Elektroşok silahı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Elektroşok cihaz sayfasından yönlendirildi)
Taser, Şok cihazı bir kartuş yardımıyla iki elektrik ark arasında elektrot çıkarak oluşan
(CGI)bilgisayar tarafından oluşturulmuş, baton tutan bir adamın elektrik çarpması görüntüsü

Elektroşok silahı, kişiye önemli ölçüde zararı olmadan yüzeysel kas fonksiyonlarının ağrıya sebep olacak şekilde elektrik çarpması amacıyla tasarlanır.

Bu cihazların birden fazla türde kullanılan farklı tipleri mevcut. Sersemletici silahlar, coplar ve kemerler, oysa doğrudan temas yoluyla elektrik çarpmasına yönetmek için ince esnek teller aracılığıyla şok (yapılan elektrik silah, CEW) ve yangın mermiler. Uzun menzilli elektroşok mermiler sıradan av tüfeği ile ateş edilebilir ve teller gerekmez, hem de geliştirilmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir NASA araştırmacısı olan Jack Cover, 1969 yılında Taser silahları geliştirmeye başladı. 1974 yılında, Cover çocukluk kahramanı olan Tom Swift’ten sonra isimlendirmeyi yaptı. Taser Kamu Defender kullanılan barut liderliğindeki onun itici olarak Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Bürosu sınıflandırmak için silahın 1976 yılında John Cover patentini 1983 yılında Nova Technologies tarafından uyarlandı. XR-5000 ilk el tarzı mermi şok tabancası. XR-5000 tasarımı günümüzde yaygın olarak kullanılan kompakt el silahları için kaynak olarak kopyalanmıştır.

Çalışma Prensipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektroşok silah teknolojisi vücudun kas-tetikleme mekanizmaları geçersiz kılmak için geçici bir yüksek gerilim, düşük akım elektrik deşarjı kullanır. Alıcı elektroşok cihazına teller ile bağlı iki metal prob aracılığıyla tespit edilir. Alıcı bir elektrik akımı uygulanırken bir ağrı hissedebilir ve anlık felç olabilir. Vücudun daha hassas bölgelerine elektroşok cihazları uygulanırsa daha da ağrı verici olduğu bildirilmektedir. Şok tabancası için maksimum etkili alanlar göğüs kafesinin altı, omuzun üstü, kalçanın üstü vardır. Yüksek gerilimler kullanılır, ancak çoğu cihaz öldürücü olmayan akım kullandıkları için, ölüm genellikle oluşmaz. Ortaya çıkan "şok" kas spazmları olarak görünen kontrolsüz kas seğirmeleridir.

Elektroşok silahları iç devreler, oldukça basit osilatör, rezonans devresi (bir güç çevirici ) ve yükseltici trafo veya bir diyot - kapasitör gerilimi çarpan alternatif yüksek gerilim ve geçerli deşarj sağlar. Pillere ve modele bağlı olarak bir veya daha fazla güç olabilirı. Çıkış voltajı 100 V ile 6 KV aralığında olduğu iddia edilmektedir; akım şiddeti çıkışı 100-500 mA aralığında olduğu iddia edilmektedir; Bireysel darbe süresi 10-100 ms (mikro) aralığında olduğu iddia edilmektedir; impuls frekansı 2–40 Hz aralığında olduğu iddia edilmektedir verilen elektrik şarjı 500 MCU (15mC ila aralığında) ; Verilen enerji 0,9-10 J aralığında olduğu iddia edilmektedir. Bu hedef ile temas üzerine çıkış akımı elektroşok silahı iç devresi, deşarj dalga ve pil şartları hedef direnci, cilt türü, nem, vücut tuzluluğu, giyim gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.

Talimatlar ve kılavuzlarda yer alan bilgiler yarım saniye şok süresi insanların büyük ölçüde şiddetli ağrı ve kas kasılmaları duymasına neden olacağını belirtiyor. İki üç saniye şok alıcının sersemlemesine ve yere düşmesine sebep olacaktır. Ve üç saniye boyunca alıcıyı sarsacak ve en azından birkaç saniye alıcıyı etkisiz bırakacaktır. Uluslararası birlikler Taser konusunda uyarıyor " TASER cihazın elektrik yüküne sürekli maruz kalma (lar) genel bir yorgunluğa ve nefes yetmezliği gibi tıbbi risklere yol açabilir.“

Eski model Taser tabancalarında hiçbir otomatik durdurucu yoktu ve böylece pek çok subay potansiyel şüphelilerin yaralanması veya ölümüne sebep olmuş ve uzun bir süre bunu kullanmış. Şimdiki X26 modelinde beş saniyede otomatik durur ve daha sonra tetik başka bir "şok" göndermek için yeniden basılması gerekir. Uzun bir şok tetiğe sürekli basılı tutulduğunda olabilir ya da cihaz tam beş saniye geçmeden kapatılabilir.

