En İyi Kadın Oyuncu SAG Ödülü listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

En İyi Kadın Oyuncu SAG Ödülü (Screen Actors Guild Award for Best Actress - Motion Picture) kazananların ve adayların listesi;

En İyi Kadın Oyuncu SAG Ödülü, 1994 yılından bu yana verilmektedir. Bu ödülü alıp En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü (Oscar) alamayan sadece 6 oyuncu vardır. Bunlar; Jodie Foster oynadığı Nell filmiyle, Annette Bening oynadığı American Beauty filmiyle, Julie Christie oynadığı Away From Her filmiyle, Renée Zellweger oynadığı Chicago filmiyle Meryl Streep oynadığı Doubt filmiyle ve Viola Davis oynadığı The Help (film) filmiyle.

Sadece bir En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü sahibi bu ödüle aday gösterilmemiştir. 2008 yılında Kate Winslet Oscar kazanmış ancak aynı rolü ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu SAG Ödülünü almıştır. Yine de aynı yıl En İyi Kadın Oyuncu dalında bu ödüle başka bir filmi Revolutionary Road ile aday gösterilmiştir.

Meryl Streep bu ödüle 7 kez aday gösterilmiş ve böylelikle bu ödüle en fazla aday gösterilen oyuncu olmuştur. Kate Winslet ödüle 4 kez aday gösterilmesine rağmen hiç kazanamamıştır. Ödülü kazanamadan en fazla aday gösterilen oyuncu kendisidir.

En genç aday gösterilen oyuncu 2004 yılında Thirteen filmiyle 16 yaşında aday olan Evan Rachel Wood'dur. En yaşlı aday gösterilen oyuncu ise 2007 yılında Notes on a Scandal filmiyle 72 yaşında aday olan Judi Dench'dir. Note:


Kazananlar ve adaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

1990s[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Oyuncu Film Adaylar
Year Actress Film Character
1994 Jodie Foster Nell Nell Kellty
Jessica Lange Blue Sky Carly Marshall †
Meg Ryan When a Man Loves a Woman Alice Green
Susan Sarandon The Client Reggie Love ‡
Meryl Streep The River Wild Gail Hartman
1995 Susan Sarandon Dead Man Walking Helen Prejean
Joan Allen Nixon Pat Nixon
Elisabeth Shue Leaving Las Vegas Sera ‡
Meryl Streep The Bridges of Madison County Francesca Johnson ‡
Emma Thompson Sense and Sensibility Elinor Dashwood ‡
1996 Frances McDormand Fargo Marge Gunderson
Brenda Blethyn Secrets & Lies Cynthia Rose Purley ‡
Diane Keaton Marvin's Room Bessie ‡
Gena Rowlands Unhook the Stars Mildred Hawks
Kristin Scott Thomas The English Patient Katharine Clifton ‡
1997 Helen Hunt As Good as It Gets Carol Connelly
Helena Bonham Carter The Wings of the Dove Kate Croy ‡
Judi Dench Mrs. Brown Queen Victoria
Pam Grier Jackie Brown Jackie Brown
Robin Wright Penn She's So Lovely Maureen Murphy Quinn
Kate Winslet Titanic Rose DeWitt Bukater ‡
1998 Gwyneth Paltrow Shakespeare in Love Viola De Lesseps
Cate Blanchett Elizabeth Queen Elizabeth I
Jane Horrocks Little Voice Little Voice
Meryl Streep One True Thing Kate Gulden ‡
Emily Watson Hilary and Jackie Jacqueline du Pré
1999 Annette Bening American Beauty Carolyn Burnham
Janet McTeer Tumbleweeds Mary Jo Walker ‡
Julianne Moore The End of the Affair Sarah Miles ‡
Meryl Streep Music of the Heart Roberta Guaspari
Hilary Swank Boys Don't Cry Brandon Teena

2000s[değiştir | kaynağı değiştir]

