En çok ziyaret edilen sanat müzeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(En çok ziyaret edilen müzeler listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara
Louvre Sarayı (Richelieu tarafı)
Metropolitan Sanat Müzesi, New York, Amerika Birleşik Devletleri
British Museum, Londra, Birleşik Krallık
Tate Modern, Londra, Birleşik Krallık
Ulusal Galeri, Londra, Birleşik Krallık
Vatikan Müzesi, Vatikan
Ulusal Sarayı Müzesi, Taipei, Tayvan
Ulusal Galeri, Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri
Centre Pompidou, Paris, Fransa
Orsay Müzesi, Paris, Fransa
Victoria ve Albert Müzesi, Londra, Birleşik Krallık
Kore Ulusal Müzesi, Seoul, Güney Kore

Bu makalede, dünya üzerinde en çok ziyaret edilen sanat müzeleri listelenmektedir. Bu listede yer alan 100 müze, Nisan 2014 tarihinde Sanat Gazetesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda derlenen verilere dayanmaktadır.[1] İlk 100 müze sıralaması içinde en fazla sayıda müze ziyareti gerçekleştirilen ülke İngiltere olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri ise bu listedeki müzelerinin çokluğu ile dikkat çekmektedir. Bu listede ayrıca geçici sanat sergilerini organize eden sergi merkezleride yer almaktadır. Her yıl yaklaşık 12 milyon ziyaretçi çeken[2] Pekin'deki Saray Müzesi, 2012 yılında 2.800.000 ziyaretçi toplayan[3] Madrid'de yer alan Prado Müzesi ve 2011 yılında 1,767,092 ziyaretçisi olan[4] Meksiko'daki Ulusal Antropoloji Müzesi gibi önemli müzeler listeye dahil edilmemiştir.

