Euro palet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(EUR Palet sayfasından yönlendirildi)
Euro palet
Ölçü

Euro palet, (veya EUR-palet veya EUR EPAL Palet) Avrupa Palet Birliği tarafından belirtilmiş standartlardaki paletler olup, 80x120cm, 100x120cm, 120x100cm ve 60x80cm tipleri bulunmaktadır.

Yaygın kullanımdaki 80x120cm'lik Euro palet 80 parça tahtadan oluşmakta olup, yaklaşık 35 kg ağırlığında, 45.234dm3, yayılı yük taşıma kapasitesi 1500 kg'dir.

Verilen standartlara aynen uyan paletlere "Avrupa Palet Havuzu (European Pallet Pool EPP) sistemi uygulanmaktadır, yani "palete-karsı-palet" değiş tokuşu yapılmak mümkün olmaktadır. EUR/EPAL-pallet belirlenmiş standartlı tahtadan yapılmış olup 78 özel çivi ile tutturması standart olarak belirlenmiştir ve standart dış ölçüleri 1200x800mm olarak tespit edilmiştir.[1]

Euro palet sistemi demiryolu taşımacılığında kullanılan tahta paletlere dayanmaktadır. Bu tahta paletlerin ilk bulucusu ve kullanıcısının İsveç'te bulunan Svensson Bros şirketi olduğu kabul edilmektedir. Bu paletleri kullanılarak demiryolu marşandiz vagonlarına yüklemelerin ve vagon boşaltmalarının daha önce kullanılan sistemlerden %10 daha az zamanda yapıldığı bulunmuş ve bu maliyet düşürücü sistem genel olarak uygulamaya geçmiştir.

Euro Palet ( EUR EPAL Palet)[değiştir | kaynağı değiştir]

Euro paletleri işaretlemek için kullanılan damgalama demirleri. Hamburg Arbeit Museum'da sergilenmektedir.

Uluslararası Demiryolları Birliği (International Union of Railways) tarafından onaylaması yapılan ve DIN 15146'da tarifini bulan Uluslararası yaygın kullanımı 80x120cm ölçülerinde standart bir palettir. Genel üretim ve kabul şartları UIC 435-2 talimatnamesinde temel olarak verilmiştir. Buna göre paletin dış ölçüleri 1200×800 144mm hassasiyetindedir.

Tahtada kullanılması gereken ahşap malzeme ölçüleri maksimum %22 nem oranında geçerli olan değerlerdir. EUR Palet olarak da bilinen paletin montajında kullanılan çivinin cinsinden, montajlama koordinatlarına kadar paletin dayanıklılığı maksimum düzeye çıkartacak özelliklerdedir.

Paletlerin üretilebilmesi yetki dahilinde olup, kalite kontrolü uluslararası gözetim şirketleri tarafından denetlenmektedir.

Euro Palet'in en önemli özelliği çevreci olması olup, sonuçta tekrarlı ve tamir edilerek kullanılabilmesi nedeniyle maliyeti de düşüktür. Standart olması her yerde ve her sektörde kullanılabilmesine olanak verdiğinden, toplanarak daha ucuz bir bedelle tekrar satışa sunulabilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "EPAL Çeşitleri". EPAL Türkiye. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]