En uzun yaşayan devlet liderleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu makale yaşayan ya da ölmüş en yaşlı 100 devlet başkanı, devlet başkanı temsilcileri veya hükümet başkanları (genellikle Cumhurbaşkanı, Başbakan veya Hükümdar) listesidir. Şu anda yaşayan liderler kalın, italik ve altın renginde yazılmıştır.

Chau Sen Cocsal Chhum, Kamboçya Başbakanı (1962), en uzun yaşayan lider.
Celâl Bayar, Başbakan (1937–1939) ve Türkiye Cumhurbaşkanı (1950–1960), 2. en uzun yaşayan lider.
Naruhiko Higashikuni, Japonya Başbakanı (1945), 5. en uzun yaşayan lider.
Willem Drees, Hollanda Başbakanı (1948–1958), 6. en uzun yaşayan lider.
Zhang Qun, Çin Cumhuriyeti Başbakanı (1947–1948), 7. en uzun yaşayan lider.
Christopher Hornsrud, Norveç Başbakanı (1928), 9. en uzun yaşayan lider.
Piet de Jong, Hollanda Başbakanı (1967–1971), yaşayan en yaşlı eski devlet başkanı.
Sıra İsim Ülke Mevki Doğum Ölüm Yaşı
1 Chau Sen Cocsal Chhum Kamboçya Başbakan (1962) 1905 2009 103 yıl, 135 gün
2 Celâl Bayar Türkiye Başbakan (1937–1939)
Cumhurbaşkanı (1950–1960)
1883 1986 103 yıl, 98 gün
3 Antoine Pinay Fransa Başbakan (1952–1953) 1891 1994 102 yıl, 348 gün
4 Kazi Lhendup Dorjee Sikkim Başbakan (1974–1975) 1904 2007 102 yıl, 290 gün
5 Naruhiko Higashikuni Japonya Başbakan (1945) 1887 1990 102 yıl, 48 gün
6 Willem Drees Hollanda Başbakan (1948–1958) 1886 1988 101 yıl, 314 gün
7 Zhang Qun Çin Cumhuriyeti Başbakan (1947–1948) 1889 1990 101 yıl, 219 gün
8 Bernardino González Ruíz Panama Cumhurbaşkanı (1963) 1911 2012 101 yıl, 64 gün
9 Christopher Hornsrud Norveç Başbakan (1928) 1859 1960 101 yıl, 28 gün
10 Hassan al-Hakim Suriye Başbakan (1941–1942, 1951) 1886 1988 101 yıl, 1 day -
102 yıl, 364 gün[1]
11 Xenophon Zolotas Yunanistan Başbakan (1989–1990) 1904 2004 100 yıl, 76 gün
12 Mukhtar Mohamed Hussein Somali Cumhurbaşkanı (1969) 1912 2012 100 yıl, 0 to 163 gün[2]
13 Hastings Banda Malavi Başbakan (1964–1966)
Cumhurbaşkanı (1966–1994)
1898 1997 99 yıl, 270 to 297 gün[3]
14 Johan Ferrier Surinam Cumhurbaşkanı (1975–1980) 1910 2010 99 yıl, 237 gün
15 Gulzarilal Nanda Hindistan Başbakan (1964, 1966) 1898 1998 99 yıl, 195 gün
16 Abdul Momin Brunei Sultan (1852–1885) 1785 1885 99 yıl, 150 gün to
100 yıl, 149 gün[4]
17 Anthony Mamo Malta Genel Vali (1971–1974)
Cumhurbaşkanı (1974–1976)
1909 2008 99 yıl, 113 gün
18 Michail Stasinopoulos Yunanistan Cumhurbaşkanı (1974–1975) 1903 2002 99 yıl, 96 gün
19 Clifford Campbell Jamaika Genel Vali (1962–1973) 1892 1991 99 yıl, 65 to 94 gün[5]
20 Morarji Desai Hindistan Başbakan (1977–1979) 1896 1995 99 yıl, 40 gün
21 Vo Chi Cong Vietnam Danıştay Başkanı (1987–1992) 1912 2011 99 yıl, 32 gün
22 Aden Abdullah Osman Daar Somali Başbakan (1960–1967) 1908 2007 99 yıl, 17 to 158 gün[6]
