Lil Wayne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dwayne Carter, Jr. sayfasından yönlendirildi)
Lil Wayne
Lil Wayne (2020)
Genel bilgiler
Doğum adıDwayne Michael Carter, Jr.
Doğum27 Eylül 1982 (41 yaşında)
New Orleans, Louisiana, ABD
TarzlarHip hop
MesleklerMüzisyen / Şirket Sahibi
Etkin yıllar1994-günümüz
Müzik şirketiCash Money, Young Money, Universal
İlişkili hareketler
Resmî siteLil Wayne Resmi Sitesi

Dwayne Michael Carter, Jr. (d. 27 Eylül 1982), sahne adıyla Lil Wayne, Amerikalı rapçi. Hot Boys ve Sqad Up isimli grupların eski üyesidir. Annesi ve babası, Lil Wayne 2 yaşındayken boşandılar. Okulundaki bir müzik yarışmasından ödül aldı ve 9 yaşındayken bir freestyle yapması üzerine bu freestyle Birdman'in çok hoşuna gitti. Bu vesileyle 12 yaşında iken Birdman'in kendi kurmuş olduğu Cash Money Records şirketine katılmıştır. Ayrıca Birdman, Lil Wayne'in vaftiz babasıdır.

Ünlü dergi TIME tarafından 'Yaşayan En İyi Rapçi' onurunu almıştır.[1] ABD başkanı Barack Obama, ünlü müzik dergisi Rolling Stone'a verdiği bir röportajda Lil Wayne dinleyicisi olduğunu söylemiştir.[2]

Yaklaşık 10 tane albüm projesi ve 25 tane mixtape projesi bulunmaktadır. Bazılarına göre Gossip isimli diss parçası yüzünden 50 Cent'in kariyeri düşüşe geçmiştir. 2008-2009 arasında Young Money Entertainment isimli bir plak şirketi kurmuştur. Bu şirketten Drake ve Nicki Minaj isimli 2 süperstar çıkmıştır. MTV'nin 2007'de başlattığı MTV Annual Hottest MC List'te o yıl 1. olmuştur, 2008'de 3., 2009'da 2. ve 2010 yılında 7. olmuştur. 7 olması bile büyük bir başarı olarak görülmüştür. Çünkü, o sene içerisinde hapisteydi. Ayrıca o sene hapiste olmasına rağmen, o yıl içinde 20.000.000 $ kazanması iyice ses getirmesine sebep olmuştur. 2010 Mart ayından itibaren ruhsatsız silah taşıma suçundan; 8 ay yatmıştır ve 1 ay hücrede tutulmuştur. Rolling Stone tarafından en çok tur veren rapçi seçilmiştir ve I'm Still Music Tour 2 ile birlikte 54.000.000 $ hasılat yakalamıştır. NBA tarafından gelen açıklamaya göre de kendi biletleri bile bu kadar satmıyormuş.

2008'de yaptığı Tha Carter III albümü sadece ilk haftasında 1.005.400 adet satmıştır. Hapisten dönüş albümü olan ve serinin devamı olan albüm Tha Carter IV'da ilk haftasında 1.000.690 adet satmıştır ve satış sebebiyle bazı sanatçılar ve otoriteler tarafından Twitter aracılığıyla tebrik edilmiştir. 2008'den beri kimseye pay vermemektedir.

Müzik Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

B.G.'nin True Story albümünde B.G. ile çalışmıştır. Lil Wayne'nin Hot Boys grubu ile çıkardığı ilk albüm Get It How U Live, 1997 yılında yayımlanmıştır. 2002 yılında Sqad Up isimli bir grupla yaklaşık 5 mixtape çıkarmıştır. 6. mixtape projelerinde Birdman onlara eşlik etmiştir. New Orleans'ın en popüler rapçilerinden Birdman, Soulja Slim, Juvenile gibi isimlerin kliplerinde oynayarak, onlarla çalışmalar yaparak; küçük çaplı da olsa ismini duyurmayı başarmıştır.

(1999)- Tha Block Is Hot: Lil Wayne'nin ilk solo albümü The Block Is Hot, 1999 yılında piyasaya çıkmış ve Billboard 200 listesine top 10'dan giriş yapmıştır. Aynı yıl The Source dergisinin "En İyi Yeni Sanatçı" ödülüne aday gösterilmiştir. Bu başarıdan sonra Nelly'nin albümüne konuk sanatçı olmuştur. Bu albüm dünya geneli 1.000.000 adet satmıştır.

