Emirşah, Anamur

Koordinatlar: 36°05′K 32°48′D / 36.083°K 32.800°D / 36.083; 32.800
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Emirşah, Mersin ilinin Anamur ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008 nüfus sayımına göre nüfusu 893'tür.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin Cumhuriyetten önceki adı Ceritler olarak bilinmektedir. Emirşah isminin kökeni bilinmemekle birlikte köy halkı eskiden yörede bir emir ya da sultan bulunduğuna dair bir efsane söylemektedir. Köy halkının buraya nereden geldiği henüz kesinlik kazanmamakla beraber, Oğuzların Avşar boyundan Ceritler adlı bir oymağın bu köye 16. yüzyılda yerleştiği rivayet edilmektedir. Osmanlı yönetimine isyan eden söz dinlemeyen asi Cerit boyunun Anadolu'nun birçok yerine devlet tarafından dağıtılarak iskan edildiği bilinmektedir. Civarda bulunan iki kilise kalıntısı 1920'li yıllardan önce mahallede ortodoks hristiyan nüfusun varlığına işaret etmektedir. Bu kiliseler 18. ve 19. yüzyılda inşa edilmişledir. Mahalledeki Ortodoks nüfusun Rum mu olduğu yoksa Türk Ortodoks (Karamanlı)mı olduğu bilinmemektedir.Mübadele ile birlikte yöre Rumları gemilere binerek Kıbrıs üstünden Rodos, Meyis adaları ve Atina'ya göç etmişlerdir. Birçok Yörük ailenin ise Toroslar'ın yaylalarından daha verimli elverişli ova topraklarına yerleştiği bilinmektedir. Mahallede bu ailelere bayırlı denmekte ve birçok aile de Sarıkeçili Yörük Obasına mensuptur.[kaynak belirtilmeli]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Anamur'a yaklaşık 3 kilometre olan köye asfalt yolla ulaşılabilir. Akdeniz'in ılıman kışları ılık ve yağışlı yazları kurak ve sıcak iklimine sahiptir. Kışın çok yağmur yağar. Bazen günlerce sürer. Yazın ise sıcaktan gündüz dışarı çıkılmaz. Halkın çoğu daha serin yaylalara göçer. Köy halkı tarımla uğraşır. En çok muz, çilek, turunçgiller, mısır, fıstık, bakla, meyve ve sebzenin her türlüsü yetiştirilir. Köy yeşil ve bol ağaçlıktır.

Altyapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Evlerde su şebekesi vardır. Okul, öğrencilerin ilçe merkezine gitmesiyle az öğrencisi kaldığı için 10 öğrenci ile devam etmektedir. Elektrik ve telefon vardır.