23 Abdel Halim Muhammad Sudan Egemenlik Üyesi Komitesi
(1964–1965)
1910 2009 99 yıl, 6 gün
24 Censu Tabone Malta Cumhurbaşkanı (1989–1994) 1913 2012 98 yıl, 349 gün
25 V.K. Wellington Koo Çin Cumhuriyeti Başbakan (1924)
Cumhurbaşkanı (1926–1927)
1887 1985 98 yıl, 289 gün
26 Émile Reuter Lüksemburg Başbakan (1918–1925) 1874 1973 98 yıl, 257 gün
27 Pierre Harmel Belçika Başbakan (1965–1966) 1911 2009 98 yıl, 244 gün
28 Joseph Paul-Boncour Fransa Başbakan (1932–1933) 1873 1972 98 yıl, 237 gün
29 Isidro Ayora Ekvador Başbakan (1926–1931) 1879 1978 98 yıl, 201 gün
30 Mamadou Dia Senegal Başbakan (1960–1962) 1910 2009 98 yıl, 191 gün
31 Nouhak Phoumsavanh Laos Cumhurbaşkanı (1992–1998) 1910 2008 98 yıl, 153 gün
32 Borys Mykolaiovych Martos Ukrayna Başbakan (1919) 1879 1977 98 yıl, 152 gün
33 Artúr Görgey Macaristan Vali-Başkan Vekili (1849) 1818 1916 98 yıl, 107 gün
34 Venceslau Brás Brezilya Başbakan (1914–1918) 1868 1966 98 yıl, 79 gün
35 Piet de Jong Hollanda Hollanda Başbakanı (1967–1971) 1915 Hayatta &0000000000000099.00000099 yıl, &0000000000000021.00000021 gün
36 Ramasvami Venkataraman Hindistan Başbakan (1987–1992) 1910 2009 98 yıl, 54 gün
37 Dezso Pattantyús-Ábrahám Macaristan Başbakan (1919) 1875 1973 98 yıl, 15 gün
38 Gabriel París Gordillo Kolombiya Başbakan (1957–1958) 1910 2008 98 yıl, 13 gün
39 Ignaz von Plener Cisleithania Başbakan (1870) 1810 1908 97 yıl, 272 gün
40 Domhnall Ua Buachalla İrlanda Genel Vali (1932–1936) 1866 1963 97 yıl, 267 gün
41 Federico Páez Ekvador Başbakan (1935–1937) 1876 1974 97 yıl, 209 gün to
98 yıl, 208 gün[7]
42 Howard Cooke Jamaika Genel Vali (1991–2006) 1915 Hayatta &0000000000000098.00000098 yıl, &0000000000000162.000000162 gün
41 He Yingqin Çin Cumhuriyeti Başbakan (1949) 1890 1987 97 yıl, 202 gün
44 Alfredo Solf y Muro Peru Başbakan (1939–1944) 1872 1969 97 yıl, 152 gün
45 Armando Villanueva Peru Başbakan (1988–1989) 1915 2013 97 yıl, 140 gün
46 Ion Gheorghe Maurer Romanya Meclis Kurulu Başkanı (1958–1961)
Danıştay Vekil Başkanı (1965)
Başbakan (1961–1974)
1902 2000 97 yıl, 138 gün
47 Martial Célestin Haiti Başbakan (1988) 1913 2011 97 yıl, 123 gün
48 Gheorghe Apostol Romanya Komünist Partisi Genel Sekreteri (1954–1955) 1913 2010 97 yıl, 97 gün
49 Pierre Antoine Laloy Fransa Ulusal Kongre Başkanı (1793) 1749 1846 97 yıl, 59 gün
50 Nguyen Van Tam Güney Vietnam Başbakan (1952–1953) 1893 1990 97 yıl, 0 to 325 gün[8]
51 Konstantinos Kollias Yunanistan Başbakan (1967) 1901 1998 97 yıl, 0 to 193 gün[9]
52 Gough Whitlam Avustralya Başbakan (1972–1975) 1916 Hayatta &0000000000000097.00000097 yıl, &0000000000000287.000000287 gün
53 Granito Pignatelli di Belmonte Kutsal Makam Vekil (1939) 1851 1948 96 yıl, 312 gün