(2000)- Lights Out: - Bu albüm U.S. Billboard 200'de 80. numaraya ve U.S. Billboard Top R&B/Hip-Hop Albums'de 2. numara kadar yükselmiştir. Albümdeki genel olarak bütün parçaların prodüktörlüğü Mannie Fresh'e aittir. Albümde düet yaptığı isimler; Big Tymers, Unplugged ve B.G'dir. Albüm yaklaşık 75:35 saat sürmektedir, çok büyük yankı getiren bir albüm olduğu söylenemez. Fakat, Lil Wayne'in yaşına göre, çok kişinin kolay kolay elde edebileceği Billboard liste durumları değildir.

(2002)- 500 Degreez: 2001 ve 2002 yılları arasında kaydedilmiş yaklaşık 21 parçalık bir albümdür. Albümde düet yaptığı isimler; Birdman, Petey Pablo, Big Tymers, TQ, Mannie Fresh, Blaque, Cristale ve Tateeze'dir. Albümdeki Where You At parçasına klip çekilmiştir. Klip ormanda geçmektedir ve klülerde. Klipte Birdman ve Mannie Fresh gibi isimler rol almışlardır. Albüm yaklaşık 70:21 saat sürmektedir. RIAA tarafında Gold ile ödüllendirilmiş bir albümdür ayrıca. Juvenile'nin albümde bulunmaması da dikkat çekmiştir. Bununla birlikte Cash Money Records'la bütün başlantılarının kesildiği dedikodusu da son bulmuştur.

(2004)- Tha Carter: Albümün singleları Bring It Back, Go DJ ve Earthquakedır. Bu albüm Lil Wayne'in kariyerinin gelişimindeki en büyük adımlardan biridir. Go DJ parçasıyla amerika çevresinde tanınmış hale gelmişi. Albüm yaklaşık olarak 79:07 saat sürmektedir. Albüm 29 Haziran'da piyasaya sürülmüştür. Albüm XXL isimli ünlü amerikan Hip-Hop dergisi tarafından XL olarak görülmüştür. Albümün prodüktörlüğü Ronald "Slim" Williams, Birdman ve Mannie Fresh'e aittir. Bu albüm Lil Wayne'in Amerika'da belli bir fan kitlesi edinmesini de sağlamıştır.

(2005)- Tha Carter II: Lil Wayne'in geleceğinin uzun olacağının mesajlarını veren albümüdür. Albümden çıkan singlelar; Fireman, Hustler Muzik, Shooter isimli Robin Tickie ile düetidir. Fireman isimli parçayla Go DJde yaptığı gibi gene Amerika çevresinde adını büyük oranda duyurmuştur. Albüm 77:22 kadar sürelidir. Albümde 22 parça bulunamaktadır. Albümde prodörlük yapmış isimler; Birdman (exec), Ronald "Slim" Williams (co-exec.), T-Mix & Batman, The Runners, DJ Nasty & LVM, Robin Thicke, Young Yonny, The Heatmakerz, Cool & Dre, Deezle, Bigg D ve Doe Boyz'dur. U.S. Billboard Top R&B/Hip-Hop Albums ve U.S. Billboard Top Rap Albums listelerine 1 numaradan giriş yapmıştır. Kanada albüm listelerine 26 numaradan giriş yapmıştır ve U.S. Billboard 200'e 2 numaradan giriş yapabilmiştir.

(2006)- Like Father, Like Son: Bu albümü vaftiz babası Birdman'le birlikte yapmıştır. Albümdeki You Ain't Know, Stunin' Like My Daddy ve "Leather So Soft"'a isimli parçalara klip çekilmiştir. Albüm 74:05 kadar sürelidir. Albümde düet yapmış oldukları isimler; Fat Joe, T-Pain, Rick Ross, Tha Dogg Pound, ve All Star Cashville Prince'dir. Albümdeki çalışan prodüktörler; T-Mix, Scott Storch, Jim Jonsin, DJ Nasty & LVM, Angel ve Robin Thicke'dir. Albümde 20 parça vardır ve 4 skit bulunmaktadır. U.S. Billboard Top R&B/Hip-Hop Albums ve U.S. Billboard Top Rap Albums listelerine 1 numaradan giriş yapmıştır. Fakat, U.S. Billboard 200'e 2 numaradan giriş yapabilmiştir.

