Butes"'in oğludur. Mite göre Eryx iyi bir boksördü; ama Herakles ile yaptığı bir boks maçı sonunda yenilip öldürülmüştür.

Birinci Pön Savaşı sırasında bu şehir Kartacalılar tarafından ele geçirilmiş ve yakılıp yıkılmıştır. Bundan sonra önemini kaybetmiştir. Antik Romalılar ve Bizanslılarin Sicilya'yı idare çağlarında bu şehirden hiç bahis bulunmamaktadır.

831'de o zaman ufak köy olan Erice Araplardan Aglebiler eline geçmiştir. Araplar bu şehre stratejik durumu dolayısıyla önem verip; şehirde şimdi "Pepoli Şatosu" olarak adlandırılan bir kale kurup; şehri Cebel Hamit olarak adlandırmışlardır. Şehir üç yüz yıldan uzun bir dönem Araplar tarafından idare edilmiştir. 1167'de Sicilya'nın diğer tarafları gibi Normanlar eline geçmiştir. Normanlar da bu şehirde ikinci bir "Venüs Şatosu" olarak adlandırılan bir Norman Şatosu yaptırmışlardır. Şehre Monte San Giuliano ismini vermişlerdir. Bu şehrin ismi 1934'e kadar "Monte San Giuliano" kalmıştır ve o zaman Faşist Parti idaresi tarafından eski mitlere atıfla "Erice" olarak adlandırılmıştır.

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Erice'nin Trepanı ili ve Sicilya içinde konumu

Erice Sicilya'da Trapanı ilinde bulunmaktadır. Tarihsel şehir denizden 750m yükseklikte olan "Erice Dağı" üzerinde kurulmuştur. Şehirden batıya doğru bakıldığında deniz sahilinde bulunan Trapani şehri ve Marsala şehri; kuzeydoğuya bakıldığı zaman "Punta del Saraceno" ve "Capo San Vito" burunları ve Sicilya adasının kuzeybatısında açıklarında bulunan Aegadian adalarının muhteşem manzaraları görülmektedir.

Erice şehrinin dağ üzerinde bulunan mevki ile sahilde bulunan Trapanı'nın bir varoşu arasında Mart-ortasından Aralık sonuna kadar işleyen bir "teleferik" hattı bulunmaktadır.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Erice komününün nüfusu (2009 tahminleri itibarıyla) 28.534 kişidir ve nüfus yoğunluğu 606,42 kişi/km² olur. Erice komününün belediye sınırları içinde nüfusunun 19. ve 20. yüzyıllarda gelişmesi resmi nüfus sayımı sonuçlarına göre şu gösterimde özetlenmiştir:[1]

Kişi

Bağlı semt ve köyler[değiştir | kaynağı değiştir]

Erice'ye şu semt/köyler bağlıdır:Napola, Ballata, Casa Santa, Pizzolungo

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Erice ile ortak sınırı bulunan komünler şunlardır: Buseto Palizzolo, Paceco, Trapani, Valderice

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak:İtalyanca Wikipedia "Erice" maddesi 13 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]