Serbest kuyruklu yarasagiller

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Emballonuroidea sayfasından yönlendirildi)
Serbest kuyruklu yarasagiller
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Chiroptera (Yarasalar)
Alt takım: Microchiroptera (Küçük yarasalar)
Üst familya: Emballonuroidea
Familya: Emballonuridae
Gervais in de Castelnau, 1855

Serbest kuyruklu yarasagiller (Emballonuridae), küçük yarasalar alt takımında yer alan bir memeli familyasıdır. Bu familyada yer alan 51 yarasa türü dünya üzerinde tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşar.[1] Tüm yarasaların en küçüklerinin bulunduğu bu familyada yer alan türlerin boyu 3,5 ila 10 cm arasında değişir. Genel olarak kahverengi ve gri renktedirler ancak Diclidurus cinsi ak renklidir.

Kısa kuyrukları vardır ve kın şeklinde olan kuyruk zarından dışarı doğru çıkar. Türlerin çoğunun kanatlarında torba şeklinde bezler bulunur. Dışarı açık olan bu bezlerden eş bulma amacıyla feromonlar salgılanabilir. Diğer türlerde boğaz bezleri bulunur ve bunlardan kuvvetli kokulu salgılar çıkarılır.[2]

Diğer yarasalardan daha aydınlık mekânlarda tünemeyi tercih ederler. Yaşadıkları yerler ağaç oyukları ya da mağaralar ve başka yapıların girişleridir. Taphozous cinsi kalabalık gruplar hâlinde tünemeyi tercih ederken diğer türler tek başlarına tünerler. Tropiklerden uzak yaşayan türler uyuşukluğa hatta kışları da kış uykusuna girebilirler.[2]

Genellikle böceklerle beslenirler ancak ara sıra meyve ile de beslenebilirler. Çoğu avlarını uçarken yakalar, bazıları da su yüzeylerinde avlanır.

Türler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Familya Emballonuridae

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Simmons, Nancy B. (2005). Wilson, Don E. ;Reeder, DeeAnn M. (Ed.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). Baltimore: Johns Hopkins University Press. ss. 312-529. ISBN 978-0-8018-8221-0. 27 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2009. 
  2. ^ a b Macdonald, D., (Ed.) (1984). The Encyclopedia of Mammals. New York: Facts on File. s. 804. ISBN 0-87196-871-1.