Edius

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Edius, GrassValley firmasının geliştirdiği video düzenleme yazılım ve donanımlarının genel adıdır. Yazılım ve donanımları kurgu (montaj ) amaçlı kullanılmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Edius, ilk olarak Japon Canopus firması tarafından üretilmiş, Canopus firmasını Grass Valley'in satın almasıyla ürün Grass Valley Edius olarak anılmaya başlanmıştır. Grass Valley markası daha sonra Belden firması tarafından satın alınsa da şu anda Black Dragon Capital firmasının bir parçasıdır. Grass Valley'in merkezi Kanada-Montreal'de bulunmaktadır.

Edius ilk olarak Cebit fuarında 12 Mart 2003 tarihinde kullanıcıya tanıtılmıştır. Bu tarih Edius'un doğum günü olarak kabul edilebilir.

Edius donanımları HD, HDV, SD çözünürlüklerini desteklerken yazılımın 4K ve 8K desteği de vardır. Blackmagic markasının kartları Edius'un yedinci versiyonu itibarıyla yazılıma donanım anlamında destek vermeye başlamıştır ve 4K desteği sağlamıştır.

Edius, 8 versiyonundan itibaren Pro ve Workgroup olarak 2 sürüm seçeneği ile satışa sunulmuştur. Workgroup sürümünde artı olarak Önizleme kalitesi seçme, MXF formatında çıktı alma, internetsiz kullanım, Edius ID gerektirmeme, %250 artırılmış ProRes ve DNxHD performansı gibi ekstra özellikler mevcuttur.

Edius'ta 7 versiyonundan itibaren birçok özellik eklenmiştir. ProRes 4444, H264, H265, HDR, Primary color correction, Motion tracking, Yüksek kaliteli slow-motion, Görüntü stabilizasyon özelliği, Renk uzayları, Çok kameralı kurgularda ses senkronizasyonu gibi birçok yenilik Edius'a eklenmiştir.

Edius kalıcı lisanslama modelini kullanmaktadır.

Edius'un eğitim kurumları için olan modeli daha uygun ücretlidir ve Pro sürümüyle aynı özellikleri taşımaktadır.

Grass Valley Edius'un son sürümü Edius pro 9 kasım 2017'de satışa sunulmuştur. Edius 10 versiyonunun ise Eylül 2020'de kullanıcılarla buluşması planlanmaktadır.

Edius'u diğer kurgu yazılımlarından ayıran farklar hemen her formatı native (doğal ) olarak kabul etmesi ve convert etmeden (dönüştürmeden) kurguya başlanabilmesidir. Bu sayede görüntü kalitesi bozulmaz ve hızla kurguya başlanabilir. Picture in Picture (video içinde video ), Chromakey, Motion tracking, geçiş efektleri gibi birçok efektin render istemeden hızla yapılabiliyor olması Edius'u bugünkü popülerliğine kavuşturmuştur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]