Şamandıra (düzenek)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Elektrikli şamandıra sayfasından yönlendirildi)

Şamandıra genellikle kaldırma kuvveti ve üzerinde yüzerlik yeteneği olan bir cismin kullanılarak belli bir seviyeye gelindiğinde belli bir aksiyonun tetiklenmesi şeklinde çalışan düzenektir. Kaynaktan gelen sıvıyı durdurma ve harekete geçirme düzeneğidir.

Şamandıra sistemi, mekanik sistemlerin günlük hayatta kullanılan belki en pratiği olup, su deposu, rezervuar gibi sıvı depolamaya ve akışını yönetmeye yarayan her yerde sıklıkla kullanılan bir mekanizmadır.

Elektrikli şamandıra[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektrikli şamandıralar, normal şamandıralara benzeyen ancak, mekanik olarak vanayı ya da akışı kapatmayan şamandıralardır. Üzerlerinde bir ya da birden fazla elektrik akımını iletebilen kontakları taşırlar. Bu kontaklar, kaldırma kuvvetine göre hareket ederler. Şamandıra bir su deposunda kullanıldığında ve su seviyesi ayarlanmış seviyenin altına düştüğünde, şamandıra üzerindeki açık devre kontaklar kapanır ve kapalı devre olan kontaklar açılır. Bu da su deposuna su basan pompa motorunun otomatik olarak durmasını ya da otomatik olarak çalışmasını sağlar. Elektrikli şamandıralar, üzerinde taşıdıkları cıvalı ya da normal kontaklar sayesinde sıvının seviyesini kontrol etmekte kullanılan araçlardır.

Çalışma prensibi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıvı akış yolunu, yani boruyu açıp-kapatan mekanizma su seviyesi düştüğü zaman açık pozisyona gelerek tanka sıvı dolmasına izin verir.Sıvı miktarı artıp belirli bir seviyeye yükselince mekanizma boruyu kapatır ve sıvı akışı kesilir.