54 Khertek Anchimaa-Toka Tuva (1940–1944) 1912 2008 96 yıl, 308 gün
55 Camille Huysmans Belçika Başbakan (1946–1947) 1871 1968 96 yıl, 273 gün
56 Yitzhak Shamir İsrail Başbakan (1983–1984, 1986–1992) 1915 2012 96 yıl, 252 gün
57 Habib Burgiba Tunus Başbakan (1956–1957)
Cumhurbaşkanı (1957–1987)
1903 2000 96 yıl, 246 gün
58 Vyacheslav Molotov SSCB Başbakan (1930–1941) 1890 1986 96 yıl, 244 gün
59 Ramón José Velásquez Venezuela Cumhurbaşkanı (1993–1994) 1916 Hayatta &0000000000000097.00000097 yıl, &0000000000000147.000000147 gün
60 Cesáreo Octavio Deustua Escarza Peru Başbakan (1902) 1849 1945 96 yıl, 137 gün
61 Do Muoi Vietnam Başbakan (1988–1991)
Komünist Partisi Genel Sekreteri
(1991–1997)
1917 Hayatta &0000000000000097.00000097 yıl, &0000000000000081.00000081 gün
62 Pedro Lascuráin Meksika Cumhurbaşkanı (1913) 1856 1952 96 yıl, 74 gün
63 Federico Chávez Paraguay Cumhurbaşkanı (1949–1954) 1882 1978 96 yıl, 68 gün
64 Fumio Goto Japonya Başbakan (1936) 1884 1980 96 yıl, 55 gün
65 Mario Echandi Jiménez Kosta Rika Cumhurbaşkanı (1958–1962) 1915 2011 96 yıl, 42 gün
66 João Lins Cansanção Brezilya Başbakan (1878–1880) 1810 1906 96 yıl, 37 gün
67 Dom Mintoff Malta Başbakan (1955–1958, 1971–1984) 1916 2012 96 yıl, 14 gün
68 Hans Schaffner İsviçre Federal Meclis Üyesi (1961–1969)
Cumhurbaşkanı (1966)
1908 2004 95 yıl, 346 gün
69 Kenan Evren Türkiye Milli Güvenlik Konseyi Başkanı
(1980–1982)
Cumhurbaşkanı (1982–1989)
1917 Hayatta &0000000000000096.00000096 yıl, &0000000000000281.000000281 gün
70 Joaquín Balaguer Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (1960–1962, 1966–1978,
1986–1996)
1906 2002 95 yıl, 316 gün
71 Tomás Romero Pereira Paraguay Cumhurbaşkanı (1954) 1886 1982 95 yıl, 312 gün
72 Juan José Estrada Nikaragua Cumhurbaşkanı (1910–1911) 1872 1967 95 yıl, 191 gün
73 Pote Sarasin Tayland Başbakan (1957) 1905 2000 95 yıl, 187 gün
74 Tahar Ben Ammar Tunus Başbakan (1956) 1889 1985 95 yıl, 166 gün
75 Paal Berg Norveç Norveç Başkan Vekili (1945) 1873 1968 95 yıl, 126 gün
76 Ahmed Ben Bella Algeria Cumhurbaşkanı (1963–1965) 1916 2012 95 yıl, 108 gün
77 Philippe Pétain Fransa Başbakan (1940)
Cumhurbaşkanı (1940–1944)
1856 1951 95 yıl, 90 gün
78 Émile Derlin Zinsou Dahomey Cumhurbaşkanı (1968–1969) 1918 Hayatta &0000000000000096.00000096 yıl, &0000000000000032.00000032 gün
79 Léopold Sédar Senghor Senegal Cumhurbaşkanı (1960–1980) 1906 2001 95 yıl, 72 gün
80 Petar Stambolic Yugoslavya Başbakan (1963–1967)
Cumhurbaşkanı (1982–1983)
1912 2007 95 yıl, 71 gün
81 Aníbal Portillo El Salvador Civic-Military Directory Member
(1961–1962)
1914 2010 95 yıl, 57 gün
82 Pak Song-chol Kuzey Kore Başbakan (1976–1977) 1913 2008 95 yıl, 56 gün
83 Max Petitpierre İsviçre Federal Meclis Üyesi (1944–1961)
