Elma şarabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1 pintlik bardakta elma şarabı.

Elma şarabı, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen alkollü içecek. Pek çok dilde şarap olarak anılmasına rağmen rengi ve kıvamı biraya daha yakındır. Soğuk içilir ve içine buz atılabilir. Alkol oranı %2 ile %8,5 arasında değişir.[1] Ek olarak alkole sahip olmayan alkolsüz elma şarabı da mevcuttur.

Elma Şarabının tarihi çok öncelere dayanır, Roma İmparatorluğunun Britanyayı ele geçirmesi ile burada yaşayan halkın cider denilen bir çeşit elmalı alkol içtikleri görülmüş. Kısa sürede bu içki tüm romaya yayılmış.

Elma şarabı ile Cider arasındaki en önemli fark fermentasyon süresi ve buna bağlı alkol miktarı. Elma şarabı 8-10 haftalık fermentasyon sonunda 8-9% alkol oranına sahip olur. Cider ise 3 haftalık fermantasyon sonunda 2-6%lik bir alkol oranına ve daha çok şeker miktarına sahiptir.[2]

Elma şarabı en yüksek miktarda Frankfurt (Ebbelwoi) ve çevresinde tüketilmektedir (50 litre yıllık kişi başı); Hessen Eyaletinde (10 litre yıllık kişi başı); tüm Almanyada (1 litre yıllık kişi başı). Elma şarabı pur; soda ile karıştırılıp ekşi (sauer gespritzt); fanta ya da sprite ile karıştırılarak (süß gespritzt) içilebilir. Elma şarabı Bembel(1litre-2litre-5litre-20litre en büyük Bembel 670 litre ile Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir) denen porselen sürahiye doldurulur ve Geripptes denen cam bardaklardan içilir. Diğer şarapların aksine bardak son noktasına kadar doldurulur.[3]

Temmuz ayında olan Apfelwein Festivali süresince 10 gün boyunca Hessen bölgesinde bira içimi yerini açık ara ile Elma Şarabına bırakır.

Elma suyunun özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Elma şarabına konacak olan elma suyu elma mayşi denen elmanın preslenmesi ile elde edilen tortulu elma suyudur. Bu elma suyu saklanma için uygulanan ısıtma - soğutma tekniğine tutulmadan doğrudan şarap şişesine doldurulur. 150 kilo elmadan yaklaşık olarak 100 litre elma suyu çıkmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cider | Definition, Processing, & Types | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 25 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2022. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]