Sıra Müze Şehir Ülke Ziyaretçi sayısı
1
Louvre Paris  Fransa 9.334.435
2
British Museum Londra  Birleşik Krallık 6.701.036
3
Metropolitan Museum of Art New York City  ABD 6.226.727
4
National Gallery Londra  Birleşik Krallık 6.031.574
5
Vatikan Müzeleri Vatican City (Roma)  Vatikan 5.978.804
6
Tate Modern Londra  Birleşik Krallık 4.884.939
7
National Palace Museum Taipei  Tayvan 4.500.278
8
Ulusal Sanat Galerisi Washington, D.C.  ABD 4.093.070
9
Musée National d'Art Moderne Paris  Fransa 3.745.000
10
Musée d'Orsay Paris  Fransa 3.500.000
11
Victoria ve Albert Müzesi Londra  Birleşik Krallık 3.290.500
12
Reina Sofía Madrid  İspanya 3.185.413
13
Museum of Modern Art New York City  ABD 3.066.337
14
National Museum of Korea Seul  Güney Kore 3.052.823
15
Ermitaj Müzesi St, Petersburg  Rusya 2.898.562
16
National Folk Museum of Korea Seul  Güney Kore 2.705.814
17
Rijksmuseum Amsterdam  Hollanda 2.520.000
18
Somerset House Londra  Birleşik Krallık 2.398.066
19
Museo del Prado Madrid  İspanya 2.306.966
20
The National Art Center Tokyo  Japonya 2.039.947
21
Centro Cultural Banco do Brasil Rio de Janeiro  Brezilya 2.034.397
22
National Portrait Gallery Londra  Birleşik Krallık 2.014.636
23
Şangay Museum Şangay  Çin Halk Cumhuriyeti 1.946.420
24
National Gallery of Victoria[i] Melbourne  Avustralya 1.940.921
25
Uffizi Floransa  İtalya 1.870.708
26
MuCEM Marsilya  Fransa 1.824.000
27
National Museum of Scotland Edinburgh  Birleşik Krallık 1.768.090
28
Moskova Kremlin Moskova  Rusya 1.758.460
29
J, Paul Getty Museum[ii] Los Angeles  ABD 1.728.815
30
FAMSF[iii] San Francisco  ABD 1.690.078
31
Art Institute of Chicago Chicago  ABD 1.539.716
32
Saatchi Gallery Londra  Birleşik Krallık 1.505.608
33
Centro Cultural Banco do Brasil Brasilia  Brezilya 1.468.818
34
National Galleries of Scotland[iv] Edinburgh  Birleşik Krallık 1.460.324
35
Van Gogh Museum Amsterdam  Hollanda 1.448.997
36
Grand Palais Paris  Fransa 1.422.013
37
Tokyo National Museum Tokyo  Japonya 1.403.909
38
Tate Britain Londra  Birleşik Krallık 1.378.272
39
Tretyakov Gallery Moskova  Rusya 1.360.000
40
Dalí Theatre and Museum Figueres  İspanya 1.333.430
41
Musée du quai Branly Paris  Fransa 1.307.326
42
Doge's Palace Venice  İtalya 1.307.230
43
Gyeongju National Museum Gyeongju  Güney Kore 1.276.165
44
Australian Centre for the Moving Image Melbourne  Avustralya 1.260.577
45
Bergama Müzesi Berlin  Almanya 1.260.000
46
Galleria dell'Accademia Floransa  İtalya 1.257.241
47
Queensland Art Gallery/GoMA[v] Brisbane  Avustralya 1.224.964
48
Mori Art Museum Tokyo  Japonya 1.223.198
49
LACMA Los Angeles  ABD 1.202.654
50
SAAM/Renwick Gallery Washington, D.C.  ABD 1.200.000
51
Guggenheim Museum New York City  ABD 1.199.123
52
Institut Valencià d'Art Modern Valencia  İspanya 1.163.419
53
Art Gallery of New South Wales Sydney  Avustralya 1.162.792
54
National Museum of Western Art Tokyo  Japonya 1.155.975
55
Museum of Fine Arts Boston  ABD 1.134.289
56
Museo Soumaya Mexico City  Meksika 1.095.000
57
Akropolis Müzesi Athens  Yunanistan 1.091.143
58
National Portrait Gallery Washington, D.C.  ABD 1.083.815
59
National Art Museum of China Pekin  Çin Halk Cumhuriyeti 1.050.000
60
Kelvingrove Art Gallery and Museum Glasgow  Birleşik Krallık 1.044.067
61
Royal Academy of Arts Londra  Birleşik Krallık 1.018.378
62
Montreal Museum of Fine Arts Montreal  Kanada 1.015.022
63
Museum of Liverpool Liverpool  Birleşik Krallık 1.015.022
64
Israel Museum Jerusalem  İsrail 966.502
65
Belvedere Vienna  Avusturya 957.802
66
Royal Ontario Museum Toronto  Kanada 956.498
66
Serpentine Gallery Londra  Birleşik Krallık 945.161
67
Thyssen-Bornemisza Müzesi Madrid  İspanya 944.827
68
Neues Museum Berlin  Almanya 940.000
69
Centro Cultural Banco do Brasil São Paulo  Brezilya 931.639
70
Guggenheim Museum Bilbao  İspanya 931.015
71
Museu Picasso Barcelona  İspanya 911.342
72
Musée de l'Orangerie Paris  Fransa 900.000
73
MCA Australia Sydney  Avustralya 894.876
74
CaixaForum Barcelona Barcelona  İspanya 892.806
75
Art Gallery of Ontario Toronto  Kanada 852.904
76
Museum of Fine Arts Houston  ABD 850.395
77
Melbourne Museum Melbourne  Avustralya 850.194
78
Merseyside Maritime Museum Liverpool  Birleşik Krallık 845.709
79
Louvre-Lens Lens  Fransa 824.898
80
Royal Palace of Milan Milan  İtalya 806.677
81
CaixaForum Madrid Madrid  İspanya 790.732
82
Kunsthistorisches Museum Vienna  Avusturya 778.853
83
National Gallery of Australia Canberra  Avustralya 770.243
84
Ashmolean Museum Oxford  Birleşik Krallık 747.874
85
Palais de Tokyo Paris  Fransa 723.259
86
World Museum Liverpool Liverpool  Birleşik Krallık 716.579
87
Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris Paris  Fransa 700.088
88
Ullens Center for Contemporary Art Pekin  Çin Halk Cumhuriyeti 700.000
89
Stedelijk Museum Amsterdam Amsterdam  Hollanda 700.000
90
Seattle Art Museum[vi] Seattle  ABD 689.582
91
Royal Museums of Fine Arts of Belgium Brussels  Belçika 662.389
92
Huntington Kütüphanesi San Marino  ABD 660.640
93
Art Gallery of South Australia Adelaide  Avustralya 660.358
94
National Portrait Gallery Canberra  Avustralya 652.759
95
Hirshhorn Museum Washington, D.C.  ABD 645.343
96
MACBA Barcelona  İspanya 643.274
97
National Gallery of Ireland Dublin  İrlanda 641.572
98
Philadelphia Museum of Art Philadelphia  ABD 639.810
99
Museu Nacional d'Art de Catalunya Barcelona  İspanya 635.917
100
Tel Aviv Museum of Art Tel Aviv  İsrail 630.000

  İskoçya Ulusal Galerisi: 961,311; İskoç Ulusal Portre Galerisi: 327,980; İskoçya Ulusal Modern Sanat Galerisi: 314,814
  Getty Center: 1,207,203; Getty Villa: 383,405
  NGV International: 894,038; Ian Potter Centre: NGV Australia: 677,295
  Queensland Sanat Galerisi: 779,706; GoMA: 701,238
  M. H. de Young Memorial Museum: 1,109,333; California Palace of the Legion of Honor: 338,843

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Top 100 Art Museum Attendance" (PDF). Londra: The Art Newspaper. Nisan 2014. http://www.museus.gov.br/wp-content/uploads/2014/04/TheArtNewspaper2013_ranking.pdf. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014 (İngilizce). 
  2. ^ G. Wayne Clough. "A Better Space". Arts & Culture. Smithsonian Magazine. http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/From-the-Castle-A-Better-Space.html. "Three museums are by far and away in a league of their own for "world’s most-visited museum." Beijing’s Palace Museum hosts almost 12 million visitors annually..." 
  3. ^ "Five years after completing its extension the Prado receives more than 3 million visitors and achieves 60% self-funding". Museo Nacional del Prado. 2 Ocak 2013. http://www.museodelprado.es/en/press/news/news/volver/72/actualidad/el-museo-del-prado-supera-los-tres-millones-de-visitantes-y-alcanza-el-60-de-autofinanciacion-es-e/. Erişim tarihi: 12 Nisan 2013. 
  4. ^ http://eleconomista.com.mx/entretenimiento/2012/01/16/turismo-cultural-supera-18-millones-visitantes