Elin Pelin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Elin Pelin (yazar) sayfasından yönlendirildi)
Elin Pelin
Doğum8 Temmuz 1877
Baylovo köyü, Sofya, Bulgaristan
Ölüm3 Aralık 1949 (72 yaşında)
Sofya, Bulgaristan
MeslekYazar
Milliyet Bulgaristan

Elin Pelin (BulgarcaЕлин Пелин; 8 Temmuz 1877, Sofya - 3 Aralık 1949, Sofya), Bulgar yazardır.

Bulgar edebiyatının önemli yazarlarındandır. 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarındaki yıllarda Bulgaristan köylerinin gerçeklerini anlatan eserler vermiş ve “köy yazarı” olarak tanınmıştır. Köyde ataerkil yaşamın yıkılışını anlattığı “Gerak’giller” adlı uzun öyküsü, Bulgar edebiyatının en önemli eserleri arasında kabul edilir.[1] Çocuk edebiyatı alanında da eserler vermiştir. Bulgaristan’ın dışında Rusya’da da tanınmıştır.[1]

Adı, 1950’de Sofya’nın doğusundaki bir ilçeye verilmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1877’de Sofya yakınlarında bir köyde dünyaya geldi. Asıl adı Dimitr İvanov’dur. Ailesinin on bir çocuğundan birisi olan Dimitr’in babası, köyün eğitim-öğretim işleri ile ilgilenen aydın bir kişi idi.[1] Edebiyata ilgisi erken yaşta başladı ancak lise öğrenimini 10. sınıfta bıraktı. Sofya’ya gidip Resim Okulu’na girmek istedi ama başaramadı. Öğretmen oldu ve kendi köyünde bir sene öğretmenlik yaptı. Bu arada çeşitli dergilerde yazılarını yayımlandı ve ilgi ile karşılandı. Gördüğü ilginin verdiği cesaretle 1903’te Sofya’ya giden yazar, üniversite kütüphanesinde kütüphane memurluğu yaptı. Bulgarca “yavşan otu anlamına gelen “Pelin” takma adını bu dönemde kullanmaya başladı. Kütüphanecilik stajı için 1906-1907 arasında Fransa’da bulundu ve dil öğrendi. Bu arada tanınmış bir yazar olmuştu.

Bulgaristan’a döndükten sonra Milli Kütüphane’de çalışmaya başladı. 1926’ya kadar bu kurumda kütüphanecilik yapmayı sürdürdü. Kütüphaneciliğin yanı sıra aralarında çocuk dergisi Veselushka’nın da yer aldığı çeşitli dergilerin editörlüğünü yürüttü. Ayrıca I. Dünya Savaşı sırasında savaş muhabirliği yaptı. En ünlü eseri Gerak’giller 1911’de yayımlandı.

1926-1944 arasında Ivan Vazov Müzesi’nin yöneticisi olarak çalıştı. 1940'ta Bulgar Yazarlar Birliği başkanlığı yaptı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra ülkeye hakim olan komünist rejim tarafından eserleri sosyalist gerçekçiliğe uygun görüldü ve kara listeye alınmaktan kurtuldu. 3 Aralık 1949'da Sofya'da hayatını kaybetti.

Toprak ve Gerak'giller adlı eserleri filme çekilmiştir.

Başlıca eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Manastır Asmaları Altında
  • Leylek Yuvaları
  • Bir Yaz Günü
  • Kara Güller

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]