Cumhurbaşkanı (1950, 1955, 1960)
1899 1994 95 yıl, 27 gün
84 Yasuhiro Nakasone Japonya Başbakan (1982–1987) 1918 Hayatta &0000000000000095.00000095 yıl, &0000000000000332.000000332 gün
54 Saeb Salam Lebanon Başbakan (1952, 1953, 1960–1961,
1970–1973)
1905 2000 95 yıl, 4 gün
86 Hassan ibn Yahya Kuzey Yemen Başbakan (1948–1955) 1908 2003 95 yıl, 0 gün
87 Guillermo Tell Villegas Pulido Venezuela Cumhurbaşkanı (1892) 1854 1949 94 yıl, 362 gün
88 José Bustamante y Rivero Peru Cumhurbaşkanı (1945–1948) 1894 1989 94 yıl, 361 gün
89 Juliana Hollanda Kraliçe (1948–1980) 1909 2004 94 yıl, 325 gün
90 Nelson Mandela Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (1994–1999) 1918 Hayatta &0000000000000095.00000095 yıl, &0000000000000280.000000280 gün
91 Emilio Aguinaldo Filipinler Cumhurbaşkanı (1899–1901) 1869 1964 94 yıl, 321 gün
92 Constantin Ion Parhon Romanya Kurul Başkanı (1947–1948)
Meclis Kurulu Başkanı (1948–1952)
1874 1969 94 yıl, 298 gün
93 Maarouf al-Dawalibi Suriye Başbakan (1951, 1961–1962) 1909 2004 94 yıl, 292 gün
94 Emiliano Chamorro Vargas Nikaragua Cumhurbaşkanı (1917–1921, 1926) 1871 1966 94 yıl, 291 gün
95 Martti Miettunen Finlandiya Başbakan (1961–1962, 1975–1977) 1907 2002 94 yıl, 277 gün
96 Sanya Dharmasakti Tayland Başbakan (1973–1975) 1907 2002 94 yıl, 276 gün
97 Kiro Gligorov Makedonya Cumhurbaşkanı (1991–1999) 1917 2012 94 yıl, 245 gün
98 Konstantinos Mitsotakis Yunanistan Başbakan (1990–1993) 1918 Hayatta &0000000000000095.00000095 yıl, &0000000000000188.000000188 gün
99 Pierre Graber İsviçre Federal Meclis Üyesi (1970–1978)
Cumhurbaşkanı (1975)
1908 2003 94 yıl, 225 gün
100 Héctor Trujillo Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (1952–1960) 1908 2002 94 yıl, 196 gün

Eklenmeyenler

Aşağıdaki kişi(ler) #100 listesindeki kişilerden çok yaşamış olabilir ancak tam yaşı belli olmadığı için listeye dahil edilmemiştir.

İsim Ülke Mevki Doğum Ölüm Yaşı
Naci Talib Irak Başbakan (1966–1967) 1917 2012 94 yıl, 159 - 235 gün[10]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The dates of birth and death for al-Hakim are unknown.
  2. ^ The exact date of birth for Hussein is unknown, but he was at least 100 years old at the time of his death.
  3. ^ The date of birth for Banda is unknown.
  4. ^ The exact date of birth for Momin is unknown.
  5. ^ The exact date of death for Campbell is unknown.
  6. ^ The date of birth for Daar is unknown.
  7. ^ The exact date of death for Páez is unknown.
  8. ^ The exact date of birth for Nguyen is unknown.
  9. ^ The exact date of birth for Kollias is unknown.
  10. ^ The date of birth for Talib is unknown, though he was born in the Islamic year of 1335 and late 1917.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]