Edsger Dijkstra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(E. W. Dijkstra sayfasından yönlendirildi)
Edsger Dijkstra
Edsger Dijkstra (2002)
DoğumEdsger Wybe Dijkstra
11 Mayıs 1930
Rotterdam, Hollanda
Ölüm6 Ağustos 2002 (72 yaşında)
Nuenen, Hollanda
MeslekMatematikçi / Bilişimci

Edsger Wybe Dijkstra [1](11 Mayıs 1930 - 6 Ağustos 2002) Hollandalı matematikçi ve bilgisayar bilimci.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Leiden Üniversitesi'nde teorik fizik okudu ancak kısa sürede asıl ilgi alanının bilgisayar bilimi olduğunu keşfetti. 1955'te bilgisayar dünyasına adım attı ve bu alanda en önemli isimlerden bir tanesi hâline geldi.

Koşut işlemlerde kilitlenmelerin önüne geçmek için kullanılabilen "kilitlenmelerden sakınma yöntemi" için 1965 yılında bir kaynağın bir göreve tahsisi istemi geldiğinde, istemin potansiyel bir kilitlenmeye neden olup olmayacağını belirleyebilen bir algoritmayı tanımladı.

Bulduğu Dijkstra Algoritması olarak da bilinen, bağlı bir grafikte iki nokta arasındaki en kısa yolu bulan algoritma günümüzde birçok alanda kullanılan routing algoritmalarının atası olarak kabul edilir. Eindhoven Teknik Üniversitesi'nde çalıştığı sırada THE işletim sistemi'ni geliştirdi. Bu sistemin üzerinde çalışmalar yaparken semaforları icat etti ve kritik bölüm kavramını klasikleşen filozofların yemeği problemiyle ortaya attı.
Aynı zamanda programlamada goto etiketleme komutunun işlevselliğini sorgulayarak tek giriş ve tek çıkışa sahip olan döngülerin (for, while, if...) yaratılmasında öncü oldu. 1972'de Turing Ödülü'ne layık görüldü. Edsger Dijkstra hayatı boyunca Hollandalı ressam Vincent Van Gogh kadar meşhur olmayı hedeflemişti, blues müzik ve özellikle B.B.King hayranıydı. 2002 yılında kanser nedeniyle öldü.

Özdeyişler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Bir programı test etmek ancak bugların varlığını gösterebilir, yokluğunu değil."
  • "Eskiden fizikçiler birbirlerinin deneylerini emin olmak için tekrar ederlerdi, bugün FORTRAN kullanıyorlar birbirlerine buglarıyla beraber yazdıkları programları veriyorlar."
  • "Bilgisayarların düşünebildiğini sorgulamak, denizaltıların yüzebildiğini sorgulamakla aynı şeydir."
  • "Bilgisayar biliminin bilgisayarlarla bağlantısı, astronominin teleskoplarla bağlantısından fazla değildir."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Edsger Dijkstra | IEEE Computer Society" (İngilizce). 14 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022.