En çok ziyaret edilen müzeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Louvre Sarayı (Richelieu tarafı)
Metropolitan Sanat Müzesi, New York, Amerika Birleşik Devletleri
British Museum, Londra, Birleşik Krallık
Tate Modern, Londra, Birleşik Krallık
Ulusal Galeri, Londra, Birleşik Krallık
Vatikan Müzesi, Vatikan
Ulusal Sarayı Müzesi, Taipei, Tayvan
Ulusal Galeri, Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri
Centre Pompidou, Paris, Fransa
Orsay Müzesi, Paris, Fransa
Victoria ve Albert Müzesi, Londra, Birleşik Krallık
Kore Ulusal Müzesi, Seoul, Güney Kore

Bu makalede, dünya üzerinde en çok ziyaret edilen sanat müzeleri listelenmektedir. Bu listede yer alan 100 müze, Nisan 2013 tarihinde Sanat Gazetesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda derlenen verilere dayanmaktadır.[1] İlk 100 müze sıralaması içinde en fazla sayıda müze ziyareti gerçekleştirilen ülke İngiltere olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri ise bu listedeki müzelerinin çokluğu ile dikkat çekmektedir. Bu listede ayrıca geçici sanat sergilerini organize eden sergi merkezleride yer almaktadır. Her yıl yaklaşık 12 milyon ziyaretçi çeken[2] Pekin'deki Saray Müzesi, 2012 yılında 2.800.000 ziyaretçi toplayan[3] Madrid'de yer alan Prado Müzesi ve 2011 yılında 1,767,092 ziyaretçisi olan[4] Meksiko'daki Ulusal Antropoloji Müzesi gibi önemli müzeler listeye dahil edilmemiştir.