(2008)- Tha Carter III: Lil Wayne'in kariyerine çok farklı bir yol çizen ve efsane olarak Hip-Hop müzik piyasasına adını yazdırmış bir albümdür. 2008 yılının Haziran ayında piyasaya sürülen "The Carter III" ile ilk haftasında 1.000.000 üzerinde satış yaparak 50 Cent'in rekorunu kırmıştır. Tha Carter III albüm satışı şu anda hiçbir rapçi tarafından geçilememektedir. En iyi rap albümleri arasında da görülmesi cabası. Albümden çıkan singlelar; Lollipop, Got Moneyisimli T-Pain'le düeti, A Milli ve albüm yayınlandıktan sonra çıkan single Mrs. Officier. Bunun yanında fazla ses getiremese Mr Carter isimli Jay-Z ile olan düetini single olarak yayınlamıştır. Bu albüm 4 Grammy ödülü almıştır. Bu albümdeki sözler büyük yankı uyandırmıştır. Bazı parçalarda kendinin canavar olduğunu, mars'dan geldiğini ve yakın bir zamanda dünyayı terkedeceğine dair mistik sözler içeriyordu.. Albümde prodüktörlük yapan isimler; The Alchemist, Cool & Dre, Deezle, Jim Jonsin, Just Blaze, Kanye West, Mannie Fresh, The Runners, Timbaland, Danja, The Sjkid,Arash, ve will.i.am'dir. 16 şarkıdan oluşan bu albüm Lil Wayne'in kariyerinin dönüm noktasıydı. Her yerde tartışmasız 2008 yılının en iyi albümü seçiliyordu.

(2009)- We Are Young Money: 2010 senesi içinde kurmuş olduğu şirket Young Money Entertainment'la We Are Young Money adı altında bir albüm yayınlamıştılar, albümden Roger That, Every Girl ve Bed Rock isimli listelere iyi giriş yapan singlelar bulunmaktadır. Bu albümde 15 parça bulunmaktadır ve RIAA tarafından Gold'la ödüllendirilmiş bir albümdür.

(2010)- Rebirth: Başarılarını Rock müzikte de gösterebileceğine inanarak Rebirth isimli bir albümü de piyasaya sürmüştür. Albümden singleları; Drop The World isimli Eminem düeti, On Fire ve Da Da Da'dır. Bu albüm bir sürü ertelenmeden sonra 2 Şubat 2010 tarihinde piyasaya sürülmüştür. RIAA'ya göre 500.000 kopya satabilmiştir ve Gold'la ödüllendirilmiştir. Billboard Hot 200 listesine 2 numaradan girmiştir. US Top Rap Albums'e ve US Top R&B/Hip-Hop Albums'e 1 numaradan girmiştir ve Kanada albüm listelerine de 5 numaradan giriş yapabilmiştir. 52. Grammy ödüllerinde albümdeki Drop The World parçasını Eminem'le ve Drake'le canlı olarak performans etmiştir ayrıca.

(2010- I'm Not A Human Being: Lil Wayne'in hapiste olduğu dönemde yapılmıştır. Başta EP olacakken albüm olmuştur ve Right Above It isimli de bir single yayınlanmıştır. Ayrıca, Rebirth için yaptığı I Am Not A Human parçasının 2011 versiyonu olarak da; bir versiyon yapıp ona klip çekmiştir.

(2011)- Tha Carter IV: 29 Ağustos'da yayınlandı ve albüm ilk haftasında 1.000.690 üzeri satarak RIAA tarafından ilk haftasında platinum ile ödüllendirildi 2008'den beri satış konusunda kimseye pay vermeyen adam olduğu için Twitter'da çoğu sanatçı tarafından tebrik edildi. 6 Foot 7 Foot isimli bir single çıkardı, bu single hapisten dönüş amaçlıydı. Sonra, John onun arkasından How To Love isimli bir aşk şarkısı çıkardı. Albüme 1 hafta kala mistik bir parça olan She Willi yayınladı. Mirror isimli Bruno Mars'la olan parçası da epey bir rağbet gördü. Bununla da yetinmeyerek iTunes'de albüm ilk 3 gün içerisinde 300.000 tane satarak rekor kırdı ve Facebook aracılığıyla hayranlarına teşekkür etti. Bu albümde Nas, Bun B, Tech N9ne, André 3000, Busta Rhymes, Bruno Mars, Kevin Rudolf, Birdman ve Shyne'la düet yapmıştır.

