Ekonomi sınıfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ekonomi sınıfı hava ve demiryolu ulaşımında en düşük koltuk sınıfıdır. Koltuk araları kısadır ve koltuklar geniş değildir. Bu koşullar nedeniyle konforlu bir yolculuk sağlamazlar. Ancak ucuz fiyatları nedeniyle pek çok yolcu tarafından tercih edilirler.

Ekonomi sınıfı tren koltukları, Japonya

Ekonomi sınıfı, pazarlama nedenlerinden dolayı pek çok demiryolu şirketi tarafından isim değişikliğine uğramıştır. Pek çok Avrupa ülkesinde ekonomi sınıfı yerine ikinci sınıf denilmektedir. İngiltere ve İrlanda'da ise standart sınıf olarak isim değiştirilmiştir. Genellikle ekonomi sınıfı bir demiryolu koltuğu, gece yolculuklarının yapıldığı trenlerde koltuklar geriye doğru yatabilir. Ancak koltuk mesafelerinin darlığından dolayı tam bir konfor sağlanamaz. Çalışmak veya yemek yemek için bir katlanır tepsi bulunmaktadır. Ayrıca koltukta dergi ve gazete gibi materyalleri koymak amacıyla tasarlanmış bir cepte bulunabilir. Kuzey Amerika'daki ekonomi treni vagonları tamamen ayrılmıştır. Dışarıdan bakıldığında vagonun modelinden ekonomi sınıfı olduğu anlaşılabilmektedir. İngiltere'deki ekonomi sınıfı yolcuları özellikle dizüstü bilgisayarlarını kullanabilmeleri için elektrik prizleri ve Wi-Fi İnternet hizmeti bulabilirler.

Uçak yolculuklarında ise, bazı düşük-fiyatlı havayolu şirketleri yalnızca ekonomi sınıfı koltukar sağlarlar. Düşük-fiyatlı havayolu şirketlerinde koltuklar dardır, yiyecek ve içecek servisi yoktur, ayrıca okumak amacıyla materyaller ya çok az ya da hiç bulunmaz. Bu havayolu şirketlerine örnek verilmek gerekirse easyJet, Ryanair, ve bmiBaby sayılabilir. Diğer havayolu şirketlerinde de ekonomi sınıfı veya premium ekonomi sınıfı bulunabilmektedir.