Dövmeli Kız

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dövmeli Kız (kitap) sayfasından yönlendirildi)
Kitabın İngiltere baskısının kapağı

Joyce Carol Oates'un 2003 yılında ABD'de yayımlanan, 2005 yılında Türkçeye çevrilen romanı. Kitabın orijinal adı The Tatooed Girl'dür.

Babasından duyduklarının ışığında Nazi kamplarında can veren dedesiyle babaannesinin anılarını ve başka insanların anılarını romanlaştırarak genç yaşta ün kazanan bir yazar olan 39 yaşındaki Joshua Seigl, bekâr bir erkek olarak çok değer verdiği bağımsızlığından ödün vermesini elden giden sağlığına yormak zorunda kalır. Kafasını toplayamamaktan, işlerini bitirememekten şikâyetçidir. Kendini daha çok kitaplara ve araştırmalara vermiştir. Yaşamının bu evresinde heyecan aramakta, aynı zamanda bundan kaçınmaktadır; artık alışkanlığa dönüşen yalnızlığından aslında pişmandır. Kendine bir asistan arayışına girişmekle ayrıcalıklı yaşantısının en tehlikeli serüvenine atıldığının farkında değildir.

Vücudunun çeşitli yerlerinde (yüzündeki pervane dövmesi de dahil olmak üzere) tuhaf dövmeler bulunan kültürsüz, eğitimsiz Alma Busch Seigl'ın yanında işe başlar. Alma Busch Seigl’de karmaşık duygular uyandırır. Acıma? Arzu? Sorumluluk? Suçluluk? Seigl ve Alma birlikte atıldıkları yanlış anlamalarla, bilinmezlerle, keskin dönemeçler dolu serüvenlerinde el yordamıyla ilerlerken sürüklendikleri beklenmedik ama kaçınılmaz sonun ardından gelen son perde hiç beklemediğimiz bir kapanıştır.

Joyce Carol Oates, bu romanında gizemli gerilim ve şaşırtıcı duygusallık arasında ustaca bir denge kurarak etnik nefretin çağdaş tragedyasını irdelemekte ve arzularımızın kabul edilmiş sınırlarını sorgulamaktadır. Dövmeli Kız, Oates’un en aykırı romanlarından biri olarak kabul edilmektedir.