Eşrefpaşalılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eşrefpaşalılar
YönetmenHüdaverdi Yavuz
YapımcıM. Yusuf Kulaksız
SenaristBurak Tarık
OyuncularSinan Albayrak
Turgay Tanülkü
Deniz Özpınar
Burak Tarık
Ali Yaylı
MüzikYücel Arzen
Görüntü yönetmeniRico
Sanat yönetmeniEge Dora
KurguEngin Öztürk
DağıtıcıMedya Vizyon
TürüDram, Komedi
RenkRenkli
Yapım yılı2010
Çıkış tarih(ler)i5 Mart 2010
Süre100 dk.
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
Hasılat$2.192.706[1]

Eşrefpaşalılar, Hüdaverdi Yavuz tarafından yönetilen 2010 yapımı Türk dram filmi. Filmin başrollerinde Sinan Albayrak, Turgay Tanülkü, Deniz Özpınar, Burak Tarık ve Ali Yaylı oynamaktadır. Film, İzmir'in kabadayılarıyla ünlü bir semti olan Eşrefpaşa'dan İstanbul'a göç etmiş olsa da yaşayış biçimlerini değiştirmemiş bir mahalle halkının semte atanan yeni bir hoca ile yaşadıklarını anlatmaktadır. Hüdaverdi Yavuz'un ilk uzun metrajlı film denemesi olan Eşrefpaşalılar, yönetmenin TV dizisi olarak çektiği Şehnaz Tango ile Hayat Apartmanında işlediği şehirdeki orta direk halktan bir kesit sunmaktadır.[2] Film, promosyon yapılmamasına rağmen, gösterime girdiği ilk 3 günde 218.246 seyirci topladı.[3] Vizyonda kaldığı toplam 23 hafta boyunca toplamda 486.833 kişi tarafından izlendi.[4]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Uyuşturucu ticaretinin yapıldığı, hemen hemen her gün silahların patladığı, bıçakların çekildiği, kabadayıların volta attığı, hırsızlığın ve kavganın eksik olmadığı bir İstanbul mahallesinde yıllardır imamsız olarak kapalı vaziyette tutulan camiye yeni bir hoca atanır. Filmin ilerleyen kısımlarda öğrenilir ki, İzmir'den gelip İstanbul'a yerleşen iki yakın arkadaştan Tayyar mafya lideri olurken Davut, namusuyla ekmeğini kazanabilmek için bir kahvehane açmıştır. Gençlik zamanlarında her ikisi de aynı kadını (Madam Eleni) sevmiş olasalar da, Madam Eleni Tayyar'la evlenmek zorunda kalır ve ondan bir kızı olmuştur. Madam'ın Davut'a olan sevgisinin bitmediğini gören Tayyar ise kızıyla beraber onu terk etmiş ve o zamandan beri mafya işlerine devam etmektedir. Davut'un hapisten yeni çıkan evlatlığını ise Tayyar, kendi işlerine bulaştırıp Davut'tan Madam'ın onu sevmesinden dolayı intikam almak istemektedir. Mahalle kabadayısı Nusret ise bir tarafta sevdiği kız, sevdiği insanlar; diğer tarafta ise para ve saltanat arasında kalmıştır. Olaylar bu durumdayken gelip camide uyuşturucu ticaretine karşı çıkan ve mahalleliyi değiştirmeye çalışan idealist hocayla birlikte daha başka olaylar gelişmeye başlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Burak Tarık'ın gerçek hayat deneyimlerine dayanarak yazdığı senaryo, ANSE (Ankara Sanat Evi) tarafından 3 yıl boyunca tiyatro oyunu biçiminde sergilenmiş ve 400,000 kişi tarafından izlenmiştir. Gelen talepleri değerlendirerek bu senaryoyu bir film şekline dönüştürmek isteyen tiyatrocu senarist Burak Tarık, işe koyulmuştur.[5]

Çekimlerinin tamamı İstanbul'da gerçekleşen filmin çekimleri 2 Aralık 2009'da başladı ve toplam 4 hafta sürdü. Çekimler İstanbul'un Fatih ilçesinin Balat ve Ayvansaray semtleriyle Eyüpsultan ilçesinde yapıldı. Toplamda 512 yardımcı oyuncu kullanılan film boyunca 3 kez yağmurlama sisteminden faydalanıldı ve yağmurlama sahneleri boyunca toplamda 66 ton su tüketildi.[6]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, birçok çevre tarafından eleştirilmiştir. Filmdeki ana karakterin Fethullah Gülen olduğu sinema eleştirmenleri tarafından iddia edilmiştir çünkü, Gülen'in hayatında Eşrefpaşalıların önemli bir yeri olduğu belirtilmiştir.[7] Benzer şekilde, Ahmet Hakan da Hürriyet'teki köşesinde filmin Fettullah Gülen'in resmen genç bir imam olarak portresini çizdiğini belirtmiştir. Bunun da en büyük gerekçelerinden biri olarak filmin sonundaki "Teşekkürler" listesinin en başında "O"na ibaresinin konulmasını göstermiştir.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Eşrefpaşalılar". Box Office Mojo. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2011. 
  2. ^ Güler, Emrah. "Week at the Movies: Alice Journeys Back to Wonderland". Hürriyet Daily News and Economic Review. Erişim tarihi: 20 Kasım 2010. 
  3. ^ http://www.webcitation.org/5vyd3ZCrM[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Eşrefpaşalılar". Box Office Türkiye. 23 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2011. 
  5. ^ Özbudak, Elif Nesibe. "Eşrefpaşalılar Makes it to the Big Screen". Today's Zaman. 17 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2010. 
  6. ^ "Eşrefpaşalılar Filmi Yapım Bilgileri". moviegrande.com. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2011. 
  7. ^ "Bir cemaat filmi: Eşrefpaşalılar". Ensonhaber.com. 6 Mart 2010. 11 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2011. 
  8. ^ "'Eşrefpaşalılar' filmine dair notlar". Hürriyet Gazetesi. 14 Mart 2010. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]