Ebu Eyyûb el-Ensarî

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ebu Eyyub el-Ensari
ابو ايوب الأنصاري
Eyüp Sultan
Eyüp Sultan türbesi
Kendi dilinde adıEbu Eyyub Halid bin Zeyd bin Küleyb el-Ensari
Doğum576
Medine, Arabistan
Ölüm669
Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu
Konstantinopolis Kuşatması
Defin yeriEyüp Sultan Türbesi, İstanbul
MilliyetArap
Hazrec kabilesi
Neccaroğulları
Diğer ad(lar)ıMihmandar-ı Nebi
EvlilikÜmmü Eyyub
Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin türbesinden bir görünüm, Eyüp Sultan Camii (Mart 2022)

Ebu Eyyub El Ensari, doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb (Arapça: أبو أيوب الأنصاري; ö. 672[1] veya 674[2]), Hicret'ten sonra Muhammed peygamberi, Medine'deki evinde konuk eden ve Türkiye'de "Eyüp Sultan" olarak tanınan kişidir.

Hazrec oymağından olan Eyüp Sultan göçten iki yıl kadar önce hanımı ile birlikte Müslüman oldu. 622'de gerçekleşen 2. Akabe biatında bulundu. Muhammed'i Mekke'den Medine'ye göç ettikten sonra yedi ay kadar evinde konuk etti. Bu sebeple kendisine bu olaydan sonra Mihmandar-ı Nebevi veya Mihmandar-ı Resul de dendiği olmuştur.

Muhammed ile birlikte Bedir Savaşı, Uhud Savaşı, Hendek Savaşı, Hayber Savaşı, Mekke'nin Fethi ve Huneyn Savaşı başta olmak üzere bütün gazvelere katıldı. Savaşlarda Muhammed'e bir zarar gelmesin diye hiç yanından ayrılmaz, bazı geceler onun çadırı etrafında nöbet tutardı. Muhammed'in vahiy katiplerinden olan Eyüp Sultan kendisine sorulan pek çok dinsel konuda, fetva verdi.

Halife Ebu Bekir zamanındaki savaşlara, halife Ömer zamanında yapılan Suriye, Filistin ve Mısır seferlerine, halife Osman zamanında Kıbrıs seferinde katıldı. Kendisi sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanıyordu. 90'lı yaşlarında katıldığı ikinci İstanbul kuşatması sırasında ölmüştür. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenir. İstanbul'un Fethi'den sonra Akşemsettin keşif yoluyla mezarını buldu. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden hemen sonra mezarının bulunduğu yere külliye yaptırdı. Osmanlı padişahları Eyüp Sultan Türbesi önünde yapılan kılıç alayı ile tahta çıkardı. Mezarının bulunduğu Eyüpsultan İlçesi adını ondan almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Part of the Eyoub (i.e., Uyüp) Cemetery, I, Constantinople, Turkey". World Digital Library. 1890–1900. 20 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2013. 
  2. ^ Or 52 A.H, see Ibn Sa'd and Tabari, cited in Prof. Philip K Hitti, A History of the Arabs, London, 1951 revised edition, p.202