Sıra Müze Şehir Ülke Ziyaretçi sayısı
1
Louvre Paris  Fransa 9,720,260
2
Metropolitan Museum of Art New York City  ABD 6,115,881
3
British Museum Londra  Birleşik Krallık 5,575,946
4
Tate Modern Londra  Birleşik Krallık 5,304,710
5
National Gallery Londra  Birleşik Krallık 5,163,902
6
Vatikan Müzesi Vatikan  Vatikan 5,064,546
7
National Palace Museum Taipei  Tayvan 4,360,815
8
Ulusal Sanat Galerisi Washington, D.C.  ABD 4,200,000
9
Centre Pompidou Paris  Fransa 3,800,000
10
Orsay Müzesi Paris  Fransa 3,600,000
11
Victoria ve Albert Müzesi Londra  Birleşik Krallık 3,231,700
12
Kore Ulusal Müzesi Seoul  Güney Kore 3,128,550
13
Ermitaj Müzesi St. Petersburg  Rusya 2,882,385
14
Museum of Modern Art New York City  ABD 2,805,659
15
Kore Ulusal Halk Müzesi Seoul  Güney Kore 2,640,264
16
Reina Sofía Madrid  İspanya 2,565,000
17
Centro Cultural Banco do Brasil Rio de Janeiro  Brezilya 2,235,354
18
Ulusal Portre Galerisi Londra  Birleşik Krallık 2,096,858
19
Şanghay Müzesi Shanghai  Çin 1,944,820
20
İskoçya Ulusal Müzesi Edinburgh  Birleşik Krallık 1,893,521
21
Uffizi Floransa  İtalya 1,769,217
22
Moskova Kremlin Moskova  Rusya 1,735,600
23
İskoçya Ulusal Galerisi[a] Edinburgh  Birleşik Krallık 1,604,105
24
J. Paul Getty Museum[b] Los Angeles  ABD 1,590,608
25
National Gallery of Victoria[c] Melbourne  Avustralya 1,571,333
26
Tate Britain Londra  Birleşik Krallık 1,536,833
27
Grand Palais Paris  Fransa 1,518,927
28
Tokyo Ulusal Müzesi Tokyo  Japonya 1,504,286
29
Tretyakov Devlet Galerisi Moskova  Rusya 1,491,575
30
Van Gogh Müzesi Amsterdam  Hollanda 1,486,281
31
Queensland Sanat Galerisi/GoMA[d] Brisbane  Avustralya 1,480,944
32
FAMSM[e] San Francisco  ABD 1,448,176
33
Chicago Sanat Enstitüsü Chicago  ABD 1,438,158
34
Saatchi Gallery Londra  Birleşik Krallık 1,413,605
35
Pergamonmuseum Berlin  Almanya 1,410,000
36
Gyeongju Ulusal Müzesi Gyeongju  Güney Kore 1,378,074
37
Doge's Palace, Venice|Palazzo Ducale Venedik  İtalya 1,323,508
38
Musée du quai Branly Paris  Fransa 1,310,148
39
Institut Valencià d'Art Modern Valencia  İspanya 1,296,284
40
Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi Seoul  Güney Kore 1,284,038
41
Museo Thyssen-Bornemisza Madrid  İspanya 1,255,281
42
SAAM/Renwick Washington, D.C.  ABD 1,231,983
43
Galleria dell'Accademia Floransa  İtalya 1,225,254
44
Centro Cultural Banco do Brasil Brasília  Brezilya 1,215,763
45
Royal Academy of Arts Londra  Birleşik Krallık 1,202,801
46
Yeni Güney Galler Sanat Galerisi Sidney  Avustralya 1,195,176
47
Parco del Castello di Miramare Trieste  İtalya 1,189,661
48
Guggenheim Müzesi New York City  ABD 1,188,839
49
LACMA Los Angeles  ABD 1,172,841
50
Palazzo Reale Milan  İtalya 1,167,744
51
Rus Devlet Müzesi St. Petersburg  Rusya 1,144,164
52
Upper and Lower Belvedere Vienna  Avusturya 1,108,658
53
Picasso Müzesi Barcelona  İspanya 1,087,765
54
Çin Ulusal Sanat Müzesi Beijing  Çin 1,080,000
55
Ulusal Portre Galerisi Washington, D.C.  ABD 1,078,774
56
Mori Sanat Müzesi Tokyo  Japonya 1,066,088
57
Kelvingrove Sanat Galerisi ve Müzesi Glasgow  Birleşik Krallık 1,037,594
58
Ontario Kraliyet Müzesi Toronto  Kanada 1,025,920
59
Akropolis Müzesi Atina  Yunanistan 1,020,462
60
Guggenheim Bilbao  İspanya 1,014,104
61
Riverside Müzesi Glasgow  Birleşik Krallık 1,008,092
62
Güzel Sanatlar Müzesi Boston  ABD 998,214
63
Ulusal Sanat Merkezi, Tokyo Tokyo  Japonya 991,182
64
CaixaForum Barcelona Barcelona  İspanya 971,101
65
Centro Cultural Banco do Brasil Sao Paulo  Brezilya 971,005
66
Rijksmuseum Amsterdam  Hollanda 965,000
67
National Museum of Western Art Tokyo  Japonya 940,433
68
Palazzo Strozzi Florence  İtalya 934,563
69
Parco di Capodimonte Naples  İtalya 923,706
70
Australian Centre for the Moving Image Melbourne  Avustralya 922,213
71
Castel Sant'Angelo Rome  İtalya 905,787
72
CaixaForum Madrid Madrid  İspanya 903,922
73
Freer ve Sackler Gallerileri Washington, D.C.  ABD 869,743
74
Ashmolean Müzesi Oxford  Birleşik Krallık 846,180
75
Avustralya Çağdaş Sanat Müzesi Sidney  Avustralya 843,543
76
Philadelphia Sanat Müzesi Philadelphia  ABD 835,209
77
Museo Soumaya Mexico City  Meksika 833,196
78
İsrail Müzesi Jerusalem  İsrail 827,254
79
Museu Nacional d'Art de Catalunya Barcelona  İspanya 806,052
80
Orangerie Müzesi Paris  Fransa 800,000
81
Ontario Sanat Galerisi Toronto  Kanada 796,841
82
Melbourne Müzesi Melbourne  Avustralya 783,058
83
Birmingham Müzesi ve Sanat Galerisi Birmingham  Birleşik Krallık 764,341
84
Avustralya Ulusal Galerisi Canberra  Avustralya 755,382
85
Hirshhorn Müzesi Washington, D.C.  ABD 753,258
86
Tel Aviv Sanat Müzesi Tel Aviv  İsrail 750,000
87
Pitti Sarayı Floransa  İtalya 742,184
88
Güzel Sanatlar Müzesi Houston  ABD 737,480
89
MACBA Barcelona  İspanya 710,466
90
Viyana Sanat Tarihi Müzesi Viyana  Avusturya 703,588
91
Neues Müzesi Berlin  Almanya 701,000
92
Ullens Çağdaş Sanat Merkezi Beijing  Çin 700,000
93
Museo centrale del Risorgimento[5] Rome  İtalya 698,850
94
Reggia di Venaria Reale Venaria  İtalya 698,484
95
Vittorio Emanuele II Abidesi Roma  İtalya 689,850
96
Ulusal Portre Galerisi Canberra  Avustralya 667,383
97
İstanbul Modern İstanbul  Türkiye 665,776
98
İrlanda Ulusal Galerisi Dublin  İrlanda 660,486
99
Musée des Arts Décoratifs Paris  Fransa 655,000
100
Gwangju Ulusal Müzesi Gwangju  Güney Kore 645,061

  İskoçya Ulusal Galerisi: 961,311; İskoç Ulusal Portre Galerisi: 327,980; İskoçya Ulusal Modern Sanat Galerisi: 314,814
  Getty Center: 1,207,203; Getty Villa: 383,405
  NGV International: 894,038; Ian Potter Centre: NGV Australia: 677,295
  Queensland Sanat Galerisi: 779,706; GoMA: 701,238
  M. H. de Young Memorial Museum: 1,109,333; California Palace of the Legion of Honor: 338,843

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]