(2020)- Funeral: 31 Ocak 2020'de yayınlanan albümünde 24 parça bulunmaktadır. Albümde Adam Levine, XXXTENTACION, Big Sean, 2 Chainz, Lil Baby, Takeoff, the Dream, Lil Twist, Satan's Kid,, ve O.T. Genasis. ile düet yapmıştır.[3] Ayrıca albümdeki "Bing James" adlı parçasının sonuna, Kobe Braynt'ın ölümü üzerine, son zamanlarda giydiği forma numarasına atıf yaparak, 24 saniye sessiz bölüm ekledi.[4]

Özel Hayatı ve Bilinmeyenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lil Wayne, fotoğraf çekiminde

Birdman onu öz çocuğu gibi sevmiş ve öz çocuklarından asla ayırmamıştır. Anlattıklarına göre de Lil Wayne 12 yaşındayken yerde oturmuş ağlıyormuş. Birdman ona ağlama sebebini sormuş, ve onun cevabı ise Benim babam yok, kendimi güvende olmayan biri olarak görüyorum der. Birdman ona Ben senin baban olurum evlat biz bir aileyiz, biz Cash Money Millionaires oluşumuyuz! cevabını vermiştir. O zamandan beri Lil Wayne'in ona çok büyük saygısı ve sadakati vardır.

BET sitesine verdiği röportajda Lil Wayne, 15 yaşındayken annesinin ona gidip bir kız arkadaş bulup çocuk sahibi olmasını söylediği böylece evde sıkılmayacağı ve oynayacağı bir çocuk olacağını söylemiş. Bunun üzerine o zamanki kız arkadaşı 14 yaşındaki Antonia Carter'dan bir çocuk sahibi olmaya karar vermiştir. Bugün, 37 yaşındaki Lil Wayne'in kızı Reginae Carter 21 yaşındadır. Lil Wayne ve Antonia daha sonra evlenmiş fakat ayrılmıştır. Lil Wayne, Vibe dergisine verdiği röportajında eski eşi, çocukluk arkadaşı ve kızının annesi Antonia'nın en iyi arkadaşı olduğunu söylemiştir. Daha sonra rap şarkıcısı Nivea ile uzun süreli bir ilişki yaşamış fakat ayrılmışlardır. İkili Aralık 2007'de nişanlanmış, daha sonra ayrılmıştır. Lil Wayne 24 Ekim 2008 tarihinde BET Hip-Hop Ödülleri'nde o gün ikinci kez baba olduğunu ilan etmiştir. Erkek bebek dünyaya getiren kişi ise Lil Wayne'nin kız arkadaşı Sarah B isimli Asyalı manikürcü ve modeldir. Sarah B'den sonra Dhea ile birlikte olup ayrılmışlardır. Şu an da Christina Milian ile birliktedir.