Ticari olarak temin edilebilen çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kompakt bayıltıcı silahlar
Gizlenebilir silah şeklinde ve ruj ölçeğinde
Cep telefonu-tarzı elektroşok cihazı

Kompakt elektroşok cihazları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kompakt el bayıltıcı silahlar, bir uzaktan TV veya hesap makinesi büyüklüğünde olan ve kullanıldığında temas gerektirir. 1983 yılında orijinal XR-5000 tasarımı elektrotlar daha görünür uyarı olarak elektrotlar arasında gürültülü elektrik ark yapmak için uzak ayırın vardı. Bazı cihazlar şemsiye,kalem ve cep telefonları gibi diğer nesneler gizli silahlardır.

Prods elektrik şoku[değiştir | kaynağı değiştir]

1950'lerden kalma prods elektrik şoku.

Daha büyük baton tarzı Prods eşyaya benzeyen elektrikli temel tasarımdır.. Bu elektriksel olarak birbirinden izole edilmiş iki parça, iki ince çıkıntı metal bir metal uç bölüme sahip elektrotlar pil ve mekanizması ihtiva eden bir şaftın ucunda birbirinden 2.5 santimetre (1 inç) En. Milin diğer ucunda bir sap ve bir anahtar vardır. Her iki elektrot konuyu değmesi gerekir. Bazı tiplerinde baton yanları elektrotlar üzerinde baton açgözlü konuyu durdurmak için elektrikli edilebilir.

El feneri gibi bazı cihazlar da (birbirlerinden yalıtılmış parçaya ayrılmıştır) elektrik çarpmasını yönetmek için tasarlanmıştır.

Sersemleten kemerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir şok kayışı, bir batarya ve kontrol takımını taşıyan ve çözme veya çıkarmadan özneyi durdurmak için öznenin bel, bacak veya kol etrafında sabitlenmiş bir kayış olduğu gibi özellikleri içerir. Bir uzaktan kumanda sinyali özneyi elektrik çarpmasına vermek için kontrol paketi anlatmak için gönderilir. Bazı modellerde öznenin hareketi tarafından aktive edilir. Amerika Birleşik Devletleri mahkûmları kontrol etmek için bu cihazlar kullanır. Bazı sersemletici kemerler kişinin ellerini dizginlemek ve bir kayış pil ve kontrol takımını ulaşmak için beline kemeri dönen ve devre dışı bırakmak için çalışırken onu durdurmak için kasıklarının altında olabilir. Şok kemerler kamuda genellikle mevcut değildir.

Tasers
Raysun X-1,
Taser Stoper C2,

Tasers[değiştir | kaynağı değiştir]

İletken enerji cihazları (CED) gibi taserler ince esnek bir tel üzerinden şoku yönetmek için çıkan ateş mermileridir.

Kablosuz uzun menzilli elektroşok silahı[değiştir | kaynağı değiştir]

Taser International rastgele ateş eden XREP (eXtended Range Elektro-Musküler Eğik) olarak adlandırılan 12 kalibrelik av tüfeğiyle kullanılan uzun menzilli kablosuz elektro-şok mermisini geliştirdi. Bu yüksek gerilim küçük pil içerir. Aralığı şu anda 30 metre (98 ft), ancak ABD Savunma Bakanlığı teknolojisinin gelişmesini finanse, 90 metre beklenen teslimat (300 ft) 2007 yılında şirketten bu tip aralık mermi XREP mermi tartışmalı sırasında İngiliz polisi tarafından kullanılan 2010 Northumbria Polisi manhunt [15] Sonradan XREP resmen kullanımı onaylanmıştır. Birleşik Krallık tarafından doğrudan olay yerinde polise sağlandı ve silah sistemi İngiltere'de Taser International sivil şirketi ürünlerini dağıtır. Taser sistemleri sağlamak için şirketin lisansı İçişleri Bakanı Theresa May tarafından sonradan iptal edildi. Nova Teknolojileri işbirliği ile Oleg Nemtyshkin ve Leyden Gun tarafından geliştirilen bir başka uzun menzilli ise elektrik çarpan silahtır. Bu silah basit iğneler yerine dikenli dart kullanır ve bunlar hedefe sopa yerine bir yüksek gerilimli kapasitör ile tek bir sarsıntı olarak tatbik olur. Menzil 30 metre, XREP aynıdır.

