Duvarlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste duvar ve surların bir listesidir.

Surlar ve duvarlar listesi
Ad Kategori Yer Ek bilgi
Anastasios Suru Antik surlar ve Ortaçağ surları Türkiye
Antonine Suru Antik surlar ve Ortaçağ surları İskoçya, İngiltere UNESCO 430'un parçasıdır.[1]
Aurelian Suru Antik surlar ve Ortaçağ surları Roma Aurelian tarafından yaptırılmıştır.[2]
Ávila Suru Antik surlar ve Ortaçağ surları İspanya UNESCO 348[3]
Barselona Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Barselona Roma İmparatorluğu’ndan kalma sur kalıntılarıdır.[4]
Basel Şehir Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Basel, İsviçre Basel şehrinde farklı tarihlerde yapılmış iç ve dış duvarlardır.Şehir duvarları aşmıştır. .[5]
Kahire Büyük Duvarı Antik surlar ve Ortaçağ surları Kahire, Mısır
Cheolli Jangseong Antik surlar ve Ortaçağ surları Kuzey Kore ve Çin
Chester Şehir Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Chester, Cheshire Kontluğu, İngiltere
Conwy Köy Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Galler Dünya Mirasları’nın içinde bulunan I. Edward’ın yaptırdığı kaleler ve surlar arasındadır.
Danevirke Antik surlar ve Ortaçağ surları Schleswig-Holstein, Almanya
Derry Şehir Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Derry, Londonderry Kontluğu, Kuzey İrlanda UNESCO 430'un parçasıdır.[1]
Diyarbakır Şehir Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Diyarbakır, Türkiye II. Konstantius tarafından yapılmış ve I. Valentinianus tarafından genişletilmiştir.
Dubrovnik Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Dubrovnik, Hırvatistan UNESCO 95'in parçasıdır.[6]
Çin Seddi Antik surlar ve Ortaçağ surları Çin Dünyanın en uzun duvarı. UNESCO Dünya Mirası listesindedir.[7]
İstanbul Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları İstanbul, Türkiye
Erdene Zuu Manastır duvarları Antik surlar ve Ortaçağ surları Moğolistan UNESCO 1081'in parçasıdır.[8]
Kral Suru ve Flodden Suru Antik surlar ve Ortaçağ surları Edinburgh, İskoçya UNESCO 728’in parçasıdır.[9]
Limes Germanicus Antik surlar ve Ortaçağ surları Almanya UNESCO 430’un parçasıdır.[1]
Gürgan Büyük Duvarı Antik surlar ve Ortaçağ surları İran Dünyanın en uzun ikinci duvarı[10]
Hadrian Duvarı Antik surlar ve Ortaçağ surları İngiltere, İskoçya UNESCO 430’un parçasıdır.[1]
Eriha Duvarları Antik surlar ve Ortaçağ surları Eriha, Filistin
Kudüs Eski Şehir Duvarları Antik surlar ve Ortaçağ surları İsrail UNESCO 148’in parçasıdır.[11]
Kumbhalgarh Duvarı Antik surlar ve Ortaçağ surları Racasthan, Hindistan
Moskova Kremlin Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Moskova, Rusya
Londra Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Londra, İngiltere
Lugo Roma Duvarları Antik surlar ve Ortaçağ surları Lugo, İspanya UNESCO 987’nin parçasıdır.[12]
Niebla Arap Duvarları Antik surlar ve Ortaçağ surları İspanya
Intramuros Duvarları Antik surlar ve Ortaçağ surları Manila, Filipinler
Paczków surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Polonya
Uzun Duvarlar Antik surlar ve Ortaçağ surları Yunanistan Pire ile Atina’yı bağlar.
Serpent Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Ukrayna
Servian Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Roma, İtalya
Silezya Duvarları Antik surlar ve Ortaçağ surları Polonya
Trajan Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Dobruca, Romanya
Visby Şehir Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Visby, İsveç
Ağlama Duvarı Antik surlar ve Ortaçağ surları Kudüs, İsrail Yahudilerce kutsal sayılır. Batı duvarı adıyla da bilinmektedir.[13]
Xi'an Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Çin Çin şehir surlarına bir örnektir.
York Şehir Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları İngiltere
Ston Surları Antik surlar ve Ortaçağ surları Ston, Hırvatistan
Kano Şehir Surları Antik hafriyat duvarları Kano, Nijerya
Atlantik Duvarı Modern surlar ve duvarlar Fransa
Barış Çizgisi Modern surlar ve duvarlar Belfast, Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda
Berlin Duvarı Modern surlar ve duvarlar Almanya
Kıbrıs Şehir Duvarı Modern surlar ve duvarlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Fas Duvarı Modern surlar ve duvarlar Fas
Komün Duvarı Modern surlar ve duvarlar Père Lachaise Mezarlığı, Fransa
Demokrasi Duvarı Modern surlar ve duvarlar Pekin
İsrail Batı Şeria Duvarı Modern surlar ve duvarlar Batı Şeria
Lima Şehir Surları Modern surlar ve duvarlar Lima, Peru
Kore Duvarı Modern surlar ve duvarlar Kuzey Kore
Lenon Duvarı Modern surlar ve duvarlar Prag, Çek Cumhuriyeti
Melilla sınırı Modern surlar ve duvarlar Melilla, Kuzey Afrika (İspanya).
Vietnam Şehitleri Anıtı Modern surlar ve duvarlar Washington, DC, Amerika
Via Anelli Duvarı Modern surlar ve duvarlar Padova, İtalya
Meksika-Amerika sınırı Modern surlar ve duvarlar Meksika, Amerika
Kapalı Sınır Alanı Modern surlar ve duvarlar Hong Kong, Çin.
Yeşil Canavar Çağdaş müzik, sanat ve sporda duvarlar Fenway Parkı, Boston
Tsoi Duvarı Çağdaş müzik, sanat ve sporda duvarlar Arbat sokağı, Moskova
Duvar (Soho) Çağdaş müzik, sanat ve sporda duvarlar New York, Amerika
The Wall Çağdaş müzik, sanat ve sporda duvarlar Dekor Pink Floyd'un aynı isimli albümünün turnesinde de kullandığı tiyatral duvar.

Görüntüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons'ta
Duvarlar listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.


Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]