8 Ay Hapis Yattığı Zamanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Lil Wayne,I Am Still Music Tour 2'de

Mart 2010'da ruhsatsız silah taşımaktan hapse girmiştir. Tur otobüsünü polis durdurduğu zaman silahı saklarken yakalanmıştır ve bununla birlikte ruhsatsız silah taşıdığı kesin olarak kanıtlanmıştır. Hapse girmeden önce yaklaşık 10 tane video klip çekmiştir ve bunu 9 günde başarmıştır. menajeri Cortez Brynt hapse girmesi hakkında şöyle konuşmuştur: Lil Wayne şu anda hapiste, fakat o hapisteyken onu unutmayacaksınız. Lil Wayne sizler için sürprizler hazırladı. Hapiste olmasına rağmen gene de sosyal medyadaki popülerliği devam etmiştir. Hapiste olduğu sürede WeezyThanxYou.com isimli resmi websitesinden hayranlarına mektuplar yazarak orada neler yaşadığını ve hapiste neler yaptığını anlatmıştır. Yaklaşık 10 tane mektup yazmıştır. Eminem'le arası çok iyidir. Eminem onu konserinde hatırlatmak amaçlı birlikte yaptıkları No Love isimli single projesini performans olarak vermeden önce herkesin FreeWeezy diye bağırmasını da istemiştir. Twitter'da FreeWeezy yazısı o hapisteyken çok popüler bir topic olmuştur ayrıca. O hapishanedeyken DJ Scoob Doo tarafından hazırlanmış Pop Dat isimli Birdman'le düet olan parçanın klibinde bunları görebilirsiniz. O hapishanedeyken fanlarının çılgınlığı ve çıkardıkları küçük çaplı propagandalar hepsi Pop Dat klibinde bulunmaktadır. Hapiste olduğu sürede I Am Not A Human Being isimli bir albüm yayınlandı. Bu albüm normalde EP olacak iken albüm olarak yayınlanmıştır. Albümden Right Above It isimli Drake'le olan bir single yayınlanmıştır. Hapisten çıktıktan sonra I Am Still Music Tour 2 adı altında bir Amerika turnesi düzenlemiştir. Turnede ona kendi ünlü ettiği Nicki Minaj, Maybach Music Group'un sahibi ve Lil Wayne'in çok iyi bir dostu olan Rick Ross ve ünlü baterist Travis Barker eşlik etmiştir.

Sinema ve Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lil Wayne'in ilk işi The Carter Docmentary isimli kendi özel hayatından görüntüler olan bir filmdir. Tha Carter III yıllarında yaşadığı popüleritesini ve iç dünyasını, ayrıca performans ve klip kamera arkası görüntülerini gösteren bir filmdir. Gine Tha Carter Documentary gibi Nino Brown Story adlı bir 3'lü çıkarmıştı. Lil Wayne 2006 yılından beri Entourage dizisi, This Christmas gibi filmlerde rol almış Lauren London ile birliktedir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri
Mixtape'leri
  • 2002: SQ1 (Sqad Up ile)
  • 2002: SQ2 (Sqad Up ile)
  • 2002: SQ3 (Sqad Up ile)
  • 2002: SQ4 (Sqad Up ile)
  • 2003: SQ5 (Sqad Up ile)
  • 2003: SQ6 (Sqad Up & Birdman ile)
  • 2004: Da Drought
  • 2004: Da Drought 2
  • 2004: The Prefix
  • 2005: Dedication (DJ Drama ile)
  • 2006: Dedication 2 (DJ Drama ile)
  • 2007: Da Drought 3
  • 2008: Dedication 3 (DJ Drama ile)
  • 2009: No Ceilings
  • 2011: Sorry 4 The Wait
  • 2012: Dedication 4 (DJ Drama ile)
  • 2013: Dedication 5 (DJ Drama ile)
  • 2015: Sorry 4 The Wait 2
  • 2015: No Ceilings 2
  • 2017: T-Wayne (T-Pain ile)
  • 2017: Dedication 6 (DJ Drama ile)
  • 2018: D6: Reloaded (DJ Drama ile)