Prototip tasarımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başta ABD Askeri öldürücü olmayan silahlar geliştirme konusunda artan ilgi nedeniyle, elektroşok silah yeni bir dizi tip araştırılmaktadır. Onlar "değişmekte olanlar" öldürücü olmayan silah sağlamak için tasarlanmıştır. Electrolaser hava yoluyla bir iletken iyonize kanal oluşturmak için lazer kullanan bir prototip silahtır. Bir shockround ise piezo-elektrik üretir ve mermi elektrik yükünü bırakır.

Sıvı yoluyla elektrik şoku yönetmek Silahlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıvı prototip elektroşok tabancaları iletken bir Taser (veya daha iyisi) yelpazesi sunmaktadır (örneğin, tuzlu su), ve çoklu çekim imkânı ile akım katı tel yerinde mevcuttur. Bu teknolojinin savunucularına göre, bu deney tasarımı ile ilgili zorluklar şunlardır:

  • Özne üzerine "sürekli olmayan" deşarj: sıvı akımı 9 metre (30 ft) üzerinde ve 5 saniyelik aşırı deşarj ihtiyacı
  • Özneyle dibinde iletken sıvı "birleştirilmesi" gözlemleyerek görevlileri tarafından öznenin yakalanmasını zor hale getirir.
  • Mesafelerde sıvıyı yönetmek için, bir "su tabancası" gibi kullanılan sıvının büyük bir tank ve bir itici kutunun taşıması gerekir.

Rheinmetall W & M tarafından açıklanan bir diğer tasarım, 2003 yılında bir prototip olarak kullanılan aerosol iletkenleridir. Üreticileri buna "Plazma Taser" derler; ancak, bu sadece bir pazarlama adıdır ve silah kullanmaz plazmada. Bu teknolojinin savunucularına göre, bu tasarım ile ilişkili sorunlar şunlardır:

  • Zayıf elektrik iletkenliği
  • Konsept tasarımının aralığı (gaz büyük 3 metreden (9,8 ft) etkin bir şekilde yürür olamaz) minimumdur
  • "Gazlama etkisi": kapalı mekanlarda tüm konular aynı etkilere maruz kalmaktadır.

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektrik kullanımı ve öldürücü olmayan silah olma iddiasının tartışması silah ve genel olarak silah kullanımını içeren belirli olaylar üzerinde filizlendirdi. Esas olarak, tartışma, bazı durumlarda, talep edilen sağlık sorunları silahın kullanımına bağlı olarak, bazı durumlarda silahın kullanım gerekçesi merkezi ve yasak olarak ilan edilmiştir. Cleveland Clinic tarafından yapılan testler Tasers kalp pili ve implante defibrilatörler müdahale etmede bulundu. Kaliforniya Üniversitesi'nde acil tıp hekimleri tarafından yürütülen bir çalışmada, San Diego (UCSD) Tıp Merkezi, sağlık üzerine kullanılan Taser’in deneklerde hiçbir kalıcı yan etkisi olmadı. Ancak, Taser International, artık bu yüzden "daha etkin ve diğer kullanım seçenekleri daha güvenli" diyerek, cihazları "öldürücü olmayan" dır diye iddia ediyor.

Subay emniyet için anahtarla herhangi bir zamanda durdurabilirsiniz buna rağmen şu anda Tasers, otomatik beş saniye patlamaları aktive edilmesi programlanmıştır. Tetik sürekli basılı tutulduğunda ise süre beş saniye ötesinde uzatılabilir. Operatör aynı zamanda uzun zamandan beri özneye bağlı kalarak tetikleyiciyi her çekme ile tekrarlanan şok döngüleri yaratabilir. Elektrik döngülerinin sayısı veya uzunluğu sadece teknik sınırı on dakika ya da daha fazla olabilir.

CEWs kullanımı hakkında endişeler Polonyalı göçmen Robert Dziekanski’nin ölümüne dahil vakalarda ortaya çıkan var. Defalarca onun eğitimine rağmen, RCMP görevlisi BC havaalanında bir Taser’le öldü. Adli patolog Charles Lee tarafından rapor, Vancouver Genel Hastanesi, "Kronik alkolizm" önemli bir katkıda faktör, "kısıtlama sırasında ani ölüm" olarak ölüm başlıca nedeni sıraladı.

