Hedera helix

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Duvar sarmaşığı sayfasından yönlendirildi)
Hedera helix
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Apiales
Familya: Araliaceae
Alt familya: Aralioideae
Cins: Hedera
Tür: H. helix
İkili adlandırma
Hedera helix
L., Sp. Pl.: 202 (1753).
Dağılımı

Hedera helix (Duvar sarmaşığı), (helix Antik Yunanca'da "sarmal" anlamına gelmektedir) Araliaceae (sarmaşıkgiller) familyasından Avrupa ve Güneybatı Asya bölgesine özgü bir sarmaşık türü.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Duvarlar, kayalar ve ağaçlarda uygun yüzeylerin bulunması durumunda 20-30 metreye kadar boylanabilen her dem yeşil bir bitkidir. Dikey yüzeylerin bulunmadığı koşullarda yerde yetişmektedir. Ağaç kabukları ve kayalara vantuz biçimindeki kısa yapışkan kökçükler yardımı ile tutunabilmektedir. Gövde ve yaprakları ise çevrede bulunan cisimlere sarmal şeklinde dolanarak bitkiye destek sağlamaktadır. Yapraklarının uzunluğu 4–8 cm eni ise 3–10 cm arasında değişir.

Etken bileşikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Karbonhidratlar, flavonoitler, fenolik glikozitler (Primverozit, Primula-verozit), kondanse tanenler, pseudo tanenler, kinonlar, triterpenik saponinler.

Etki ve kullanılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sedatif, antispazmodik, hipnotik, diüretik, sekretolitik ve ekspektoran (balgam söktürücü) etkileri vardır. Öksürük ve soğuk algınlığında kullanılabilir.

Bitkiler ve çevreden temizledikleri kimyasal maddeler ile ilgili yapılan bir araştırmada birçok kimyasal maddeyi havadan absorbe ederek havayı temizlediği bulunmuştur.[1]

Yetiştiriciliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Süs bitkisi şeklinde, sarı, hercaii veya parçalı yapraklı veya pembe gövdeli çok çeşitli kültür ırkları yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Daha çok İngiliz sarmaşığı olarak bilindiği Kuzey Amerika'da bu bitki yabanileşerek, hatta bu bitkinin anayurdunun iklim özelliklerini gösteren Kuzeybatı Pasifik bölgede ise bazen istilacı zararlı tür olarak bile kabul edilmektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]