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinema[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2000: Baller Blockin
  • 2007: Who's Your Caddy?
  • 2005: Fast and Furious
  • 2009: Tha Carter Documentary
  • 2010: Hurricane Season[5]
  • 2009: Lil Wayne Documentary[6]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2007: The Boondocks (Bölüm: "Invasion of the Katrinians")[7]
  • 2007: Access Granted[8]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Grammy Ödülleri
    • 2009: En Iyi Rap Albümü - Tha Carter III (Kazandı)
    • 2009: En Iyi Solo Rap Performansı – A Milli (Kazandı)
    • 2009: En Iyi Rap Şarkısı - Lollipop (Kazandı)
    • 2008: Yılın Albümü: Graduation (Konuk sanatçı olarak aday)
    • 2008: Bir Düet veya Grup Olarak En İyi Rap Performansı "Make It Rain" (Fat Joe ile) (Aday)
    • 2006: En İyi Rap/Söylenen İşbirliği "Soldier" (Destiny's Child & T.I. ile) (Aday)
  • BET Ödülleri
    • 2008: En İyi Erkek Hip-Hop Sanatçısı (Aday)
    • 2008: En İyi İşbirliği "I'm So Hood (remix)" (DJ Khaled, Young Jeezy, Ludacris, Busta Rhymes, Big Boi, Birdman, Fat Joe & Rick Ross ile) (Kazandı)
    • 2008: Viewer's Choice Ödülü "Lollipop" featuring Static Major (Kazandı)
    • 2007: En İyi Erkek Hip-Hop Sanatçısı (Aday)
    • 2007: Viewer's Choice Ödülü "Stuntin' Like My Daddy" (Birdman ile) (Kazandı)
    • 2005: En İyi İşbirliği "Soldier" (Destiny's Child & T.I. ile) (Aday)
  • BET Hip Hop Ödülleri
    • 2008: Yılın CD'si "Tha Carter III (Kazandı)
    • 2008: Yılın Track'ı "A Milli" (Kazandı)
    • 2008: Yılın MVP'si (Kazandı)
    • 2008: Yılın Söz Yazarı (Kazandı)
    • 2008: En İyi Hip Hop İşbirliği "I'm So Hood (Remix)" (Kazandı)
    • 2007: Yılın Söz yazarı (Aday)
    • 2007: Attel People's Choice Ödülü "Stuntin' Like My Daddy" (Birdman ile) (Kazandı)
    • 2007: Attel People's Choice Ödülü "We Takin' Over" (DJ Khaled, Akon, T.I., Rick Ross, Fat Joe & Birdman ile) (Aday)
    • 2007: En İyi Hip Hop İşbirliği "Stuntin' Like My Daddy" (Birdman ile) (Aday)
    • 2007: En İyi Hip Hop İşbirliği "We Takin' Over" (DJ Khaled, Akon, T.I., Rick Ross, Fat Joe & Birdman ile) (Aday)
    • 2007: En İyi Canlı Performans (Aday)
    • 2000: En iyi yeni sanatçı (Kazandı)
  • Ozone Ödülleri
    • 2008: En İyi Rap Sanatçıt (Aday)
    • 2008: En İyi Rap Grubu, (Birdman ile) (Aday)
    • 2008: En İyi Söz yazarı (Aday)
    • 2008: Yılın Kulüp Patlaması, "Lollipop" (Static Major ile) (Aday)
    • 2008: Trillest Ödülü (Aday)
    • 2008: TJ's DJ's Hustler Ödülü (Aday)
    • 2008: En İyi Video, "Lollipop" (Static Major ile) (Aday)
    • 2008: Mixtape Canavar Ödülü
  • MTV Video Müzik Ödülleri
    • 2008: En İyi Hip-Hop Videosu "Lollipop", featuring Static Major (Aday)
    • 2008: En İyi Erkek Video "Lollipop", featuring Static Major (Aday)
    • 2006: MTV2 Ödülü "Fireman" (Aday)
    • 2006: En İyi Grup Video "Soldier" (Destiny's Child & T.I. ile) (Aday)
  • Source Ödülleri
    • 2000: En İyi Yeni Sanatçı (Aday)
  • Teen Choice Ödülleri
    • 2008: Choice Rap Sanatçısı (Aday)
  • Vibe Müzik Ödülleri
    • 2007: Yılın En İyi Mixtape'i Da Drought III (Aday)
    • 2007: En Cool İşbirliği "We Takin' Over" (DJ Khaled, T.I., Akon, Rick Ross, Fat Joe & Birdman ile)(Aday)
    • 2007: En İyi Rapçi (Kazandı)
    • 2005: En Cool İşbirliği "Soldier" (Destiny's Child & T.I. ile) (Aday)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  4. ^ https://www.highsnobiety.com/p/lil-wayne-funeral-tracklist-release-date/ [yalın URL]
  5. ^ Dimension Films (6 Haziran 2008). "Superstar Rapper Lil Wayne to Write and Record Song for Upcoming Film 'Hurricane Season'" 2 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  6. ^ Tracey Ford (9 Temmuz 2008). "Lil Wayne Documentary in the Works" 4 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Boombox.
  7. ^ [1] 28 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. DefSounds.com
  8. ^ "Lil' Wayne". 20 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]