Year Actress Film Character
2000 Julia Roberts Erin Brockovich Erin Brockovich
Joan Allen The Contender Laine Billings Hanson ‡
Juliette Binoche Chocolat Vianne Rocher ‡
Ellen Burstyn Requiem for a Dream Sara Goldfarb ‡
Laura Linney You Can Count on Me Samantha "Sammy" Prescott ‡
2001 Halle Berry Monster's Ball Leticia Musgrove
Jennifer Connelly A Beautiful Mind Alicia Nash
Judi Dench Iris Iris Murdoch
Sissy Spacek In the Bedroom Ruth Fowler ‡
Renée Zellweger Bridget Jones's Diary Bridget Jones ‡
2002 Renée Zellweger Chicago Roxie Hart
Salma Hayek Frida Frida Kahlo
Nicole Kidman The Hours Virginia Woolf
Diane Lane Unfaithful Connie Sumner ‡
Julianne Moore Far from Heaven Cathy Whitaker ‡
2003 Charlize Theron Monster Aileen Wuornos
Patricia Clarkson The Station Agent Olivia Harris
Diane Keaton Something's Gotta Give Erica Barry ‡
Naomi Watts 21 Grams Cristina Peck ‡
Evan Rachel Wood thirteen Tracy Louise Freeland
2004 Hilary Swank Million Dollar Baby Maggie Fitzgerald
Annette Bening Being Julia Julia Lambert ‡
Catalina Sandino Moreno Maria Full of Grace María Álvarez ‡
Imelda Staunton Vera Drake Vera Drake ‡
Kate Winslet Eternal Sunshine of the Spotless Mind Clementine Kruczynski ‡
2005 Reese Witherspoon Walk the Line June Carter
Judi Dench Mrs. Henderson Presents Laura Henderson ‡
Felicity Huffman Transamerica Stanley Schupak/Sabrina "Bree" Osbourne ‡
Charlize Theron North Country Josey Aimes ‡
Ziyi Zhang Memoirs of a Geisha Chiyo Sakamoto/Sayuri Nitta
2006 Helen Mirren The Queen Queen Elizabeth II
Penélope Cruz To Return (Volver) Raimunda ‡
Judi Dench Notes on a Scandal Barbara Covett ‡
Meryl Streep The Devil Wears Prada Miranda Priestly ‡
Kate Winslet Little Children Sarah Pierce ‡
2007 Julie Christie Away From Her Fiona Anderson
Cate Blanchett Elizabeth: The Golden Age Queen Elizabeth I
Marion Cotillard La Vie en Rose Edith Piaf
Angelina Jolie A Mighty Heart Mariane Pearl
Ellen Page Juno Juno MacGuff ‡
2008 Meryl Streep Doubt Aloysius Beauvier
Anne Hathaway Rachel Getting Married Kym ‡
Angelina Jolie Changeling Christine Collins
Melissa Leo Frozen River Ray Eddy ‡
Kate Winslet Revolutionary Road April Wheeler
2009 Sandra Bullock The Blind Side Leigh Anne Tuohy
Helen Mirren The Last Station Sophia Tolstaya
Carey Mulligan An Education Jenny Miller ‡
Gabourey Sidibe Precious Claireece "Precious" Jones ‡
Meryl Streep Julie & Julia Julia Child

2010s[değiştir | kaynağı değiştir]

Year Actress Film Character
2010 Natalie Portman Black Swan Nina Sayers
Annette Bening The Kids Are All Right Nic ‡
Nicole Kidman Rabbit Hole Becca ‡
Jennifer Lawrence Winter's Bone Ree Dolly ‡
Hilary Swank Conviction Betty Anne Waters
2011 Viola Davis The Help Aibileen Clark
Glenn Close Albert Nobbs Albert Nobbs ‡
Meryl Streep The Iron Lady Margaret Thatcher
Tilda Swinton We Need to Talk About Kevin Eva Khatchadourian
Michelle Williams My Week with Marilyn Marilyn Monroe
2012 Jennifer Lawrence Silver Linings Playbook Tiffany Maxwell †
Jessica Chastain Zero Dark Thirty Maya ‡
Marion Cotillard Rust and Bone Stéphanie
Helen Mirren Hitchcock Alma Reville
Naomi Watts The Impossible Maria Bennett