Durin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde cücelerin krallarından yedisinin adı Durin'dir.[1] Bunlardan en meşhuru, cücelerin yedi atası içinde en nam yapmış olan Ölümsüz Durin'dir.[2]

Ölümsüz Durin[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölümsüz Durin, İlk Çağ'da yaşayan ve cücelerin yedi atasından en bilinenidir.[1] Üçüncü Çağ'da Uzun Sakallar cüce kavminin hayattaki tek topluluğuna kendisine atfen Durin'in Halkı denmiştir. Aynı zamanda Khazad-dûm'un kurucusudur. Çok uzun süre yaşadığı için Durin'e Ölümsüz denirdi.

Cücelerin yedi babasından biri onlara Gundabad dağındaki mağaralarda uyandığında Durin, diğer cüce babaları gibi bir eş ile birlikte yaratılmamıştı.[1] Bu nedenle aralarında en son evlenen ve Uzun Sakallar soyunu başlatan o oldu.

Uyandıktan sonra Dumanlı Dağlar'ın eteklerinde Lothlorien'in kuzeybatısında bulunan Aynagöl kıyısına gelen Durin, bu gölde kendi yansımasında bir alamet görmüş ve Khazad-dûm olarak bilinecek Krallığın temellerini burada atmıştır.[1]

Düz ve berrak gölün üzerinde gördüğü alamet ise gece göğü üzerinde başının etrafında gümüş bir hare gibi taçlanmış yıldızlardan oluşan bir çemberdir.

Sonradan Aynagöl olarak adlandırılan gölün kıyısına Durin'in onuruna onun heykeli dikilmiştir. Gölün kıyısında gündüz vakti dahi onun başını taçlandıran yıldızların yansıması görülebilmektedir ki Yüzük Kardeşliğinin Moria'dan çıkışı sonrasında Cüce Gimli, Frodo Baggins'i göldeki yansımayı görmesi için götürmüştür.

Rivayet edilene göre göldeki yansıma silindiğinde Ölümsüz Durin, ölümden yeniden dönecektir. Onun Ölümsüzlüğünü vurgulamak için Uzun Sakallar soyunun hükümdarları çoğunlukla Durin ismini almıştır.

Halkı onun bir gün yaşama döneceğine inanır ve onun adına bir sürü heykeller dikmişlerdir. Dünyaya gelmiş geçmiş en cesur,en bilge ve en güçlü cüce olduğu söylenir.

Durin ismiyle bilinen diğer cüce kralları şunlardır;

  • II. Durin
  • III. Durin (İ.Ç. 1600 civarı hükmetti)
  • IV. Durin (İkinci Çağ'ın sonları ile Üçüncü Çağ'ın başları civarında hükmetti)
  • V. Durin
  • VI. Durin (Moria'da maden ararken bir balrogun uyandırıldığı dönemin kralı. Daha sonra Durin'in Felaketi adıyla anılacak olan balrog tarafından öldürüldü.)
  • VII.Durin (Dördüncü Çağ'da Khazad-dûm'u tekrar ihya etti ve Durin'in soyunun sonu gelene kadar Khazad-dûm'da yaşadılar)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Kocher, Paul H. (1980). A reader's guide to The Silmarillion. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-28950-5. 
  2. ^ Bates, Brian (2002). The real Middle-Earth: magic and mystery in the Dark Ages. Londra: Sidgwick & Jackson. ISBN 0-283-07353-5.