Bir başka benzer bir olay ise, Sidney, Avustralya'da meydana gelen brezilyalı 21 yaşındaki genç turist Roberto Laudisio Curti’dir. O hatta yakalandıktan sonra Taser uygulaması tekrarlandı ve öldü (onun göğsünü sıkıştırmak ve zor nefes yapma) (ağırlığının üstünde yatan birçok polis memurundan dolayı). Ve aynı anda biber gazı da püskürttüler. Koroner polisin "arsız" davranışı kırıcı oldu. Tasers silahın birden fazla defa tekrar tekrar kullanılması, aşırı ve gereksiz olarak kabul edildi. Pierre Savard, Ing., PhD., Ecole Polythechnique de Montreal, vd., Canadian Broadcasting Corporation (CBC) tarafından yapılan çalışma, ölümcül ventriküler fibrilasyon tanısına ikna etmek için gereken enerji eşiğinin her biri önemli ölçüde azalmıştır olarak belirtti; Bununla birlikte, tek bir darbe bazı durumlarda ölümcül ventriküler fibrilasyona yol açmak için yeterli enerji sağlayabilir. Kadınlar için eşik daha az olabilir.

Taser her şeye rağmen programlanabilir bir cihazdır. Mesela, kontrol yazılım mermi patlamaları sayısını ve patlamalar arasındaki süre tetik sürekli basılı tutulduğunda, veya şok döngüleri tekrar edilebilir sayısı ise sınırı yoktur. Böylece tasarım yeterince kurbanın kalbi ölümcül ventriküler fibrilasyon girme olasılığını azaltmaz.

Hukuki Konular[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektroşok silahlar WaffG 2 tarafından Almanya’da yasadışı yapılmıştır ve onlarda sağlık riski teşkil etmediğini gösteren onaylı resmi mühür taşımamaktadır. Temmuz 2011 itibarıyla, böyle bir mühür piyasada herhangi bir cihaza yayımlanmamıştır. 40 Abs § 4 WaffG’a göre, Alman federal polisi istisna olarak onaylayabilir. Böyle bir özel satın alma, mülkiyet onay ve 31 Aralık 2010 yılına kadar yürürlükte geçiyordu. 1 Ocak 2011 itibarıyla, cihazların PTB onay 'ın mührünü yasal taşıma saydı. Sahipleri önceki cihazlarını tutabilir, ama taşıyamaz veya bunları satamaz. Airtasers gibi bir mesafe üzerinde elektroşok silah etkili, ve bundan dolayı 1 Nisan 2008 tarihinden bu yana Almanya'da tamamen yasadışı edilmiştir.

İşkence[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komitesi Tasers kullanımının neden olduğu akut ağrı, bir işkence biçimi olabilir diye bildiriyor ve bazı durumlarda ölüm ihtimaline karşı uyarıyor. Uluslararası Af Örgütü işkence olarak, cihazlar neden fiziksel acı için değil, aynı zamanda onların artan kötü potansiyeli sadece ilk yaralanmaları, sıradan polis cop yapmak gibi neden açısından algılanan "zararsızlık" için. Uluslararası Af Örgütü. Muhtemelen işkence derecesine varmayan aşırı elektroşok tabancası kullanımı birkaç sözde vakalarını rapor etmiştir. Onlar da, Amerikan polisinin, diğer elektro-şok cihazlarının kullanımı konusunda ve Amerikan hapishanelerinde geniş endişeleri artırdı (Uluslararası Af Örgütü ‘ne göre,) kişiler üzerinde acımasızca zor kullanabilmek için kullandı. Tasers ayrıca dayağın morluk gibi geleneksel işaretlerini bırakmayan bir yöntem olabilir.Aynı zamanda, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği İngiliz insan hakları örgütü Kardiyak Arrest Resist, bunların kullanımıyla ilgili endişelerini artırdı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hata kumandası
  • Elektrikli çit
  • Elektrikli sineklik

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tesciller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ABD patent 8.843 - Electric whaling apparatus - 1852 patent by Albert Sonnenburg and Philipp Rechten
  • ABD patent 2.805.067 - Electric weapon - 1957 patent by Thomas D. Ryan
  • ABD patent 5.103.366 - Electrical stun guns and electrically conductive liquids - 1989 patent by Gregory Battochi