Emil Galip Sandalcı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Emil Galip Sandalcı

Emil Galip Sandalcı (d. 1922, İstanbul - ö. 10 Mart 1993, İstanbul), Türk gazeteci, yazar.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin bitiren Sandalcı, Michigan Üniversitesi'nde master, Harvard Üniversitesi'nde tarih, sosyoloji, antropoloji bilimleri üzerine çalışmalar yaptı. 1955 yılında bir gazetenin açtığı yarışmada birinci olarak gazetecilik mesleğine adım attı. Vatan, Ulus, Yeni Sabah, Öncü, Yeni Gazete, Demokrat, Kim, Tef, Yarın, 7 Gün, Güney gibi gazete ve dergilerde çalışan Sandalcı, 1961 yılında Yeni Türkiye Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. TRT Yönetim Kurulu üyeliği, 1960-1962 yılları arasında İstanbul Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu üyeliği, 1961-1963 arası Basın Şeref Divanı üyeliği, 1978-1986 arasında Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

TRT kadrolarında çalışırken, 1971 yılında 12 Mart 1971 Muhtırası ile Musa Öğün'ün TRT genel müdürlüğüne atanması sonucunda tutuklanıp "Yıldırım Bölge Erkekler Koğuşu"'na kondu. Tutuklu bulunduğu süre içinde işkence gördü.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmemesi için imza kampanyası başlatan Sandalcı, Erdal Öz, Şiar Yalçın ve Altan Öymen, gözaltına alındıktan sonra 12 Mart muhtıracıları tarafından Bulgaristan'a uçak kaçırdıkları iddiasıyla suçlandılar. Uçak kaçırma eylemi hiçbir zaman kanıtlanamadı.

12 Eylül Darbesi'nde kapatılıncaya kadar Demokrat gazetesinde köşe yazıları yazdı. 1981 ve 1983 yıllarında birer kez tutuklandı, "Aydınlar Dilekçesi" davasında yargılandı. Emil Galip Sandalcı, İnsan Hakları Derneği, Türk - Yunan Dostluk Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile İnsan Hakları Vakfı, Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat İçin Vakıf gibi vakıfların kurucuları arasında yer aldı. Birçok kez sivil ve askeri mahkemelerde yargılanmasına karşın, hiçbir mahkûmiyet almadı.

Cemal Süreya onun için, "Emil Galip Sandalcı, insanlığa gönderilen bir mektuptur" demiştir.